Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Εξαναγκασμός των αγροτικών γιατρών του νοσοκομείου Ικαρίας σε εφημέρευση

Δελτίο Τύπου
Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας αγροτικών γιατρών για αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εφημέρευσης. Καταδικάζουμε κάθε μεθόδευση εξαναγκασμού, πειθάρχησης και εκφοβισμού τους από την αναπληρώτρια διοικήτρια, τον δ/ντή Ι.Υ. και τον δ/ντή Ε.Ε., προκειμένου να εφαρμοστεί το απαράδεκτο πρόγραμμα εφημέρευσής τους για κάλυψη των διακομιδών, το οποίο συντάχθηκε ερήμην των συναδέλφων και αυθαιρέτως από τον δ/ντή της Ε.Ε.. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που καταπατά στοιχειώδης αρχές εργασίας (απανωτές-συνεχόμενες εφημερίες) και τα ρεπό των αγροτικών που νομίμως δικαιούνται (Ν 3754/2009, ΠΔ 88/99, ΠΔ76/2005). Δεδομένου ότι:
1. Καθημερινά εφημερεύει αγροτικός γιατρός στο νοσοκομείο μας, διαθέσιμος για διακομιδή
2. Έως τέλους του 2011 δεν προβλέπονται με τα μέχρι τώρα δεδομένα προκηρύξεις νέων θέσεων αγροτικών γιατρών
3. Σε λίγο καιρό στο νοσοκομείο μας θα υπάρχουν 3-4 αγροτικοί, οι οποίοι ίσα-ίσα θα καλύπτουν το βασικό πρόγραμμα εφημεριών τους
4. Ο ίδιος ο υποδιοικητής της 2ης υγειονομικής περιφέρειας σε έγγραφό του μιλάει για «πιστή εφαρμογή του Ν 3584/2011 σχετικά με το όριο εφημεριών που επιτρέπεται να πραγματοποιούν οι γιατροί» (για τους αγροτικούς προβλέπονται 7 εφημερίες το μήνα), προφανώς λόγω έλλειψης κονδυλίων, απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι πιέσεις στους αγροτικούς για παροχή επιπλέον απλήρωτης και εντατικοποιημένης εργασίας, πέρα από αυτή που υποχρεούνται. Θυμίζουμε, πως οι συνάδελφοί μας και όχι μόνο οι αγροτικοί, είναι απλήρωτοι για τις επιπλέον εφημερίες και κάθε άλλη υπερωρία που πραγματοποίησαν από τον Μάϊο. Την στιγμή όπου τα προγράμματα εφημέρευσης πολλών ειδικευμένων συναδέλφων είναι είτε ελλειπή, είτε «βγαίνουν» χάρη στο (απλήρωτο) φιλότιμό τους, δεν καταλαβαίνουμε τις πολιτικές πυγμής στον πιο αδύναμο κρίκο, δηλαδή τους αγροτικούς. Υπεύθυνη για τις ελλείψεις γιατρών είναι οι πολιτικές κυβέρνησης τρόικας, οι οποίες έχουν το θράσος μάλιστα να εφευρίσκουν πλεονάσματα γιατρών στη χώρα μας, την στιγμή που τα περισσότερα νοσοκομεία της περιφέρειας αδυνατούν να καταρτίζουν ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης.
Οι ελλείψεις αυτές είναι εμφανείς και στα περιφερειακά ιατρεία (Π.Ι.) των νησιών μας (Ράχες, Θύμαινα, Χρυσομηλιά), με συνέπεια οι υπάρχοντες αγροτικοί γιατροί των Π.Ι. να μετατρέπονται σε τσουβάλια προς μεταφορά για την κάλυψη των κενών Π.Ι.. Έτσι, με πρόσφατη εντολή της, η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου μας, ζητάει από την αγροτική γιατρό του Καρκιναγρίου (χωρίς αρχικά να προβλέπονται μεταφορικά έξοδα και μέσο μεταφοράς) να καλύπτει μια μέρα την εβδομάδα το κενό Π.Ι. Ραχών, εγκαταλείποντας τους κατοίκους της περιοχής ευθύνης της. Θυμίζουμε ότι το Καρκινάγρι είναι ένα απομονωμένο χωριό, το οποίο επλήγη από τις περσινές κακοκαιρίες, ενώ και φέτος το οδικό του δίκτυο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.
Δεν γίνεται επί σειρά ετών, τα όποια κενά να καλύπτονται από τα συνήθη υποζύγια, με κίνητρο το φιλότιμο και την ευαισθησία τους. Από την άλλη, οι υποτακτικοί στην τρόικα κυβερνώντες μας, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να περικόπτουν και να μεταβιβάζουν τις ευθύνες και τις ενοχές τους στις πλάτες μας. Δεν θα μας κάνουν να αισθανθούμε υπεύθυνοι για τα κενά που αυτοί δημιουργούν, δεν μπαίνουμε σε λογικές συγκάλυψης των προβλημάτων που δημιουργούν οι πολιτικές τους.
· Οι κάτοικοι του Καρκιναγρίου να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ο σύλλογός μας και όλη η τοπική κοινωνία θα είναι μαζί τους. Προσλήψεις των αναγκαίων αγροτικών γιατρών άμεσα.
· Να σταματήσει η κατάρτηση παράτυπων προγραμμάτων από τον δ/ντή της Ε.Ε., με την υποστήριξη της αναπληρώτριας διοικήτριας και του δ/ντή της Ι.Υ.. Όχι στις απειλές προς τους αγροτικούς γιατρούς. Σε περίπτωση οπουδήποτε εξαναγκασμού των συναδέλφων μας, θα απαντήσουμε δυναμικά με ό,τι μέσο διαθέτουμε.
Σύλλογος εργαζομένων νοσοκομείου Ικαρίας, 14-10-2011