Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025

Η ήττα του Ολυμπιακού με 2-1 από τη Μικτή Μακρονήσου στις 26 Ιανουαρίου 1949 στο γήπεδο της Λεωφόρου


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 1949 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ο Ολυμπιακός έδωσε φιλικό αγώνα με τη Μικτή Μακρονήσου. Μαρτυρίες της εποχής θέλουν τους πολιτικούς κρατούμενους των φυλακών Αβέρωφ (απέναντι από το γήπεδο) όταν πληροφορήθηκαν τη νίκη των Μακρονησιωτών να πανηγυρίζουν στο χώρο της φυλακής.

Θα πρέπει πρώτα να μεταφερθούμε στο γενικό κλίμα της εποχής. Σε όλη τη χώρα, ποδοσφαιρικές στρατιωτικές ομάδες έδιναν φιλικούς αγώνες με αθλητικά σωματεία των περιοχών που βρίσκονταν η έδρα τους και η επιλογή αυτή εξυπηρετούσε δύο ανάγκες. Αρχικά στα δύσκολα χρόνια της μετεμφυλιακής εποχής, είχε το επικοινωνιακό χαρακτηριστικό της σύσφιξης σχέσεων λαού-στρατού, που ήταν και η κινητήρια δύναμη για να υπάρξει η έγκριση από τις στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της λειτουργίας τέτοιου τύπου διοργανώσεων.



ΒΡΑΔΥΝΗ 27-1-1949

Συχνά έμπαινε και πολιτικός στόχος εναρμονισμένος με το κλίμα της εποχής, όπως συγκέντρωση των εσόδων του αγώνα για ενίσχυση των «συμμοριόπληκτων».

Σε άλλες περιπτώσεις η είσοδος ήταν ελεύθερη. Ακολούθως εκτός του ποδοσφαίρου που ήταν το πιο δημοφιλές σπορ, άρχισαν και οι αγώνες μπάσκετ μεταξύ ελληνικών σωματείων και αμερικανικών στρατιωτικών ομάδων, από τα πολεμικό πλοία (κυρίως τα αεροπλανοφόρα, λόγω του πολυάριθμου προσωπικού τους, είχαν τη δυνατότητα συγκρότησης ομάδων, αλλά διέθεταν και κλειστά γήπεδα τα ίδια!!).

Η προσέλευση του κόσμου για να δει τα παιδιά του που υπηρετούσαν ή έπαιζαν στην ερασιτεχνική ομάδα που αντιμετώπισε τη στρατιωτική, σε μία εποχή χωρίς πολλά θεάματα και με μηδενική οικονομική ευμάρεια, αμέσως μετά τον πόλεμο και χωρίς ιδιαίτερες επιλογές για άλλες διασκεδάσεις, ειδικά στην επαρχία, οδηγούσε στη συνήθως ευάριθμη παρουσία φιλάθλων στους αγώνες αυτούς.

Η Μακρόνησος, τόπος όπου εκτός από πολιτικούς εξόριστους που δεν είχαν τη στρατιωτική ιδιότητα, ήταν τόπος όπου στρατευμένοι που είτε είχαν χαρακτηρισθεί πολιτικά προς την πλευρά των ηττημένων του εμφυλίου, είτε ήταν το οικογενειακό τους περιβάλλον και οι ίδιοι ήταν ύποπτοι ως φίλα προσκείμενοι (πχ ο θανάσης Βέγγος, λόγω του πατέρα του Βασίλη που πολέμησε με τον ΕΛΑΣ).

Η σκληρή αντιμετώπιση στα στρατόπεδα της Μακρονήσου, προκάλεσε καταγγελίες και διεθνή κινητοποίηση, έτσι η ενίσχυση του αθλητισμού εκεί, η υποδοχή αθλητικών σωματείων στη Μακρόνησο και οι εκδρομές των ομάδων της Μακρονήσου για αγώνες μακριά από αυτήν, ήταν μέρος της απόπειρας διασκέδασης των καταγγελιών, με επιχείρημα τον αθλητισμό.

Δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο οι Μακρονησιώτες αθλητές - στρατευμένοι, όπου αντιμετώπιζαν από μερίδα του φίλαθλου κοινού διπλή συμπάθεια, μία αμιγώς αθλητική καθώς όλοι ήταν και στην πολιτική τους ζωή αθλητές, άρα οι μακρονησιώτικες ομάδες είχαν αθλητική δυναμική και πρόσφεραν θέαμα και μία λόγω του κοινωνικοπολιτικού προφίλ των αθλητών.

Τονίζουμε όμως, γιατί στις μέρες μας έχει διογκωθεί η άποψη ότι όσοι έπαιζαν με τη Μακρόνησο το έκαναν από αλληλεγγύη, ότι δεν ήταν κυρίως αυτό, αλλά ήταν διοργανώσεις που οργάνωνε και επόπτευε το τότε καθεστώς για τους δικούς του λόγους, ασχέτως αν αυτό πετύχαινε πάντα. Οι πολλοί στρατευμένοι που ήταν και ενεργοί αθλητές πριν παρουσιαστούν, εξασφάλισαν στη Μακρόνησο δυναμική αθλητική παρουσία και κυριολεκτικά επέλαυνε στα γήπεδα όπου αγωνίστηκε.





ΕΘΝΟΣ 27-1-1949

Αλλά ας πάμε στο τι έγραφε την επόμενη ημέρα Πέμπτη 27 Ιανουαρίου η εφημερίδα Αθλητική Ηχώ.

O Oλυμπιακός Πειραιώς υπέκυψε μετά πειθαρχημένον και ήρεμον αγώνα εις την ισχυρά μικτή Μακρονήσου 2-1. Η στρατιωτική ομάς απέσπασε την νίκη πέντε λεπτά προ της λήξεως δια του Πατινιώτη. Το τέρμα του Ολυμπιακού, πρώτον του αγώνος επέτυχεν ο Χατζησταυρίδης, ισοφάρισε δε ο παλαίμαχος Θεσσαλονικεύς Ιωαννίδης. Ήρως του αγώνος ο τερματοφύλαξ Παυλίδης.


Παρουσία του Υπουργού των Στρατιωτικών κ. Π. Κανελλόπουλου, του Στρατοπεδάρχου Μακρονήσου Ταγματάρχου κ. Α. Βασιλόπουλου, πολλών επιδήμων και πλέον των 5.000 φιλάθλων, διεξήχθη χθες το απόγευμα εις το γήπεδον του Παναθηναϊκού ο προαναγγελθείς αγών Ολυμπιακού Πειραιώς - Μακρονήσου, αι εισπράξεις του οποίου διετέθησαν υπέρ του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακρονήσου.

Πρό του αγώνος ένας ναύτης εκ μέρους όλων των στρατιωτών της Μακρονήσου, ωμίλησεν επ' ολίγον, ευχαριστήσας τον κ. Υπουργόν καθώς και τους φιλάθλους οι οποίοι παρευρέθησαν εις τον αγώνα. Ακολούθως και υπό τα χειροκροτήματα των φιλάθλων ως επί το πλείστον στρατιωτικών, εισήλθον εις το γήπεδον οι ομάδες. Μετά την ανταλλαγήν των σχετιών λαβάρων και τας φωτογραφίας, ανεκρούσθη ο Εθνικός Ύμνος και ακολούθως άρχεται ο αγών.
Ο ΑΓΩΝ
Εις τον διαιτητήν κ. Διαμαντόπουλον αι ομάδες παρατάσσονται ως ακολούθως:



MAKΡΟΝΗΣΟΣ: Πολίτης, Ζώπσος, Καραβασίλης, Λιάρος, Παπαδόπουλος, Γεωργάτος, Ιωαννίδης, Δαρίβας, Μαλαμόπουλος, Πατηνιώτης και Παπαντωνίου.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κλέτσος, Μινάρδος, Μουράτης, Ρωσσίδης, Γκιόκας, Κοτρίδης, Μπιζάμ, Χριστόπουλος, Βασιλειάδης, Χατζησταυρίδης και Τριανταφύλλου.


Η εφημερίδα εκτός της αναλυτικής περιγραφής δίνει την πληροφορία ότι η ομάδα της Μακρονήσου ήταν μικτή των Α' και Γ' ταγμάτων, χρήσιμη πληροφορία γιατί στην αθλητική ιστορία της Μακρονήσου κατέβηκαν τρεις ομάδας μία για κάθε τάγμα Α' , Β' Γ' σε άλλους αγώνες. Επίσης σχολιάζει θετικά το γεγονός ότι στις εξέδρες, αλλά και στον αγωνιστικό χώρο, δεν υπήρξαν φαινόμενα φανατισμού και βίας και η όλη διοργάνωση εξελίχτηκε μέσα σε πολιτισμένα πλαίσια, κάτι που δεν ήταν δεδομένο στα «κανονικά» παιχνίδια των επίσημων διοργανώσεων, αλλά και σε ανεπίσημα τουρνουά εκείνης της εποχής.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος