Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Α.Σ. Ρομαϊκός Χαλκίδας: Γκολ στο ρατσισμό στα γήπεδα της Εύβοιας


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr ...

Και το όνομα αυτού Α.Σ. Ρωμαϊκός , η ποδοσφαιρική ομάδα των Ρομά στη Χαλκίδα , που εδώ και ένα χρόνο στεγάζει τα ποδοσφαιρικά όνειρα των παιδιών της κοινότητας, δίνοντας συλλογική, δημιουργική διέξοδο και πρότυπα μακριά από αυτά για τα οποία κατά καιρούς στοχοποίησαν τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Εκτός από το ότι ο αθλητισμός είναι υγεία και ψυχαγωγία, είναι και εργαλείο κοινωνικοποίησης, οπότε η προσπάθεια είναι αξιέπαινη από κάθε άποψη. 

Να σημειώσουμε ότι η ομάδα της αγωνιστικής περιόδου που έληξε, είχε καλέσει στον αγώνα της το Γενικό Γραμματέα καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γεώργιο Σταμάτη και στο τέλος του αγώνα του δόθηκε αναμνηστική φανέλα της ομάδας και ακολούθησε συζήτηση σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.

Στον ίδιο αγώνα η ομάδα παρατάχθηκε κρατώντας πανό με το σύνθημα «γκολ στο ρατσισμό». Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του συλλόγου Κώστα Μήτρου.


-Όταν αποφασίσατε να ιδρυθεί ο σύλλογος γνωρίζατε το ανάλογο παράδειγμα στην Κορινθία με τον Αθλητικό Σύλλογο Ρομά Ζευγολατιού;

-Όχι δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε.

-Πως φτάσατε στο σημείο να αποφασίσετε την ίδρυση της ομάδας;


- Είμαι πρόεδρος στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελλήνων Τσιγγάνων-Rom Εκ Χαλκίδας "Εύριπος" και είχαμε 7-8 παιδιά που άτυπα έπαιζαν ποδόσφαιρο. Έτσι με αυτή τη μαγιά ξεκινήσαμε.
 

-Πότε φτιάχτηκε η ομάδα;


-Στις 21 Μάρτη του 2021. Πρωταρχικός σκοπός του Σωματείου είναι να αγκαλιάσει τους νέους Ρoμά της Χαλκίδας ώστε να περνούν δημιουργικά την ώρα τους, να αθλούνται, να τους δοθούν, να ενδυναμωθούν, να αποκτήσουν δεξιότητες με απώτερο σκοπό με τη μελλοντική ένταξη. τους στην ευρύτερη κοινωνία ως ισότιμα ​​· μέλη.
 

-Στελεχώθηκε από άτομα που είχαν ήδη εμπειρία στο ποδόσφαιρο;

-Αρκετοί παίκτες είχαν να παίξουν και άλλους, εμείς δεν είχαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή καμία εμπειρία με τα διοικητικά του αθλητισμού.

-Πόσα δελτία έχετε και πόσα τμήματα;

-Έχουμε 32 ενεργούς παίκτες και μόνο ανδρικό τμήμα, στις σκέψεις μας είναι να φτιάξουμε στο μέλλον και υποδομές.


-Η έδρα σας που είναι;

-Είμαστε ομάδα της Χαλκίδας και το γήπεδο που παίζουμε είναι στο δημοτικό γήπεδο Αλεξάνδρου.


                                  

-Την πρώτη σας χρονιά ποια εμπειρία αντιμετωπίσατε και πως σας αντιμετώπισαν οι άλλες ομάδες;

- Δεν θέλανε να χάνουν από εμάς, τους Ρομά, υπήρξαν και κάποιες λίγες φορές που ακούσαμε και ρατσιστικά σχόλια. Από τους αγώνες στο τοπικό πρωτάθλημα έχουμε και φιλανθρωπικούς αγώνες, ενώ κάνουμε και εκτός εθελοντικού καθαρισμού του γηπέδου που αγωνιζόμαστε. Πιστεύουμε και το αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι το «σπίτι» μας πρέπει να είναι καθαρό, γιατί πάνω από όλα σεβόμαστε τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται τον χώρο, αλλά και τους φιλάθλους μας. Ένας χώρος καθαρός ταυτίζεται με τις καθαρές μας προθέσεις για άνοδο της ομάδας μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό. Η προσπάθειά μας αυτή θα συνεχιστεί για όσο καιρό φιλοξενούμε!

 

-Τελικά πως πήγε αγωνιστικά η χρονιά;

-Δώσαμε 22 αγώνες και κάναμε 14 νίκες και 5 ισοπαλίες, βγήκαμε τρίτοι στον όμιλο στην πρώτη χρονιά της αγωνιστικής μας παρουσίας, επίδοση πολύ καλή για νεοφώτιστη ομάδα.

-Κόσμος έρχεται στο γήπεδο;

-Όσοι μπορούν να έρθουν για να στηρίξουν την ομάδα, καθώς οι αγώνες μας ορίζονται το πρωί της Κυριακής και αρκετοί  έχουν υποχρεώσεις με λαϊκές, που τους δυσκολεύουν. Μας στηρίζουν όμως.


 

-Οι επόμενοι στόχοι σας ποιοι είναι;

-Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την αγωνιστική και διοικητική εμπειρία της πρώτης χρονιάς και να οργανωθούμε έτσι, ώστε να πάμε καλύτερα.

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

Σχετικό θέμα: Σοφία Σούτα: Η πρόεδρος της ομάδας ποδοσφαιρικής Α.Σ. Ρομά Ζευγολατιού στο ertnews.gr