Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Aγαθονήσι: Αυθεντικό σμαράγδι στο φόντο του Αιγαίου




 ...αναδημοσίευση από το ert.gr...




Είναι από τους «μικρούς» επίγειους παραδείσους, αν και όπως όλα τα μικρά νησιά, όση ομορφιά προσφέρουν στους τουρίστες το καλοκαίρι, τόσες δυσκολίες αντιμετωπίζουν το χειμώνα οι κάτοικοί τους. Ίσως όμως αυτό να αποτελεί και έναν επιπλέον λόγο για να τιμήσουμε τους ακρίτες του Αιγαίου, με το να αναδείξουμε τους τόπους τους σαν σημαντικό τουριστικό προορισμό.




Το ert.gr «δένει» στο Αγαθονήσι, που αν και ο χάρτης το δείχνει πολύ κοντά στη Σάμο, διοικητικά αποτελεί το βορειότερο άκρο του νομού Δωδεκανήσων.
agathonisi3

Το νησί έχει έκταση 14,4 τ.χλμ. και ακτογραμμή 32 χλμ. και οδικό δίκτυο 10 περίπου χιλμ. Απέχει 25 ναυτικά μίλια από την Πάτμο, 18  από τη Σάμο και μόλις 8 μίλια από τα Μικρασιατικά παράλια.




Ο μόνιμος πληθυσμός είναι  186 κάτοικοι (σύμφωνα με την απογραφή του 2011), αλλά μάλλον η πραγματικότητα είναι ελαφρώς καλύτερη αφού στις δημοτικές εκλογές του 2014 ψήφισαν 214.


agathonisi
Το Αγαθονήσι μπορεί να το επισκεφθεί κανείς πολύ εύκολα, διότι έχει τακτική συγκοινωνία με Λέρο, Πάτμο, Λειψούς και Σάμο.

Τους λόγους που προτείνεται το νησί ως τουριστικός προορισμός, μας τους εξηγεί ο Δήμαρχος Αγαθονησίου Ευάγγελος Κόττορος, μιλώντας στο ert.gr: «Eίναι ένα μικρό αυθεντικό νησί, με γνήσια τοπικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, έχει καθαρές θάλασσες και προσφέρεται για τους «κουρασμένους» των πόλεων, που αναζητούν ησυχία, ηρεμία και χαλάρωση».



agathonisi4

Με πλούσια ιστορία σε όλες τις ιστορικές περιόδους, το Αγαθονήσι, από το 2010, όπως αναφέρει ο Δήμος, «έχει στη θέση Καστράκι έναν εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο. Ένα αρχαίο λιμάνι με τις οχυρώσεις του, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του για τον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων, ένα ιερό, μια τεράστια μελισσοκομική μονάδα και ένα εργαστήριο πορφύρας. Και επειδή το ανασκαφικό υλικό είναι πλούσιο -πολλά κινητά ευρήματα έρχονται συνεχώς στο φως-,προγραμματίζεται να κτιστεί εκεί κι ένα μικρό μουσείο (300 τ.μ.)».

Αφήνοντας πίσω μας το «βιομηχανοποιημένο» τουρισμό και τα «βραχιολάκια» all inclusive, μπορούμε να «ανακαλύψουμε» ξανά το «καθαρό Αιγαίο», εκεί που ακούγεται ακόμα ο ήχος από τη μπουρού και την τσαμπούνα και η θάλασσα είναι ακόμα γαλάζια.

agathonisi2
Στην ιστοσελίδα του Δήμου Αγαθονησίου http://agathonisi.gr υπάρχουν όλες οι σχετικές τουριστικές πληροφορίες, αναλυτικό αφιέρωμα στην ιστορία του νησιού και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις ομορφιές του νησιού.



Χρήσιμη σύνδεση: http://agathonisi.gr

Κείμενο: Νάσος Μπράτσος