Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Ποδόσφαιρο με προσφυγόπουλα στην Αμφιάλη με νικητή την Ειρήνη (αναλυτικό φωτορεπορτάζ)



Βρεθήκαμε στο γήπεδο 5Χ5 της πλατείας Καρπάθου στο Κερατσίνι, το πρωί της Κυριακής 1η Απριλίου και καταγράψαμε τη θετική πλευρά του αθλητισμού. Μία ερασιτεχνική ομάδα που προέκυψε από τις υποχρεωτικές συγχωνεύσεις που έκανε σε πολλά αθλητικά σωματεία η δικτατορία του 1967 – 1974, κινείται σε διαφορετική τροχιά από τους σκληρούς, βίαιους και αντιδημοκράτες «νονούς» της, την τροχιά της αλληλεγγύης, του πολιτισμού, της ανάδειξης του κοινωνικού ρόλου του αθλητισμού.

Μας μίλησε ο υπεύθυνος των ακαδημιών Αντώνης Βούλγαρης:

-Η ομάδα ιδρύθηκε το 1967 με τη συγχώνευση του Ελλήσποντου που έπαιζε στα τοπικά πρωταθλήματα του Πειραιά και της Ένωσης Αμφιάλης που ήταν ανεξάρτητη ομάδα κα ήταν εκτός πρωταθλημάτων. Έπαιξε το 1976 –1977 στη Β’ Εθνική, ενώ έχει παίξει 16 χρόνια στη Δ΄Εθνική και στον πρόγονό της την Α’ Εθνική Ερασιτεχνική. Σήμερα πρόεδρος είναι ο Γεώργιος Μπήτρος. Έχουμε τμήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

-Έχετε ξαναπαίξει με προσφυγόπουλα;


-Ναι πριν μερικούς μήνες με τα τμήματα υποδομών μας, και επειδή ήταν η πρώτη φορά που έμπαιναν σε γήπεδο ήταν χαρούμενα και φωτογράφιζαν τα αποδυτήρια. 

-Πώς κλείστηκε το σημερινό παιχνίδι;

-Έχουμε προπονητή στην ομάδα μας, που είναι και προπονητής στα τμήματα των προσφύγων και έτσι υπάρχει αυτή η «γέφυρα».

-Πώς βλέπετε αυτά τα παιχνίδια;

-Θέλουμε να δίνουμε χαρά στα παιδιά και να περνάμε και θετικά μηνύματα, οι ομάδες των προσφυγόπουλων έρχονται από το Σκαραμαγκά. Επίσης η ομάδα μας έχει πάρει μέρος και στις καμπάνιες της Ε.Π.Σ. Πειραιά με συλλογή τροφίμων για κοινωνικά παντοπωλεία. Και στη σημερινή εκδήλωση που γίνεται με συνδιοργάνωση του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και της ομάδας μας, μαζεύουμε τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου.

Ο αγώνας Aμφιάλης - Ηope refugee fc

Στο αγωνιστικό επίπεδο, τα προσφυγόπουλα στο πρώτο ημίχρονο είχαν δοκάρι και ακολούθως άνοιξαν το σκορ κλείνοντας το πρώτο ημίχρονο με 0-1. Εκεί και από τους πανηγυρισμούς φάνηκε ότι οι πρόσφυγες «είχαν» και την κερκίδα. Κινητήριος μοχλός των προσφύγων ο αρχηγός τους, που δίκαια αποσπά τον χαρακτηρισμό «Χατζηπαναγής της Μέσης Ανατολής», καθώς έκανε τρίπλες, λόμπες, τακουνάκια, έβγαζε φαρμακερές σέντρες «έβλεπε» γήπεδο, έβαλε γκολ – φωτοβολίδα στο «Γ» και γενικά μας έκανε να τον παρατηρούμε σκεπτόμενοι τι άλλο μπορεί να κάνει (στη φωτο επελαύνει με το μαύρο καλσόν και τη γαλάζια φανέλα). 

Στο δεύτερο ημίχρονο σειρά της Αμφιάλης να δει τις προσπάθειές της να σταματούν στο δοκάρι, αλλά γρήγορα ισοφάρισε και έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Η ευφορία της ισοφάρισης έφερε χαλαρότητα στην άμυνα και σχεδόν αμέσως τα προσφυγόπουλα με δύο γκολ πέρασαν μπροστά με 1-3.

Γρήγορα όμως ήρθε η απάντηση από την Αμφιάλη καθώς πέντε λεπτά πριν από τη λήξη έφερε το ματς στο 3-3, με τον τερματοφύλακα των προσφυγόπουλων, που έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση, να οδύρεται στο γκαζόν, μετά την ισοφάριση. Τα τελευταία δραματικά λεπτά δεν άλλαξαν το σκορ παρά τις παροτρύνσεις των φίλων των δύο ομάδων.

Η λήξη έφερε τις δύο ομάδες να χαιρετούν τους θεατές, να φωνάζουν «Ελλάδα» και «Συρία» και να χειροκροτούνται από όλους.

πηγή φωτο FB Αμφιάλης
Μετά έγιναν οι βραβεύσεις με τους παίκτες να φορούν όλοι την ίδια μπλούζα με μήνυμα υπέρ της ειρήνης, ενώ για τον ίδιο λόγο και στα πλαίσια διεθνούς καμπάνιας σήκωσαν τη λευκή κάρτα υπέρ της ειρήνης.
Απονεμήθηκαν μετάλλια και ένα κύπελλο σε κάθε ομάδα, φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί και σειρά πήραν τμήματα άλλων ηλικιών. Την Μ.Τετάρτη θα παίξουν τα ανδρικά τμήματα της Αμφιάλης και της Αθλητικής Ελπίδας προσφύγων στο γήπεδο των Σιταποθηκών.

Τα χαμόγελα μικρών - μεγάλων στη λήξη του αγώνα δείχνουν πώς μπορεί να λειτουργήσει ο αθλητισμός και με ποιές επιλογές.


Ρεπορτάζ & φωτο: Νάσος Μπράτσος

Η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκε στο γήπεδο και στο δελτίο των 11μμ στην ΕΡΤ 2 της Κυριακής 1/2/2018, μπορείτε να δείτε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Νίκου Καπόγλη (και το γκολ του «Χατζηπαναγή») με έναρξη στο χρονικό σημείο 28.25