Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

«Πρόσβαση στη θάλασσα, ανάσα και ζωή αυτό σημαίνει ζώνη παραλιακή»

 ...αναδημοσίευση από το ert.gr...

γράφει ο Νάσος Μπράτσος

Το σύνθημα που επιλέχθηκε σαν τίτλος φωνάχτηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης κινητοποίησης της Τρίτης 5 Ιουλίου στην Πάτρα, με διεκδίκηση την οριστική παραχώρηση της παραλιακής ζώνης στο Δήμο Πατρέων. Η πρόσφατη δήλωση του Υπ. Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη για αποδοχή του αιτήματος, μένει να συγκεκριμενοποιηθεί χρονικά και να δημοσιοποιηθούν οι όροι και ο τρόπος παραχώρησης, ώστε να φύγει και η ανησυχία των πατρινών για πιθανές υπαναχωρήσεις.



PATRA

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Πατρέων: «Κατά τη διάρκεια της μεγάλης αγωνιστικής πορείας, ο Δήμαρχος με ζωντανό τρόπο παρουσίασε στους διαδηλωτές τις διεκδικήσεις του Δήμου προς την κυβέρνηση, όπως η κατεδάφιση του ετοιμόρροπου και επικίνδυνου κτιρίου του Ο.Λ.ΠΑ., η απομάκρυνση των αποθηκών και των εγκαταστάσεων του Τελωνείου, των αυτοκινήτων του ΟΔΥ, που καλύπτουν πολλή μεγάλη έκταση της ζώνης. Επίσης την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την ανακατασκευή του παλιού κτιρίου της διοίκησης του Ο.Λ.ΠΑ. και τη διαμόρφωσή του σε φοιτητική εστία για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών της πόλης μας».



plaz2
Τί έχει γίνει όμως τους τελευταίους μήνες στην Πάτρα, που αποτυπώθηκε στη στήριξη των φορέων και των πολιτών στη συγκεκριμένη διεκδίκηση;

Σημειώνουμε λοιπόν:
-H αναμόρφωση της πλαζ και η δωρεάν χρήση της από τους πολίτες.

-Η συνεχής διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων στο χώρο, με ιδιαίτερη συμμετοχή του μαθητικού στοιχείου (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ)

-H λειτουργία κατασκήνωσης με κοινωνικά – οικονομικά κριτήρια (δείτε ΕΔΩ).

PATRA

-Η σταθερή παρουσία αθλητικών ιστιοπλοϊκών συλλόγων, που εξασφαλίζουν τη συνεχή παρουσία αθλουμένων σε όλη τη διάρκεια του έτους (δείτε ΕΔΩ).

-Η αξιοποίηση παρατημένων κτηρίων, τα οποία ο Δήμος έχει νοικιάσει για χρήσεις εστίασης, προσφέροντας έτσι «υποδομή» για πολύωρη παραμονή των πολιτών στην πλαζ το καλοκαίρι και επισκέψεις εκτός της θερινής περιόδου.

-Εκκρεμεί η αξιοποίηση του κοντινού στην πλαζ χώρου, του παλιού κολυμβητηρίου, που και για εκεί υπάρχουν σοβαρά σχέδια αξιοποίησής του, όταν για χρόνια είχε πλήρως εγκαταληφθεί και ήταν σκουπιδότοπος.


patra5
-Από την άλλη πλευρά του λιμανιού, προς την Αχαγιά, ήδη λειτουργεί η πίστα ορεινής ποδηλασίας για την οποία το ert.gr ήδη σας έχει ενημερώσει, μετά από επίσκεψή του στο χώρο (δείτε ΕΔΩ), ενώ έχουν τοποθετηθεί και όργανα εκγύμνασης για τους πολίτες (δείτε σχετικό θέμα από άλλη περιοχή ΕΔΩ για να κατανοήσετε το είδος της εγκατάστασης).

-Εκεί λοιπόν που για χρόνια βασίλευε η εγκατάλειψη και η απαξίωση, «ορίμαζαν» οι σύνθήκες για να διαμορφωθεί η αντίληψη «ας αξιοποιηθούν και ας γίνει ό,τι νάναι, αφού σκουπιδότοποι είναι». Δεν έλειψαν και οι «παρενοχλήσεις» προς το Δήμο Πατρέων, όπου άνοιγε τη χρήση χώρων για την τοπική κοινωνία. Ποιοί και γιατί λοιπόν ζορίστηκαν;


PATRA2
Με μαθηματική ακρίβεια και «μπιρ παρά» που λένε, θα πήγαινε ο χώρος σε ιδιώτες και για να πας για μπάνιο θα πλήρωνες «διόδια», ενώ τώρα είναι δωρεάν, ενώ η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλιακή ζώνη θα ήταν όνειρο θερινής νυκτός, αφού θα έκλεινε από σειρά κτισμάτων, που θα ήταν ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το έχουμε δει το «έργο» και σε γειτονιές της Αθήνας, που παρατήθηκαν, έπεσε η αξία τους και ακολούθως αγοράστηκαν σε χαμηλή τιμή και έγιναν «διασκεδασουπόλεις», μόνο που σήμερα για να διασκεδάσεις χρειάζονται και χρήματα και γιατί άραγε η διασκέδαση και η διάθεση του ελεύθερου χρόνου σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες να είναι «προνόμιο», μόνο για όσους έχουν την οικονομική άνεση να την «αγοράσουν»;