Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

"Σαλπάρουμε" από τις "7 στροφές"






Στην έρευνά μας μιλούν:

Η Κούλα Καβουριάρη και η Πολυξένη Τριπόδη - Φράγγου, που δεν έφυγαν κατά τη διάρκεια της κατοχής και αναφέρονται στην πείνα και το πώς οδήγησε πάνω από 3.000 Ικαριώτες να γίνουν πρόσφυγες.

Η Μαρία Τσαντέ μιλάει για τον περιπετειώδη τρόπο διαφυγής του παππού της.

Οι πρόσφυγες πολέμου Μάκης Καβουριάρης, Σπύρος Πλακίδας, Χρήστος Σταυρινάδης, Νίκος Καρίμαλης, Αντιγόνη Ρωμυλίου, Πάτρα Σιμάκη – Σπέη, Ευαγγελία Καρούτσου – Τσαντίρη, Μαρία Πατεράκη, θυμούνται την προσφυγική τους διαδρομή.

Την ιστορία του Ικαριώτη ήρωα διοικητή στολίσκου κομάντο των αγγλικών δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο, Φώτη Σπανού, που εκτός των στρατιωτικών κατορθωμάτων έσωσε και πολύ κόσμο από την πείνα, θυμίζουν η Σμαράγδα – Μάγια Πατεράκη και ο μικρός στα χρόνια της κατοχής Κώστας Βαλσαμής. Ο Φ. Σπανός παρασημοφορήθηκε από τους Εγγλέζους και αγνοήθηκε από το επίσημο ελληνικό κράτος. Ίσως το ντοκιμαντέρ να αποτελέσει ευκαιρία για την μετά θάνατον απόδοση τιμών.
Αναφέρεται η προσφυγική διαδρομή των οικογενειών Kώστα Πετράκη και Γιώργου Μάζαρη.

Παρουσιάζονται οι τεχνικές απόκρυψης λέμβων, σε στεριά και θάλασσα, ώστε να μην γίνονται αντιληπτές από τις κατοχικές δυνάμεις. 

Έγιναν γυρίσματα στα δυσπρόσιτα σημεία διαφυγής.

Για το πώς αντιλαμβάνεται η σύγχρονη Ικαρία το προσφυγικό, υπό το βάρος της ιστορικής εμπειρίας που κουβαλάει στην πλάτη της, μιλούν οι: Στέλιος Σταμούλος (Δήμαρχος), Νίκος Λαρδάς (αντιπρόεδρος εργατικού κέντρου νομού Σάμου και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Δήμου Ικαρίας), Ηλίας Γαγλίας (δημοτικός σύμβουλος), Χαρούλα Κοτσάνη (εκπρόσωπος Κύκλου Πολιτισμού και Τέχνης) και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ικαρία Γιώργος Βιτσαράς.



Για την πολύτιμη συνεργασία τους ευχαριστούμε:
Τον καπετάνιο μας Νίκο Κυριάκο και τους:
-Δήμο Μαυρίδη – διευθυντή του Γενικού Λυκείου Ευδήλου Ικαρίας
-Βασίλη Λουκά - εκπαιδευτικό
-Σίμο Τσαντέ – τουριστικό πράκτορα
-Στέλιο Μάζαρη
-Στέλιο Μαυρογεώργη
-Σταμάτη Τριπόδη
-Ηλία Γιαννίρη
-Δέσποινα Σιμάκη
-Αργύρη Πολίτη
-Ρένα Χατζηνικολάου – τουριστική πράκτορα
-Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας
-Κύκλο Πολιτισμού & Τέχνης Ικαρίας

…και όλους τους φίλους και φίλες που μας στήριξαν για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ…

Εικονολήπτης: Ανδρέας Λιακόπουλος, Ηχολήπτης: Αντώνης Κυπραίος, δημοσιογραφική έρευνα και οργάνωση παραγωγής: Νάσος Μπράτσος