Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.: Να επαναπροσληφθεί η εργολαβική τραπεζοκόμος που απολύθηκε λόγω συνδικαλιστικής δράσης στο νοσοκομείο Νάουσας


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Αθήνα 3 Ιουλίου 2023

Α.Π:13131

ΠΡΟΣ:

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΜΙΧΑΛΗ

ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ

ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΦΟΡΕΙΣ

ΜΜΕ

Θέμα: Να επαναπροσληφθεί η εργολαβική τραπεζοκόμος που απολύθηκε λόγω συνδικαλιστικής δράσης στο νοσοκομείο Νάουσας. Να ανακληθεί η ανάθεση υπηρεσιών των δημόσιων μονάδων υγείας σε ιδιωτικές εταιρείες και να προσληφθούν όλοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα

Η Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στις κινητοποιήσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νάουσας και του Νομαρχιακού Τμήματος Ημαθίας της ΑΔΕΔΥ, για την επαναπρόσληψη της εργολαβικής τραπεζοκόμου στο νοσοκομείο Νάουσας, που απολύθηκε για τη συνδικαλιστική της δράση.

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της εργολαβικής εταιρείας «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ», που με την ανοχή της διοίκησης του νοσοκομείου Νάουσας, προχώρησε στην απαράδεκτη απόλυσης της εργολαβικής συναδέλφισσας, μητέρας 3 ανήλιων παιδιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόλυση έγινε την Παρασκευή 30 Ιουνίου, την επομένη από την ημέρα (Πέμπτη 29 Ιουνίου) ανακοίνωσης της συμμετοχής της εργαζόμενης σε αγωνιστικό ψηφοδέλτιο για τις εκλογές του Σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Νάουσας (τη Δευτέρα 3 Ιουλίου), στο οποίο η συναδέλφισσα είναι ενεργό μέλος, με πρωτοπόρα δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.   

Η εκδικητική απόλυση της συνδικαλίστριας συναδέλφισσας δεν συνοδεύτηκε από καμία απολύτως αιτιολογία, ούτε προηγήθηκε κάποια σύσταση ή παρατήρηση από την εργοδοσία για την εργασία της συναδέλφισσας.

Είναι φανερό ότι η απόλυση της συναδέλφισσας για τη συνδικαλιστική δράση και συμμετοχή της στις εκλογές του Σωματείου της, εντάσσεται στους σχεδιασμούς για σωματεία που θα ελέγχονται από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις στη συνεχιζόμενη εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας με τσάκισμα όσων εργατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι η εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία ενισχύεται όχι μόνο από τους αλλεπάλληλους νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την απελευθέρωση των απολύσεων, το χτύπημα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, τις απαγορεύσεις για τις απεργίες και τις συγκεντρώσεις αλλά και από τη συνεχιζόμενη επέκταση εργολαβικών εταιρειών σε υπηρεσίες των δημόσιων μονάδων υγείας (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες).

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα πρώτα «επιτεύγματα» της νέας κυβέρνησης της ΝΔ συμπεριλαμβάνεται η επικείμενη απόλυση 40 καθαριστών στο «ΘΡΙΑΣΙΟ» νοσοκομείο, 240 καθαριστών στον «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ» και 28 καθαριστών στο νοσοκομείο «ΧΑΛΚΙΔΑΣ», λόγω της ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιωτικές εταιρείες.

Οι απολύσεις αυτές θα προστεθούν στις ήδη πραγματοποιηθείσες εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση, λόγω της ανάθεσης των αντίστοιχων υπηρεσιών δεκάδων νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες. 

Η αναγνώριση της «προσφοράς» των 6.000 περίπου συμβασιούχων εργαζόμενων στις υπηρεσίες αυτές, και μάλιστα κατά το διάστημα της πανδημίας, από την κυβέρνηση της ΝΔ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων και ΥΠΕ είναι η σταδιακή απόλυσή τους και η ιδιωτικοποίηση των αντίστοιχων υπηρεσιών.

Μόνοι κερδισμένοι είναι οι ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες, δεδομένου ότι έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι η ιδιωτικοποίηση σημαίνει παραβίαση ακόμη και στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους και πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας. 

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για:

► Να ανακληθεί η ανάθεση καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης, διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών σε εργολαβικές εταιρείες. Να προσληφθούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι απευθείας από τις δημόσιες μονάδες υγείας, με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.

► Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Με νομοθετική ρύθμιση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.