Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Nέα από τα ΜΜΕ

ΠΟΕΣΥ: να αποσυρθεί το απαράδεκτο εξώδικο της εφημερίδας "Μακεδονία" 

 Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2016

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταδικάζει και εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην αναχρονιστική και εκβιαστική πράξη αποστολής εξωδίκου δηλώσεως προς τον συνάδελφο, Χαράλαμπο Μπίκα, μέλος της Διοικήσεως της ΕΣΗΕΜ-Θ, η εταιρεία Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ και ο Διευθυντής Σύνταξης αυτής Μιχάλης Αλεξανδρίδης.


Με το εν λόγω εξώδικο, με απόλυτα βάρβαρο και σκοταδιστικό τρόπο, η πλευρά της εργοδοσίας επιχειρεί να εμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση ενός νομίμως εκλεγμένου συνδικαλιστικού στελέχους, εκφοβίζοντας και απειλώντας, ότι σε περίπτωση που αυτός συνεχίσει να προασπίζεται τα δικαιώματα των δύο απολυθέντων δημοσιογράφων επειδή δεν υπέγραψαν ατομική σύμβαση και των επί 11 μήνες απλήρωτων εργαζομένων της Εφημερίδας Μακεδονίας, η συμπεριφορά του θα θεωρηθεί, ότι παραβιάζει τους "κανόνες της καλής πίστης" και ούτε λίγο ούτε πολύ, θα τον οδηγήσει στην πόρτα της εξόδου.

Η ΠΟΕΣΥ καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και ποδηγέτησης των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Τύπο ενώ αντιμετωπίζει με αποτροπιασμό τα νέα ήθη και τις νέες τακτικές, που επιχειρεί να εγκαθιδρύσει παράνομα η εργοδοσία.

Με απόφασή του το ΔΣ, συμπαρίσταται απόλυτα στο διωκόμενο συνάδελφο ζητώντας την άμεση ανάκληση του κατάπτυστου κειμένου του ως άνω εξωδίκου και να παύσει κάθε τέτοιου είδους συμπεριφορά στο μέλλον, η οποία για εμάς αποτελεί αιτία πολέμου.

 Τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι αδιαπραγμάτευτες και η ΠΟΕΣΥ είναι πιστά προσηλωμένη στην προάσπισή τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

2)«Ποιος εισπράττει τώρα το αγγελιόσημο που (δεν) καταργήθηκε. Και γιατί οι δημοσιογράφοι είμαστε τουλάχιστον ...αφελείς».

 Εδώ και μερικούς μήνες το αγγελιόσημο καταργήθηκε και τα Ταμεία (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ) στηρίζονται (!) πλέον οικονομικά μόνο στις εισφορές των (ολίγων) εργαζόμενων.

 Τι έγιναν όμως έκτοτε τα χρήματα που οι επιχειρήσεις και οι διαφημιζόμενοι δαπανούσαν για να πληρώνουν το αγγελιόσημο; Σταμάτησαν να τα πληρώνουν ; Όχι, συνέχισαν να τα πληρώνουν, μόνο που τώρα ενσωματώνονται στην συνολική διαφημιστική δαπάνη τους.

 Με άλλα λόγια, αν μία εταιρεία πλήρωνε 80 ευρώ διαφήμιση και 20 ευρώ αγγελιόσημο, σύνολο 100 ευρώ, τώρα απλώς πληρώνει και πάλι 100 ευρώ διαφήμιση, καθώς τα διαφημιστικά πακέτα σαν συνολικό “κόστος” για τον διαφημιζόμενο παρέμειναν όσο ήταν και πριν την κατάργηση του αγγελιοσήμου(!). Εξωφρενικό; Το αγγελιόσημο “καταργήθηκε” ως οιονεί εργοδοτική εισφορά για να μετατραπεί σε καθαρό επιπλέον έσοδο για τους ιδιοκτήτες (κυρίως καναλάρχες) των ΜΜΕ. Πως αποδεικνύεται αυτό; Οι αριθμοί και εδώ είναι απολύτως ειλικρινείς.

Όπως γνωρίζουν, εδώ και μερικούς μήνες οι συνάδελφοι της ΕΠΗΕΑ, (που εργάζονται στα λογιστήρια των ΜΜΕ και κατά συνέπεια γνωρίζει το προεδρείο της Ένωσής τους), οι αριθμοί που καταγράφουν τις συναλλαγές που αφορούν στην διαφήμιση εμφανίζουν την συγκεκριμένη “ενσωμάτωση” του αγγελιοσήμου σχεδόν στο 100% των διαφημιζόμενων. Και όχι μόνο αυτό.

 Όλες οι διαπραγματεύσεις που αυτή την περίοδο έγιναν ή γίνονται (κοντεύουν να ολοκληρωθούν) για τα διαφημιστικά πακέτα του 2017 επιβεβαιώνουν την συγκεκριμένη “ αριθμητική”.

 Μια αριθμητική η οποία λέει ότι οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι) με την κατάργηση του αγγελιοσήμου έχασαν την ασφάλισή τους, για να αυξηθούν κατά 20% περίπου τα έσοδα των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Μετά από όλα αυτά χρειάζεται να εξηγήσουμε κάτι άλλο; Τι δεν καταλαβαίνουμε;

 · Δεν καταλαβαίνουμε οτι η περιβόητη διαπραγμάτευση που “συνεχίζεται” εδώ και έξι μήνες τουλάχιστον, για τον περιβόητο νέο “πόρο” είναι – εν γνώσει των πρωταγωνιστών αυτής της ιστορίας - μία κοροϊδία;

 · Δεν καταλαβαίνουμε ότι ενώ έχουμε “μέλη/ασφαλισμένους/μετόχους” που τα γνωρίζουν όλα αυτά (γιατί τα χειρίζονται σαν υπάλληλοι των ΜΜΕ), ορισμένοι συνδικαλιστές τους συνεχίζουν μανιωδώς να επιμένουν για “διαπραγματεύσεις” με τους εργοδότες με στόχο “να τους πιέσουμε να δεχθούν να μας παραχωρήσουν ένα ποσοστό επί της διαφήμισης ή επί του τζίρου”, κατά τα άλλα απολύτως ανεπαρκές για την διατήρηση του ΕΔΟΕΑΠ;

· Δεν καταλαβαίνουμε ότι αυτή η διαπραγμάτευση δεν έχει να κάνει με καμία παραχώρηση, αλλά στην πραγματικότητα με την “παραχώρηση” ενός μέρους από το αγγελιόσημο που αυτοί συνεχίζουν να εισπράττουν;

 · Δεν καταλαβαίνουμε ότι αυτή η ιστορία δεν θα μπορούσε να συνεχίζεται αν δεν είχε εξ αρχής πίσω της την συνεργασία κυβέρνησης – ιδιοκτητών (και όχι απλά υπουργών που “δεν καταλαβαίνουν” ή “φοβούνται την τρόικα”);

· Δεν καταλαβαίνουμε ότι η συνδικαλιστική “παράτα” ειδικά από το προεδρείο της ΠΟΕΣΥ (που τώρα ετοιμάζεται να αρχίσει συνομιλίες πέρα από την κυβέρνηση και με την αντιπολίτευση) δεν μπορεί να πάει άλλο; Ειλικρινά (ως κλάδος) τι δεν καταλαβαίνουμε ;

 Γιάννης Αγγέλης Πόπη Χριστοδουλίδου
Μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ.