Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Η λογοκριμένη αφίσα και οι αποχωρήσεις διαμαρτυρίας

Δύσκολες στιγμές για την 31η συνάντηση ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου, αφού για πρώτη φορά ζητήθηκε από τους διοργανωτές να αλλάξουν την αφίσα τους, ώστε να είναι ικανή να έχει πάνω της το εθνόσημο, αλλιώς δεν θα χρηματοδοτούσε η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής τη διοργάνωση.

Θυμίζουμε ότι το ελάφι (και τα κέρατά του) είναι το σήμα κατατεθέν της Ρόδου και παραπλήσια αφίσα στο παρελθόν σε άλλη περιοχή της χώρας στηρίχτηκε χωρίς προβλήματα από αυτοδιοικητικούς φορείς. Το γεγονός οδήγησε σε παραιτήσεις από το ΔΣ της ομοσπονδίας των ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου και σε αποχωρήσεις θεατρικών ομάδων από τη διοργάνωση.

Ήδη οι ανακοινώσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

ANAKOINΩΣΗ

Ενημερώνουμε με λύπη τους φίλους της DUENDE ότι η ομάδα μας θα απέχει φέτος από την 31η συνάντηση ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο. Η στάση μας αυτή είναι απόφαση της γενικής μας συνέλευσης και γίνεται για να διαμαρτυρηθούμε για την απαράδεκτη λογοκρισία και απόρριψη της αφίσας με τη μάσκα ελαφιού (ποιον ενόχλησε και γιατί;;;), μια απαράδεκτη ενέργεια που έγινε από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Ν.Π. πραγματικά την τελευταία στιγμή.
Ακολουθεί η απόφαση της γενικής μας συνέλευσης προς την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου και τις υπόλοιπες ομάδες του Αιγαίου.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ DUENDE
Άγιος Πολύκαρπος Ραχών Ικαρίας
Πέμπτη, 17/10/2019
Προς: Δ.Σ. Ο.Ε.Θ.Α.
Κοιν: Ομάδες Ο.Ε.Θ.Α.


Αγαπητοί φίλοι.
Η ομάδα μας μετά από απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης που έγινε την Πέμπτη 17/10/2019 αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη 31η συνάντηση της Ρόδου.
Καταλαβαίνουμε ότι το Δ.Σ. της ομοσπονδίας μας βρέθηκε τις τελευταίες μέρες μπροστά σε δύο τεράστιες υποχρεώσεις. Από τη μια να πραγματοποιηθεί με όποιο κόστος η ετήσια συνάντηση των θιάσων στη Ρόδο, ένας θεσμός ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας, ο μεγαλύτερος πολιτιστικός θεσμός στο Αιγαίο, η συνάντηση είναι αναμφίβολα ο τροφοδότης και ο εμπνευστής για κάθε ερασιτεχνική θεατρική ομάδα, μικρή ή μεγάλη, καινούρια ή παλιά. Από την άλλη να ξεπεραστεί το εμπόδιο που η γενική γραμματέας και η οργανωτική επιτροπή του υπουργείου έφερε την τελευταία στιγμή, η μη έγκριση της αφίσας με τη μάσκα ελαφιού, πρωτόγνωρη στα χρονικά ενέργεια με ενστάσεις που εκθέτουν τους ίδιους και κατ’ επέκταση τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, ενστάσεις που προδίδουν άγνοια, ανικανότητα, αμορφωσιά, αυταρχικότητα, και αντιδημοκρατικότητα στην καλύτερη περίπτωση.


Καταλαβαίνουμε πολύ καλά το βάρος του διλλήμματος, το Δ.Σ. της ΟΕΘΑ επέλεξε να μη συγκρουστεί και κινδυνεύσει η ίδια η διοργάνωση. Σεβόμαστε την απόφαση όμως εμείς διαφωνούμε. Πιστεύουμε ότι μία έγκαιρη ενημέρωση θα μας είχε όλους συσπειρωμένους γιατί ο σκοπός μας θα ήταν ξεκάθαρος. Να αντισταθούμε στην απαράδεκτη λογοκρισία να υποστηρίξουμε τον τρόπο που οργανώνεται το φεστιβάλ.

Γνωρίζουμε ότι η μη συμμετοχή μας θα φέρει κάποιες μικρές ή μεγάλες δυσκολίες στη διοργάνωση λόγω του χρόνου της ανακοίνωσής μας. Αν είχαμε έγκαιρα και επίσημα ενημερωθεί τότε θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε πιο ενεργά στην ανάδειξη του θέματος και στην καλύτερη οργάνωση της διαμαρτυρίας μας. Αυτή είναι η ελάχιστη και η πρώτη μορφή διαμαρτυρίας που αποφασίσαμε.

Δε θα μπορούσαμε με τη συμμετοχή μας να αποδεχθούμε αυτή τη χοντροκομμένη λογοκρισία, να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε, ούτε, και αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς, να σιωπήσουμε.

Αυτό που ονομάζεται «βασικός χρηματοδότης μας» είναι ένας κρατικός φορέας, υπόκειται σε δημόσια κριτική, οι αποφάσεις του έχουν πολιτικό βάρος και πρέπει να έχουν και το απαραίτητο πολιτικό κόστος.

Αναλαμβάνουμε πλήρως το βάρος της απόφασής μας, το κόστος των κλεισμένων αεροπορικών είναι το ελάχιστο, το ότι θα είμαστε φέτος μακριά από τις υπόλοιπες ομάδες το μέγιστο, όμως θεωρούμε ότι πράττουμε το σωστό όπως σωστά έπραξε και η ομάδα της Κω και όποια άλλη αποφασίσει να διαμαρτυρηθεί με όποιο τρόπο κρίνει αυτή κατάλληλο.

Ξέρουμε ότι οι μάχες είναι μπροστά μας για τη διατήρηση της οργάνωσης του θεσμού ίσως και για τον ίδιο τον θεσμό, πιστεύουμε ότι θα αναγκαστούμε να τις δώσουμε από χειρότερη πλέον θέση, όμως θα τις δώσουμε και η DUENDE θα είναι παρούσα.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι:
Τα κέρατα της λογοκριμένης αφίσας συνδέονται και με τις δύο θεότητες της αρχαίας Ικαρίας, με την Άρτεμη και τον Διόνυσο και υπάρχουν και στη σφραγίδα της ομάδας μας.

Οι απόψεις μέσα στην ομάδα μας όπως και σε όλες τις ομάδες είναι πολλές και αντικρουόμενες, ο καθένας μέσα από το δημόσιο διάλογο έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του, η άποψη όμως της DUENDE είναι η απόφαση της γενικής της συνέλευσης.

Με εκτίμηση
Θεατρική Ομάδα DUENDE
Ικαρία, 17/10/2019