Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ακτιβίστικη ενέργεια για την ακτοπλοΐα

Ακτιβίστικη παρέμβαση με θέμα τις εξελίξεις στην ακτοπλοΐα, με αφορμή τις κινητοποιήσεις σε Πειραιά-Ικαρία-Σάμο, έγινε με πρωτοβουλία μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δημοτικό γήπεδο Μελισσίων, όπου η τοπική ομάδα υποδέχτηκε το Καρλόβασι Σάμου. Στο γήπεδο βρίσκονταν φίλοι και των δύο ομάδων. Αναρτήθηκε πανό με σύνθημα: "Άδωνις και εφοπλιστές ετοιμάζουν το νέο Σαμίνα. Όχι στο πλοίο-σαπάκι Ιεράπετρα. Αλληλεγγύη σε Σάμο-Φούρνους-Ικαρία". Παράλληλα διανεμήθηκε στους θεατές του αγώνα ενημερωτικό κείμενο για το πρόβλημα που υπάρχει.
Το ενημερωτικό κείμενο μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΦΕΡΕΤΡΑ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΑΜΙΝΑ
Εφιαλτικές μνήμες από το παρελθόν για όλα τα νησιά του νομού Σάμου (Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι) ξύπνησε η απόσυρση του νέου σε ηλικία πλοίου που εξυπηρετούσε τη γραμμή και η αντικατάστασή του, με το σχεδόν 40χρονo σαπάκι «Ιεράπετρα», που γέρνει από τη μια πλευρά, λόγω μετασκευών.
Υπενθυμίζουμε ότι τη γραμμή αυτή εξυπηρετούσε το «Εξπρές Σαμίνα», το ναυάγιο του οποίου κόστισε 80 ανθρώπινες ζωές, με το νομό να μετράει 37 φέρετρα. Με το «επιχείρημα», ότι το καλό πλοίο καίει πολλά καύσιμα, ενώ το σαπάκι κάνει οικονομία, καταδικάζονται σαν υποψήφιοι ναυαγοί και θύματα, όχι μόνο οι ακριτικοί πληθυσμοί των νησιών, αλλά και όσοι επιλέξουν να μετακινηθούν ακτοπλοϊκώς σαν παραθεριστές.
Δεν είναι «τοπικό» πρόβλημα του νομού, είναι «φάμπρικα» που θα ανοίξει παντού, σε ακτοπλοΐα, σιδηρόδρομο, αεροπορικές και οδικές συγκοινωνίες, καθώς αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής των τροϊκανών.
Μπροστά στα κέρδη εφοπλιστών, τραπεζιτών, τοκογλύφων, δεν υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές. Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε.
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές κινητοποιήσεις σε όλα τα λιμάνια του νομού, αλλά και του Πειραιά, από συλλόγους νησιωτών και εργατικά σωματεία, τις οποίες χαιρετίζουμε, στέλνοντας την αλληλεγγύη μας.
*ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
*ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ, ΣΥΧΝΕΣ, ΦΤΗΝΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
2)ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΗΡΘΕ ΤΟ ΜΑΝΤΑΤΟ ΑΠΌ ΤΗ ΓΑΛΕΡΑ:
Παραλίγο ατύχημα με τον κάβο του "Ιεράπετρα"
Έσπασε χτες ο κάβος του πλοίου «Ιεράπετρα», λίγες ώρες πριν τον απόπλου του από το λιμάνι Βαθέος.
«Χτες το μεσημέρι κόπηκε ο κάβος. Υπήρχε αυτοκίνητο με έναν επιβαίνοντα παρκαρισμένο έξω από το πλοίο, καθώς και ένα όχημα, που εκείνη την ώρα αποβιβάζονταν από το «Ιεράπετρα». Ο κόσμος φώναξε στον οδηγό και πρόλαβε να απομακρυνθεί από τον καταπέλτη. Διαφορετικά και επειδή το καράβι έφευγε προς τη θάλασσα, το αυτοκίνητο θα βρίσκονταν στο νερό», είπε στον «Αρμονία» ο πρόεδρος της «Υποτείνουσας», κος Ηλίας Γιαννουλόπουλος, επισημαίνοντας πως ο κάβος βρέθηκε μόλις μισό μέτρο από το όχημα, που βρίσκονταν σταθμευμένο έξω από το πλοίο, μέσα στο οποίο βρίσκονταν ο οδηγός.
armoniaradio.gr
3)Ευχαριστούμε όσους βοηθούν να πάει το μήνυμα μακριά και συνεχίζουμε...