Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

93 χρόνια ιστορίας αθλητικής και κοινωνικής προσφοράς από τον Παλλεσβιακό

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr και το sports.ert.gr...


Πολλοί μετράνε τις ομάδες με τα τρόπαια που έχουν κατακτήσει, άλλοι πάλι με την πολύχρονη προσφορά τους και τις δεκαετίες δημιουργίας κοινωνικού – αθλητικού έργου.
Ανεξάρτητα από τις διακρίσεις που έχει στην τροπαιοθήκη του ο Παλλεσβιακός, με συμπληρωμένα 93 χρόνια ζωής και πάει για τα 94, δικαιούται τον τίτλο της ιστορικής ομάδας και την αναγνώριση του έργου του, όχι μόνο στα «στενά» πλαίσια της Λέσβου, αλλά συνολικά στο χώρο του ποδοσφαίρου.



 
Στην ιστορία της ομάδας αναφέρεται ότι: «Ο Παλλεσβιακός ιδρύθηκε το 1923, και είναι το πρώτο σωματείο στην ποδοσφαιρική ιστορία της Λέσβου. Όλοι οι νέοι εκείνη την εποχή ήθελαν να φορέσουν την ερυθρόλευκη φανέλα του και να αγωνισθούν μέσα στον …Ταρλά, το γήπεδο της Μυτιλήνης απέναντι στον κιτρινόμαυρο Άρη και μπροστά σε 5.000 φιλάθλους.
Αλησμόνητες έμειναν οι συναντήσεις με ομάδες της Αθήνας και του Πειραιά, όπως επίσης και με πολλές τούρκικες. Τα χρόνια πέρασαν, γενιές και γενιές πέρασαν από τον ιστορικό Παλλεσβιακό, ώσπου φθάνουμε στο σήμερα όπου καμαρώνουμε τα δικά μας παιδιά να αγωνίζονται σε μεγάλες ομάδες χάρη στη σωστή ποδοσφαιρική παιδεία που απέκτησαν και τους ακολουθεί σε κάθε τους βήμα».

Ιδιαίτερη αξία έχει το μουσείο του Παλλεσβιακού, με πολύ μεγάλο αριθμό εκθεμάτων, την ιστορία όχι μόνο των ερυθρόλευκων της Λέσβου, αλλά μέσα από αυτήν, όλης της αθλητικής κίνησης που προκύπτει από τη μελέτη της.





Στην πολύχρονη ιστορία του Παλλεσβιακού δεν έχουν λείψει και οι αγώνες φιλίας, αλληλεγγύης και προώθησης της ελληνοτουρκικής φιλίας με σωματεία από τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Επίσης εκτός από το ποδόσφαιρο, ο Παλλεσβιακός έχει και τμήμα μπάσκετ.
Δείτε τις φωτογραφίες από το μουσείο του Παλλεσβιακού, καθώς και μία από αγώνα μπάσκετ από το προσωπικό μας αρχείο. Το ert.gr ευχαριστεί τον πρόεδρο της ομάδας Στρατή Δαγκλή για τις χρήσιμες πληροφορίες και το υλικό που μας έστειλε. Επίσης ο Παλλεσβιακός κυκλοφόρησε ημερολόγιο για το 2017, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση ποδοσφαιριστή, που πρόκειται να χειρουργηθεί. Εκτός από την αγορά τους από μέλη της ομάδας, υπάρχει και τραπεζικός λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει. Είναι ο λογαριασμός  762/301872-54 στο όνομα Παλλεσβιακός.






Mπάσκετ Παλλεσβιακός – Ίκαρος