Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

OME Nα μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες της χώρας

 


Αθήνα  2 Οκτωβρίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΟΜΕ  ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ολοκληρώσει το έγκλημα της φθηνής ενεργειας για τον Λαό, κλείνοντας τις τελευταίες λιγνιτικές μονάδες, αδιαφορώντας προκλητικά για τον σημαντικό ορυκτό πλούτο της Χώρας μας που θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην φθηνή ηλεκτρική ενέργεια  για τον Λαό, αλλά και για την εθνική μας οικονομία.

Την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τη σημαντική αξιοποίηση της λιγνιτικής δραστηριότητας αντικαθιστούν με  την προκλητική δανειοδότηση μεγάλων εταιρειών ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά τεραστίων διαστάσεων και εκτάσεων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και όπου σε πολλές περιπτώσεις καταλαμβάνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις)  καθώς και τοποθέτηση τεράστιων μπαταριών Λιθίου αποθήκευσης ενέργειας, με εγγυημένα κέρδη με κρατικές επιχορηγήσεις (από τις τσέπες του λαού) και φοροαπαλλαγές στους ομίλους της «πράσινης Ενέργειας».  

Η βασικότερη αιτία του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής στη Χώρα μας, δεν είναι ούτε η έλλειψη λιγνίτη ούτε η δήθεν προστασία του περιβάλλοντος αλλά  η απολιγνιτοποίηση και η «πράσινη μετάβαση»  ως συνέχεια  της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ήταν οδηγία της Ε.Ε και στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις. Μέσα από αυτή τη διαδικασία απαξίωσαν  τον  εγχώριο ορυκτό πλούτο  λιγνίτη (που η αξιοποίησή του θα μπορούσε να προσφέρει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας με ρεύμα φτηνό για το λαό),  για να βρουν διέξοδο «επένδυσης» λιμνάζοντα κεφάλαια επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια.

Ο εγκληματικός σχεδιασμός τους προβλέπει το κλείσιμο των μονάδων, του ΑΗΣ Μελίτης και του ΑΗΣ Μεγαλόπολης 4 μέχρι το τέλος του 2024, οι μονάδες 3 – 4 και 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου το 2025 και ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 το 2026 και αντίστοιχα τα ορυχεία που τους τροφοδοτούν, ενώ ήδη έκλεισε η 1-2 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στις 30/9/2024.

Ταυτόχρονα με την απόφαση να κλείσουν  ορυχεία και ΑΗΣ, βάζουν ταφόπλακα στις ήδη ερημοποιημένες ευρύτερες περιοχές, καταδικάζοντάς σε περαιτέρω φτωχοποίηση, ανεργία και οικονομικό μαρασμό, αφήνοντας μετέωρους εκατοντάδες συναδέλφους μας μόνιμους και συμβασιούχους, οδηγώντας περιοχές σε ερημοποίηση, το λαό στην ενεργειακή φτώχεια και τους εργαζόμενους στην εργασιακή ανασφάλεια. Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, σκοπό έχουν να απαλλάξουν την εργοδοσία από εργαζόμενους με δικαιώματα, ενώ σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη θα χαθούν θέσεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς οδηγώντας σε παραπέρα ερημοποίηση των περιοχών. Οι μετακινήσεις και μετατάξεις του προσωπικού θα τινάξουν στον αέρα κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό και σχεδιασμό, όπου προβλέπεται να απολυθούν χιλιάδες συνάδελφοι που εργάζονται χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με τα μπλοκάκια που είχαν κυρίαρχη σχέση  (ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ). 

Τα μέτρα υγείας και ασφάλειας επιδεινώνονται επικίνδυνα ειδικά στα ορυχεία και ΑΗΣ που οδεύουν προς κλείσιμο,  αφού τα μηχανήματα ούτε συντηρούνται, ούτε επισκευάζονται όταν χαλάνε.

Την ίδια ώρα ο λαός μας βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια, το περιβάλλον καταστρέφεται από την άναρχη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ, η εργοδοσία απολαμβάνει υπερκέρδη και δώρα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αφού πλέον  απαλλάσσονται από την υποχρέωση αποκατάστασης των εδαφών στα ορυχεία. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να μην κλείσουν οι σταθμοί και τα ορυχεία, να συνεχίσει η λειτουργία τους με περιβαλλοντική αναβάθμισή τους.

Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας μόνιμου και έκτακτου προσωπικού στην ΔΕΗ Α.Ε. Μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλο το προσωπικό. 

Ρεύμα και θέρμανση φθηνά για όλο το λαό. Καμία σκέψη για νέους φόρους στο λαό. Κατάργηση του χρηματιστηρίου ρεύματος και ρύπων.  

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΛΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΕ

ΥΓ. : Η ΟΜΕ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΕΕΝΠ, ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 6:30 ΜΜ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΩΜΑΕΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΥ