Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Αργυρώ Στεφανοπούλου (1923 – 2000)

Αργυρώ Στεφανοπούλου (1923 – 2000)
To είδαμε με σχετική καθυστέρηση, αλλά δεν αναιρεί την ιστορική του αξία. Πρόκειται για ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης "Αλληλέγγυα Πόλη" στο Δήμο Ιλίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και αναφέρεται σε θεματική που ερευνούμε και για πρόσωπο τη δράση του οποίου δεν είχαμε εντοπίσει. Βάζουμε bold με δικιά μας πρωτοβουλία στα σημεία που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον. Στο Ίλιον υπάρχει πλατεία με το όνομά της.


8 Μαρτίου 2020: Τιμούμε τους αγώνες των γυναικών – μνημονεύουμε την πρώτη γυναίκα δημοτική σύμβουλο Νέων Λιοσίων

Σε ανάμνηση μιας μεγάλης απεργίας των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας με αιτήματα για ισότητα και εργασιακή προστασία στις 8 Μαρτίου 1857 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μάρτη καθιερώθηκε το 1910 για να τιμηθούν οι αγώνες των γυναικών.

Αυτή τη μέρα, σήμερα, μνημονεύουμε και τιμούμε την Αργυρώ Στεφανοπούλου (1923 – 2000), μια γυναίκα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα και δράση στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Την πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος Νέων Λιοσίων στις εκλογές του 1964 – δώδεκα χρόνια μετά από το 1952 που καταχωρήθηκε με νόμο το δικαίωμα το γυναικών στο εκλέγειν και εκλέγεστε.

Η Αργυρώ Στεφανοπούλου γεννήθηκε στην Ικαρία όπου έμεινε ως το 1950. Στο νησί της περιέθαλψε και φιλοξένησε αγωνιστές. Κατά την κατοχή βοήθησε στη φυγάδευση αγωνιστών προς την Μέση Ανατολή. Ενταγμένη στην Αριστερά, όταν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα φιλοξενούσε στο σπίτι της επώνυμα μέλη του παράνομου τότε Κ.Κ.Ε. Το 1964 εκλέγεται δημοτική σύμβουλος με τη δημοτική παράταξη της Ε.Δ.Α. και αναλαμβάνει υπεύθυνη των γυναικών της Ε.Δ.Α. στην Αθήνα με κύρια μέριμνα τη βοήθεια προς τις οικογένειες των φυλακισμένων αγωνιστών. Το 1967 παύεται από την Χούντα χωρίς όμως αυτό να κάμψει το αγωνιστικό της πνεύμα και την συμμετοχή της στα κοινά.

Και ενώ οι γυναίκες φαινομενικά το 2020 έχουν ίσες ευκαιρίες με τους άνδρες, τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή, ελάχιστες καταφέρνουν να συμμετέχουν στα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα τα οποία παραμένουν ανδροκρατούμενα.

Έτσι, για όλους και όλες εμάς στην Αλληλέγγυα Πόλη, το μήνυμα της 8ης Μάρτη για ίσες ευκαιρίες παραμένει επίκαιρο. Η 8η Μάρτη δεν αποτελεί μια μέρα γιορτής αλλά μια μέρα αγώνα για την γυναικεία χειραφέτηση, την ελευθερία, την ζωή, την αξιοπρέπεια, τις ίσες ευκαιρίες. Ενός αγώνα που συνεχίζεται στα πρόσωπα των γυναικών όλου του κόσμου.