Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

ΠΟΕΔΗΝ: Επιτακτική ανάγκη αύξησης κλινών ΜΕΘ και αναπνευστήρων. Επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ

Στη χώρα όπου οι κυβερνήσεις την επίταξη τη θυμούνται μόνο για τους απεργούς, η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της αναφέρεται στην αναγκαιότητα επίταξης ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ. Την επισυνάπτουμε.

ΑΘΗΝΑ 26/3/2020
ΑΡ.ΠΡΩΤ. 2765

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιτακτική ανάγκη αύξησης κλινών ΜΕΘ και αναπνευστήρων
Επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ

Είναι μεγάλη ανάγκη να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Διαχρονικά υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για την τραγική έλλειψη κλινών ΜΕΘ στο σύστημα. Τον Νοέμβριο του 2019 δημοσιοποιήσαμε έρευνα από όλα τα Νοσοκομεία της χώρας για την κατάσταση σε κλίνες ΜΕΘ (αρ.πρωτ.2347/25.11.2019).
Στη χώρα μας λειτουργούσαν 557 κλίνες ΜΕΘ, στην αρχή της υγειονομικής κρίσης αντί για 3.500. Στην Αττική για 6εκ. πληθυσμό λειτουργούσαν 224. Τόσες ήταν οι κλίνες που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση παρότι το ζητήσαμε δεν προσέλαβε έγκαιρα προσωπικό προκειμένου να αναπτύξει τουλάχιστον τις 100 κλίνες ΜΕΘ που είναι κλειστές αν και πλήρως εξοπλισμένες.


Και τα προηγούμενα χρόνια με την εποχική γρίπη οι λίστες αναμονής για ΜΕΘ εκτινάσσονταν στους 90 ασθενείς. Και τότε οι εντατικολόγοι σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ ήταν αναγκασμένοι να επιλέγουν ποιος διασωληνωμένος ασθενής που βρισκόταν στην λίστα αναμονής θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Κάθε χρόνο το σύστημα επιχειρούσε την ενοικίαση κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά τον χειμώνα με το κύμα της εποχικής γρίπης.

Ο ιδιωτικός τομέας όμως δεν ανταποκρινόταν, παρότι το δημόσιο πλήρωνε αδρά. Κράταγε τις ΜΕΘ για δική του χρήση.

Το κόστος ενοικίασης ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ είναι δυσβάστακτο για το δημόσιο. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και την διαχείριση να την έχει το ΕΚΑΒ.
Είναι ανάγκη να προμηθευτούμε όσους περισσότερους αναπνευστήρες μπορούμε έστω και την ύστατη στιγμή!!! Να λειτουργήσουν όσο περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, κλίνες Αυξημένης Φροντίδας και αρνητικής πίεσης. Έτσι μόνο αυξάνουμε τις πιθανότητες να αντέξει το υγειονομικό μας σύστημα την κρίση.