Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Δύο ανακοινώσεις της ΟΕΝΓΕ για τα τελευταία τραγικά συμβάντα

 


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας


Δυο τραγικά συμβάντα μέσα σε λίγα 24ωρα ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον χειρότερο τρόπο την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ. Στην Κω χάθηκε μια γυναίκα 63 ετών που απεβίωσε πάνω στην καρότσα αγροτικού ημιφορτηγού γιατί το μοναδικό διαθέσιμο ασθενοφόρο του νησιού ήταν σε άλλο περιστατικό. Στην Νέα Μάκρη της Αττικής  χάθηκε επίτοκη 19 ετών μετά από 5 (πέντε) ολόκληρες ώρες αναμονής για ασθενοφόρο.

Οι συνάδελφοι υγειονομικοί του ΕΚΑΒ (γιατροί, διασώστες, οδηγοί, τεχνικοί) κάνουν τιτάνιες προσπάθειες να ανταποκριθούν με αυτοθυσία στις αυξημένες ανάγκες, όμως το έργο τους σαμποτάρεται κυριολεκτικά  από όλες  τις κυβερνήσεις διαχρονικά Είναι σκόπιμη η υποστελέχωση  με στόχο την σταδιακή ιδιωτικοποίηση  της διαδικασίας διακομιδών.

Η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ τα 4 τελευταία χρόνια αποτελεί απροκάλυπτη κλιμάκωση αυτής ακριβώς  της στόχευσης . Αντί για προσλήψεις οδηγών και διασωστών στο ΕΚΑΒ είχαμε την ιδιωτικοποίηση αρχικά των δευτερογενών διακομιδών με κρατικό χρήμα προς ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων. Αντί για ανανέωση του στόλου τροχήλατων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ  εξακολουθούν να κυκλοφορούν πεπαλαιωμένα οχήματα που παρουσιάζουν συχνά βλάβες. Αντί για προσλήψεις γιατρών στο ΕΚΑΒ εξακολουθεί το επικίνδυνο χάος με επιφόρτωση του καθήκοντος συνοδείας βαρέως πασχόντων ασθενών (που διακομίζονται από ΚΥ σε νοσοκομείο ή από νοσοκομείο σε νοσοκομείο) στους γιατρούς των ΚΥ και των νοσοκομείων, ακόμα και σε γιατρούς αγροτικούς ή νέους ειδικευόμενους με ελάχιστη εμπειρία. Αντί για στόλο ειδικά διαμορφωμένων ως ασθενοφόρων ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ και ειδικά διαμορφωμένων ως ασθενοφόρων ταχύπλοων του ΕΚΑΒ στελεχωμένων από γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, διακομιδές από νησιά εξακολουθούν να ανατίθενται στην Αεροπορία Στρατού ή στην Πολεμική Αεροπορία καθώς και στο Λιμενικό. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες φαντάζει άπιαστη πολυτέλεια η άμεση παροχή Πρώτων Βοηθειών ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ από εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό (γιατρούς και διασώστες) κάτι που θεωρείται τελείως απαραίτητο σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Η  εγκληματική διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης ,η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίσηης της υγείας ,η πολιτική που βάζει την υγεία και τη ζωή μας στη ζυγαριά του κόστους για να αυγατίζουν τα κέρδη των λίγων  κοστίζει ζωές.

Ενώνουμε τη φωνή μας  με τους συναδέλφους υγειονομικούς του ΕΚΑΒ ,τα σωματεία ,τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς και απαιτούμε τα αυτονόητα :

-          Την πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες

-          Την ανανέωση και πλήρη τεχνική υποστήριξη του στόλου ασθενοφόρων μέσων επίγειων – πλωτών – εναέριων.

 Κάθε λεπτό που περνάει μας στοιχίζει ακριβά.

Όλοι και όλες  στον αγώνα.


2)ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

Το Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Σπάρτης, το μοναδικό δημόσιο Κυτταρολογικό Εργαστήριο του νομού Λακωνίας, είναι στα πρόθυρα αναστολής της λειτουργίας του. Οι ευθύνες της διοίκησης του νοσοκομείου της Σπάρτης είναι μεγάλες.

Οι συνεχείς εκκλήσεις και παρεμβάσεις της μοναδικής γιατρού, η οποία είναι και η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου, προς τη διοικήτρια του νοσοκομείου από τον Οκτώβριο του 2022 για την ανάγκη έγκαιρης κάλυψης της μίας από τις δύο θέσεις παρασκευαστών του τμήματος, λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης, ώστε να μην απειληθεί η λειτουργία του κυτταρολογικού εργαστηρίου αλλά και να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος εκπαίδευσης του νέου παρασκευαστή, συνάντησαν την πλήρη αδιάφορα της διοίκησης.

Η  αγωνία της συναδέλφου για τη διασφάλιση της συνέχειας και της ποιότητας της λειτουργίας του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου συνάντησε τοίχο από την πλευρά της διοίκησης, η οποία δεν έμπαινε καν στον κόπο να της απαντήσει.

Μόλις το Μάιο, μετά την αναρρωτική άδεια ενός εκ των δύο παρασκευαστών και με ορατό πλέον τον κίνδυνο της αναστολής του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησης του δεύτερου παρασκευαστή, η διοικήτρια έκανε δεκτό το αίτημα μετακίνησης μίας παρασκευάστριας από το μικροβιολογικό εργαστήριο με την προϋπόθεση όμως ότι θα καλύπτει και το μικροβιολογικό εργαστήριο ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας αφού εξαναγκάζεται σε συνεχή εργασία 7 μέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η εργαζόμενη παίρνει τα ρεπό που δικαιούται, το εργαστήριο δε θα μπορεί να λειτουργήσει για κάποιες μέρες την εβδομάδα.

Είναι πρόκληση τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει φιέστες για την πρόληψη, να οδηγεί σε διάλυση το μοναδικό Κυτταρολογικό Εργαστήριο του νομού Λακωνίας το οποίο λειτουργεί 36 συναπτά χρόνια και έχει καθοριστική συμβολή στην πρόληψη και διάγνωση κακοήθων νοσημάτων, με δεκάδες χιλιάδες διαγνώσεις. 

Το παράδειγμα του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου της Λακωνίας δεν είναι μεμονωμένο. Με κλείσιμο απειλούνται και άλλα Κυτταρολογικά Εργαστήρια, όπως του Γ.Κ.Ν Νίκαιας (είχε απαιτηθεί εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια να προκηρυχθούν 2 (δύο) θέσεις Επιμελητών Κυτταρολόγων λόγω των επερχόμενων συνταξιοδοτήσεων. Ως σήμερα ουδέποτε προκηρύχθηκε έστω μία θέση. Ο μοναδικός μόνιμος γιατρός είναι σε παράταση μετά την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Το εργαστήριο οδεύει προς κλείσιμο), λόγω της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά για να εξασφαλίσουν πελατεία στα κοράκια της υγείας και να παραδώσουν τον εργαστηριακό τομέα στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Απαιτούμε η διοικήτρια του νοσοκομείου Λακωνίας να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό του κυτταρολογικού αλλά και του μικροβιολογικού εργαστηρίου ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Δε δεχόμαστε να μη μπορεί να λειτουργήσει ένα τμήμα όταν ένας εργαζόμενος αρρωσταίνει, συνταξιοδοτείται ή παίρνει ρεπό.