Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Aνακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣ/ΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
Ανακοίνωση
14/10/2019

Ο Σύλλογός μας χαιρετίζει την Παναιγιακή μέρα δράσης στις 15/10, όπως αυτή προέκυψε μετά από σχετική πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσ/μείου Σάμου και καλούμε τους συναδέλφους μας να δώσουν το παρόν.

Και εδώ στην Ικαρία, τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας είναι μεγάλα: νοσοκομείο με μονήρης ειδικότητες (δηλ. 1 παθολόγο, 1 καρδιολόγο, 1 παιδίατρο, 1 γυναικολόγο), ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγος, πνευμονολόγος, ψυχίατρος κλπ), ελλείψεις στον εργαστηριακό τομέα, μεγάλα κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία, υποστελέχωση του ΕΚΑΒ.
Η επικείμενη απόλυση των συμβασιούχων συναδέλφων μας του ΟΑΕΔ στις αρχές του 2020 αναμένεται με τη σειρά της να διογκώσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου (και του Κέντρου Υγείας). Πρόκειται για εργαζόμενους, οι οποίοι αν και συμβασιούχοι, κάνουν ότι και οι μόνιμοι συνάδελφοί τους και καλύπτουν πάγια οργανικά κενά, δίνοντας ουσιαστική ανάσα στις ελλείψεις που υπάρχουν λόγω των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται όλα τα τελευταία χρόνια και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, αλλά και στα διαχρονικά κενά που υφίστανται λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων και των αναιμικών προσλήψεων που έγιναν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Το πόσο σημαντική και ουσιαστική είναι η προσφορά τους αποδεικνύεται από το ότι αν και αρχικά η διάρκεια των συμβάσεών τους ήταν για 12 μήνες, στη συνέχεια αυτές παρατάθηκαν για άλλους 12 συν 12 μήνες, μιας και η αποχώρησή τους θα σήμανε την υπολειτουργία/υποβάθμιση ολόκληρων τμημάτων και υπηρεσιών των δημόσιων δομών υγείας.
Στο Νοσοκομείο μας, η απόλυση των συναδέλφων μας αυτών θα έχει ως άμεση συνέπεια την αποδυνάμωση κυρίως της νοσηλευτικής (από τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου) και της διοικητικής υπηρεσίας αλλά και υπηρεσιών/τμημάτων όπως η τεχνική και η κουζίνα-μαγειρεία.

Παρόμοια και η κατάσταση στο ΚΥ Ευδήλου όπου από τις 9 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών που κανονικά θα έπρεπε να είναι ανεπτυγμένες, οι ανάγκες καλύπτονται από μία και μοναδική γιατρό ειδικότητας παθολογίας ενώ υπάρχει και ένας ακτινολόγος. Οι μηνιαίες εφημεριακές απαιτήσεις μπαλώνονται με την συνδρομή αγροτικών γιατρών, οι οποίοι μάλιστα υπό τις συνθήκες αυτές, εφημερεύουν συχνά μόνοι τους χωρίς παρουσία επιμελητή ιατρού, όπως κανονικά προβλέπεται για τα Κέντρα Υγείας. Την ίδια στιγμή, απλές ακτινογραφίες δεν μπορούν να γίνουν ενώ νοσηλευτική υπηρεσία-εργαστηριακός τομέας έχουν μεγάλα κενά.

Όσον αφορά τα Περιφερειακά Ιατρεία (Π.Ι.), όταν είναι άδεια από αγροτικούς γιατρούς, οι ανάγκες καλύπτονται κυρίως από ιατρούς που υπηρετούν τη θητεία τους στο στρατό. Την ίδια στιγμή, ακόμα και αν υπάρχουν διορισμένοι αγροτικοί γιατροί, αυτοί μετακινούνται στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου για να καλύψουν τις εκεί εφημεριακές ανάγκες, αφήνοντας ακάλυπτα στις μέρες εφημερίας τους τα Π.Ι. στα οποία υπάγονται ( κυρίως Καρκινάγρι, Μαγγανίτης).

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών με ατμομηχανή τα πρωτοβάθμια σωματεία αποτελεί μονόδρομο, κόντρα σε λογικές ανάθεσης η δικαστικών διεκδικήσεων.

Οφείλουμε ωστόσο στο σημείο αυτό, σαν Σύλλογος, να εκφράσουμε τις σοβαρές ενστάσεις μας για τον τρόπο που προκύπτουν δράσεις όπως η Παναιγιακή κινητοποίηση.

Κληθήκαμε να πάρουμε θέση για ¨διοργάνωση¨ μιας κινητοποίησης όπου το περιεχόμενο, τα αιτήματα και η ημέρα πραγματοποίησής της είχαν ήδη προκαθοριστεί. Την ίδια στιγμή, αντίστοιχες προτάσεις του Συλλόγου μας, κοινοποιημένες στα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα (Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ) ήδη από 11/9 και πριν, που έθεταν το ζήτημα του συντονισμού μεταξύ πρωτοβάθμιων υγειονομικών σωματείων, δεν έτυχαν της ίδιας προσοχής από τους διοργανωτές του αυριανού συλλαλητηρίου.

Σαν Σύλλογος θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, παρά τα όποια προβλήματα που υπάρχουν, στην κατεύθυνση του αγώνα και του συντονισμού των σωματείων, με όρους ισοτιμίας και πραγματικής διάθεσης για συνεννόηση, με σκοπό την κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων. Σε μια εποχή μάλιστα, όπου τα συνδικαλιστικά δικαιώματά μας βρίσκονται στο στόχαστρο των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών πολιτικών, τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την νυν της ΝΔ.

Καλούμε επίσης το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου να προβούμε σε κοινό κάλεσμα για την απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 23/10 στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρχει ενεργή συμμετοχή με πανό από τα σωματεία μας στις απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που θα πραγματοποιηθούν.

  • Κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί, μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των συμβασιούχων
  • Προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού
  • Αύξηση των κονδυλίων για την Δημόσια υγεία
  • Ανάπτυξη/αναβάθμιση της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ