Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Aνακοίνωση ολομέλειας γιατρών ΓΝ ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΝ-ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αρ. Πρωτ 2895, 6/7/2016

ΠΡΟΣ
  • Διοικητή ΓΝ ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
  • 2η ΥΠΕ
5/7/2016

Η ολομέλεια των γιατρών του ΓΝ ΚΥ Ικαρίας καταδικάζει ομόφωνα την μετακίνηση της μοναδικής πλέον αγροτικής γιατρού του νοσοκομείου μας Κρανιά Ιφιγένειας στο ΠΠΙ Φούρνων για ένα μήνα. Είχε προηγηθεί η λήξη της θητείας των δύο άλλων αγροτικών γιατρών του νοσ/μείου, δημιουργώντας έτσι τεράστιο κενό στην καθημερινή μας λειτουργία.
Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων τα χρονίζοντα κενά σε Φούρνους και Θύμαινα θα καλυφθούν – σε όποιο βαθμό αυτό γίνει – μετά το καλοκαίρι, οπότε πρόκειται για μια μετακίνηση που όπως δείχνει η εμπειρία θα έχει διάρκεια και πέρα του μηνός.
Την ίδια ώρα, οι κενές θέσεις αγροτικών του ΓΝ ΚΥ Ικαρίας είναι άγνωστο πότε και σε τι βαθμό θα πληρωθούν από τη στιγμή που στην πρόσφατη προκήρυξη για τα αγροτικά ιατρεία δεν συμπεριλαμβανόταν το νοσοκομείο μας. Λαμβάνοντας υπόψιν το σύνηθες χρονικό διάστημα που απαιτείται για να γίνει η προκήρυξη των θέσεων, η δήλωση ενδιαφέροντος και τελικά η πρόσληψη, δεν αναμένεται να δούμε αγροτικούς γιατρούς στο νοσοκομείο μας πριν τον Οκτώμβρη του 2016.

Έχουμε διαχρονικά αποδείξει ότι παρά τα όποια προβλήματα και ανεπάρκειες προκαλούν οι πολιτικές των μηδενικών προσλήψεων και των συγχωνεύσεων/διασυνδέσεων νοσοκομείων, καλύπτουμε 30 μέρες το μήνα-365 μέρες το χρόνο τις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Ικαριωτών και των Φουρνιωτών, παραμένοντας μάλιστα απλήρωτοι για τις πρόσθετες αυτές εφημερίες από το 2012 και μετά. Και ενώ ισχύουν όλα αυτά, παρά τις αδυναμίες μας έχουμε καλύψει κατά περιόδους και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας τα κενά που προέκυπταν στα ΠΙ των νησιών μας και στο ΚΥ Ευδήλου.

Επειδή λοιπόν:

  • Οι αγροτικοί γιατροί διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην καθημερινή μας λειτουργία και εφημέρευση, ασκώντας στην ουσία χρέη ειδικευομένων, καλύπτοντας εφημερίες-συνταγογράφηση-τμήμα επειγόντων-διακομιδές.
  • Η ύπαρξη μονήρων και διπλών ειδικοτήτων μας αναγκάζει να εργαζόμαστε σε καθεστώς εφημεριακής ομηρίας υπερβαίνοντας τον νόμιμο χρόνο εφημέρευσης όπως αυτός ορίζεται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία. Σε αυτό το μοντέλο εφημέρευσης, οι αγροτικοί παίζουν κομβικό ρόλο όπου με την ενεργή τους εφημέρευση δίνουν τη δυνατότητα στους ειδικευμένους γιατρούς να καλύπτουν με μεγαλύτερη ασφάλεια το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών.
  • Για την υποστελέχωση των μονάδων υγείας των νησιών μας είναι ενημερωμένη η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας και ο κος Ξάνθος προσωπικά από τον Μάρτιο του 2015. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να παριστάνει τον ανήξερο ή να επιρρίπτει την ευθύνη της μη κάλυψης των Φούρνων στους ¨κακούς γιατρούς της Ικαρίας¨ που δήθεν δεν θέλουν να συνδράμουν.
  • Η τελευταία προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων αγροτικών του νοσ/μείου έγινε τον Ιανουάριο του 2016!!
  • Οι πρακτικές ¨εντέλεσθαι¨ σε βάρος νέων επιστημόνων που για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με το εργασιακό τους περιβάλλον και που επιλέγουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην παραμεθόριο, έχουν αναφορές σε απολυταρχικές μορφές διοίκησης που υποτίθεται πως δεν αρμόζουν στα νέα ήθη που πρεσβεύει η ¨πρώτη φορά αριστερά¨ στην κυβέρνηση.
  • Ως αντιπολίτευση, οι νυν κυβερνώντες στο πρόσφατο παρελθόν δήλωναν αλληλέγγυοι σε κάθε αγώνα μας ενάντια στη επιχειρούμενη μετακίνηση συναδέλφων μας
  • Αντίστοιχες πρακτικές εντέλεσθαι που αφορούσαν την κάλυψη του νοσ/μείου μας με αναισθησιολόγο με μετακίνηση αναισθησιολόγου από άλλο νοσοκομείο, έμειναν στα χαρτιά.
  • Η Επιστημονική Επιτροπή, ο Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας και ο Διοικητής του νοσοκομείου μας δηλώνουν αντίθετοι με την μετακίνηση αυτή.
  • Σε τελευταία ανάλυση υπονομεύεται η στοιχειώδης καθημερινή μας λειτουργία με την μετακίνηση αυτή

για όλους αυτούς τους λόγους

λέμε ΟΧΙ στην μετακίνηση της μοναδικής αγροτικής γιατρού του νοσοκομείου μας.

Για τα κενά και τις ελλείψεις υπεύθυνοι είναι ΥΠΕ και Υπουργείο Υγείας.
Την πυγμή και τις απειλές να τις επιδεικνύετε στην τρόικα και όχι στους εγαζόμενους που καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων της παραμεθορίου.

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ.