Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

"Aνταποδοτικά οφέλη" για ¨"ανθρώπινες χωματερές"

Τη δημοτική παράταξη "Σαμιακή Ανατροπή" που μας στέλνει δελτία Τύπου (και την ευχαριστούμε γι αυτό) δεν τη γνωρίζουμε ως προς τις θεματικές που έχει και τη δράση της, συνεπώς δε σημαίνει ότι η αναφορά μας σε αυτή σημαίνει και κάποια ιδιαίτερη σύγκλιση απόψεων, αλλά στο τελευταίο της δελτίο είδαμε κάτι ενδιαφέρον για το οποίο είχαμε μιλήσει-γράψει (δείτε ΕΔΩ) και τώρα επαληθευόμαστε.

Γράφαμε για το πως θα αξιοποιηθεί η κρίση με τον κορονοϊό για να λειανθούν οι αντιδράσεις στα νησιά (ειδικά μετά την εκστρατεία των ΜΑΤ σε Χίο-Λέσβο) και με πιο "λελογισμένες" καταστάσεις να συνεχίσουν να διατηρούνται τα κολαστήρια-αποθήκες ψυχών, με οικονομικά ανταλλάγματα. 

Γράφαμε ότι:

"Ο κορονοϊός και ο τουρισμός



Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το έδαφος στο οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να προχωρήσει σε μικρότερες κλειστές δομές στα νησιά και εκτίμησή μου είναι ότι τώρα με τις συνέπειες του κορονοϊού στον τουρισμό, θα τζογάρει πάνω στο “σταθερό έσοδο” που φέρνουν τα στρατόπεδα-φυλακές.



Το ίδιο έχουν αντιληφθεί και σε άλλες περιοχές που δεν είχαν οικονομικά οφέλη από τον τουρισμό και “επενδύουν” στην προσδοκία να τους έρθει μία “λελογισμένη” εγκατάσταση στρατοπέδευσης προσφύγων. Το εντοπίσαμε από πληροφορίες που μας ήρθαν (από περιοχές κοντά στην Αθήνα) και ενδεχομένως οι αντιδράσεις αυτοδιοικητικών φορέων και εκεί και στα νησιά, να μην έχουν ως θεμέλιο λίθο την άποψη “όχι φυλακές για κανέναν και πουθενά”, αλλά τους όρους δημιουργίας τους. 



Έτσι βέβαια “αδειάζουν” το σημαντικό αγώνα των νησιωτών που ανάγκασαν το “εκστρατευτικό σώμα” να γυρίσει πίσω κάνοντας πρώτα πολλές ζημιές στις περιουσίες των νησιωτών, αλλά δυστυχώς δεν θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, το "πούλημα" δηλαδή. Να βγάζουμε όμως και συμπεράσματα...".

Τις ακριβείς εκφράσεις που είχαμε χρησιμοποιήσει μπορείτε να τις βρείτε στη δημοσιοποίηση της εισήγησής μας σε μία εκδήλωση που τελικά δεν έγινε λόγω κορονοϊού, αλλά δεν μας εμπόδισε να τη δημοσιοποιήσουμε. Λίγες μέρες μετά ξεκίνησε στη Χίο η κατασκευή νέου hot spot και τώρα ήρθε η ενδιαφέρουσα ανακοίνωση από τη Σάμο την οποία παραθέτουμε και χρωματίζουμε με κόκκινο χρώμα με πρωτοβουλία μας τα ενδιαφέροντα σημεία.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Σαμιακή Ανατροπή

Ανταποδοτικά τέλη για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό:
Τελικά, θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα ή κοροϊδευόμαστε;

Η "Ανατροπή" εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι, για να λυθεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, πρέπει να πάψουμε να δεχόμαστε το «τυράκι» που ονομάζεται «ανταποδοτικά τέλη». Η μέχρι τώρα συναλλαγή  Δήμου και κυβερνήσεων, χωρίς διάθεση επίλυσης του ζητήματος, οδήγησε την κατάσταση στο απροχώρητο σημείο στο οποίο τελματώνεται στις μέρες μας. Με τρόμο διαπιστώνουμε ότι η συναλλαγή αυτή συνεχίζεται ανάμεσα στη νέα Κυβέρνηση και τη νέα Δημοτική Αρχή. Εξηγούμε:
            Στη συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) της Οικονομικής Επιτροπής στις 8 Απριλίου 2020 η παράταξη του Δημάρχου πρότεινε αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ώστε να εγκριθεί η επιχορήγηση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ποσού 1.128.750€ που αφορούν ανταποδοτικά τέλη για το έτος 2019, επειδή διέμεναν πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί μας. Ο επικεφαλής της παράταξης "Ανατροπή", Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ήταν το μοναδικό μέλος που καταψήφισε την πρόταση και αρνήθηκε αυτήν την εξαγορά. Το ίδιο θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στη συνεδρίαση (δια περιφοράς!) του Δημοτικού Συμβουλίου στις 15 Απριλίου, αλλά 10 λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Δ.Σ. μας ενημέρωσε ότι το εν λόγω θέμα αναβάλλεται. Ήδη όπως έγινε γνωστό αυτές τις μέρες, το Υπουργείο συνεχίζει αυτό το «έργο» και θέλει να δώσει και άλλα ανταποδοτικά τέλη 330.285€ για το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Τα δεδομένα είναι αμείλικτα: οι στατιστικές μας κατατάσσουν στη 2η θέση πανελλαδικά σε αριθμό διαμενόντων προσφύγων – μεταναστών. Όπως φαίνεται, όμως, αρκετοί επενδύουν στη διαιώνιση του προβλήματος με στόχο τον πλουτισμό. Είναι απαράδεκτο ο Δήμος να δέχεται τέτοια ανταποδοτικά τέλη. Ο Δήμος, στην πραγματικότητα, εισπράττει χρήματα για να εξαγοραστεί η ανοχή του σε ένα πρόβλημα που τον φτωχαίνει με κάθε δυνατό τρόπο. Με αυτή την στάση του δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση να διαιωνίσει το πρόβλημα, δίνοντας πάντα τα «ανταλλάγματά» της.
Ήδη οι εξαγγελίες του Υπουργού από τον Ιανουάριο αποδείχτηκαν ουτοπιστικές. Η αποσυμφόρηση αναβάλλεται διαρκώς: για τέλη της Άνοιξης μιλούσε ο κύριος Μηταράκης, για τέλος καλοκαιριού οι μετέπειτα εξαγγελίες και στην τελευταία συνεργασία με τους Δημάρχους παρέπεμψε το θέμα στο ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ!!!
Λυπούμαστε και τρομάζουμε από το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή θέλει αυτά τα χρήματα και αυτής της μορφής τα ανταλλάγματα. Δηλώνει με αυτήν την εκπόρνευση ότι συναινεί στο σχεδιασμό του Υπουργού. Το ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου παραμένει, η υπεραριθμία προσφύγων – μεταναστών παραμένει, η δημιουργία του υπερπληθυσμιακού ΚΥΤ στη Ζερβού εξακολουθεί… Και η Δημοτική Αρχή απλά εισπράττει
Προτείνουμε ο Δήμος να ορθώσει ανάστημα στην κυβέρνηση και κάθε μελλοντική κυβέρνηση και να αρνηθεί τον πειρασμό να εισπράξει τα ψίχουλα με τα οποία έμαθε να εξαγοράζει την ανοχή των τοπικών αρχόντων. Το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας δεν είναι τόσο φτηνό και δεν εξαγοράζεται με 1 εκατομμύριο ανά έτος, το οποίο μάλιστα προβλέπεται να καταλήξει σε τσέπες «ημετέρων»…