Από τους πρώτους μήνες ζωής και δράσης της Προόδου Πατησίων, αντιλαμβανόμαστε τη δίψα για αθλητισμό και τις προσπάθειες που έκανε η νεολαία που τη στελέχωσε και τα διοικητικά στελέχη που επωμίστηκαν τη λειτουργία της. Σίγουρα δεν ήταν η μόνη ομάδα στα Πατήσια, αφού ήδη έχουμε αναφερθεί και σε άλλες της εποχής, αυτό δείχνει όμως ότι υπήρχε ζωτικός χώρος για την ανάπτυξή τους, τόσο από τη θέληση της νεολαίας για αθλητισμό – ποιότητα ζωής, όσο και από ελεύθερους χώρους, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η επιλογή.
Σταχυολογήσαμε χαρακτηριστικές αναφορές από τον Τύπο της εποχής.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αθλητισμός» που στις 8-3-1940 παρουσιάζει το σωματείο, «Η Πρόοδος Πατησίων ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1939 από τον παλαίμαχο παίκτη Κ.Ν. Γκίκα, ο οποίος δια της ακαταβλήτου δραστηριότητας και δια του φλογερού ενθουσιασμού του, κατόρθωσε να φέρει την ομάδα εις αξιόλογον σημείον. Το Νοέμβριον του 1939 εξελέγη προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα διενεργήσει αρχαιρεσίας. Το προσωρινό συμβούλιο απαρτίζουν οι κ.κ. Κ. Κωνσταντινίδης, Β. Λογίζος, Τσιμπουριάρης, Κισκιρδής και Γκίκας. Η Πρόοδος εντός ελαχίστων μηνών κατώρθωσε να σημειώσει αξιόλογον δράσιν και λαμπράς νίκας, ανεγνωρίσθη δε εσχάτως υπό του Πρωτοδικείου δια της υπ’ αριθμόν 2230/1940 αποφάσεως».
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται το έμψυχο υλικό της ομάδας.
Α’ ομάδα: Τσιμουριάδης, Λεμοντζόγλου, Θεοχάρης, Μπαρδής, Λεμοντζόγλου , Πετρίδης, Βάσσος, Κρητικός, Πρωτονοτάριος, Ζέρβας, Κουρούπης.
Α’ Αναπληρωματική: Στεργίου, Ζαμπέτας, Καρατζάς, Παπαλιάκος, Ματαράς, Παπακυριάκος, Αποστολόπουλος, Τσεσμελής, Δαρκαδάκης, Τσιμουριάρης, Στέφας.
Β’ Ομάδα: Aγγελής, Μπαρδής, Ραυτόπουλος, Σοφός, Τζουράς, Ζαμπέτας Β, Κωνσταντινίδης, Ντάκας, Βιτσιλαίος, Βάσσος Β, Λεμοντζόγλου ΙΙ.
Όταν βγήκε το αφιέρωμα, η ομάδα μετρούσε στη δράση της 25 αγώνες με υπέρ της 82 τέρματα και κατά 34, είχε 18 νίκες, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες. Η δεύτερη ομάδα είχε επτά νίκες, τέσσερις ήττες και δύο ισοπαλίες σε 13 αγώνες.
Δημοσίευμα της 7-2-1940 και την «παρελθούσαν Κυριακήν» η Πρόοδος με πολύ κόσμο να παρακολουθεί τον αγώνα, υποδέχτηκε την Πράσινη Θύελλα Λεύκας , την οποία κέρδισε με 7-2, με τρία γκολ του Πρωτονοτάριου, δύο του Κουρούπη και από ένα οι Κρητικός και Βάσσος. Η σύνθεσή της: Τσιμπουριάδης, Θεοχάρης, Γκούσκος, Λεμοντζόγλου Ι., Λεμοντζόγλου ΙΙ., Μπαρδής, Βάσσος, Κρητικός, Πρωτονοτάριος Ζέρβας, Κουρούπης (Πέππας).
Στις αρχές Απριλίου η Πρόοδος και πάλι με μεγάλη προσέλευση θεατών, υποδέχεται τον Ηρακλή Περιστερίου και τον κερδίζει με 5-3 (σκόραραν οι Πρωτονοτάριος-3, Θεοχάρης-1 και Βάσσος-1). Η σύνθεση της Προόδου: Τσιμπουριάρης, Θεοχάρης, Παναγιάρης Κούσκος, Λεμοντζόγλου, Μπαρδής, Βάσσος, Μπασσάς, Πρωτονοτάριος, Ζέρβας, Κουρούπης.
Επίσης στις 8-5-1940 (ημέρα του δημοσιεύματος και όχι των αγώνων) μαθαίνουμε ότι η Πρόοδος κέρδισε με 4-3 τα Πράσινα Πουλιά Σεπολίων στα οποία έπαιξαν και για ενίσχυση παίκτες του Άφοβου Σεπολίων. Η σύνθεση της Προόδου: Τσιμπουριάδης, Θεοχάρης, Γκούσκος, Πετρίδης, Λεμοντζόγλου Ι., Μπαρδής, Παναγιάρης, Γκιζώρης, Γεωργαντής, Ζέρβας, Κουρούπης.
Επίσης με επιστολή της η ομάδα, αναφέρει ότι πρόσφατα αγωνίστηκε με τον Εθνικό Περιστερίου και τον κέρδισε με 1-0.
«Πλεονασμός» η αναφορά της, γιατί η εφημερίδα «Αθλητισμός» στις 4-5-1940 είχε δώσει την είδηση (ο αγώνας έγινε στο γήπεδο της Προόδου) για την οποία αγωνίστηκαν οι: Τσιμπουριάδης, Θεοχάρης, Γκούσκος, Λεμοντζόγλου ΙΙ., Παναζιώρης, Λεμοντζόγλου Ι., Βάσσος Ι., Δρούλιας, Μπασσάς, Ζέρβας, Κουρούπης.
Με τον Ευρώτα Πειραιά αγωνίστηκε η Πρόοδος και τον κέρδισε με 1-0 μετά από καλό παιχνίδι και από τις δύο πλευρές. Στις 5-6-1940 το δημοσίευμα που αναφέρει και τη σύνθεσή της: Τσιμπουριάδης, Θεοχάρης, Μπαρδής, Λεμοντζόγλου ΙΙ., Γκούσκος, Λεμοντζόγλου Ι., Βάσσος Ι., Δρούλιας, Μπασάς, Ζέρβας, Κουρούπης.
Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση φιλάθλων στον εντός έδρας αγώνα της προόδου με τον Συγγρό Χαροκόπου που τον κέρδισε με 3-2. Σε δημοσίευμα της 12-7-1940 αναφέρεται η παρουσία χιλίων φιλάθλων. Η σύνθεση της Προόδου: Τσιμπουριάδης, Κερετζής, Λεμοντζόγλου ΙΙ., Ρούσσος, Λεμοντζόγλου Ι., Μπαρδής, Βάσσος Ι., Στεργίου, Πρωτονοτάριος, Ζέρβας, Κουρούπης.
Μετράμε πια αντίστροφα για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και την Κυριακή 21 Ιουλίου η Πρόοδος Πατησίων υποδέχτηκε τα Παναθήναια Καισαριανής, τα οποία και κέρδισε με 3-0. Η σύνθεσή της ήταν: Τσιμπουριάρης, Θεοχάρης, Λεμοντζόγλου ΙΙ., Γκούσκος, Ταράσης, Πετρίδης, Βάσσος Ι., Γιανακόπουλος (Μπασάς), Πρωτονοτάριος, Γεωργαντής, Κουρούπης.
7-5-1949 Aθλητική Ηχώ |
28-5-1951 εφημερίδα Αθλητική Ηχώ
Η μεταπολεμική περίοδος όπως προαναφέραμε, χαρακτηρίστηκε από την επανεκκίνηση του σωματείου, το οποίο έβαλαν στο γύψο οι δικτάτορες, χωρίς όμως να αναιρεί η κίνηση αυτή το γεγονός ότι η Πρόοδος δημιούργησε σε μια πυκνοκατοικημένη (τουλάχιστον μεταπολεμικά) περιοχή της Αθήνας, μία αξιόλογη αθλητική δραστηριότητα.
Έδινε τους αγώνες της συνήθως στη Ριζούπολη και το γήπεδο της ΑΕΚ, ορισμένες φορές σε άλλα γήπεδα, ενώ τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια είχε αγωνιστεί και στο γήπεδο «Ρεκόρ», στον Άγιο Νικόλαο επί της οδού Αχαρνών, που ακολούθως έδωσε τη θέση του σε πολυκατοικίες.
Έρευνα: Nάσος Μπράτσος
Το αφιέρωμα στην αθλητική ιστορία των Πατησίων συνεχίζεται το Σάββατο 18 Ιανουαρίου.
ΠΡΟΟΔΟΣ 26-12-1949 Αθλ.Ηχω
14-5-1954 Αθλητική Ηχώ
13-10-1954 AΘλητική Ηχώ
16-10-1954 Aθλητική Ηχώ