Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Αγώνας ενάντια στη διάλυση υπηρεσιών και για το δικαίωμα στη δουλειά

Σε κατάληψη του δημαρχείου της Αθήνας από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου έχουν προχωρήσει οι συμβασιούχοι του Δήμου για να μην περάσουν οι απολύσεις, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά. Πρόκειται για 2500 εργαζόμενους, σχεδόν το 30% των εργαζόμενων του Δήμου της Αθήνας που η νέα δημοτική αρχή θέλει να απολύσει στα πλαίσια των περικοπών που επιβάλλει το μνημόνιο και ο Καλλικράτης.
Οι απολύσεις των συμβασιούχων θα διαλύσουν σχεδόν όλες τις υπηρεσίες του Δήμου της Αθήνας αφού οι συμβασιούχοι αποτελούν το 30% στα βρεφοκομεία, το 25% στην καθαριότητα, το 90% στα ΚΕΠ, το 43% στον οργανισμό νεολαίας και άθλησης κλπ. Το να περάσουν οι απολύσεις θα σημάνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους και θα προστεθούν στις ήδη τεράστιες λίστες των ανέργων και ταυτόχρονα θα σημάνει την χειροτέρευση όλων των δημοτικών υπηρεσιών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που μένουν στο δήμο της Αθήνας. Αν περάσουν οι απολύσεις, θα κλείσουν βρεφοκομεία και παιδικοί σταθμοί, θα γεμίζουν με στοίβες σκουπίδια οι φτωχογειτονιές, θα υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο οι υπηρεσίες και οι γειτονίες μας. Η κατάληψη του δημαρχείου της Αθήνας είναι ένα κάλεσμα προς όλους τους συμβασιούχους να καταλάβουν όλα τα δημαρχεία διεκδικώντας την μονιμοποίηση τους. Γιατί αυτή η κατάσταση, δεν περιορίζεται μόνο στο δήμο της Αθήνας. Σε όλους τους δήμους της Ελλάδας, πάνω από 35.000 συμβασιούχοι κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση αφού οι δήμοι βρίσκονται στην χειρότερη στιγμή τους. Με το μνημόνιο έχει περιοριστεί δραματικά την χρηματοδότησή τους και ο Ραγκούσης προσπαθεί να επιβάλλει ότι θα «εξυγιανθούν» οι δήμοι σε βάρος των εργαζόμενων που δουλεύουν σε αυτούς και σε βάρος των δημοτών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες που εξασφαλίζουν αυτοί οι εργαζόμενοι.
Η κυβέρνηση και οι δήμαρχοί που στηρίζουν την πολιτική της όπως ο Καμίνης, είναι προκλητικοί. Από τη μία απολύουν εργαζόμενους γιατί δεν υπάρχουν χρήματα και από την άλλη δίνουν άλλα 30 δις ευρώ στους τραπεζίτες σαν εγγυήσεις. Από την μια λένε ότι δεν έχουν λεφτά, όμως από την άλλη συμμετέχουν στον πόλεμο στην Λιβύη που δολοφονεί και καταπνίγει την αραβική επανάσταση και κοστίζει εκατομμύρια ευρώ, που τα παίρνει από τους μισθούς, τις συντάξεις, τα σχολεία μας, τις δουλειές μας. Πρέπει να πάρουν από παντού το μήνυμα με κλιμάκωση των αγώνων, ότι τα μέτρα του Μνημονίου δεν θα περάσουν. Να απαιτήσουμε την διαγραφή του χρέους από τις τράπεζες. Αντί να ψάχνουν το πόσους θα απολύσουν και το τι θα πουλήσουν από τη δημόσια περιουσία για να βρουν 50 δις μέσα σε τρία χρόνια, να αρνηθούμε να πληρώνουμε 1 δις κάθε βδομάδα στους διεθνείς και ντόπιους τραπεζίτες για το χρέος. Έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθούν άλλες θέσεις εργασίας αλλά και οι υπηρεσίες που όλοι έχουμε ανάγκη.
Η Κατάληψη στο Δημαρχείο του Δήμου της Αθήνας έχει την ανάγκη της στήριξης από όλη την εργατική τάξη. Είναι ένας αγώνας που συγκρούεται με την καρδιά της πολιτικής του μνημόνιου, και μπορεί να γίνει η σπίθα που θα βγάλει στους δρόμους όλους τους συμβασιούχους που διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και όλους τους εργαζόμενους που συγκρούονται με την πολιτική της κυβέρνησης. Τώρα είναι η στιγμή να γίνει αυτό, μια που στην σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου κυβέρνηση και ΕΕ αποφασίζουν το νέο «σύμφωνο για το ευρώ» που θα προσπαθήσει να επιβάλλει ένα νέο κύκλο θυσιών για όλους τους εργαζόμενους. Σε κάθε χώρο δουλειά, σε κάθε σωματείο χρειάζεται να βγουν ανακοινώσεις και ψηφίσματα αλληλεγγύης στην κατάληψη του δημαρχείου της Αθήνας και του αγώνα των συμβασιούχων. Ομάδες εργαζόμενων χρειάζεται να οργανώνουν επισκέψεις στο κατειλημμένο δημαρχείο για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους καταληψίες.
Όμως χρειάζεται να προχωρήσουμε και ένα βήμα παρακάτω. Να διεκδικήσουμε απεργίες και στάσεις εργασίας συμπαράστασης στην κατάληψη του δημαρχείου. Ήδη στις 30 Μαρτίου, οι εκπαιδευτικοί προχωράνε σε 24ωρη απεργία ενάντια στις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις των σχολείων που είναι η εφαρμογή του Καλλικράτη στην εκπαίδευση. Το ίδιο και οι Νοσοκομειακοί γιατροί που και αυτοί απεργούν στις 30 Μαρτίου. Καλούμε κάθε συνδικάτο εκείνη την ημέρα να προχωρήσει σε κινητοποίηση αλληλεγγύης δένοντας τα δικά τους αιτήματα με τον αγώνα των συμβασιούχων του δήμου της Αθήνας. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων οργανώνει αυτήν την καμπάνια αλληλεγγύης στους συμβασιούχους του δήμου της Αθήνας και σε καλεί να την οργανώσουμε μαζί.Έτσι ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε και να σπάσουμε την πολιτική των απολύσεων και των περικοπών που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Για να ανοίξουμε το δρόμο να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι για την κρίση αλλά οι καπιταλιστές και οι τραπεζίτες που τη δημιούργησαν.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ