Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΙΣ 19-20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία βράζει και ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους, την ώρα που η ΓΣΕΕ αποφασίζει 48ωρη απεργία, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απεργούμε μία μέρα και μάλιστα στις 18, πριν δηλαδή τη 48ωρη απεργία όλων των εργαζομένων(19-20/10).
Πρόσχημα για μία ακόμη φορά η ενημέρωση. Ποια ενημέρωση όταν δεκάδες μέσα (εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα) δουλεύουν χωρίς να πληρώνουν εδώ και καιρό τους εργαζόμενους τους; Για να μην αναφερθούμε στο σφαγιασμό μισθών, την παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων και βέβαια την ίδια την ποιότητα της ενημέρωσης. Ξεχνάμε την «πλύση εγκεφάλου» που έκαναν σχεδόν στην πλειονότητά τους τα ΜΜΕ για τον μονόδρομο του μνημονίου; Στα ΜΜΕ άλλωστε δεν δουλεύουν μόνο δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί. Δουλεύουν και καθαρίστριες, κούριερ και κλητήρες που ίσως να ήθελαν να είναι μαζί με τους χιλιάδες συναδέλφους τους στην 48ωρη απεργία.
Σε κάθε περίπτωση, αν η ΕΣΗΕΑ και τα άλλα σωματεία του Τύπου κόπτονταν για την ενημέρωση, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Στην εποχή μας υπάρχουν δεκάδες τρόποι για να ενημερώσεις την κοινή γνώμη για την απεργία. Ειδικά τώρα που τα δημόσια ΜΜΕ μπαίνουν στον Προκρούστη, τι πιο λογικό οι απεργοί εργαζόμενοι να εκπέμπουν απεργιακά δελτία με την κάλυψη και τη συνδρομή των σωματείων τους; Επίσης γνωρίζουμε ότι υπάρχουν χρήματα στο ταμείο της Ενωσης Συντακτών, που καλό είναι να χρησιμοποιηθούν όχι για τυρόπιτες, αλλά για έκδοση απεργιακού φύλλου (υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι μόνο τα έξοδα κυλικείου για το Δ.Σ. ήταν 48.217.04 ευρώ). Προτείνουμε λοιπόν την εκπομπή μονοθεματικών απεργιακών δελτίων από τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και το διαδίκτυο, και την έκδοση απεργιακού φύλλου με την ευθύνη της απεργιακής επιτροπής του Μικτού και την οικονομική συνδρομή των σωματείων.
Άλλωστε στο 48ωρο που εμείς θα δουλεύουμε, πολλοί από εμάς μάλιστα απλήρωτοι, δεν θα δουλεύουν μόνο οι ρεπόρτερ του εργατικού ρεπορτάζ, αλλά και οι αθλητικοί, πολιτιστικοί και άλλοι συντάκτες. Δεν μπορεί να ζήσει η κοινωνία χωρίς τις τελευταίες αθλητικές, πολιτιστικές ή κοσμικές εξελίξεις;
Τι άλλαξε από πέρυσι, όταν αριστερές παρατάξεις που συμμετέχουν και στο σημερινό Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ υποστήριζαν τη συμμετοχή μας στις Γενικές Απεργίες και πρότειναν απεργιακά δελτία; Τότε έφταιγαν οι κακοί συσχετισμοί στο προεδρείο. Τώρα με ποια δικαιολογία τάσσονται υπέρ της 24ωρης χωριστής απεργίας, η οποία ούτως ή άλλως είναι ανεπαρκής για τη λαίλαπα που βιώνουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας;
Οι χωριστές απεργίες που κηρύσσει η ΕΣΗΕΑ δεν οφείλονται στον επαγγελματικό ζήλο για την ενημέρωση του κοινού – ποιο λειτούργημα κύριοι και κυρίες συνάδελφοι όταν καταπατώνται βάναυσα τα πιο στοιχειώδη εργατικά μας δικαιώματα;-αλλά στην εμπεδωμένη εδώ και χρόνια συντεχνιακή αντίληψη του κλάδου ότι αποτελούμε «περιούσιο λαό» που χάρη στις “άκρες” και τις ανώδυνες απεργίες, καταφέρνει τελικά να «εξαιρείται» από την αντεργατική επίθεση που εδώ και χρόνια έχουν εξαπολύσει εκδότες και καναλάρχες σε αγαστή συνεργασία με τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Αυτή η σαθρή συνείδηση μας έχει φτάσει σε αυτό το σημείο - με τους χιλιάδες απλήρωτους, ανασφάλιστους, "μαύρους" εργαζόμενους και "μπλοκάκια" που η ΕΣΗΕΑ εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει, τους λίγους καλοπληρωμένους κονδυλοφόρους του συστήματος και ένα σώμα μελών της ΕΣΗΕΑ φοβισμένο, διασπασμένο, έρμαιο στους εργοδοτικούς εκβιασμούς, που έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στις συλλογικές μορφές πάλης, καχύποπτο ακόμα και απέναντι στα ίδια τα σωματεία του.
Αν το νέο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ είναι όντως διαφορετικό από τα προηγούμενα, αυτά που μας έφεραν σε αυτή την άθλια θέση, τότε οφείλει να δράσει και διαφορετικά.
Καλούμε ακόμη και την ύστατη στιγμή την ΕΣΗΕΑ και τα άλλα σωματεία του τύπου να προχωρήσουν μαζί με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ σε 48ωρη απεργία στις 19-20 του μηνός και να οργανώσουν δίκτυο ενημέρωσης για τις κινητοποιήσεις, στο οποίο δεκάδες δημοσιογράφοι, τεχνικοί, εικονολήπτες και φωτορεπόρτερ είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε.
Οι Δημοσιογράφοι, οι Τεχνικοί και οι Διοικητικοί στα ΜΜΕ απεργούμε μαζί με όλο τον ελληνικό λαό για να αποκρούσουμε την πρωτοφανή στα εργατικά χρονικά επίθεση στα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα.
Εργαζόμενοι στην “Ελευθεροτυπία” - 3 μήνες απλήρωτοι