Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

To ert.gr παρουσιάζει τη «Λάμψη»

 ...αναδημοσίευση από το ert.gr...

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το έργο της «Λάμψης», του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδας, που σε καθημερινή βάση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες. Για όλα αυτά στο ert.gr, μίλησε η πρόεδρος του συλλόγου Άρτεμις Ασλανίδου.


-Πότε ιδρύθηκε η Λάμψη και ποιοι είναι οι άξονες πάνω στους οποίους παρεμβαίνει;

-Ο Σύλλογος ΛΑΜΨΗ, πιστοποιημένος σύλλογος από το Υπουργείο Υγείας, ιδρύθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη  από γονείς απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα που τα παιδιά τους προσβλήθηκαν από κακοήθες νόσημα και νοσηλεύτηκαν στα δύο Παιδοογκολογικά τμήματα της Θεσσαλονίκης (ένα στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο κι ένα στο Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ).

-Ποιοί αποτελούν τη «Λάμψη»;

Τακτικά μέλη του συλλόγου γίνονται μόνο οι γονείς παιδιών που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες, καθώς επίσης και παιδιά που νόσησαν στο παρελθόν κι έχουν πια ενηλικιωθεί. Η ΛΑΜΨΗ στηρίζεται στην εθελοντική εργασία των μελών της – που ενώθηκαν από την κοινή ανάγκη ν’ αντιμετωπίσουν μια ιδιαίτερη και σκληρή δοκιμασία, αλλά και στην υποστήριξη ευαισθητοποιημένων πολιτών και φορέων.

-Μιλήστε μας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.

-Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων τόσο ως προς  την εντόπιση και το είδος όσο και ως προς την αντιμετώπιση και την πρόγνωση. Αν και εξακολουθεί να θεωρείτε σπάνια ασθένεια, αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα για παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών.
Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών που θα νοσήσουν από καρκίνο μπορούν να ιαθούν. Όμως βασική προϋπόθεση  για να γίνει αυτό είναι η έγκαιρη διάγνωση και εισαγωγή του παιδιού σε ειδικό και έμπειρο παιδιατρικό αιματολογικό- ογκολογικό τμήμα. Η θεραπεία συχνά είναι μακροχρόνια και πολυδάπανη.
Στη Βόρεια Ελλάδα τα παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια νοσηλεύονται στα παιδοογκολογικά τμήματα του Ιπποκρατείου και του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

-Ποιοί είναι οι σκοποί του συλλόγου

-Σκοποί του Συλλόγου είναι:
  • Η μέριμνα για την άριστη ιατρική και ψυχική φροντίδα των παιδιών που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες και συναφείς παθήσεις.
  • Η οργάνωση, στελέχωση, εξοπλισμός εξειδικευμένων μονάδων και η συμβολή με κάθε πρόσφορο τρόπο στη βελτίωση συνθηκών διάγνωσης, νοσηλείας και θεραπείας των παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες και συναφείς παθήσεις.
  • Η παροχή κάθε δυνατής ηθικής, κοινωνικής, ψυχολογικής και οικονομικής συμπαράστασης για τη θεραπεία, την αγωγή, εκπαίδευση, κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες και συναφείς παθήσεις, και η εν γένει αρωγή τους από την πολιτεία και άλλους φορείς.
  • Η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας, πληροφόρησης, εκπαίδευσης ή άλλης μορφής συμπαράστασης και στήριξης στις οικογένειες με παιδιά που πάσχουν ή έπασχαν από νεοπλασματικές ασθένειες και συναφείς παθήσεις.
  • Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου.
-Μιλήστε μας για το έργο της ΛΑΜΨΗΣ

-Με φροντίδα της «Λάμψης», το 2009, η παιδοογκολογική πτέρυγα της Β΄ Παιδιατρικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ Π.Γ.Ν.Θ. διπλασιάστηκε σε έκταση και ανακατασκευάστηκε, αναδιαμορφώθηκε και εξοπλίστηκε πλήρως, μετά από δωρεά στη μνήμη του εκλιπόντος Γεωργίου Παντελάκη.
Η «Λάμψη» ήταν φορέας υλοποίησης του έργου της πλήρους ανακατασκευής των χώρων της Παιδοογκολογικής κλινικής του Ιπποκρατείου Γ.Ν. Θεσσαλονίκης και της επέκτασης τους κατά 200 τ.μ., μετά  από δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» το 2009, καθώς και της ανακατασκευής των Εξωτερικών Ιατρείων Παιδιατρικής κλινικής, Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας, Εντατικής Θεραπείας Παιδιών, Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών της Πανεπιστημιακής κλινικής, Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του ΕΣΥ. Επίσης, ανέλαβε την ανακατασκευή της ΜΕΝΝ του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, της Καρδιοχειρουργικής Πανεπιστημιακής κλινικής του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ και την παρούσα χρονική στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακατασκευή της Καρδιοχειρουργικής κλινικής του Π.Γ.Ν.Θ. Παπανικολάου.
  • Θέσεις υπαλλήλων της Λάμψης
Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων, η «Λάμψη» προχώρησε στην πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για
  • την ψυχολογική στήριξη των παιδιών και των γονιών,
  • την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση των ιατρικών φακέλων,
  • τη γραμματειακή υποστήριξη της παιδοογκολογικής κλινικής του Ιπποκρατείου και των εξωτερικών ιατρείων,
  • τη διευκόλυνση των γονέων σε πρακτικά ζητήματα που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια θεραπείας των παιδιών τους

  • Ακόμη η ΛΑΜΨΗ:
  • Αναλαμβάνει την οικονομική στήριξη κάποιων ιδιαίτερων περιπτώσεων οικογενειών, όπως μονογονεϊκών, ανέργων ή απόρων γονιών.
  • Μεριμνά για την άμεση αγορά αναλώσιμων και εξακολουθεί να συνδράμει σε θέματα συντήρησης και αντιμετώπισης νέων αναγκών εξοπλισμού των Παιδοογκολογικών μονάδων.
  • Φροντίζει τη μεταφορά παιδιών και γονέων από ή προς τα κέντρα του εξωτερικού – όταν κρίνεται εξαιρετικά επείγουσα.
  • Διοργανώνει παιδικές γιορτές για την τόνωση της ψυχολογίας των παιδιών και γονιών (Χριστούγεννα- γενέθλια–Απόκριες) και προσφέρει δώρα.
  • Καλύπτει τα έξοδα εξετάσεων των παιδιών σε εξωτερικά διαγνωστικά κέντρα – όταν θεωρείται απαραίτητο.
  • Διοργανώνει ημερίδες για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου γύρω από το θέμα του καρκίνου της παιδικής ηλικίας.
-Ποιοί είναι οι πόροι της «Λάμψης»;

Τα έσοδα της ΛΑΜΨΗΣ, προέρχονται από: τις συνδρομές των τακτικών και αρωγών μελών του συλλόγου, δωρεές ιδιωτών ή φορέων, συμμετοχή του συλλόγου σε bazaar με προϊόντα που κατασκευάζουν μητέρες, εθελόντριες, αλλά και τα παιδιά στα Παιδοογκολογικά τμήματα με τη βοήθεια των δασκάλων τους, μουσικές και αθλητικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων ή σχολείων.

-Με ποιούς φορείς συνεργάζεται η Λάμψη;

-Η ΛΑΜΨΗ συνεργάζεται με τη «ΦΛΟΓΑ», αδελφός Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, που εδρεύει στην Αθήνα. Τα θέματα που απασχολούν τους Συλλόγους μας είναι κοινά και μας οδηγούν προς την επίτευξη συναφών στόχων κρατώντας μας σε συχνή επικοινωνία και συνεργασία.

-Ποιός είναι ο επόμενος στόχος της Λάμψης;

Επόμενος στόχος της ΛΑΜΨΗΣ είναι η απόκτηση ενός χώρου φιλοξενίας των παιδιών και των οικογενειών τους που δε ζουν μόνιμα στη Θεσσαλονίκη αλλά προέρχονται από άλλη πόλη της Β. Ελλάδας.

-Πώς μπορεί να έρθει κανείς σε επαφή με τη Λάμψη και με ποιους τρόπους μπορεί να βοηθήσει;

Στοιχεία Επικοινωνίας
Οποιοσδήποτε μπορεί να βοηθήσει το έργο της ΛΑΜΨΗΣ! Είτε ως οικονομικός αρωγός είτε ως εθελοντής. Μπορείτε να δείτε λεπτομερώς τους τρόπους για να ενισχύσετε τη ΛΑΜΨΗ, επισκεπτόμενοι τη σελίδα του Συλλόγου (http://www.lampsi.org) ή/και επικοινωνώντας με τα γραφεία μας:
Λάμψη, Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βόρειας Ελλάδας
Κλεάνθους 5 και Παπαναστασίου, τ.κ. 54453, Θεσσαλονίκη
τηλ./fax: 2310-943396
email: lampsi@lampsi.org


Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος