Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Eπίσκεψη στο αντιτορπιλικό «Βέλος» (φωτορεπορτάζ)


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

 Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες αναφερόμαστε στο πλωτό μουσείο αντιδικτατορικού αγώνα, όπως έχει χαρακτηριστεί το αντιτορπιλικό «Βέλος», που βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Θεσσαλονίκη.

Θυμίζουμε ότι το «Βέλος» και πήρε μέρος στην ανταρσία του 1973, ενώ προηγουμένως, η μεγαλύτερης εμβέλειας και στόχων κίνηση του λεγόμενου «Κινήματος του Ναυτικού της 23ης Μαΐου 1973», είχε προδοθεί και η δικτατορία συνελάμβανε τους αξιωματικούς που είχαν στόχο την ανατροπή της. Στις 25 Μαΐου εκδηλώνεται η ανταρσία στο «Βέλος» ενώ συμμετέχει σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση. Ο κυβερνήτης Νίκος Παππάς, συγκέντρωσε στην πρύμνη 278 άτομα πλήρωμα και είπε ότι η δικτατορία είχε συλλάβει αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, τους βασάνιζε και τους είχε σε μπουντρούμια και κολαστήρια. Ανακοίνωσε ότι θα πάει στην Ιταλία να ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Τελικά βγήκαν στην Ιταλία 31 άτομα γιατί έπρεπε να μείνει πλήρωμα για να γυρίσει το καράβι. Βγήκαν ο κυβερνήτης, 6 αξιωματικοί και 23 υπαξιωματικοί και ένας ναύτης. Ο αντίκτυπος σε διεθνές επίπεδο, σε βάρος της δικτατορίας, ήταν τεράστιος.

Το «Βέλος» αρχικά ελλιμενίστηκε στο Τροκαντερό στο Παλαιό Φάληρο. Όπως όλα τα πλοία ειδικά όταν αποσυρθούν χρειάζονται εργασίες συντήρησης, αλλιώς κινδυνεύουν να βουλιάξουν. Υπήρξε στιγμή που οι εργασίες συντήρησης στο «Βέλος» είχαν σταματήσει γιατί χρειάζονταν 90.000 ευρώ. Τελικά έγινε δωρεά από μέλος του πληρώματος της εποχής της ανταρσίας, αλλά και πάλι οι εργασίες συντήρησης προχώρησαν με τόσο αργούς ρυθμούς που το κονδύλι της δωρεάς ξεπεράστηκε.

Εδώ και λίγα χρόνια το πλοίο βρίσκεται στη Θεσαλονίκη και όπως μας είχε δηλώσει ο Παναγιώτης Χατζηπέρος, που υπηρέτησε στο αντιτορπιλικό «Βέλος» και πήρε μέρος στην ανταρσία του 1973, τότε με το βαθμό του σημαιοφόρου: «Το πλοίο που κατασκευάστηκε το 1942, παροπλίστηκε στις 26 Μαρτίου 1991 και εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ασυντήρητο και κινδυνεύει να βουλιάξει. Έχουν γίνει και ερωτήσεις στη Βουλή, με στόχο να επισκευαστεί και γυρίσει στο Φάληρο».

Η επέτειος της αποκατάστασης της δημοκρατίας που πλησιάζει (24 Ιουλίου) είναι μία καλή ευκαιρία να γίνει ένα «δώρο» στην ιστορία μας με την απόφαση να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη διάσωση του «Βέλους» και την επιστροφή του στο Τροκαντερό.

Με την ευκαιρία δημοσιεύουμε φωτογραφίες από επίσκεψη στο «Βέλος» στη Θεσσαλονίκη, που μας έστειλε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Νίκος Μάλλιαρης, που τον ευχαριστούμε και τις τράβηξε επισκεπτόμενος το πλοίο.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Σχετική είδηση: Παναγιώτης Χατζηπέρος: Αγώνας για διάσωση του «Βέλους» πλοίου – συμβόλου του αντιδικτατορικού αγώνα













Συμπληρώνουμε την «περιήγηση» με φωτο από την ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού.