Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Σκιάθος: «Καμπανάκι» για να μην χαθούν 16.000 τουρίστες



Έντονη είναι η ανησυχία των επαγγελματιών στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού στη Σκιάθο, που στόχος τους είναι να εξελιχθεί ομαλά η καλοκαιρινή περίοδος, με προϋπόθεση να αντιμετωπιστούν άμεσα τα σχετικά προβλήματα. Συγκεκριμένα πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα του χώρου πρόσδεσης επαγγελματικών ιστιοπλοϊκών σκαφών αναψυχής στην πλωτή εξέδρα.


Όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης  Τόπτσης, εκπρόσωπος των επαγγελματιών θαλάσσιου τουρισμού με ιστιοπλοϊκά εβδομαδιαίας ναύλωσης Σκιάθου:  «Το πρόβλημα είναι ότι η πλωτή εξέδρα είναι μια εξέδρα η όποια εξυπηρετεί εδώ και 20 χρόνια περίπου 100 ιστιοπλοϊκά τα όποια κάθε εβδομάδα αλλάζουν οι πελάτες άρα 100 χ8 άτομα 800 άτομα κάθε εβδομάδα Χ 20 εβδομάδες 16000 τουρίστες κάθε σεζόν αυτή λοιπόν η εξέδρα η όποια είναι αφαιρούμενη όποτε χρειαστεί μπορεί να βγει .

Αρμοδιότητα του υπουργείου ναυτιλίας η έκδοση της άδειας για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί  η πλωτή εξέδρα.

Το 2014 με  νόμο  άρχισε να επεμβαίνει και το υπουργείο τουρισμού για τον λόγο ότι ο χώρος που βρίσκεται αυτή η αφαιρούμενη πλωτή εξέδρα   είχε (στα χαρτιά μόνο) χαρακτηριστεί μαρίνα και εδώ το τερματίσαμε, μετά από αυτό έχει λόγο και το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο έχει αναλάβει να πουλήσει τις μαρίνες.
Σήμερα λοιπόν απαιτείται  πέρα του υπουργείου Ναυτιλίας και η σύμφωνη γνώμη υπ. Τουρισμού και ΤΑΙΠΕΔ. 

Αυτό εχει δημιουργήσει μια κατάσταση μετάθεσης ευθυνών από τον ένα φορέα στον άλλο.

Θέλω να προσθέσω ότι υπάρχει η θετική εισήγηση του λιμεναρχείου Σκιάθου το οποίο είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια , για την ανάγκη να παραμείνει η πλωτή εξέδρα  εκεί που είναι και ότι πρέπει να αδειοδοτηθεί επειδή ξέρει το πρόβλημα και τα μεγέθη του κόσμου που αναχωρούν κάθε εβδομάδα».

Οι επαγγελματίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει επαφές με στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ έχει λάβει σχετικό αίτημα από το Δήμο Σκιάθου  με αριθ. Πρωτ. 212 -9/5/19. 

Η προβλεπόμενη διαδικασία είναι ότι μετά τις θετικές γνωμοδοτήσεις Υπουργείου Τουρισμού και ΤΑΙΠΕΔ, απαιτείται και η τελική υπογραφή του Υπουργείου Ναυτιλίας (είναι ενήμερο για το θέμα και σύμφωνο) για να λειτουργήσει νόμιμα ο χώρος πρόσδεσης των ιστιοπλοϊκών σκαφών.

Οι επαγγελματίες που αποτελούν μέρος της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας που είναι ο τουρισμός, βλέπουν τον κίνδυνο να χαθούν 16.000 τουρίστες και ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. 

Άλλωστε ο τουρίστας που έχει εξυπηρετηθεί καλά, γίνεται και "πρεσβευτής" προς ένα ευρύτερο κοινό στη χώρα του, για να το κατευθύνει στο μέλλον στις ίδιες επιλογές που έκανε και αυτός.

Επίσης πρέπει να τονίζουμε τα «παράπλευρα» οφέλη από τους 16.000 τουρίστες που αφήνουν και άλλα χρήματα στο νησί, σε άλλους κλάδους (εστίαση, σούπερ μάρκετ, ειδικότητες που έχουν σχέση με τα σκάφη, καύσιμα, δωμάτια, κλπ).

Ανασκουμπωμένα λοιπόν τα μανίκια στους φορείς που μπορούν να δώσουν λύση, γιατί ο χρόνος πιέζει.