Ήταν 9 Μαΐου του 1944 και οι ναζί κατακτητές στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, έστησαν τις κρεμάλες για να καλύψουν ένα περιστατικό παρακμής, μεταξύ αυτών και δοσιλόγων, χρεώνοντάς το στους κομμουνιστές.
Η 9η Μαΐου είναι και η ημέρα που γιορτάζεται η λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που έληξε ένα χρόνο μετά το έγκλημα στην Πάτρα.
Η διαταγή δόθηκε από τον χαρακτηρισμένο ως εγκληματία πολέμου Αλεξάντερ Μάγκνους και 10 μεταφέρθηκαν από τις φυλακές της Πάτρας όπου κρατούνταν. Από λάθος πήραν 11 για εκτέλεση.
Του απαγχονισμού είχε προηγηθεί επεισόδιο μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων συνεργατών τους, που μετά από κρασοκατάνυξη φιλονίκησαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο Γερμανών από πυροβολισμούς, άλλων δύο Ελλήνων συνεργατών τους, καθώς και του διερχομένου εκείνη τη νύχτα ανύποπτου πολίτη Θεμιστοκλή Διακίδη.
Το περιστατικό εξελίχθηκε στη διασταύρωση των οδών Τριών Ναυάρχων και Κανακάρη, σε κοντινό πορνείο, μετά από οινοποσία στο ταβερνείο του αστυνομικού Χρ. Τασώνη, που βρισκόταν μια γωνία πιο κάτω. Για να καλυφθεί το παρακμιακό περιστατικό, οι Γερμανοί το χρέωσαν στους κομμουνιστές και διέταξαν την εκτέλεση 10 κρατουμένων.
Μάλιστα διέταξαν να παραμείνουν κρεμασμένοι για όλη τη διάρκεια της μέρας, να τους βλέπει ο κόσμος για «παραδειγματισμό», ενώ κάποιοι από τους δήμιους φωτογραφήθηκαν με φόντο τους απαγχονισθέντες.
Την επόμενη μέρα, έδωσε τέλος στη ζωή της η σύζυγος ενός από τους απαγχονισθέντες, του Χρήστου Χωμενίδη (σημαντικού στελέχους του ΕΑΜ), Κλυτώ Γληνού (αδελφή του Δημ. Γληνού).
Ήταν ένα από τα πολλά περιστατικά που η Πάτρα πλήρωσε φόρο αίματος (Μπλόκο Προσφυγικών, εκτελέσεις στο κτήμα Μουρτζούχου, κλπ).
Φωτο: αρχείο Ν. Μπράτσου