Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Οι Ικαριώτες διαδήλωσαν για την Υγεία στο Υπουργείο (18-11-2016)

...αναδημοσίευση από την Ικαριακή Ραδιοφωνία...

Έγινε το πρωί της Παρασκευής(18/11/2016) η προγραμματισμένη από την Επιτροπή Αγώνα για την υγεία, τον Δήμο Ικαρίας και άλλους Ικαριακούς φορείς της παροικίας, αλλά και την ΠΟΕΔΗΝ, η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα οξύτατα προβλήματα υγείας του νησιού μας.


Γύρω στις 11.30 επιτροπή αποτελούμενη από τους εκπροσώπους των φορέων που διοργάνωσαν τη συγκέντρωση, Σ. Δρούλιας από την Επιτροπή Αγώνα, Ν. Λαρδάς από τον Δήμο Ικαρίας, Φ. Καρούτσος από τις Λαϊκές Επιτροπές, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννακός, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (Η. Γαγλίας), εκπρόσωπους των φορέων από τους Φούρνους σε σύσκεψη με το Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

15145166_10207869430116542_167426120_o


Η σύσκεψη κράτησε σχεδόν δύο ώρες και μετά το τέλος της οι εκπρόσωποι κατέβηκαν στην είσοδο του Υπουργείου όπου ενημέρωσαν τους συγκεντρωμένους για τα αποτελέσματα του διαλόγου με τον υπουργό.

Τονίσθηκαν όπως είπαν με έντονο τρόπο τα προβλήματα υγείας και υποστελέχωσης των μονάδων υγείας του νησιού μας.

Τέθηκαν θέματα όπως η έλλειψη βασικών ειδικοτήτων γιατρών στο νοσοκομείο του νησιού μας (παιδίατρος κλπ.), της υπολειτουργίας ουσιαστικά του ΕΚΑΒ, της μη στελέχωσης σύμφωνα με το οργανόγραμμα έστω για μια φορά των θέσεων ιατρών στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο, της έλλειψης αυτή τη στιγμή αγροτικού γιατρού στο Π.Ι. Ραχών, μια περιοχή δύσκολη γεωγραφικά αλλά με αρκετούς μόνιμους κατοίκους τους χειμερινούς μήνες, την μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου, την δημιουργία (επιτέλους) της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νησί μας, της έλλειψης βασικών υγειονομικών υλικών και φαρμάκων, όπως επίσης και των αντίστοιχων προβλημάτων στο Π.Ι. Φούρνων.

οι απαντήσεις του υπουργού στα αιτήματα των εκπροσώπων των ιατρών και των Ικαριακών φορέων είναι οι εξής:
Για τις ελλείψεις ιατρών και ιατρικού προσωπικού στην Ικαρία και στους Φούρνους, θα επιταχύνει (μέχρι τα Χριστούγεννα όπως είπε) της προκήρυξης 2.000 θέσεων αμιγώς ιατρικού προσωπικού, για να υπάρξει ειδική πρόβλεψη να στελεχωθεί το νοσοκομείο και οι άλλες μονάδες υγείας.



14976012_10207869429916537_1135626115_oΓια την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που γνωρίζει πολύ καλά πόσο πολύ το έχουν ανάγκη οι Ικαριώτες, το υπουργείο προωθεί φόρμουλα, ώστε να λειτουργήσει, σε πρώτη φάση, η μονάδα στην Ικαρία, σαν επιστημονικό παράρτημα της μονάδας που υπάρχει ήδη στη Σάμο. Η λειτουργία αυτόνομης μονάδας στο νησί, χωρίς να εγκαταλείπεται αυτή η λύση μελλοντικά, έχει μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία που μπορεί να φτάσει και στα δυο χρόνια καθυστέρηση.

Για τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου, χρειάζεται άδεια από δύο κρατικές αρχές, την Ρ.Α.Ε και το Κέντρο Δημόκριτος, κάτι το οποίο ξεπερνιέται εύκολα γραφειοκρατικά.

15102015_10207869437276721_169278811_o 

Για το ΕΚΑΒ είπε πως είναι μια ανεξάρτητη υπηρεσία, αλλά στοχεύει να δημιουργήσει άλλες δυο νέες βάσεις αεροδιακομιδής στα νησιά, ώστε να διευκολύνεται η μεταφορά επειγόντων περιστατικών.
Για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος 400 ευρώ μηνιαίως, σαν κίνητρο στους αγροτικούς γιατρούς των νησιών, διαβεβαίωσε ότι θα αποδεσμευθεί σύντομα το κονδύλι για τη χορήγηση του.

Η απάντηση των συνομιλητών του υπουργού ήταν ότι θα περιμένουν μέχρι τα Χριστούγεννα για την υλοποίηση των υποσχέσεων του και θα είναι έτοιμοι για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Εδώ ο υπογράφων θα ήθελε να κάνει μερικά σχόλια, όχι τόσο για την συνομιλία των εκπροσώπων μας με τον υπουργό, αλλά με τη σημερινή “εικόνα” της αγωνιστικής κινητοποίησης των παροικιακών φορέων της Αττικής. Θλίψη μεγάλη για τη συμμετοχή, σχεδόν το 1/3 της περυσινής κινητοποίησης εμφανίστηκε σήμερα έξω από το υπουργείο. 

15133663_10207869429836535_1469560717_o 
Αυτό να το εξηγήσω καλοπροαίρετα ότι ήταν λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των μέσων μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα. Αλλά εδώ ξεσηκώθηκε μια μεγάλη ομάδα συμπατριωτών μας από το νησί, έστω για μια μέρα, για να συμμετέχει στην κινητοποίηση για τα θέματα υγείας του νησιού μας. Οι συμπατριώτες που ζουν στο λεκανοπέδιο δεν μπορούσαν να βρουν τρόπο να δώσουν το παρών στη συγκέντρωση, ή δεν ήθελαν;

Αν συμβαίνει το τελευταίο, πρέπει να ψάξουν οι φορείς που έχουν αναλάβει τις κινητοποιήσεις για τα θέματα υγείας του νησιού μας ( Επιτροπή Αγώνα, Δήμος, Λαϊκές Επιτροπές, φορείς κλπ.), τι συμβαίνει και απομαζικοποιήθηκε τόσο πολύ μια βασική διεκδίκηση του νησιού μας. Τι δεν έγινε σωστά; Η ενημέρωση; Οι στόχοι, τους οποίους δεν συμμερίζονται πλέον πολλοί συμπατριώτες μας; 

Αυτές τις σκέψεις μου τις λέω εντελώς καλοπροαίρετα, γιατί δεν είναι θέαμα για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα του νησιού μας που πέρυσι κλείσαμε τον δρόμο έξω από το υπουργείο και βροντοφωνάξαμε τα αιτήματα μας, φέτος να είμαστε μαζεμένοι στα πεζοδρόμια (κυρίως μπροστά στο υπουργείο και λιγότερο απέναντι).




Σωτήρης Πολίτης
για την Ικαριακή Ραδιοφωνία