Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

Τρεις ανακοινώσεις αλληλεγγύης της ΟΕΝΓΕ


 Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

1)Η Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τη θρασύδειλη τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε την Τρίτη το μεσημέρι στη Νίκαια, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά, Σταύρος Τουμανίδης, την ώρα που γύριζε από τη δουλειά του στη Ν/Ε του Περάματος, από αγνώστους που προφανώς βρίσκονταν σε εντεταλμένη υπηρεσία.

Είναι σαφές ότι πραγματικός στόχος όσων επιτίθενται στα συνδικάτα και στα στελέχη τους είναι να τους τρομοκρατήσουν γιατί παλεύουν για τα δικαιώματα των εργατών, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για να υπάρχουν μέτρα υγείας και ασφάλειας, για να επιστρέφουν οι εργαζόμενοι ζωντανοί στα σπίτια τους. Επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους για να σκύβουν το κεφάλι και να μην αντιστέκονται, να μη διεκδικούν.

Δεν θα τους περάσει. Η απάντηση των εργαζομένων είναι η συλλογική δράση, η μαζικοποίηση των Σωματείων. Ο αγώνας για την ικανοποίηση των αναγκών και των δίκαιων αιτημάτων μας. Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά. Ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι να μπουν στη μάχη. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! 


2)Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 δικάζονται στα δικαστήρια της οδ. Ευελπίδων στο κτίριο 9, δύο συνδικαλιστές γιατί στις 25/11/2020 παραβρέθηκαν σε κινητοποίηση του φεμινιστικού κινήματος και μοίραζαν ανακοίνωση στην πλατεία Συντάγματος. Ήταν η περίοδος που είχαν επιβληθεί από την κυβέρνηση, με πρόσχημα την προστασία από τον κορονοϊό, απαγορεύσεις συναθροίσεων, πρόστιμα και άλλα μέτρα περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών.

Η 25η Νοέμβρη έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και την 25η Νοέμβρη του 2020, φεμινιστικές συλλογικότητες κάλεσαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Η Χρυσούλα Μονιάκη, μέλος τότε του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ και της Επιτροπής Ισότητας της ΑΔΕΔΥ και ο Κώστας Βουρεκάς, τότε εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο και σήμερα Πρόεδρος του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Η συγκέντρωση του 2020, λόγω της πανδημίας, είχε συμβολικό χαρακτήρα, με τη συμμετοχή αρκετών εκλεγμένων σε σωματεία και φορείς και τήρηση όλων των σχετικών μέτρων προστασίας (μάσκες, αποστάσεις). Και ενώ η Πολιτεία υποτίθεται ότι τιμά την Παγκόσμια Ημέρα και φωταγωγεί και τη Βουλή με τα αντίστοιχα μπάνερ, η αστυνομία προσήγαγε αρχικά 9 διαδηλώτριες από την πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια άλλες/ους 5, όπως αποχωρούσαν προς το Μοναστηράκι, επί της οδού Περικλέους. Οι προσαχθείσες/έντες μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Συντάγματος και αργότερα οι 2 προσαγωγές που έλαβαν χώρα στην Περικλέους μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Ακροπόλεως. Από τις 14 προσαγωγές, οι 11 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Στη συνέχεια, ο τότε (αλλά και τώρα) Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη από τις διαδηλώτριες και οι υποθέσεις των 9 συλληφθέντων του Α.Τ. Συντάγματος τέθηκαν στο αρχείο. Όμως οι 2 από τις προσαγωγές - συλλήψεις του Α.Τ. Ακροπόλεως δεν ακυρώθηκαν παρά τις συνδικαλιστικές παρεμβάσεις.

Έτσι, η Χρυσούλα Μονιάκη και ο Κώστας Βουρεκάς, διώκονται με την κατηγορία της παραβίασης μέτρων covid. Οι συλλήψεις φεμινιστριών και αλληλέγγυων την ημέρα που είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας είναι προκλητικό γεγονός. Αποτελεί υποκρισία ενώ γίνονται δηλώσεις κατά της βίας εναντίον των γυναικών από κυβερνητικούς και πολιτειακούς παράγοντες, φεμινίστριες και αλληλέγγυοι να συλλαμβάνονται στο Σύνταγμα κι ενώ ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη ζητάει συγγνώμη, δύο από τις/τους συλληφθείσες/ντες να διώκονται.

Η υποκρισία δυστυχώς είναι βαθύτερη και αφορά συνολικά στον τρόπο που το κράτος αντιμετωπίζει την έμφυλη βία. Παρ’ όλες τις δηλώσεις στήριξης για τις κακοποιημένες και τις επιζώσες της έμφυλης βίας, η έλλειψη ύπαρξης δομών υποστήριξής τους είναι κραυγαλέα. Οι κακοποιημένες γυναίκες δυσκολεύονται να ξεφύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον, καθώς δεν υπάρχουν δημόσιες δομές για να απευθυνθούν και όσες υπάρχουν είναι ανεπαρκείς, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η αστυνομία έχει αποτύχει χαρακτηριστικά να παρέχει την αναγκαία υποστήριξη σε καταγγέλλουσες. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση και το κράτος να διώκουν φεμινίστριες και αλληλέγγυους, ας φροντίσουν να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες δομές και τους μηχανισμούς που θα προστατέψουν από την έμφυλη βία όσες την υφίστανται.

Η Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ συμμετέχει στην υπεράσπιση του δικαιώματος στην κινητοποίηση, τη διαδήλωση, την απεργία. Απαιτούμε την αθώωση και των δύο διωκόμενων.


3)Την Τετάρτη 22/1 καλείται να παρουσιαστεί στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Βασίλης Παρασκευόπουλος, ως κατηγορούμενος για "παρεμπόδιση λειτουργίας κοινόχρηστων συγκοινωνιακών μέσων", κατηγορία που αφορά κινητοποίηση που έγινε πριν τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα στις 21 Σεπτέμβρη 2020, όταν μαζί με άλλα Σωματεία στο Θέαμα - Ακρόαμα ο ΠΜΣ διαδήλωνε έξω από το Υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών.

Την περίοδο εκείνη, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και τα άλλα Σωματεία του κλάδου με πολύ μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα, διεκδικούσαν μέτρα στήριξης της επιβίωσης των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον κλάδο, για τους οποίους είχε απαγορευτεί η εργασία με Υπουργική απόφαση λόγω πανδημίας. Αποτέλεσμα αυτών των κινητοποιήσεων ήταν να εξαναγκαστεί η Κυβέρνηση να διευρύνει τα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στο Θέμα - Ακρόαμα».

Η δίωξη που ασκείται σήμερα, αντίστοιχη με την δίωξη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτης Ρέτζιου, έχει στόχο την αγωνιστική δράση των σωματείων. Στο πρόσωπο των Προέδρων δικάζεται συνολικά η αγωνιστική δράση των σωματείων. 

Απαιτούμε να αποσυρθεί τώρα η δίωξη! 

Οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούμαστε!