Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

To πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Σέριφο για τα 100 χρόνια από την αιματηρή απεργία


 ...αναδημοσίευση από το ert.gr...


Συμπληρώνονται στις 21 Αυγούστου 100 χρόνια από τη μεγάλη και αιματηρή απεργία στη Σέριφο. Για το λόγο αυτό έχουν προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τη την επέτειο των 100 χρόνων από την αιματηρή απεργία των εργατών της Σερίφου το 1916.

Οργάνωση: Δήμος Σερίφου σε συνεργασία με το Σωματείο μεταλλωρύχων και οικοδόμων Σερίφου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Σύντομη περιγραφή των γεγονότων

Σέριφος, νησί με πλούσια μεταλλεύματα, που λειτούργησαν κατά περιόδους από την αρχαιότητα.  Μετά το 1850, άρχισε η εξόρυξη με πιο σύγχρονα μέσα.  Το 1885 εμφανίστηκε ο Γερμανός Αιμίλιος Γρώμανν και λίγο αργότερα ανέλαβε τη διαχείριση των μεταλλείων, με όχι και τόσο καλές συνθήκες εργασίας για τους εργάτες, αφού δούλευαν από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου.  Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσει μεγάλη απεργία από τους ανοργάνωτους τότε εργάτες, που πνίγηκε στο αίμα από ισχυρή δύναμη χωροφυλακής.

Το 1906 την επιχείρηση ανέλαβε ο υιός Γεώργιος Γρώμανν, με πιο χειρότερες, πιο σκληρές και πιο απάνθρωπες συνθήκες εργασίες, με συχνά εργατικά ατυχήματα και πολλούς νεκρούς.  Οι εργάτες τότε κάλεσαν τον Σερφιώτη συνδικαλιστή Κ. Σπέρα, που ήταν ιδρυτικό μέλος του Εργατικού Κέντρου Αθηνών.  Εκείνος, συσπείρωσε τους εργάτες κι αμέσως ίδρυσαν το «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ».
vagoni
βαγόνι στη στοά του μεταλλείου
Ζήτησαν να εργάζονται οκτώ ώρες, αλλά η εταιρία δεν το δέχθηκε και κατέβηκαν σε απεργία.  Ο Γρώμανν ζήτησε τη βοήθεια του Κράτους, το οποίο έστειλε έναν υπομοίραρχο με μια διμοιρία χωροφυλάκων να καταστείλουν την απεργία.  Όταν πήγε στη Σέριφο συναντήθηκε με τον Διευθυντή της εταιρίας.  Μετά κάλεσε τη Διοίκηση του Σωματείου στον Αστυνομικό Σταθμό δήθεν για συζήτηση, αλλά την έθεσε υπό κράτηση.  Εκείνος πήρε το απόσπασμα, πήγε στους απεργούς, τους έδωσε 5 λεπτά προθεσμία να διαλυθούν.

Ξαφνικά, διατάζει πυρ και σκοτώνει έναν εργάτη. Δημιουργείται σύρραξη και οι γυναίκες τον ρίχνουν στην θάλασσα και τον πετροβολούν με το μετάλλευμα.  Από τη συμπλοκή σκοτώθηκαν 4 χωροφύλακες και 5 εργάτες.

Ένας χωροφύλακας και ο ιερέας, απελευθέρωσαν τη Διοίκηση του Σωματείου.Μόλις απελευθερώθηκε ο Σπέρας, ύψωσε Γαλλική σημαία για να συγκρατήσει τους μαινόμενους εργάτες που πήγαιναν ν’ανατινάξουν τα γραφεία.  Κατέλαβαν τότε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και ζήτησαν την παρέμβαση του Γαλλικού στόλου.  Όταν ήρθαν οι Γάλλοι, υπέστειλαν τη Γαλλική σημαία, περιέθαλψαν τους τραυματίες και κάλεσαν το Ελληνικό Κράτος.Έτσι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν μόνο οι εργάτες!  Παρά ταύτα, λίγο αργότερα, οι εργάτες δικαιώθηκαν, αφού τέθηκε σε εφαρμογή το οκτάωρο, που ήταν το πρώτο που καθιερώθηκε στην Ελλάδα!

Το 1984 δημιουργήθηκε το μνημείο των πεσόντων εργατών και κάθε χρόνο στις 21 Αυγούστου τελείται επιμνημόσυνη δέηση.

Εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια και ο Δήμος Σερίφου θέλοντας να τιμήσει τους φονευθέντες εργάτες, οργανώνει την επέτειο, με μια σειρά από εκδηλώσεις.   Θοδ. Γ. Λιβάνιος.  Ερασιτέχνης Ερευνητής – Λαογράφος.
Μέγα Λιβάδι, φόρτωση σιδηρομεταλλεύματος
Μέγα Λιβάδι, φόρτωση σιδηρομεταλλεύματος
Πρόγραμμα εκδηλώσεων

24 Ιουλίου  21.00 Λειβάδι.
Μουσική συναυλία αφιερωμένη στην επέτειο της μνήμης των μεταλλωρύχων εργατών με τον μουσικοσυνθέτη Χρήστο Θηβαίο.

30 Ιουλίου 21.00 Μ. Λειβάδι.
Παρουσίαση βιβλίου:  «100  ΧΡΟΝΙΑ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΑΙΜΑΤΗΡΗ  ΑΠΕΡΓΙΑ  ΤΩΝ  ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ  ΕΡΓΑΤΩΝ  ΤΗΣ  ΣΕΡΙΦΟΥ  ΤΟ  1916».
Θα ακολουθήσει προβολή ειδικών φωτογραφιών από τη ζωή των μεταλλωρύχων εργατών, σπάνια πετρώματα και βραχογραφίες.
Η βραδιά θα κλείσει με την ποιητική θεατρική παρουσίαση του έργου:  «Φωνή απόγνωσης της Σερίφου και του εργάτη» του Θοδ. Γ. Λιβάνιου, με την συμπατριώτισσά μας ηθοποιό  κ. Ευτυχία Λιβανίου και τη φιλική συμμετοχή της Αντιδημάρχου κ. Φλώρας Προκοπίου.

31 Ιουλίου 21.00.  Λειβάδι.
Επανάληψη της ίδιας εκδήλωσης, εκτός του θεατρικού, το οποίο θα προβληθεί.

7 Αυγούστου  21.00.  Θέατρο Συνδέσμου Σεριφίων.
8ο Φεστιβάλ Σουραυλιού «Τελενίκειος Ηχώ».  Αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων, με τη φιλική συμμετοχή του Πάτερ Δανιήλ, με γνήσιους παραδοσιακούς μουσικούς και πολλά νέα παιδιά.  Επιμέλεια παρουσίαση Θοδ. Γ. Λιβάνιος

13 Αυγούστου 21.00  Λειβάδι.
Προβολή DVD από το «ΑΡΧΕΙΟ ΘΓΛ», με αναπαράσταση των αιματηρών γεγονότων της απεργίας των μεταλλωρύχων εργατών.  Θα προβληθούν σπάνια όσο και μοναδικά αποκαλυπτικά στοιχεία για την ιστορία των μεταλλείων και της απεργίας 1916, με μοναδικές συγκλονιστικές αφηγήσεις των γεγονότων από παλιούς μεταλλωρύχους.

17 Αυγούστου 21.00  Μέγα Λειβάδι.
Επανάληψη προβολής του DVD.

20 Αυγούστου  21.00.  Θέατρο Συνδέσμου.
Ομιλίες για την ιστορία των μεταλλείων και της απεργίας από τον Θ.Γ.Λ., τον κ. Δημήτρη Μακρή και λοιπούς προσκεκλημένους.  Θ’ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση.
Μνημείο πεσόντων εργατών
Μνημείο πεσόντων εργατών
21 Αυγούστου 08.00.  Μεγάλο Λειβάδι.
Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του αγίου Νικολάου, χοροστατώντας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β΄, με τα εγκαίνια του Ιερού Ναού.
21 Αυγούστου 12.00.  Μνημείο πεσόντων εργατών στο Μ. Λειβάδι.
Επιμνημόσυνος δέηση, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμοί επισήμων
Η τελετή θα κλείσει με δεξίωση από το Δήμο Σερίφου.
Τελετάρχης ο Δημοτικός Σύμβουλος Θοδωρής Γ. Λιβάνιος.
Από τις 29 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου στον Κοινοτικό ξενώνα «ΠΕΡΣΕΑΣ» στο Λειβάδι, θα προβάλλονται τανίνες σχετικές με την επέτειο των μεταλλωρύχων, με παράλληλη έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας για τα μεταλλεία της Σερίφου, με την επιμέλεια της Δημοτικής Συμβούλου κ. Άννας Σκιαδά.

Η επιτροπή για την επέτειο
Θοδωρής Γ. Λιβάνιος Δημ. Σύμβουλος Πρόεδρος
Τα μέλη:
Αντώνης Π. Αντωνάκης Δήμαρχος
Φλώρα Η. Προκοπίου Αντιδήμαρχος
Παναγιώτης Π. Αντωνάκης Πρόεδρος του Σωματείου
Μιχάλης Ν. Χρυσολωράς Γραμματέας του Σωματείου

Πηγή & πληροφορίες: Δήμος Σερίφου
 
Επικοινωνία: Θ. Λιβάνιος 6977809424

Σχετική είδηση: Σέριφος: 100 χρόνια από την αιματηρή απεργία – Η πρώτη εφαρμογή του οκταώρου