Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: Ανακοίνωση και προτάσεις ψηφισμάτων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η …Φράου Άννα, αξιοποιώντας τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας αλλά και των εκπαιδευτικών για το σημερινό σχολείο το οποίο έχει καταρρεύσει με ευθύνη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ανακοίνωσε με διάταγμα την κυβερνητική απόφαση για ένα σχολείο-«ανταγωνιστική γαλέρα» για μαθητές και εκπαιδευτικούς, την ολοκληρωτική υποταγή του στην αγορά με ευελιξία. Η κεντρική ιδέα που διαπερνά το νέο μοντέλο τους είναι η εκπαίδευση ως εμπορεύσιμο προϊόν, ως εμπορική πράξη. Η αγορά πλέον είναι αυτή που θα καθορίζει τους μαθησιακούς στόχους, το μοντέλο του μαθητή-προϊόντος, το ποια «γνώση» έχει αξία, ποιοι θα την παρέχουν και πόσο θα κοστίζει. Η εκπαίδευση, όπως και η εργασία, από δικαίωμα γίνεται δυνατότητα. Με βάση αυτό τον ομολογημένο πια στόχο, πρέπει να «αποκρυπτογραφήσουμε» τις εξαγγελίες για το «Νέο Σχολείο» τους, το σχολείο της περιόδου της κρίσης και του μόνιμου πια, «προγράμματος σταθερότητας». Έτσι θα καταλάβουμε γιατί:
• Εκχωρούν όλο και μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης σε ιδιώτες.
• Ξεφορτώνονται συνεχώς «βαρίδια» κοινωνικών παροχών και στην εκπαίδευση. Συμπιέζουν το κόστος με την ελαχιστοποίηση των διορισμών, με τις περικοπές των μισθών, με την υποχρηματοδότηση και την ενοποίηση των σχολικών επιτροπών, με την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, με το κλείσιμο και τη συγχώνευση σχολείων, με την ουσιαστική κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας και στήριξης κ.α. Ακούγονται σκέψεις και για το διδακτικό ωράριο.
• Ενισχύουν το ρόλο του διευθυντή-manager ο οποίος πλέον, σε απόσταση από τους εκπαιδευτικούς, θα υλοποιεί απόλυτα τη κυβερνητική πολιτική της νέας εποχής. Υποβαθμίζουν το ρόλο του Συλλόγου των εκπαιδευτικών κάθε σχολείου σε εντελώς διεκπεραιωτικά θέματα.
• Απαξιώνουν την αξία των πτυχίων και εισάγουν το θεσμό των «πιστωτικών μονάδων» το οποίο προβλέπει το «Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων» με βάση τον οποίο ο καθένας ατομικά θα κυνηγά εφ’ όρου ζωής, διάφορες δαπανηρές πιστοποιήσεις, μήπως και βρει ένα κομμάτι ψωμί σαν απασχολήσιμος με ατομικές πια συμβάσεις εργασίας.
Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, μέσα στη συλλογική μάχη για την απόκρουση των οικονομικών μέτρων ή ακόμα και την ατομική προσπάθεια του καθενός για επιβίωση, να υποβαθμιστεί η σοβαρότητα των επιχειρούμενων δομικών αλλαγών στην εκπαίδευση από την Κυβέρνηση του Μνημονίου, με τη βοήθεια βέβαια γνωστών αντιδραστικών κύκλων και τη συσκότιση-διαστρέβλωση που επιβάλουν τα ΜΜ«Ε». .
Γι’ αυτό η Α.Α. στην περιφέρεια Αττικής, καλεί τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς αλλά και κάθε εργαζόμενο σε μετωπικούς γενικευμένους αγώνες με σαφή στόχο την απόκρουση της συνολικής επίθεσης της Κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ, αλλά και τη συνολική ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής στην εκπαίδευση και στα γενικότερα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας του τόπου μας. Όσο προφανείς είναι οι προθέσεις του συνασπισμού εξουσίας, άλλο τόσο προφανείς είναι και οι ευθύνες καθώς και τα καθήκοντα, ατομικά και συλλογικά, ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών να ανταποκριθούν στις περιστάσεις, συναισθανόμενοι το διπλό τους ρόλο του εργαζόμενου αλλά και του δάσκαλου, όπως το έκαναν και στο παρελθόν.
Πρέπει αποφασιστικά να αγωνιστούμε:
Για την υποταγή της εκπαίδευσης και της επιστήμης στις λαϊκές ανάγκες και όχι στην αγορά! Για ελεύθερη πρόσβαση όλης της νεολαίας στην εκπαίδευση! Για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία! Για ενιαίο δημόσιο υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο και Δημόσιο Πανεπιστήμιο, με ισχυρά γνωστικά αντικείμενα και πτυχία που να κατοχυρώνουν την εργασία. Για έκτακτα μέτρα ενάντια στον αναλφαβητισμό! Για κοινωνικά μέτρα στους φτωχούς και ανέργους ώστε τα παιδιά τους να μπορούν να σπουδάζουν! Εμείς από τη μεριά μας θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να εμποδίσουμε τα όργανα της λεγόμενης τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοτικά και περιφερειακά, να συμβάλουν στην υλοποίηση της καταστροφικής αυτής πολιτικής. Επειδή όμως πιστεύουμε ότι αποτελεσματικός κυματοθραύστης μπορεί να γίνει μόνο ένα μαζικό λαϊκό κίνημα ανατροπής, κύριος στόχος μας θα είναι η αγωνιστική ενότητα όλων όσοι θέλουν να αντισταθούν στην πράξη και να οδηγήσουν τον αγώνα μέχρι τέλους.
Αθήνα 22/03/2011
2) ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
(22/3/2011)
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συμπαράσταση της ΝΔ, αποφάσισε να ενταχθεί στην ομάδα των «προθύμων» και να εμπλακεί άμεσα στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, με τέσσερα βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-16, δύο ελικόπτερα, δύο φρεγάτες και ένα αεροσκάφος εναέριας προειδοποίησης και βέβαια με την πλήρη παραχώρηση του Ελληνικού εδάφους. Η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την προστασία του λιβυκού λαού, για την οποία οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ιταλίας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών υποτίθεται ότι κόπτονται. Είναι χυδαία πρόκληση να εμφανίζονται όλοι αυτοί, πρώην και νυν συνεργάτες των αυταρχικών και αντιδραστικών καθεστώτων της Β. Αφρικής και του Κόλπου, σαν υπερασπιστές των λαϊκών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων και μάλιστα επιλεκτικά. Περισσεύει η υποκρισία, όταν την ίδια ώρα εισβάλλουν δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να τσακίσουν τις κινητοποιήσεις στο Μπαχρέιν ενάντια στη δικτατορία. Τα αστικά κράτη δεν ενδιαφέρονται για το αίμα που κυλάει στο έδαφος, αλλά για το περιεχόμενό του, τον ορυκτό πλούτο και κυρίως το πετρέλαιο, που είναι αποθηκευμένο σε μεγάλες ποσότητες και εξαιρετική ποιότητα στο υπέδαφος. Δεν ενδιαφέρονται για τις δημοκρατικές ελευθερίες, αλλά για τη χειραγώγηση και την καταστολή κάθε γνήσια λαϊκής εξέγερσης όπως στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Τη «δημοκρατία» των ιμπεριαλιστών, την πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η απόλυτη αντίθεση μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση δεν σημαίνει κανενός είδους ανοχή στο καταπιεστικό και εκφυλισμένο καθεστώς Καντάφι και στις αποτροπιαστικές ενέργειες των στρατιωτικών του δυνάμεων ενάντια στους διαδηλωτές που αγωνίζονται για την ανατροπή του, για πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η κατάκτηση αυτών των δικαιωμάτων και η απελευθέρωση από το καθεστώς της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης θα είναι αποκλειστικό έργο του ίδιου του λιβυκού λαού, με την αλληλεγγύη του διεθνούς εργατικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Δεν θα έρθει από τις κανονιοφόρους και τα βομβαρδιστικά του ιμπεριαλισμού, αντίθετα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα φέρουν νέα δεσμά και νέα δεινά. Και δεν μπορεί παρά να γίνει ενάντια και στις δυνάμεις εκείνες του αστικού κατεστημένου που, στο όνομα της ελευθερίας, προσκαλούν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και τα γαλλικά Μιράζ να επέμβουν για στήριξη μιας δικής τους εξουσίας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής καταδικάζει έντονα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχει στις πολεμικές επιδρομές, διαθέτοντας τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις αλλά και δυνάμεις ναυτικού και αεροπορίας.
3)ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
(22/3/2011)
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τις συνταγές της τρόικας, επιδιώκει σαρωτικού χαρακτήρα αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις με στόχο την περικοπή των δαπανών για την εκπαίδευση, την προώθηση του σχολείου της αγοράς και, τελικά, τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Σ' αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 1933 σχολεία συγχωνεύονται ή καταργούνται σε όλη την Ελλάδα (1523 Πρωτοβάθμιας και 410 Δευτεροβάθμιας), με αποτέλεσμα να χάνονται («εξοικονομούνται») 3000 οργανικές θέσεις εργασίας καθηγητών-δασκάλων. Στην περιφέρεια Αττικής προβλέπονται 150 συγχωνεύσεις Γυμνασίων και Λυκείων ( στην Α-Β-Γ-Δ Αθηνών και στον Πειραιά, από 659 Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης -375 Γυμνάσια και 284 Λύκεια- συγχωνεύονται τα 115, ποσοστό 17,5%). 53 Δημοτικά Σχολεία υποβιβάζονται, 148 συγχωνεύονται και 5 καταργούνται τελείως. Τα τέσσερα διαπολιτισμικά σχολεία της Αττικής, στα οποία φοιτούν 800 περίπου μαθητές, σχεδιάζεται να καταργηθούν. Ήδη οι γονείς –μη μεταναστών- μαθητών που έχουν επιλέξει το διαπολιτισμικό σχολείο, βρίσκονται σε αναβρασμό και κινητοποιήσεις, όπως στο Π. Φάληρο. Συζητιέται και η κατάργηση των ειδικών σχολείων κωφών! Από τα 20 Γυμνάσια του Δήμου Περιστερίου, συνενώνονται τα 10! Τα εσπερινά σχολεία, όπου φοιτούν εργαζόμενοι μαθητές, πλήττονται ιδιαίτερα: στην Αττική, 14 εσπερινά σχολεία συνενώνονται και 2 καταργούνται τελείως! Η εργατική τάξη και ο κόσμος της δουλειάς δέχονται την πιο βάρβαρη επίθεση…
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής δηλώνει ότι είναι σαφώς αντιπαιδαγωγικό να μετακινούνται τα παιδιά κάθε μέρα σε μεγάλες αποστάσεις, να εφαρμόζονται οι διαβόητες «καινοτόμες δράσεις» σε τάξεις των τριάντα μαθητών, να διαμορφώνονται σχολικές μονάδες-μαμούθ όπου οι παιδαγωγικές σχέσεις καταρρακώνονται. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν μέτρα μορφωτικής οπισθοδρόμησης. Θα επιφέρουν, μεταξύ άλλων, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, καθώς και δημιουργία μεγάλων και απρόσωπων σχολικών μονάδων (σχολεία των 400 μαθητών, όπως δηλώνεται στο δελτίο τύπου του υπουργείου). Το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, ιδίως στην περιφέρεια, θα δυσχεράνει την πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο, θα ενισχύσει τη μαθητική διαρροή και θα αυξήσει τις δυσκολίες στην επικοινωνία εκπαιδευτικών και γονέων.
Οι καταργήσεις και συνενώσεις σχολικών μονάδων συνδέονται με τον Καλλικράτη και εντάσσονται στην πολιτική του μνημονίου και των περικοπών, για να εξοικονομηθούν πόροι με τη μείωση των οργανικών και λειτουργικών θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών. Όμως, ζημιά είναι το σχολείο που κλείνει, το σχολείο που διώχνει τους μαθητές του, το σχολείο που απαξιώνει τους δασκάλους του, το σχολείο που κονιορτοποιεί τη γνώση. Η πολιτική αυτή επιδιώκει ένα ιδιωτικοποιημένο, πειθαρχημένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς εκπαιδευτικό σύστημα και συνοδεύεται από μια τομή στη διοικητική δομή της εκπαίδευσης, καθώς δημιουργείται μια τεραστίων διαστάσεων συγκεντροποίηση. Το σχολείο που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό θέλουν να δώσει τη θέση του στο σχολείο που αναζητά χρηματοδότηση, είτε από τους γονείς είτε από τους χορηγούς είτε και από τους δύο. Θέλουν να απαλειφθεί το σχολείο της γειτονιάς όπου πήγαιναν οι μαθητές της περιοχής, και τα όρια των σχολείων να γίνουν πιο «ευρύχωρα». Να είναι εύκολες οι μετακινήσεις του μαθητικού πληθυσμού από το ένα σχολείο στο άλλο για να ευνοούνται οι συγχωνεύσεις και οι συμπτύξεις. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι αντικοινωνική και αντιεκπαιδευτική. Η πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ πρέπει να ανατραπεί.
Το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής δηλώνει την αντίθεσή του στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων και απαιτεί από την Κυβέρνηση να ανακαλέσει τώρα την απόφασή της. Παράλληλα θα συμβάλει μαζί με γονείς-μαθητές- εργαζόμενους σε πρωτοβουλίες ανατροπής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και ενίσχυσης του δημόσιου σχολείου σύμφωνα με τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου. Ειδικότερα, απαιτεί καθιέρωση ορίου 25 μαθητών ανά τμήμα στη δευτεροβάθμια (20 στις κατευθύνσεις, 10 στα εργαστήρια), 20 μαθητών ανά τμήμα στα δημοτικά και 15 μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και στις Α’, Β’ τάξεις, μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και διοικητικών για τις αληθινές σχολικές ανάγκες, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 3848/2010, ανέγερση νέων διδακτηρίων, κατάργηση της διπλοβάρδιας, ενίσχυση υλικοτεχνικών υποδομών των σχολείων, επαναλειτουργία και επέκταση των υποστηρικτικών μαθησιακών θεσμών, καθώς και ενιαίο υποχρεωτικό 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο, με όλη τη γνώση για όλα τα παιδιά, που διδάσκει την κριτική σκέψη και τη συλλογική δράση.