Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Επιστολή των Συλλόγων σχετικά με τις εξελίξεις στο Ακτοπλοϊκό

Αγαπητοί Συμπατριώτες/τισες , φίλοι/ες των νησιών μας,
Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Φούρνων - Ικαρίας - Σάμου σας εύχονται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ.
Με την ευκαιρία της σημερινής μας επικοινωνίας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών Φούρνοι - Ικαρία - Σάμος. Οπως ήδη γνωρίζετε στις 16/12/2011 δρομολογήθηκε στη γραμμή μας το πλοίο ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ, που η ηλικία του φθάνει τις 4 δεκαετίες, αντικαθιστώντας το πλοίο «Νήσος ΜΥΚΟΝΟΣ», που εξυπηρετούσε τη μετακίνησή προς τα νησιά μας μέχρι τώρα.
Όλα αυτά τα χρόνια, βιώνουμε στο πετσί μας την εγκατάλειψη και την αδιαφορία της εκάστοτε κυβέρνησης. Δυσκολίες στη μετακίνηση των κατοίκων - επισκεπτών από και προς τα νησιά μας, με ακριβά εισιτήρια, περιορισμένα δρομολόγια, ανύπαρκτη σύνδεση Ικαρίας με Φούρνους, Φούρνοι με Σάμο, πολλές φορές ανύπαρκτη σύνδεση ακόμα και από Πειραιά προς Φούρνους και αντίστροφα, με ακτοπλοΐα στην υπηρεσία των μεγάλων συμφερόντων και όχι στην υπηρεσία των νησιωτών. Η ελευθερία δράσης του κεφαλαίου «ευλογεί» τους εφοπλιστές να σταματάνε δρομολόγια πλοίων όποτε θέλουν, να προσλαμβάνουν όποιον θέλουν, να απολύουν ναυτεργάτες όποτε επίσης θέλουν, με μοναδικά κριτήρια αυτά της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους.
Τα παραπάνω δυστυχώς επιβεβαιώνει ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος με τις δηλώσεις του στη Βουλή (π.χ. ... «Να σας πληροφορήσω ότι δυστυχώς δεν υπάρχει Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Μακάρι να υπήρχε.»...) φαίνεται να δηλώνει δημοσίως την αδυναμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακτοπλοϊας, αδιαφορώντας, στην ουσία, τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των νησιωτών-ακριτών και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ απρόσκοπτη, τακτική, καθημερινή σύνδεση των νησιών μας, χειμώνα ? καλοκαίρι, με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, με δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων, με φθηνά εισιτήρια και με εξασφάλιση της δουλειάς και των δικαιωματων των ναυτεργατών. Λέμε όχι στην άρση του καμποτάζ και θεωρούμε ότι τα παραπάνω θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένας ενιαίος δημόσιος φορέας ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Για τα νησιά μας ΦΟΥΡΝΟΙ - ΙΚΑΡΙΑ - ΣΑΜΟΣ, άμεσα ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1. Να παραμείνει το ΜΥΚΟΝΟΣ ή αντίστοιχο σύγχρονο πλοίο στη γραμμή. Για όσο διαρκέσει η διακοπή των δρομολογίων του, για λόγους συντήρησης και μόνο, να δρομολογηθεί στη γραμμή ένα αξιόπιστο πλοίο και σίγουρα όχι το ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ.
2. Να προστεθεί δεύτερο πλοίο στη γραμμή, αξιόπλοο, τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες (Ιούνιο - Οκτώβριο).
3. Ο σχεδιασμός των ωραρίων των δρομολογίων και των ενδιάμεσων σταθμών να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες των νησιών ΦΟΥΡΝΟΙ - ΙΚΑΡΙΑ - ΣΑΜΟΣ.
4. Να μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων, οι οποίες παραμένουν ιδιαίτερα ακριβές ανεξάρτητα από την κατηγορία και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών του εκάστοτε πλοίου.
5. Να εξασφαλιστεί η σύνδεση των νησιών του νομού και της περιφέρειας μεταξύ τους, για να υπάρχει η προϋπόθεση για οποιαδήποτε ανάπτυξη.
Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες Ικαριώτες, Φουρνιώτες και Σαμιώτες για τη μαζική ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα των Συλλόγων των νησιών μας στις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις - διαμαρτυρίες μας. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους επιβάτες για την ανοχή τους τόσο στις προηγούμενες όσο και στις επόμενες ενέργειές μας, οι οποίες προγραμματίζονται για μετά τις γιορτές πιο δυναμικές, με στόχο την επίτευξη των δίκαιων αιτημάτων μας.
22 /12/ 2012
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΦΟΥΡΝΩΝ - ΙΚΑΡΙΑΣ - ΣΑΜΟΥ