Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

"Έφυγε" η Μαρία Πατεράκη




Πλήρης ημερών έφυγε στα 97 της χρόνια η Μαρία Πατεράκη από τον Εύδηλο της Ικαρίας. Πρόσφυγας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αρχικά στην Τουρκία και ακολούθως στην Κύπρο, η Μαρία Πατεράκη αναγκάστηκε να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς, αφού η οικογένειά της στοχοποιήθηκε και διώχτηκε από τους ναζί, σαν αντίποινα για τη δράση του ήρωα κομάντο Φώτη Σπανού, του ιδίου οικογενειακού περιβάλλοντος.

 Η οικογένεια φυλακίστηκε από τους ναζί, απελευθερώθηκε με την ανταλλαγή Γερμανών αιχμαλώτων αξιωματικών και ακολούθως στην απόπειρα νέας δίωξης, πρόλαβε και κρύφτηκε στο χωριό Μάραθο της Ικαρίας, μέχρι τη διαφυγή της στην Τουρκία. 

Το τελευταίο διάστημα της ζωής της η Μαρία Πατεράκη, έδωσε συνεντεύξεις στο Αλ Τζαζίρα και στο www.ert.gr για το θέμα των Ελλήνων προσφύγων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

H εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στην Παναγίτσα του Ταύρου στις 4μμ και η ταφή θα γίνει στην Ικαρία.

Υπήρξε σημαντική προσωπικότητα και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.

...αναδημοσίευση από την Ικαριακή Ραδιοφωνία...

  Μαρία Κ. Πατεράκη, το γένος Χαρ.Σπανού

Η μάνα μας γερή, λαμπερή  και σε στιγμές χαράς, όπως ίσως και τώρα, στέλνει σε  ό λ ου ς ένα εγκάρδιο χαμόγελο αγάπης για  αποχαιρετισμό. Όπως το ζήτησε η ίδια, θα επιστρέψει με το πλοίο για τελευταία φορά στον τόπο  που λάτρεψε και τίμησε  για 96 χρόνια. Το Σάββατο 26.11.2016 στις 2.30 μμ από τον Αη Χαράλαμπο στο κοιμητήρι του Ευδήλου (ΦΥΤΕΜΑ) ας τη συνοδέψουμε παρέα…

Υ.Γ. Ικαριακής Ραδιοφωνίας:
Η κυρία Μαρία Πατεράκη, η Αρχόντισσα ή η Καπετάνισσα του  Ευδήλου, ήταν ένας γλυκύτατος χαρακτήρας, η ψυχή του Ευδήλου, η ζωντανή εγκυκλοπαίδεια όλης της Ικαρίας, με μυαλό πεντακάθαρο μέχρι την μέρα της “αναχώρησης” της.

Πέρασε πολλά, γνώρισε πολλά, αλλά είχε όλη την υπομονή και την ικανότητα να σου μεταδίδει τα πάντα είτε ήσουν καθηγητής Πανεπιστημίου είτε απλός αγρότης. Και είχε πάντα ένα δυναμισμό και μια πυγμή στις απόψεις της και στις συμβουλές της, καθόλου άβουλη και έχουσα την όψη κακόμοιρης ηλικιωμένης.
Αντίθετα με το χαμόγελο της, την κουβέντα της, το τραγουδάκι και το κρασάκι αν το απαιτούσε η παρέα.
 Πάντα φιλόξενη εκεί στο σπίτι της στο λιμάνι του Ευδήλου, πόσοι και πόσοι δεν κάθισαν μαζί της στο πέτρινο παγκάκι, πάνω σε μια όμορφη υφαντή κουρελού, έξω από τη πίσω πλευρά του σπιτιού της, στο στενάκι, για να την ρωτήσουν ή για να μάθει η ίδια τι γίνεται με τον όποιο συνομιλητή της, την οικογένεια του, τους χωριανούς (αν ήταν ξενοχωρίτης).

Πάντα ήθελε να είναι ενημερωμένη η κυρία Μαρία. Πρόσφατα είχε την τιμητική της η κυρία Μαρία με το να δώσει δυο σημαντικές συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά συνεργεία, μια σε αραβικό κανάλι για το θέμα της μακροζωίας και μια στον συμπατριώτη μας και συγχωριανό της δημοσιογράφο της ΕΡΤ Νάσο Μπράτσο, για τους Ικαριώτες πρόσφυγες που μετανάστευσαν με βάρκες από την Ικαρία στα Μικρασιατικά παράλια.

 Εκεί καθισμένη στον “πέτρινο της καναπέ”, ανάμεσα στα λουλούδια,  έδωσε τις τελευταίες της συνεντεύξεις, μεταδίδοντας στα πέρατα της οικουμένης τις γνώσεις της. Από κοντά της ήταν πάντα τα δύο αγαπημένα της παιδιά Μπάμπης και Μάγια, γιατί το τρίτο της παιδί τον Στέφανο, πάει να το βρει τώρα στα ουράνια σαλόνια.

Καλό σου ταξίδι Αρχόντισσα, καλό παράδεισο κυρία Μαρία, ο Εύδηλος από σήμερα αισθάνεται πιο φτωχός.  Ας είναι ελαφρύ το χώμα της μάνας γης που θα σε σκεπάσει. Εμείς πάντα θα σε θυμόμαστε,γιατί τέτοιες προσωπικότητες δεν ξεχνιούνται εύκολα.