Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Για τα σχολικά γεύματα στην Ικαρία

 


ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ 

Προς :

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ)

Κοιν.:

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΣΓΜΕ)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΜΟΥ

Μ.Μ.Ε

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ 2023-2024

Με δεδομένη την μεγάλη αύξηση των τιμών βασικών ειδών διατροφής στα νησιά και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει πλήθος οικογενειών, επανερχόμαστε στο ζήτημα που αφορά τη χορήγηση σχολικών γευμάτων για τους μαθητές δημοτικών σχολείων στην Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας, λαμβάνοντας αρχικά υπόψη ότι το πρόγραμμα στην Ικαρία δεν έχει έως τώρα υλοποιηθεί ποτέ έως τώρα, ενώ αντίθετα εφαρμόζεται σε σχολεία όμορων περιφερειακών ενοτήτων (πχ Σάμου).

 Το αίτημά μας για την Ικαρία αφορά τα εξής σχολεία:

 Δημοτική Ενότητα Αγιου Κηρύκου: 1ο Δημοτικό Σχολείο, 2ο Δημοτικό Σχολείο, Δημοτικό Σχολείο Ξυλοσύρτη.

 Δημοτική Ενότητα Ευδήλου: Δημοτικό Σχολείο Ευδήλου, Δημοτικό Σχολείο Kαραβοστάμου.

 Δημοτική Ενότητα Ραχών: Δημοτικό Σχολείο Χριστού Ραχών, Δημοτικό Σχολείο Αγ.Πολυκάρπου, Δημοτικό Σχολείο Καρκιναγρίου, στα οποία σύμφωνα με την πρόβλεψη της Ένωσης το σύνολο των μαθητών για το σχολικό έτος 2023-2024 θα φτάσει περίπου τους 420 μαθητές.

Με δεδομένο ότι η νέα σχολική χρονιά είναι προ των πυλών, εκτιμώντας ότι θα ήταν δίκαιο για τους μαθητές της Ικαρίας να περιληφθούν στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων και ιδιαίτερα ανακουφιστικό για τις οικογένειες των μαθητών, αφού ήδη υλοποιείται στον Νομό Σάμου, στον οποίο υπάγεται η Ικαρία.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:

Την ένταξη των σχολείων, που αναφέρονται παραπάνω, στο πρόγραμμα "Σχολικά γεύματα" 2023-2024.

Σημειώνoυμε δε, ότι για την χρήση των γευμάτων από τους μαθητές, δεν απαιτείται κατ’ ανάγκη ειδικός χώρος ή εγκαταστάσεις στα σχολεία, αφού διανέμονται στο τέλος του σχολικού ωραρίου για να καταναλωθούν στο σπίτι.

Εξαιρούνται προφανώς οι μαθητές που φοιτούν σε ολοήμερο πρόγραμμα, όπου το γεύμα τους καταναλώνεται εντός των σχολικών αιθουσών.

Τέλος σημειώνουμε ότι το γεύμα φτάνει ζεστό από τον ανάδοχο στους μαθητές προς κατανάλωση, απελευθερώνοντας τους δασκάλους από την διαδικασία της θέρμανσης του φαγητού για κάθε παιδί και δίνοντας τους χρόνο να απασχοληθούν με την ουσιαστική εργασία τους και όχι αυτήν την παράπλευρη.

Η νησιωτικότητα και η ιδιαιτερότητα του τόπου μας θα πρέπει να κάνει τα παιδιά μας να νιώθουν τυχερά και όχι αδικημένα και απομονωμένα από την κεντρική διοίκηση.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας καθώς και για την άμεση απάντησή σας καθώς αφορά μεγάλο μέρος οικογενειών του νησιού.