Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Κορονοϊός και αθλητισμός στην πυκνοκατοικημένη Κυψέλη

O Kρόνος Αθηνών αγωνίζεται στις τοπικές κατηγορίες της Αθήνας. Μας έκανε την τιμή να παρουσιάσουμε την ιστορία και τις σημερινές δράσεις της ομάδας, στον επαγγελματικό μας χώρο, αλλά και να κοσμήσει τις σελίδες του νέου μας βιβλίου "Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις". Μεταφέρουμε από το λογαριασμό του στο FB  το πρόσφατο σχόλιό του για τον κορονοίό εντός και εκτός γηπέδων, που μας βρίσκει σύμφωνους και μεγαλώνει τη χαρά μας για την επιλογή μας να τον καλύψουμε δημοσιογραφικά. Τα bold είναι με δικιά μας επιλογή.



ΑΠΟ Κρόνος Αθηνών:


Σε μια κρίσιμη για την κοινωνία υγειονομική κρίση, ως Κρόνος Αθηνών είχαμε αποφασίσει να μην τοποθετηθούμε δημόσια αλλά να ακολουθήσουμε όλες τις επίσημες διαδικασίες που επέβαλε ο κρατικός μηχανισμός, σεβόμενοι στο απόλυτο την ιατρική επιστημονική κοινότητα.. Με ένα τόσο ταλαιπωρημένο σύστημα υγείας που δεν ήταν έτοιμο να ανταποκριθεί στο ελάχιστο, καθώς τόσα χρόνια τις διεκδικήσεις των υγειονομικών τις περιφρονούσαν, το μοναδικό πλάνο που υπήρξε και το οποίο ακολουθήσαμε ήταν η αναστολή των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, η ψυχολογική βία της ατομικής ευθύνης και η γενικότερη παύση επιλεγμένων οικονομικών λειτουργιών.



Παρόλο που με το παρόν κείμενο δεν θέλουμε να επεκταθούμε περαιτέρω στις ψυχολογικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις που έχουν αυτά τα μέτρα στην καθημερινότητα και τις ζωές μας, προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα για την επόμενη ημέρα που πλέον έφτασε..


Η γειτονιά της Κυψέλης στην οποία δραστηριοποιούμαστε, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο πυκνοκατοικημένες του κόσμου ενώ αποτελείται κυρίως από οικονομικά ασθενέστερες ομάδες.. κάτι που συνεπάγεται πως σε όλη αυτή την περίοδο της καραντίνας στοιβάζονται πολυπληθείς οικογένειες σε μικρά διαμερίσματα, ενώ η νέα οικονομική κρίση οδηγεί περισσότερους συνανθρώπους μας στην ανεργία..


Καθημερινά δεχόμαστε ανυπόμονα μηνύματα από γονείς και παιδιά σχετικά με την ημερομηνία έναρξης των προπονήσεων καθώς το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα αποτελούν μια μορφή διεξόδου αλλά και βελτίωσης της υγείας, κάτι το οποίο επαναλαμβάνει όλη αυτή την περίοδο η ιατρική επιστημονική κοινότητα..


Χωρίς να θέλουμε να διχάσουμε σε αυτή την δύσκολη περίοδο, παρατηρούμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες μια σπασμωδική - χωρίς πλάνο προσέγγιση στον τρόπο επαναλειτουργίας της αγοράς, των δημόσιων χώρων, των σχολείων, των αθλητικών συλλόγων κλπ θέτοντας τα οικονομικά συμφέροντα ψηλότερα από την υγεία.. με συνέπεια πολλές αποφάσεις να λαμβάνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά..


Αφού λοιπόν, στις ερωτήσεις που θέτουμε στους αρμόδιους φορείς δεν παίρνουμε ξεκάθαρες απαντήσεις, και πάντα σεβόμενοι όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που έχουν ανακοινωθεί αλλά και τις οδηγίες της ΓΓΑ για άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, νέα ατομική ιατρική γνωμάτευση, και τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και τους λοιπούς κανόνες υγιεινής.. αποφασίσαμε ως ερασιτεχνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος να ξεκινήσουμε τις προπονήσεις για ηλικίες άνω των 13 ετών, χωρίς μπάλα, εκτός γηπέδου και σε υπο-ομάδες.. με βασικό γνώμονα να επικοινωνήσουμε ξανά με τα παιδιά μας και να τους παρέχουμε αυτό που τόσο καιρό τους στερεί η κρατική ανυπαρξία, τη βελτίωση δηλαδή της υγείας τους, και τη χαρά της ελευθερίας που βιώνουν μέσα από το παιχνίδι..