Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Θεατρική Συνάντηση Φιλίας και πολλαπλών δημιουργικών μηνυμάτων




...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...


Είναι στιγμές που «σημαδεύουν» την ιστορία και τις εξελίξεις τόσο στην ιστορία τοπικών κοινωνιών, όσο και στην πορεία συλλογικών εγχειρημάτων. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το ερασιτεχνικό φεστιβάλ θεάτρου που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 7 Ιουλίου στην Ικαρία, ένα νησί που ΔΕΝ έχει θέατρο.

Μάλιστα τολμούμε να πούμε ότι υπήρξαν και θα υπάρξουν άνθρωποι, που η πρώτη τους επαφή με το θέατρο θα είναι οι παραστάσεις της τοπικής θεατρικής ομάδας Duende σε διάφορους χώρους (κυρίως σχολεία) που διαμορφώνει για να μπορέσει να ανεβάσει παραστάσεις. Ή ακόμα και ηλικιωμένους με τους οποίους συνομιλήσαμε έχοντας την εμπειρία να παρακολουθήσουμε παραστάσεις στο νησί και μας είπαν ότι για πρώτη φορά τους είδαν θέατρο, λόγω των τοπικών παραστάσεων της Duende.
afisa_1-212x300-212x300

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης του φεστιβάλ, ανήκει λοιπόν στην τοπική θεατρική ομάδα Duende και παίρνουν μέρος άλλες τέσσερις θεατρικές ομάδες από Κω, Τήνο, Λέσβο, Σάμο, που το ert.gr παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα (δείτε τις σχετικές παραπομπές στο τέλος της ανάρτησης).
Το σημαντικό είναι ότι η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, δια της συμμετοχής της στο φεστιβάλ θεάτρου, θα είναι στην πραγματικότητα αποστολή μηνυμάτων σε πολλές κατευθύνσεις και συγκεκριμένα:
  • Στους διοργανωτές ότι πορεύονται καλά και έχουν τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Ήδη η στήριξε με κάλυψη μέρους του λειτουργικού κόστους από τοπικές επιχειρήσεις στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, είναι ένα σαφές μήνυμα.

  • Σε όλους τους υπόλοιπους (τους «μακρινούς») ότι Πολιτισμός (με κεφαλαίο Π) δεν είναι υποχρεωτικά και αποκλειστικά ότι σερβίρει η πλειοψηφία των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά η συλλογική δραστηριότητα και οι δημιουργικές προσπάθειες όσων έχουν την επιλογή να στρατευτούν σε αυτές τις κατευθύνσεις. Και αυτό σε εποχές που ακόμα και στην πρωτεύουσα κατεβαίνουν παραστάσεις επειδή δεν μπόρεσαν να βγουν οικονομικά.
afisa-2
  • Παράλληλα, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που εξελίσσονται παραπλήσιες δραστηριότητες, ή ακόμα καλύτερα είναι στα σκαριά, η είδηση της πραγματοποίησης του ερασιτεχνικού φεστιβάλ θεάτρου, λειτουργεί σαν επιπλέον κίνητρο.
Στους χορηγούς επικοινωνίας βλέπουμε την ΕΡΤ Αιγαίου, την Ικαριακή Ραδιοφωνία και το Ράδιο Ικαρία και μας αρέσει τόσο που η ΕΡΤ την οποία πληρώνουν και οι ακρίτες του Αιγαίου, αλλά και τα τοπικά ΜΜΕ, στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες σε εποχές που ο δημιουργικός ρόλος των ΜΜΕ είναι ζητούμενο.
Επίσης όπως διαπιστώσατε και το ert.gr με το δικό του τρόπο, τον δημοσιογραφικό, πρόβαλλε τη διοργάνωση και ετοιμάζεται να το πράξει και για άλλες αντίστοιχες δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν σε άλλα σημεία της χώρας (δείτε ΕΔΩ)

Επιμέλεια – οργάνωση αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος


Σχετικές ειδήσεις:

Η θεατρική ομάδα Ικαρίας DUENDE στο ert.gr

Η Θεατρική Ομάδα Σάμου στο ert.gr – 30 χρόνια πολιτιστικής δράσης 

Το ert.gr παρουσιάζει τη Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «Άστεγοι»

Το ert.gr παρουσιάζει την acta – Θεατρικό Εργαστήριο Κω

Tο «Θεατροποιείο» της Τήνου στο www.ert.gr

Θεατρικό Φεστιβάλ με ερασιτεχνικές ομάδες του Αιγαίου στην Ικαρία από 3 έως 7 Ιουλίου

H Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου στο www.ert.gr