Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Στα γήπεδα της Ιστορίας - Από το Πέρα Κλουμπ στον Περαμαϊκό

Νίκος Κόβης (Μπεσίκτας 1974 – 1975)

                                                    
Το έκτο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της εκπομπής «Στα γήπεδα της Ιστορίας», που επιμελούνται και παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Νάσος Μπράτσος και Θωμάς Σίδερης, έχουν την ευκαιρία να ακούσουν οι ακροατές της ΕΡΑ Σπορ, τη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2019 από τις 22:00 ώς τις 24:00.


Στο συγκεκριμένο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ θα ξεδιπλωθεί η ιστορία του ποδοσφαίρου στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών του.

Ειδικότερα, καλεσμένοι στον ραδιοθάλαμο της ΕΡΑ Σπορ για να μας μιλήσουν θα είναι: ο Νίκος Κόβης (παίκτης της Vefaspor, της Εθνικής Τουρκίας, της Beşiktaş, του Παναθηναϊκού και του ΟΦΗ), ο Κώστας Σίνας (παίκτης του Πέρα Κλουπ και της İstanbulspor) και ο Σταύρος Ανεστίδης (διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών).

Παράλληλα, ο Θεόδωρος Παυλόπουλος, νυν πρόεδρος και παλιός ποδοσφαιριστής της ομάδας Πέρα Κλουμπ Αθηνών, που αρχικά ιδρύθηκε το 1880 στην Κωνσταντινούπολη και έφτασε να κατακτήσει το 1922 το Πρωτάθλημα Τουρκίας, μας μεταφέρει άγνωστες πτυχές του ποδοσφαίρου στις προσφυγικές γειτονιές της Αθήνας.


                                                       Πρωτάθλημα Ψυχιατρείων
                                                      
Και από τις προσφυγικές γειτονιές της Αθήνας, οι ακροατές της ΕΡΑ Σπορ θα έχουν την ευκαιρία να μεταφερθούν στις προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά και, συγκεκριμένα, στο Πέραμα. Ένα ταξίδι στο χρόνο και σε εποχές που χαρακτηρίστηκαν από ρομαντισμό και αγάπη για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, στα χωμάτινα γήπεδα της εποχής, παράλληλα με το σκληρό αγώνα στις βαριές δουλειές της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος.

Εκεί έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα και ο Γιώργος Λογοθετίδης, ο οποίος μας μιλάει για εκείνες τις εποχές. Ήταν τερματοφύλακας στην ομάδα του Περαμαϊκού το 1953 (έτος ίδρυσης του σωματείου) και όταν κρέμασε τα γάντια του έγινε και πρόεδρός της.

Ακόμη, στην εκπομπή θα μεταδοθούν ένα αφιέρωμα στον Αιγέα Πλωμαρίου, καθώς και ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στα άγνωστα πρωταθλήματα των δημόσιων ψυχιατρείων με ξεναγό τον Κώστα Παντελάκη, υπεύθυνο του Μουσείου στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Έρευνα-παρουσίαση: Νάσος Μπράτσος, Θωμάς Σίδερης.

Συντονιστείτε στην ΕΡΑ Σπορ στους 101,8 και 100,9