Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Αλληλεγγύη - φραγμός στη ρατσιστική & φασιστική βία

Μετά τα όσα συνέβησαν στη Λέσβο και την επίθεση με σύνθημα "κάψτε τους ζωντανούς" που εξαπέλυσαν ακροδεξιοί εγκληματίες εναντίον προσφύγων που διεκδικούν τον απεγκλωβισμό τους από το νησί, η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης σε τέτοια θέματα γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

ΠΟΤΕ οι Έλληνες πρόσφυγες του Β' Παγκοσμίου πολέμου που έφυγαν από τα νησιά του Αιγαίου προς την Τουρκία, τη Μ. Ανατολή, την Αφρική και την Κύπρο, δεν αντιμετώπισαν από τον απλό κόσμο στις χώρες υποδοχής τους, τέτοιες συμπεριφορές, πλην κάποιων ληστοσυμμοριών παρακρατικών (Τσέτες) στην Τουρκία.

Με αυτούς φαίνεται ότι είναι ομογάλακτοι τα εγκληματικά στοιχεία που έδρασαν με σχέδιο στη Λέσβο.

Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλες εκδηλώσεις βιβλιοπαρουσίασης του βιβλίου "Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" (εκδόσεις Νότιος Άνεμος).

 ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΓΑΜΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Πρίν". ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
-Τι λένε σήμερα οι κοινωνίες των νήσων του Αιγαίου, σύμφωνα την εμπειρία σας για τους πρόσφυγες. Ακροδεξιά ή αλληλεγγύη;

-Aν και γίνεται οργανωμένη προσπάθεια ακροδεξιών κύκλων να «αξιοποιήσουν» τον εγκλωβισμό (με ευθύνη Ε.Ε. και κυβέρνησης) προσφύγων στα νησιά, με ορίζοντα τις κάλπες σε Δήμους, Περιφέρειες και βουλευτικές εκλογές και οι κοινωνίες είναι μικρές και είναι γνωστός ο βίος και η πολιτεία του καθενός πχ απέναντι στα μνημόνια, στην ασυδοσία των ναυτιλιακών εταιριών, κλπ, υπάρχουν πολλές οργανωμένες κινήσεις αλληλεγγύης, όπως στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, κλπ με συνεχή δράση. Συχνά οι άνθρωποι αυτοί και αρκετοί τοπικοί δημοσιογράφοι, δέχονται επιθέσεις λεκτικές ή άλλες και έναν βρώμικο υπόγειο πόλεμο.






ANAKOΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ


"Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ καταδικάζει απερίφραστα τον προπηλακισμό από ακροδεξιά στοιχεία που δέχθηκε χθες βράδυ η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μυρσίνη Τζινέλλη κατά την διάρκεια επεισοδίων στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Δύο άτομα κινήθηκαν εναντίον της βρίζοντας και απειλώντας και προσπάθησαν να της αρπάξουν το κινητό της τηλέφωνο την ώρα που κατέγραφε τα γεγονότα. Η ίδια άμεσα κινήθηκε προς τους αστυνομικούς και ζήτησε να την προστατεύσουν, ενώ στο περιστατικό παρούσα ήταν και η δημοσιογράφος Νατάσα Παπανικολάου , η οποία λίγη ώρα αργότερα δέχθηκε και αυτή προπηλακισμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι της Μυτιλήνης αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας δέχονται ύβρεις, απειλές, ακόμα και σωματική βία στην προσπάθεια τους να αναδείξουν γεγονότα που συνδέονται με το προσφυγικό.


Προφανώς αυτές οι συμπεριφορές από άτομα συγκεκριμένης προέλευσης δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποτρέψουν τους συναδέλφους από το καθήκον τους που είναι η καταγραφή και η μετάδοση των γεγονότων.


Άλλωστε οι συνάδελφοι του Βορειανατολικού Αιγαίου έχουν βραβευθεί και τιμηθεί για την προσφορά τους στην έγκυρη ενημέρωση ιδιαιτέρως σε ότι αφορά στο προσφυγικό ζήτημα."