Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Στάση εργασίας στον ΕΟΔΥ


 Σωματείο Εργαζομένων Ε.Ο.Δ.Υ.
Αθήνα, 27 Δεκεμβρίου 2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τον ερχομό του νέου έτους, οι περίπου 670 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση - Philos 2», συνεχίζουν να μην γνωρίζουν αν θα ανανεωθούν και για πόσο οι συμβάσεις τους. 

Περίπου 240 είναι τοποθετημένοι σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας δίνοντας μαζί με το υπόλοιπο νοσοκομειακό προσωπικό τη μάχη ενάντια στην πανδημία, ενώ άλλοι 350 περίπου συνάδελφοι εργάζονται στο πεδίο προσφέροντας πρωτοβάθμιες ιατρο-νοσηλευτικές αλλά και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων (ενδοχώρα) και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (νησιά και Έβρος). 

 

Με τη Διοίκηση να μην έχει ενημερώσει επίσημα - μέχρι και τη στιγμή που γράφεται το κείμενο - για το μέλλον του προγράμματος, ελλοχεύει ο κίνδυνος από 1/1 το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και όλος ο πληθυσμός που εξυπηρετείται στις προαναφερθείσες δομές να μείνει χωρίς αυτό το υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό, τη στιγμή που τα κρουσματα και οι θάνατοι αυξάνονται και οι μεταλλάξεις του ιου πολλαπλασιαζονται.


Μετά από επίμονες προσπάθειες του Σωματείου για μια συνάντηση με τη Διοίκηση του Οργανισμού, και κατα την οποία μέσα στα μόλις 15 (!) λεπτά που διατέθηκαν κατατέθηκε το πολυσέλιδο υπόμνημα στο οποίο παρουσιάζονταν το σύνολο των πολλών και επί πολύ καιρό προβληματικών καταστάσεων που ζούμε σε καθημερινή βάση, η Διοίκηση δεν έδωσε καμία απάντηση παρά μόνο υπόσχεση για νέα συνάντηση η οποία δεν τηρήθηκε ποτέ.


Εκτός όμως από την μόνιμη σιωπή της Διοίκησης στις οχλήσεις μας για νέα συνάντηση, ο Οργανισμός επεφύλασσε και μια γιορτινή έκπληξη στους συναδέλφους που βρίσκονται στο πεδίο: 3 (!) ημέρες πριν τα Χριστούγεννα τους κοινοποίησε μέσω email ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο από τον Φορέα όσο και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ώστε να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα [το οποίο ετέθη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους] σχετικά με την καταβολή των επιπλέον αποδοχών στους δικαιούχους του Προγράμματος που δραστηριοποιούνται στο πεδίο» αναφερόμενος σε αποδοχές οι οποίες ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων με νομοθετική πρωτοβουλία του ίδιου του Υπουργείου Υγείας [Ν.4433, αρ.50, 9 και Ν.4647/19, αρ.9]. 

Όταν ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το πως συνέβη κάτι τέτοιο χωρίς καν να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, η Διοίκηση του Οργανισμού για μια ακόμα φορά δεν έδωσε κάποια ουσιαστική απάντηση. Έτσι, στις 24/12 η πλειοψηφία των εργαζομένων του προγράμματος, είδε το μισθό του να μειώνεται σημαντικά.
 

Παράλληλα, στο εν λόγω email γίνεται λόγος για «μεταβαση σε Έργο του Υπουργείου Υγείας που θα υλοποιηθεί μέσω των Περιφερειών στις Δομές φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών». Αυτό που ουσιαστικά όμως περιγράφει δεν είναι μια μετάβαση αλλά μια αποκαθήλωση εκατοντάδων εργαζομένων και μια απαξίωση της διετούς - και πλέον - δουλειάς τους σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό πεδίο υψηλού κινδύνου διότι από τη μια τερματίζει ένα πρόγραμμα που “τρέχει” για σχεδόν τέσσερα χρόνια και από την άλλη ξεκινάει ένα καινούριο θέτοντας αυτό το προσωπικό στην βάσανο των αιτήσεων.


Καθώς η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί και οποιαδήποτε ολιγόμηνη παράταση του προγράμματος ΜΟΝΟ σκοπό θα έχει την προετοιμασία του νέου και κατ’ επέκταση την απόλυση τους, καλούμε όλους τους συναδέλφους σε ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΤΡΙΤΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. Από ότι φαίνεται δύο χρόνια δεν ήταν αρκετά προκειμένου να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα του προγράμματος. Ούτε τα 50.000.000€ ήταν αρκετά για να εξασφαλίσουν αποτελεσματική στελέχωση και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.


Ζητάμε ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι ακριβώς θα γίνει με την ανανέωση των συμβάσεών μας και πως θα πραγματοποιηθεί αυτή η “μετάβαση”.
Ζητάμε ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με το τι συμβαίνει με τη χρηματοδότηση του προγράμματος και πότε θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα μας.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ!
Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου