Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Ε.Κ. Σάμου για τη “Λευκή Νύχτα” στη Σάμο





eks


 ...αναδημοσίευση από http://www.ikariaki.gr/e-k-samou-gia-ti-lefki-nichta-sti-samo/...


Προς : Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε. Σάμου

Τμήμα δια βίου μάθησης, παιδείας & απασχόλησης



Θέμα : «Παράταση ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων στην πόλη της Σάμου».

Σχετ  : Έγγραφό σας υπ’ αριθμ. πρωτ. 819/5-7-2016


Η θέση του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου για παράταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, παραμένει ίδια και απαρέγκλιτη με τις προηγούμενες χρονιές. Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους η λειτουργία των καταστημάτων νυχτερινές ώρες με επιχείρημα τη λεγόμενη «Λευκή Νύχτα» που θέλει να οργανώσει ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου και ο Σύλλογος Εστίασης, όπως και η όποια άλλου τύπου απελευθέρωση του ωραρίου (λειτουργία καταστημάτων Κυριακή κλπ).


Η απελευθέρωση του ωραρίου, δεν είναι «γιορτή» για μας τους εργαζόμενους, αφού μας αφαιρεί ακόμη περισσότερα δικαιώματα. Είναι συνέχεια των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνονται εις βάρος μας.



Είναι γνωστό ότι καθημερινά στο εμπόριο και στον επισιτισμό, μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, κακοπληρωμένοι, με λιγότερα ένσημα απ’ ότι πραγματικά δικαιούνται, με απλήρωτες υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες, με ωράρια λάστιχο, με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με την απειλή της απόλυσης. Αυτή είναι η ζωή των εργαζομένων και είναι σε όλους γνωστή.


Η απελευθέρωση του ωραρίου είναι επιθυμία των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου του εμπορίου πανελλαδικά εδώ και χρόνια. Οι «Λευκές Νύχτες» είναι μέσο για την κατάργηση της Κυριακής Αργίας, για την γενίκευση της απελευθέρωσής του, γεγονός που θα οδηγήσει ακόμη πιο γρήγορα σε κλείσιμο μικρών καταστημάτων που δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό. Αποτελεί «τυρί στην φάκα» για τους μικρούς εμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες και αυτοί στο εισόδημα τους, εξαιτίας της βαριάς φορολογίας, του ασφαλιστικού, της αύξησης του ΦΠΑ, των περικοπών σε υγεία και παιδεία, των κακών και ακριβών συγκοινωνιών κλπ. Πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν την ασφάλειά τους, ενώ άλλοι έχουν βάλει ή ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο.


Το ότι οι μισθοί των εργαζομένων έχουν «πιάσει πάτο» και η ανεργία «ταβάνι» είναι επίσης βασικός λόγος που τα μαγαζιά είναι άδεια. Δεν φταίει λοιπόν ότι δεν αρκεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλά ότι οι τσέπες του κόσμου είναι άδειες από λεφτά, ώστε σε πολλές περιπτώσεις δεν ικανοποιούν ούτε καν τις βασικές τους ανάγκες. Οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι με event τέτοιου τύπου, δηλαδή με ανοιχτά καταστήματα το βράδυ, όχι μόνο δεν σώζονται, αλλά αντίθετα ανοίγουν κερκόπορτες για νέα χειρότερα μέτρα εις βάρος τους.


Εμείς εμμένουμε στη θέση μας για 40ωρο-5μερο-8ωρο, με καμιά απελευθέρωση του ωραρίου. Παλεύουμε για ανάκτηση των απωλειών που είχαμε τα τελευταία χρόνια, για μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας.


Θεωρούμε φυσικούς μας συμμάχους τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους και γι’ αυτό τους λέμε ότι μπορούν να οργανώσουν όσες γιορτές θέλουν και μπορούν, μέρα ή νύχτα στην πόλη, αλλά όχι με τα καταστήματα ανοιχτά. Αυτή τους η πρόθεση για ανοιχτά καταστήματα και τη νύχτα, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη θέση των εργαζομένων αλλά και τη δική τους θέση.


Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώσει το κοινό μέτωπο αγώνα των εργατών, με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν λέμε όλη την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, να γινόμαστε οι ίδιοι φορείς αξιοποίησης της απελευθέρωσης του ωραρίου, αλλά να παλέψουμε για δουλειά και ζωή με πλήρη δικαιώματα, μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία μας.