Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

40 χρόνια ΠΣΑΠ – Η πρώτη απεργία στο ποδόσφαιρο


 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...


Τέσσερις δεκαετίες ζωής συμπλήρωσε ο πανελλήνιος σύνδεσμος αμειβομένων ποδοσφαιριστών – ΠΣΑΠ. Τον Οκτώβριο του 1976 το Πρωτοδικείο ενέκρινε το καταστατικό του, μετά από ένα διάστημα ζυμώσεων και συγκρότησης που προηγήθηκε και κράτησε ένα χρόνο. Ακολούθησαν δύο μεγάλες απεργίες το Δεκέμβριο του 1977 και τον ίδιο μήνα του 1979.

psap1
η εφημεριδα του ΠΣΑΠ
Συνομιλήσαμε με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Νίκο Μάλλιαρη και εκ των πρωτεργατών του ΠΣΑΠ.


-Ποιοί λόγοι οδήγησαν στην ίδρυση του ΠΣΑΠ;

-Οι λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυση του ΠΣΑΠ ήταν ότι μετά την πτώση της δικτατορίας, υπήρχε ζήτημα εκδημοκρατισμού του χώρου του ποδοσφαίρου, όπου κυριαρχούσε η διαφθορά με δωροδοκίες για καθορισμό αποτελεσμάτων και οι κακές συνθήκες άθλησης – εργασίας. Το ποδόσφαιρο ήταν ερασιτεχνικό, ημιεπαγγελματικό και οι παίκτες πρώτης γραμμής με παρεμβάσεις των διοικήσεων των ομάδων, διορίζονταν στο δημόσιο για εξασφάλιση.

psap2


-Ποιοί πρωτοστάτησαν;

-Όλα αυτά τα χρόνια, ωρίμασε σε παίκτες που είχαν ήδη κάποια χρόνια δράσης με αρνητικές και θετικές εμπειρίες, το όραμα για εξύψωση του ποδοσφαιριστή, η συναδέλφωση, το φίλαθλο πνεύμα, δηλαδή η άποψη ότι πρώτα είναι το άθλημα που αγαπάμε και μετά η ομάδα που μας εκφράζει. Παράλληλα έντονη ήταν η θέληση να σταματήσουν τα φαινόμενα των δωροδοκιών. Έτσι παίκτες όπως ο Δομάζος, ο Αντωνιάδης, ο Παπαϊωάννου, ο Καμάρας και αρκετοί άλλοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ίδρυση και το ρίζωμα του ΠΣΑΠ.



-Ποιά ήταν η στάση των διοικήσεων των ομάδων;
psap10-11 
-Οι διοικήσεις των ομάδων είδαν αρνητικά τον ΠΣΑΠ και έτσι αναπόφευκτη ήταν και η πρώτη απεργία στις 11/12/1977, όπου επιχειρήθηκε το σπάσιμό της με ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.
Ακολούθησαν διώξεις με αποκλεισμούς ποδοσφαιριστών από ομάδες και αποδεσμεύσεις. Παίκτες που τότε πρωτοστάτησαν ήταν οι Δομάζος, Αντωνιάδης, Λεβέντης, Μάλλιαρης, Μπαλάφας, κλπ.
psap13 
-Ποιά ήταν η στάση των φιλάθλων;

-Οι φίλαθλοι συμπαραστάθηκαν στον ΠΣΑΠ καθώς ήθελαν την εξυγίανση και το σταμάτημα των δωροδοκιών, τις οποίες υποδαύλιζε και οργάνωνε μία άρρωστη λογική πρωταθλητισμού με κάθε μέσο, σε ένα περιβάλλον με παίκτες επαγγελματικά ακατοχύρωτους.



-Πώς σας αντιμετώπισαν τα ΜΜΕ;

psap15
-Τα ΜΜΕ, ειδικά ο αθλητικός Τύπος αρχικά είχαν αρνητική στάση καθώς είχαν παρτίδες με τους παράγοντες του ποδοσφαίρου, αλλά με το πέρασμα των χρόνων αποδέχτηκαν τη δράση του ΠΣΑΠ. Επίσης με τη δράση μας βοηθήσαμε να περιοριστούν οι αντιδικίες και η βία μεταξύ των ποδοσφαιριστών με επεισόδια κλπ αφού κυριάρχησε η αντίληψη της συναδέλφωσης.

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

Φωτο & αρχειακό υλικό από το ενδιαφέρον blog http://episkiron.blogspot.gr/ που διαχειρίζεται ο Νίκος Μάλλιαρης.

28