Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Νέοι Βύρωνος: «Μόλις» 99 χρόνια ζωής και δράσης και τα καλύτερα έρχονται

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Στον απόηχο της Μικρασιατικής καταστροφής, πολλές ήταν οι περιοχές της χώρας στις οποίες εγκαταστάθηκαν οι ξεριζωμένοι του 1922, μεταξύ αυτών ήταν και ο Βύρωνας. Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις η προηγμένη αθλητική παιδεία των Mικρασιατών δεν άργησε να δώσει καρπούς ακόμα και μέσα στις δύσκολες συνθήκες των προσφυγικών συνοικισμών. Άλλες φορές με γέννηση σωματείων αμιγώς μικρασιατικής σύνθεσης ως προς την ιδρυτική ομάδα και τις πρώτες στελεχώσεις, άλλες φορές σε συνεργασία με γηγενείς ανοιχτόμυαλους και όχι σαν κάποιους που έβλεπαν τους πρόσφυγες με μισό μάτι. Στο Βύρωνα ιδρύθηκαν πολλά σωματεία, άλλα ανεπίσημα και βραχύβια και άλλα όχι.

Συχνά έβαζαν δίπλα στο όνομά τους και τον γεωγραφικό προσδιορισμό της περιοχής τους. Στο Βύρωνα ο λόφος του Κοπανά ήταν ένα από τα συχνά γεωγραφικά προσδιοριστικά των ομάδων, όπως έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενη ιστορική αναδρομή.


                                5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1938 Αθλ.Βήμα 

Εκεί λοιπόν στο Βύρωνα το 1924 ιδρύθηκαν οι «Νέοι Βύρωνα», σύλλογος που συνεχίζει τη δράση του και στις μέρες μας. Σήμερα ο σύλλογος διατηρεί τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ, ενώ παλιότερα είχε και τμήματα στίβου, χειροσφαίρισης, ποδηλασίας και ποδοσφαίρου.


                                      εφημερίδα ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ 23-12-1938

Η αρχική ονομασία ήταν «Αθλητικός και Γυμναστικός Σύλλογος Νέων Συνοικισμού Βύρωνος» και προσθέτουμε ότι η λέξη «Συνοικισμός» ήταν επίσης χαρακτηριστικό σωματείων εκείνης της περιόδου, αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν, που έκανε ακόμα πιο συγκεκριμένο τον προσδιορισμό τους ως προς ποια κοινωνικά στρώματα εξέφραζαν. Το συναντήσαμε στη Λέσβο με την Ένωση Συνοικισμού, στο Αίγιο, την Κόρινθο, κλπ


Μεταπολεμικά σε κάποια αναμόρφωση καταστατικού η επίσημη ονομασία έγινε: «Αθλητικός Όμιλος Νέοι Βύρωνος».

Όπως αναφέρει ο σύλλογος στην ιστορία του: «Η ιστορία των Νέων Βύρωνος είναι συνυφασμένη με την ιστορία του δήμου Βύρωνα. Η κοινή πορεία τους και η αλληλοϋποστήριξη ξεκινάει από την ίδρυσή τους και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πως μπορεί να υποστηρίξει ο δήμος μία ομάδα, αλλά το αντίθετο δεν είναι πάντα προφανές, εξαιρουμένων βέβαια της εκγύμνασης, της κοινωνικοποίησης και της ψυχαγωγίας που είναι και ο προφανής στόχος του συλλόγου. Κι όμως, ίσως ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι το σχολικό συγκρότημα της Αγίας Τριάδος κατασκευάστηκε σε γη που δώρισαν οι Νέοι Βύρωνος στο κράτος με ακριβώς αυτόν τον σκοπό και ότι οι δωρεές του συλλόγου έκαναν εφικτή την κατασκευή κι άλλων σημαντικών εγκαταστάσεων του δήμου. Ίσως είναι περισσότεροι εκείνοι που γνωρίζουν ότι οι Νέοι Βύρωνος παραχωρούν κατά τις τελευταίες δεκαετίες, μέχρι και σήμερα, ώρες στο κλειστό γυμναστήριο της Αγίας Τριάδος για να γίνεται η γυμναστική του σχολικού προγράμματος όλων των μαθητών των τεσσάρων δημοτικών σε στεγασμένο χώρο».


Στην προπολεμική περίοδο ο σύλλογος είχε δραστηριότητα στο ποδόσφαιρο που όμως δεν ευδοκίμησε ιδιαίτερα, την επιτραπέζια αντισφαίριση, το μπάσκετ με σταθερή και σημαντική παρουσία στις διοργανώσεις έως το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, την ποδηλασία, το στίβο και μάλιστα το γυναικείο στίβο, το βόλεϊ, όπου η ανδρική ομάδα το 1929 κατέκτησε το αθηναϊκό πρωτάθλημα (επίσης τη σεζόν 1937-38 κατέκτησαν το πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς) και η γυναικεία ομάδα στο άθλημα αυτό είχε παρουσία από το 1928. Γενικά το δυνατό σημείο του συλλόγου ήταν οι αθλοπαιδιές.

                                         Ν.ΒΥΡΩΝΟΣ 27-6-1926 ΑΘΛ.ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοπόρησαν και στη Χειροσφαίριση, το χαντ μπολ αφού κατέβασαν ομάδα τη δεκαετία του 1930 με το άθλημα τότε να παίζεται με 11άδες σε γήπεδα ποδοσφαίρου. Χρειάστηκαν δεκαετίες για να μπει ουσιαστικά στην αθλητική ζωή της χώρας το συγκεκριμένο άθλημα με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.


                               3 ΜΑΗ 1938 Αθλ.Βήμα 

Επανεκκίνηση δραστηριοτήτων υπήρξε μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου με στίβο και αθλοπαιδιές, για να φτάσουμε στις μέρες μας όπου ο σύλλογος λειτουργεί μπάσκετ και βόλεϊ.

Όπως αναφέρει το Μουσείο Ιστορίας Δήμου Βύρωνα: «Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ιατρός και σημαντική πολιτική φυσιογνωμία της αριστεράς, δεν ήταν Μικρασιάτης. Ήταν όμως αθλητής και μάλιστα πολυβαλκανιονίκης. Στη δεκαετία το 1950 ανέλαβε αφιλοκερδώς την ιατρική παρακολούθηση των αθλητών καθ’ υπόδειξη του φίλου και συναθλητή του Γεώργιου Θάνου, ο οποίος, άστεγος και διωκόμενος κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, είχε καταφύγει στους Νέους Βύρωνος. Στα μέσα της δεκαετία του 1950 ο Λαμπράκης εξελέγη πρόεδρος του σωματείου και το 1958, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου προέδρου ισοβίως. Δυστυχώς όχι για πολύ, δεδομένου ότι ο Λαμπράκης δολοφονήθηκε στις 22 Μαΐου του 1963»

Επίσης διαθέτουν κλειστό γήπεδο μπάσκετ / βόλεϊ, χώρο με όργανα γυμναστικής, γραφεία μέσα στο σχολικό συγκρότημα της Αγίας Τριάδας Βύρωνα, ενώ κάνουν χρήση και των δημοτικών γηπέδων Μυρακτής και Εργάνης.


21-11-1934 εφημ. Αθλητικός Χρόνος

«Αθόρυβα» αλλά ουσιαστικά από το Βύρωνα με τους χωμάτινους δρόμους και το πλύσιμο ρούχων στο ρέμα του Κοπανά, ο σύλλογος έκανε μια διαδρομή περίπου 100 χρόνων με συνέπεια και δημιουργικότητα. Άλλωστε σωματεία με τέτοια διάρκεια ζωής σημαίνει ότι έχουν βαθιά κοινωνική ρίζα.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Σχετική είδηση: Οι πρώτες αθλητικές συγκροτήσεις των Μικρασιατών προσφύγων στο συνοικισμό του Κοπανά