Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
prolipsiworkers@gmail.com

3 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και με την αιτιολογία «εξαιρετικά επείγουσα[ς] ανάγκη[ς] για τη θέσπιση κανόνων χρηστής διοίκησης και διαχείρισης […] του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.)».


Το ΚΕΘΕΑ αποτελεί φορέα σταθμό για την απεξάρτηση -και όχι μόνο- στη χώρα μας, από πολλές απόψεις. Μία από αυτές είναι η εφαρμογή ενός από τα πιο δημοκρατικά και διαφανή μοντέλα διοίκησης. Μία άλλη είναι ο διάλογος μεταξύ επιστημονικού προσωπικού, μελών των θεραπευτικών κοινοτήτων, οικογενειών μελών και αιρετής διοίκησης, ώστε οι αποφάσεις να συνδιαμορφώνονται.
Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου ενός οργανισμού με τέτοια χαρακτηριστικά δεν είναι, λοιπόν, μια απλή «οργανωτική παρέμβαση». Είναι παρέμβαση στην κουλτούρα του, στη θεραπευτική προσέγγισή του, στις θεραπευτικές σχέσεις, στην ουσία του έργου του. 

Προεκλογικά η κυβέρνηση προσπαθούσε να μας πείσει ότι ήρθε να φέρει το διάλογο και τη σύνθεση στην καθημερινότητά μας. Διαψεύδεται από τις ίδιες της τις πράξεις. 

Η κάθε κυβέρνηση, άλλωστε, θα όφειλε να φροντίζει μια Πρόταση σαν του ΚΕΘΕΑ, πληρωμένη με χρήματα του ελληνικού λαού, ώστε να ξεπερνά τις όποιες δυσλειτουργίες της προκύπτουν με το πέρασμα του χρόνου και να αναπτύσσεται. Θα όφειλε, τελικά, να πολλαπλασιάζει τέτοια εγχειρήματα και όχι να νομοθετεί την κατάργησή τους.

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη δεν αφορά μόνο το ΚΕΘΕΑ, αλλά κάθε φορέα που ασχολείται με το φαινόμενο των εξαρτήσεων. Η κατάργηση στοιχείων αυτοδιαχείρισης αντί για την ενίσχυσή τους, η εντατικοποίηση του συγκεντρωτισμού και του κυβερνητικού ελέγχου, η αποδυνάμωση της αυτοτέλειας οποιουδήποτε φορέα «χτυπούν» τους πόθους για δημοκρατία, για άνθιση του διαφορετικού σε επιστημονικό επίπεδο, για ισότιμο διάλογο και ανταλλαγή μεταξύ των διακριτών Προτάσεων.

Δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε, άλλωστε, ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, ως περιεχόμενο και διαδικασία, είναι ένα ηχηρό άλμα στην εξέλιξη των πάγιων σχεδιασμών, που υπηρέτησαν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις της τελευταίας 15ετίας: Των σχεδιασμών αποδυνάμωσης των διαφορετικών προσεγγίσεων, που οδηγούν σε συγχωνεύσεις και, έτσι, στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα «χυλού», συρρικνωμένου ως προς τα μοντέλα, τις υπηρεσίες κ.λπ., ώστε η στροφή στην ιδιωτική πρωτοβουλία να θεωρείται αναγκαστική επιλογή για όσους πολίτες θα θέλουν να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους πρόληψης και θεραπείας.

Αυτονόητη κατάληξη όλων αυτών είναι ότι ζητούμε την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των συναδέλφων μας του ΚΕΘΕΑ, των συλλογικοτήτων που εμπλέκονται στη λειτουργία του και των θεραπευομένων που έχουν εμπιστευτεί το ιδιαίτερο μοντέλο του για τη στήριξή τους στον αγώνα για απεξάρτηση.

Το ΔΣ του Σωματείου