Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Πρόσφυγες στον Άγιο Φωκά - Τότε και τώρα

...αναδημοσίευση από την Ικαριακή Ραδιοφωνία...

Σήμερα το πρωί βάρκα με 22 άτομα (20 ενήλικες και 2 παιδιά) Συριακής και Αφρικανικής προέλευσης εντοπίστηκε από άνδρες του Λιμεναρχείου Ευδήλου στην περιοχή μεταξύ Αλμυρίδας και Αγίου Φωκά κοντά στο αεροδρόμιο Ικαρίας.


Με ενέργειες του Λιμεναρχείου Ευδήλου αλλά και του Δήμου Ικαρίας, οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στο κτίριο του Κατσούλειου στον Εύδηλο, για έλεγχο και περίθαλψη.

Αύριο το πρωί με πλοίο του Λιμενικού Σώματος θα μεταφερθούν από το λιμάνι του Ευδήλου στη Σάμο όπου θα παραδοθούν στο Κ.Υ.Τ. Σάμου για τις απαραίτητες διαδικασίες που γίνονται μετά από την περισυλλογή τους στην ευρύτερη περιοχή του νομού Σάμου.


σχόλιο του Blog: Ο Άγιος Φωκάς που ήταν το σημείο υποδοχής, στην περίοδο της κατοχής ήταν σημείο αναχώρησης των δικών μας προσφύγων. Δείτε το Α' μέρος του ντοκιμαντέρ "Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" και τη μαρτυρία της Πάτρας Σιμάκη που είχε αναχωρήσει από εκεί. Περιμένουμε και διεκδικούμε την προβολή και του Β' μέρους που "ψαλιδίστηκε" από το πρόγραμμα αν και είχε προγραμματιστεί και διαφημιστεί. Στο βιβλίο "Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες από όσους έφυγαν από τον Άγιο Φωκά.