Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα στα HOT SPOT της Σάμου

 ...αναδημοσίευση από Ικαριακή Ραδιοφωνία...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤO HOT SPOT ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ  ΣΑΜΟΥ


Σάμος, 17 Νοέμβρη 2016


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΛΑΟ


Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, εργαζόμενοι στο hot spot της Σάμου,


Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, ύστερα από κοινό κάλεσμα του Ε.Κ.Σ. και εργαζομένων από το hot spot, πραγματοποιήθηκε συνέλευση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, όπου και δημιουργήσαμε ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ.

Στόχοι της Επιτροπής Αγώνα είναι ο συντονισμός της δράσης μας ώστε συλλογικά και οργανωμένα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στη δουλειά, να διεκδικήσουμε ανθρώπινους και αξιοπρεπείς όρους δουλειάς, να εκφράσουμε αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων καθώς και απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες με τους οποίους είμαστε καθημερινά μαζί και να παλέψουμε μαζί με το εργατικό και αντιιμπεριαλιστικό-φιλειρηνικό κίνημα του νησιού για να σταματήσουν οι πόλεμοι που δημιουργούν την προσφυγιά.

Οι περισσότεροι από μας έχουν προσληφθεί με τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, αρκετοί μέσω ΑΣΕΠ και άλλοι εργάζονται σε ΜΚΟ. Σε όλες τις περιπτώσεις οι συνθήκες δουλειάς είναι ιδιαίτερα αντίξοες.

Από τη μια μεριά οι περισσότεροι ήμασταν για μήνες άνεργοι, χτυπημένοι από τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, τόσο απ’ αυτή όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο το κράτος έρχεται και μας καταπατά ακόμη και αυτά τα ελάχιστα δικαιώματα που μας έχουν απομείνει.

Όσοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας δεν πληρώνονται: Επίδομα Αδείας, Δώρο Χριστουγέννων, υπερωρίες (αν και εφόσον γίνουν), την νόμιμη προσαύξηση του 75% για εργασία Αργίες και Κυριακές. Ο δε μισθός είναι στο ύψος του κατώτατου της ΕΓΣΣΕ, με τον ηλικιακό διαχωρισμό των 25 ετών, χωρίς καμιά αναγνώριση της προϋπηρεσίας παρότι όλα αυτά προβλέπονται από την ΕΓΣΣΕ.

Ταυτόχρονα με μια ειδικότητα τελευταίας κοπής… την λεγόμενη «γενικών καθηκόντων» πολλοί από εμάς αναγκαζόμαστε να κάνουμε τα πάντα ανάλογα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις που υπάρχουν, ελαστικοποιώντας ακόμη περισσότερο τις συνθήκες δουλειάς.

Γενικότερα τα προγράμματα αυτά μας παρέχουν δουλειά για λίγους μήνες, ανακυκλώνοντας την ανεργία, ενώ η κυβέρνηση με άμεσο τρόπο φέρνει από το παράθυρο την κατάργηση μιας σειράς εργασιακών δικαιωμάτων. Όλα αυτά συνάδελφοι είναι μια κατάφωρη καταστρατήγηση όλων των δικαιωμάτων που τόσα χρόνια μέσα από αγώνες είχαμε κατακτήσει με την κατοχύρωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Επίσης συνάδελφοι το προηγούμενο διάστημα όλοι ήρθαμε αντιμέτωποι με καθυστερήσεις πληρωμών των δεδουλευμένων μας και του επιδόματος μετεγκατάστασης.

Ταυτόχρονα οι συνθήκες δουλειάς μας είναι ιδιαίτερα άσχημες μια και δεν πληρούνται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ανάλογα με την εργασία του καθενός (κατάλληλα γάντια, φόρμες εργασίας κ.α.), μέσα και εργαλεία για τη δουλειάς μας (εργαλεία για διάφορες ειδικότητες πχ ηλεκτρολόγους και τεχνίτες), ειδικός χώρος για το προσωπικό, μέτρα πυρόσβεσης, εμβολιασμοί, όπως είναι αναγκαίο γενικά για όλους όσους εργάζονται σε χώρους με πολλούς ανθρώπου, κλπ.


Καθημερινά συνάδελφοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με το δράμα ανθρώπων που έχουν ξεριζωθεί από τον τόπο τους εξαιτίας των πολέμων που έχουν εξαπολύσει ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κλπ ενάντια σε λαούς και κράτη για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και της ενέργειας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ευθύνη γι αυτόν τον πόλεμο έχει και η χώρα μας με την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, με την παραχώρηση βάσεων ως εφαλτήριο των επιθέσεων στην περιοχή, ενώ μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και για τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας με βάση τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.


Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στο νησί και στη χώρα μας και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Στο hot spot της Σάμου κυριολεκτικά στοιβάζονται χιλιάδες άνθρωποι έχοντας άθλιο φαγητό, έλλειψη ζεστού νερού και θέρμανσης, οι περισσότεροι ευάλωτοι στις καιρικές συνθήκες, χωρίς τα αναγκαία μέτρα υγιεινής, εγκλωβισμένοι στην γραφειοκρατία για να τους δοθεί άσυλο ή να πάνε στις χώρες προορισμού τους.


Όλα αυτά συνάδελφοι επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα οργανωμένης δράσης και συμπόρευσης με το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία, ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του μέσα σε αυτή την κατάσταση.


Η οργάνωση μας μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης προς τους αρμόδιους φορείς και το κράτος ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε με αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες. Είναι γροθιά στο στομάχι όλων αυτών που με ρατσιστικές και φασίζουζες κραυγές προσπαθούν, τόσο στο νησί της Σάμου όσο και πανελλαδικά, να στρέψουν το λαό και τους εργαζόμενους ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, αποκρύπτοντας ότι ο πραγματικός εχθρός που γεννά τα προβλήματα σε αυτούς τους ανθρώπους είναι ο ίδιος που γεννά και τα δικά μας.

Στη χώρα μας μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες και εφοπλιστές υπαγορεύουν εργασιακούς νόμους μεσαίωνα και Μνημόνια που ψηφίζουν τα κόμματα που τους στηρίζουν. Τις χώρες απ’ όπου προέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι ίδιοι είναι που τις βομβαρδίζουν. Και στις δύο περιπτώσεις ο σκοπός τους είναι ίδιος: τα κέρδη τους!


Συνάδελφοι διεκδικούμε οργανωμένα και μαζικά τα δικαιώματά μας. Εκφράζουμε αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες και την αντίθεσή μας στους πολέμους και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς.


Διεκδικούμε από το Δήμο, τον ΟΑΕΔ την Κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο φορέα:

    Ο μισθός μας και το επίδομα μετεγκατάστασης να δίνεται χωρίς καθυστέρηση στις αρχές κάθε μήνα. Όσοι συνάδελφοι είναι απλήρωτοι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους άμεσα.
    Να δοθεί Επίδομα Αδείας και Δώρο Χριστουγέννων. Να αναγνωριστεί μισθολογικά η προϋπηρεσία μας. Πληρωμή υπερωριών, Κυριακών και Αργιών με βάση τις νόμιμες προσαυξήσεις.
    Κανόνες υγιεινής και ασφάλειας (γάντια και στολές κατάλληλες, πυρασφάλεια του χώρου, να γίνεται δωρεάν ο απαραίτητος εμβολιασμός μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας που υπάρχουν, κλπ).
    Κατάλληλος χώρος για το προσωπικό. Δωρεάν μετακίνηση όλων των εργαζομένων.
    Η άδεια να δίνεται με βάση τις αντικειμενικές ανάγκες μετακίνησης (υπάρχουν εργαζόμενοι από πολύ μακρινές περιοχές).
    Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Για τους πρόσφυγες και μετανάστες:

    Άμεση μετακίνηση τους από το νησί και απεγκλωβισμός τους από τη χώρα με τη  χορήγηση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων ώστε να πάνε όπου επιθυμούν.
    Καμιά επέκταση του hot spot με οποιαδήποτε μορφή. Ανοιχτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Προσλήψεις προσωπικού από το κράτος όπου χρειάζεται.
    Όλες οι απαραίτητες παροχές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να δίνονται μέσα από το κράτος χωρίς καμιά εμπλοκή από τις Μ.Κ.Ο. (στέγαση, διατροφή, υγεία, παιδεία, κλπ)
    Άμεσα να δοθεί λύση με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, σίτισης, υγιεινής για όσο μένουν στο νησί και τη χώρα μας.
    Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στις πολεμικές επεμβάσεις. Να σταματήσει ο πόλεμος που γεννά πρόσφυγες και μετανάστες


Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του hot spot να συσπειρωθούν στο πλευρό της Επιτροπής Αγώνα. Δυνάμωμα της Επιτροπής Αγώνα σημαίνει δυνάμωμα της φωνής και του δίκιου μας!

Το επόμενο διάστημα, σε κοινή δράση με το Εργατικό Κέντρο Σάμου και τα σωματεία του, θα παλέψουμε με όλα τα μέσα για τα δικαιώματά μας και τις διεκδικήσεις μας.

Όλοι στην Απεργία  στις 8 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο


Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζόμενων στο hot spot και η Διοίκηση του Ε.Κ.Σ.