Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Μνήμες και ντοκουμένα με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές

 



Mέρες που είναι και για να γίνω συγκεκριμένος, με την αντιπυρική περίοδο να πηγαίνει προς το τέλος της, ο τραγικός απολογισμός και τα όσα έχει πει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία της, κάνουν το υλικό που αναρτούμε τραγικά επίκαιρο.

Σκαλίζοντας το αρχείο των αναλογικών φωτογραφιών για άλλους λόγους, βρήκα φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά του 1993 στην Ικαρία. Οι φωτο είναι από ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στον Άγιο Κήρυκο, από κατειλημμένα μέσα πυρόσβεσης που ήρθαν στο νησί από τη Σάμο, γιατί η Ικαρία δεν είχε επαρκή αριθμό από αυτά, επίσης ένα ελικόπτερο, αλλά και από την κατάληψη του διοικητηρίου που ήταν το κτήριο το οποίο στέγαζε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, η διοικητική «καρδιά» κατά ένα τρόπο, του νησιού και κατελήφθη όλο πλην των γραφείων του αστυνομικού τμήματος, που παραδόξως συμβίωνε αρμονικά με την υπόλοιπη χρήση του κτηρίου, άλλωστε τα είχαν ζήσει και οι ίδιοι, οπότε τι να έλεγαν σε ανθρώπους που είχαν κηδέψει τους δικούς τους.

Και τότε ο κρατικός μηχανισμός κατ΄ άλλους λειτούργησε όσο αποτελεσματικά μπορούσε, ενώ κατ' άλλους όχι και θα έμπαινε το μαχαίρι στο κόκκαλο!!