Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Έντεκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα


 

H μάχη ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό συνεχίζεται, με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας να το επιβάλλουν. 

Oι γιατροί της Λέρου και της Πάτμου για τον Άδωνι Γεωργιάδη


 ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Κ.Θ-Γ.Ν-Κ.Υ ΛΕΡΟΥ-Κ.Υ ΠΑΤΜΟΥ-Π.Π.Ι ΛΕΙΨΩΝ & ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ 

ΛΕΡΟΣ:13/9/2024

Α.Π=21/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ο Υπουργός στην εκπομπή ώρα Ελλάδος κατά την προσφιλή τακτική του, διάβασε ανάρτηση σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης κάποιου επισκέπτη του καλοκαιριού που ευχαριστούσε τους Ιατρούς, τον Διοικητή και το Δήμαρχο του νησιού. Προσθέτοντας στο τέλος ότι στη Λέρο το σύστημα Υγείας λειτουργεί «πάρα πολύ καλά». Την αφήγησή του ο Υπουργός άρχισε με το ρητό «ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη αλλά περισσότερο το νοικοκύρη». 

Προφανώς από την εμπειρία της επίσκεψής του στο νησί της Λέρου, συνειρμικά θεωρεί τον εαυτό του «νοικοκύρη» και τους κατοίκους του νησιού «κλέφτες», καθώς θα του έχει γίνει εφιάλτης η θερμή υποδοχή των κατοίκων του νησιού της Λέρου και των Υγειονομικών που εργάζονται στο νοσοκομείο. 

Ξέχασε ο Υπουργός να κοιτάξει στο συρτάρι του γραφείου του, στο οποίο κάθε μήνα υπάρχει αναφορά με τις ελλείψεις σε ιατρικό και άλλο προσωπικό. Θα μπορούσε βέβαια να ρωτήσει για να τον πληροφορήσει ο Διοικητής, ότι την ίδια ημέρα της συνέντευξης στο νοσοκομείο  δεν υπήρχε στο πρόγραμμα εφημέρευσης (ή και καθόλου ως ειδικότητα στο νοσοκομείο) Ορθοπεδικός, Ακτινολόγος, Νευρολόγος, Νεφρολόγος, Ωτορινολαρυγγολόγος και Πνευμονολόγος.

 Ότι αυτή ακριβώς την ημέρα σηκώθηκαν δύο ελικόπτερα με συνολικά τρία περιστατικά λόγω των ελλείψεων αυτών των βασικών ειδικοτήτων! Δεν τον είχαν πληροφορήσει επιπλέον ότι ακριβώς την ώρα της εκπομπής γινόταν διακομιδή τραυματία από τροχαίο λόγω έλλειψης Ορθοπεδικού!

Οι υγειονομικοί του νοσοκομείου με υπερβάλλοντα ζήλο δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους προσπαθώντας, παρά τις τεράστιες ελλείψεις, να σώσουν ανθρώπινες ζωές και τα καταφέρνουν. Το Υπουργείο, όχι μόνο δεν κάνει απολύτως τίποτα για να καλύψει, αλλά και αυτόν τον αγώνα ο υπουργός και οι παρατρεχάμενοί του με αδιαντροπιά και περίσσιο θράσος καπηλεύονται για προσωπικό όφελος και για να συνεχίσουν απρόσκοπτα χωρίς αντιδράσεις, την εφαρμογή της καταστροφικής πολιτικής τους προσβάλλοντας και την νοημοσύνη των κατοίκων του νησιού μας, αλλά και του υπόλοιπου κοινού. Τον αγώνα αυτόν επιπλέον, προσβάλλουν με υβριστικό τρόπο, κατάφορα υποτιμώντας και διασύροντας δημοσίως τους ίδιους τους Υγειονομικούς που υπερβάλλουν εαυτό, για να πληρώνουν ακριβότερα οι ασθενείς την παντελή έλλειψη  επείγουσας και σύγχρονης αντιμετώπισης του κάθε απειλητικού για τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα περιστατικού!

 Να θυμίσουμε στον Υπουργό εμπορίου της Υγείας ότι ο σοφός λαός μας λέει και το ρητό «μία του κλέφτη, δύο του κλέφτη, τρείς και τον τσακώσαμε!».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             H      Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

Γ. Τσουκαλάς                       Μ. Γιδαράκου  


Με θαλασσινή αύρα "ταξιδεύουμε" σε άλλες εποχές

 


Έντονη θα είναι η θαλασσινή αύρα τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα στα θέματα έρευνας που ετοιμάζουμε για εσάς. Οπότε θα απολαύσετε το πρωινό σας καφεδάκι διαβαζοντας τα, είτε στο σπίτι στον υπολογιστή, είτε έξω από το κινητό σας.

Συντονιστείτε με το blog μας και με τις έντυπες προσπάθειές μας....

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Όλυμπος Αγιάσου: Συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και δράσης ο σύλλογος της Λέσβου

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Στην όμορφη Αγιάσο της Λέσβου θα μεταφερθούμε, εκεί που ένας αθλητικός σύλλογος μετράει ήδη 99 χρόνια ζωής και πάει ολοταχώς για τα γενέθλια του πρώτου του αιώνα. Μιλάμε για τον Όλυμπο Αγιάσου που ιδρύθηκε το 1925.

Για να αντιληφθούμε το τοπίο στο οποίο γεννήθηκε ο αθλητισμός, πρέπει να πούμε ότι και στην Αγιάσο είχαμε μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, εγκατάσταση Μικρασιατών προσφύγων περίπου 1.000, με αποτέλεσμα για χρόνια να μην διαβιούν σε συνθήκες που διευκόλυναν την υγιεινή. Είναι χαρακτηριστικό ότι για 16 χρόνια ζούσαν στον παλιό ξενώνα της Παναγίας και στις 9 Μαρτίου 1932 ξεκίνησε η ανέγερση του προσφυγικού συνοικισμού στη θέση «Μαυριώτης».



1928

Παράλληλα και ο φωτισμός της πόλης γίνονταν με φανούς, καθώς στην περιοχή δεν είχε φτάσει η ηλεκτροδότηση. Ομοίως και το οδικό δίκτυο και οι μεταφορές της εποχής ήταν ανάλογα των συνθηκών σε όλα τα άλλα επίπεδα.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Κτηματολόγιο Ικαρίας: «Απόδειξε ότι δεν είσαι ελέφαντας» – Άρθρο του Γιάννη Γιαννίρη



...αναδημοσιεύουμε το ενδιαφέρον άρθρο του Γ. Γιαννίρη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών και το εντοπίσαμε σε αναδημοσίευση της Ικαριακής Ραδιοφωνίας...

Φωτο από επίσκεψή μας στο Δάσος του Ράντη - διαβάστε περισσότερα

Κείμενο του Γιάννη Γιαννίρη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Η υφαρπαγή της ιδιοκτησίας των πολιτών και του δήμου από το κράτος με στόχο την απόδοσή της για κατασκευή ανεμογεννητριών και μεγάλων ξενοδοχείων.

Στη δεκαετία του 1960 το βασικό επιχείρημα της Δεξιάς εναντίον της Αριστεράς ήταν ότι αν έρχονταν στην εξουσία θα τους έπαιρναν τα σπίτια και τα χωράφια τους.

Σήμερα εκτός απ’ αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους με την κρίση που προκάλεσε ο χρηματοπιστωτικός κερδοσκοπικός καπιταλισμός και τις χιλιάδες -λόγω μεγάλου κόστους μεταβίβασης- αποποιήσεις κληρονομιάς, οι πολίτες αυτής της χώρας κινδυνεύουν να χάσουν και τα πατρογονικά τους χωράφια, βοσκοτόπια και άλλες εκτάσεις. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σε περιοχές που εντάχθηκαν στο ελληνικό κράτος πολύ μετά την ίδρυσή του, ως ανεξάρτητες πολιτείες όπως η Ικαρία, η οποία υπήρξε για αρκετούς μήνες το 1912 ανεξάρτητη αυτοδιοικούμενη πολιτεία και οι μη ιδιωτικές γαίες (δάση, βοσκοτόπια, αιγιαλός, μονοπάτια, δρόμοι κ.ά.) ήταν κοινοτικές.

Η διαδικασία υφαρπαγής αυτών των γαιών περνάει μέσα από ενέργειες της πολιτείας που φαίνονται αποσπασματικές ή τυχαίες, αλλά αν τις δει κανείς συνολικά και διαχρονικά, υποψιάζεται ότι είναι οργανωμένες. Και αυτές είναι:

● Υποβάθμιση της ποιότητας των μελετών. Αυτό έγινε με την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, την επικράτηση του μοντέλου μελετοκατασκευής και με μειοδοτικούς διαγωνισμούς για μελετητικά έργα όπως η σύνταξη κτηματολογικών, χωροταξικών και δασικών μελετών με πολύ χαμηλές αμοιβές.

● Η παράλληλη προκήρυξη μελετών κτηματολογίου και δασικών χαρτών, ενώ η σωστή σειρά είναι αναγνώριση των αιγιαλών και δασών και μετά κλήση των ιδιοκτητών να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους.

● Επικράτηση της «νομικής άποψης» στον φορέα του Κτηματολογίου ότι εφαρμόζουμε στο έδαφος ό,τι λένε τα συμβόλαια.

● Χωροταξικά σχέδια για συγκεκριμένα έργα, π.χ. ΑΠΕ και τουρισμού, που δεν σέβονται προηγούμενες χωροταξικές μελέτες και ζώνες Natura.

Στην περίπτωση της Ικαρίας η κατάσταση σήμερα είναι η εξής:

Προκηρύχτηκε η μελέτη κτηματολογίου, κλήθηκαν οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν για να αναγνωριστεί η ιδιοκτησία τους, ενώ παράλληλα αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες που χαρακτήριζαν τις ιδιοκτησίες τους δασικές. Στη συνέχεια έγινε προανάρτηση κτηματολογίου για να μάθουν ότι οι ιδιοκτησίες για τις οποίες είχαν πληρώσει δεν ανήκουν ούτε σε αυτούς ούτε στον Δήμο Ικαρίας που κατέχει όλες τις κοινόχρηστες γαίες από την ίδρυση της ανεξάρτητης πολιτείας το 1912, αλλά στο ελληνικό Δημόσιο.

Ας σημειωθεί ότι για τους παραπάνω λόγους, οι μελέτες και του κτηματολογίου αλλά και των δασικών χαρτών είναι κάκιστης ποιότητας (ελαιώνες και πεζούλες χαρακτηρίζονται δάση, το οδικό δίκτυο εμφανίζεται ελλιπές ή λάθος κατ’ εφαρμογή αυθαίρετων συμβολαίων κ.λπ.), καθώς έγιναν με κριτήριο το κέρδος και πολύ χαμηλές αμοιβές, με μη ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό και χωρίς αυτοψίες που κοστίζουν. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο Δήμος Ικαρίας να ζητάει να ακυρωθούν οι μελέτες αυτές (κτηματολογίου και δασικών χαρτών) και να προκηρυχθούν σωστά εκ νέου. Για το θέμα έκανε και συγκέντρωση στον Εύδηλο στις 19 Ιουλίου 2024.

Απαράδεκτο επίσης είναι και το καθεστώς διόρθωσης των λαθών των μελετών αυτών. Αντί της με την κοινή λογική διαδικασίας «κάνατε λάθος, ελάτε να το διορθώσετε», καλείται ο πολίτης να πληρώσει τοπογράφους, δασολόγους και δικηγόρους για να αποδείξει ότι η μελέτη είναι λάθος και πρέπει να διορθωθεί.

Ερχεται δηλαδή η πολιτεία και σου λέει «είσαι ελέφαντας» και πρέπει να πληρώσεις για να αποδείξεις ότι δεν είσαι.

Αν προστεθεί στα παραπάνω ότι τα περισσότερα κτήματα είναι αμοίραστα ή με χαρτιά που δεν αναγνωρίζονται ως τίτλοι (π.χ. η διαθήκη δεν θεωρείται τίτλος), εκτιμάται ότι το 70%-80% της ιδιοκτησίας στην Ικαρία θα περάσει στο ελληνικό Δημόσιο.

Και εδώ προκύπτει το ερώτημα: Τι θα την κάνει τόση γη το ελληνικό Δημόσιο;

Η απάντηση δίνεται από τα ειδικά χωροταξικά σχέδια που αυθαίρετα ψηφίζει χρόνια τώρα η κυβερνητική Δεξιά και τα οποία προβλέπουν:

● Ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή του Αθέρα (όπως λέγεται η κορυφογραμμή της Ικαρίας) παρότι υπάρχει ήδη το ΣΧΟΑΠ (χωροταξικό σχέδιο) του 2013 που προβλέπει ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τοποθετούνται στην κορυφογραμμή του Αθέρα και το υψηλότερο σημείο των πτερυγίων τους θα πρέπει να βρίσκεται χαμηλότερα από την κορυφογραμμή (Ζ. Γενικές Διατάξεις-Κανονιστικές Ρυθμίσεις). Στη βουνοκορφή της Ικαρίας υπάρχουν επίσης και περιοχές Natura.

Παρ’ όλα αυτά το χωροταξικό σχέδιο των ΑΠΕ και οι σχετικές άδειες προβλέπουν τη δημιουργία εργοστασίου –που παραπλανητικά ονομάζεται πάρκο– περισσότερων των 100 ανεμογεννητριών ύψους 120 μέτρων ακριβώς πάνω στην κορυφογραμμή και μέσα στις περιοχές Natura αλλά και στο πανάρχαιο δάσος δρυός του Ράντη όπου προβλέπονται η κατασκευή δρόμων και η τοποθέτηση 13 ανεμογεννητριών. Το ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα το σχέδιο αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει το καλώδιο σύνδεσης της Ικαρίας με την ηπειρωτική Ελλάδα.

● Χωροταξικό τουρισμού που βρίσκεται σε διαβούλευση και το οποίο προτείνει για την Ικαρία ανέγερση ξενοδοχείων 100 κλινών, σε αντίθεση με την εκφρασμένη στο ΣΧΟΑΠ, αλλά και από όλους τους φορείς της Ικαρίας, βούληση για ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Τα ξενοδοχεία των 100 κλινών όμως απαιτούν γη και αυτή είναι σήμερα κατακερματισμένη και δασική. Οταν περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για τους επίδοξους ξενοδόχους και τις κυβερνήσεις που ψηφίζουν νόμους γι’ αυτούς.

*Τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ, MSc Φωτογραμμετρίας

Πηγή: efsyn.gr

Η βύθιση του υποβρυχίου «Κατσώνης» και η θυσία του Βασίλη Λάσκου


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...


Εκδηλώσεις Τιμής & Μνήμης πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση στην Ελευσίνα, την γενέτειρα του ηρωικού κυβερνήτη του υποβρυχίου «Λάμπρος Κατσώνης», Βασίλη Λάσκο, που έπεσε μαχόμενος στα νερά του Αιγαίου στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής της χώρας μας. Ήταν 14η Σεπτεμβρίου 1943 και μόλις λίγες ημέρες πριν είχε συνθηκολογήσει η Ιταλία και είχε βγει από τον πόλεμο. Ο Β. Λάσκος γεννήθηκε στην Ελευσίνα στις 17 Αυγούστου του 1899 και ήταν το τέταρτο παιδί και ο τρίτος γιος του Επαμεινώνδα και της Μαριγώς το γένος Κανάκη.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Τριπλό «αντιαθλητικό φάουλ» σε βάρος της δημοσιογραφικής δεοντολογίας


 UPDATE: Το θέμα θεωρείται λήξαν καθώς περάστηκε η αναφορά της πηγής της είδησης, ελπίζουμε να γίνει το ίδιο και με τη χρήση φωτο της Ικαριακής Ραδιοφωνίας.


Aπό τις κακές συνήθειες στο σινάφι μας, είναι να χρησιμοποιείς ύλη συναδέλφων χωρίς να αναφέρεις τις πηγές. Έτσι ο κόπος άλλων σου εξασφαλίζει με ευκολία και ψευδεπίγραφα, αφού είναι δουλειά που έκανε άλλος, τη δυνατότητα να παρουσιάζεις σαν δική σου δουλειά κάτι που δεν σου ανήκει. Πρόσφατα ο Διαγόρας Ικαρίας εξυμνήθηκε και σωστά για την ερασιτεχνική του λειτουργία και την προσφορά του, με αφορμή τον αγώνα κυπέλλου με την Κηφισιά. Και όσοι το έπραξαν και έγραψαν δύο κουβέντες, καλά έκαναν.

Όταν όμως χρησιμοποιείς αυτούσια αποσπάσματα από δουλειά άλλων (στη συγκεκριμένη περίπτωση βουτώντας από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ, απόσπασμα από ενυπόγραφη δουλειά) και παρά την προτροπή να επανορθώσεις δεν το κάνεις, τότε ενισχύονται τα παραδείγματα για τον «έξω κόσμο» για να θεωρεί συλλήβδην τη δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους χώρο χωρίς ηθική και δεοντολογία. Όχι άδικα αλλά πάντα η ισοπέδωση λειτουργεί και σε βάρος όσων δεν κινούνται έτσι.

 Η φωτο επίσης είναι από ανάρτηση της Ικαριακής Ραδιοφωνίας, χωρίς να της έχει ζητηθεί η άδεια και στο συγκεκριμένο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε συνέντευξη που περιέχει το βιβλίο μου «Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις», χωρίς να έχει ζητηθεί η άδεια τόσο του εκδοτικού οίκου όσο και η δικιά μου σαν συγγραφέα. Θα τη δίναμε αλλά μας αγνόησαν. Ακολουθεί το Mail που στάλθηκε εδώ και μέρες με τίτλο ΤΗΡΗΣΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ





Παράκληση να τηρηθεί η στοιχειώδης δεοντολογία και όταν γίνεται και μάλιστα αυτολεξί αναφορά αποσπασμάτων από δουλειές άλλων (στη συγκεκριμένη περίπτωση και στο διαδίκτυο, αλλά και από βιβλίο, αναφέρεται μέσα στην πρωτόλεια ανάρτηση το σχετικό απόσπασμα από συνέντευξη) να γίνεται αναφορά της  αρχικής πηγής προέλευσης.

Η πρωτόλεια ανάρτηση προ τετραετίας


και η αναδημοσίευσή του από τους φίλους και συμπατριώτες μου


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για το Ολοκαύτωμα στη Βιάννο



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΕΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ


H Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε. Ηρακλείου, o Δήμος Βιάννου και η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις για την 81η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, οι οποίες έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 13.9 στον Αμιρά Βιάννου και ολοκληρώνονται στις 19.9 στην Αττική.

«Καταστρέψατε την επαρχία Βιάννου. Εκτελέσατε πάραυτα, χωρίς διαδικασία, τους άρρενες που είναι πάνω από 16 ετών καθώς και όλους όσοι συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας».

Η φοβερή αυτή διαταγή του στρατηγού Μπρούνο Όσβαλντ Μπρόγιερ, Διοικητή του «Φρουρίου Κρήτη», προς τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής έδωσε το σύνθημα για τη διάπραξη ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Από τις 14-16.9.1943 ο τακτικός στρατός της ναζιστικής Γερμανίας δολοφόνησε άνανδρα και εν ψυχρώ, με βάση ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, 401 άμαχους πολίτες (461 συνολικά τα θύματα στα χωριά της Βιάννου την περίοδο της Κατοχής). Μεταξύ αυτών παιδιά, γυναίκες, κατάκοιτους και ηλικιωμένους. Παράλληλα ο γερμανικός στρατός κατοχής λεηλάτησε και στη συνέχεια κατέστρεψε τα χωριά της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας. Πρόκειται για ένα από τα ειδεχθέστερα μαζικά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε ολόκληρη την κατεχόμενη Ευρώπη.

Οι φετινές εκδηλώσεις αφιερώνονται στους εκπαιδευτικούς των σχολείων της επαρχίας Βιάννου, που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ τον μαύρο Σεπτέμβρη του 1943. Οι πέντε δάσκαλοι: Μανόλης Αγγελάκης, από το Βαχό, Αριστομένης Μηλιαράκηςκαι Χαράλαμπος Παπαδημητρόπουλος από τον Πεύκο, Γεώργιος Τζαγκαράκης και Νικόλαος Τζαγκαράκης από τον Αμιρά και ο καθηγητής μαθηματικών στο Γυμνάσιο της Βιάννου και μουσουργός Στάθης Μάστορας από την Κέρκυρα δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τον τακτικό γερμανικό στρατό κατοχής στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, ανήμερα της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Οι έξι λαμπροί Έλληνες εκπαιδευτικοί δεν υπέκυψαν στον φασισμό, παρέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή δίπλα στους μαθητές τους και τους συγχωριανούς τους δείχνοντάς τους τον δρόμο της υπερηφάνειας, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης ως αληθινοί πνευματικοί ηγέτες. Και αποτελούν σύμβολα του αγώνα για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία και Δημοκρατία και μας παραγγέλνουν:

«Συνεχίστε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Εναντιωθείτε στις απόπειρες επανεμφάνισης του φασισμού και του ναζισμού. Αντιστρατευτείτε τις απόπειρες παραχάραξης και πλαστογράφησης της Ιστορίας. Κρατήστε ζωντανή την ιστορική μνήμη. Μείνετε στις επάλξεις του αγώνα για Δικαιοσύνη». Και αυτό θα πράξουμε!



ΤΕΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Αλληλεγγύη στους κατοίκους της Παύλιανης


 Με αφορμή τη δίκαιη κινητοποίηση των κατοίκων της Παύλιανης θυμίζουμε και δύο πιο παλιές αναρτήσεις μας για όσους/ες τυχόν δεν γνωρίζουν την περιοχή και το πρόβλημα.

Σχετική είδηση

Τρεις δεκαετίες σεβασμού στο περιβάλλον – Πάρκο Αναψυχής Παύλιανης (φωτορεπορτάζ)

Συγκέντρωση στα δικαστήρια της Λαμίας για τη διάσωση του περιβάλλοντος στην Παύλιανη

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας & Φούρνων για τη νέα σχολική χρονιά

 


Αγαπητοί γονείς,

μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και εμείς, οι δάσκαλοι των παιδιών σας, θέλουμε να ευχηθούμε ολόψυχα να είναι μια χρονιά καλή, που θα επιτρέψει στους μαθητές και τις μαθήτριές μας να συμμετάσχουν ανεμπόδιστα στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης, της δημιουργίας, της φαντασίας, του παιχνιδιού. Και για να το διασφαλίσουμε αυτό, θα πρέπει να φροντίσουμε να είναι και μια χρονιά αγωνιστική.

Στεκόμαστε πάντα απέναντί σας με ειλικρίνεια και σεβασμό γνωρίζοντας πως μοιραζόμαστε τις κοινές ελπίδες, τα όνειρα και τις αγωνίες για τα παιδιά σας, τα «παιδιά μας». Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να κρύψουμε πως για άλλη μια φορά στη διαδρομή μας μέχρι τον Ιούνιο θα συναντήσουμε πολλούς μεγαλύτερους ή μικρότερους σκοπέλους, που έχουμε χρέος απέναντι στους μαθητές μας να ξεπεράσουμε με τον κοινό μας βηματισμό και την οργάνωση του αγώνα μας. 

Η αλήθεια λοιπόν είναι πως και φέτος οι ανάγκες όλων μας, μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών αντιμετωπίζονται και από αυτή την κυβέρνηση ως κόστος που πρέπει να περικοπεί. Γι’ αυτό θα δείτε τα σχολεία να ανοίγουν, αλλά να μην μπορεί να αναπτυχθεί πλήρες πρόγραμμα ή να μη στηρίζονται οι μαθητές μας που έχουν ανάγκη από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, μιας και η «κανονικότητα» των χιλιάδων κενών είναι και πάλι εδώ. 

Θα δείτε τα παιδιά να στοιβάζονται σε τάξεις-θηρία των 25 και πλέον μαθητών, γιατί, προκειμένου να μειώσει τους εκπαιδευτικούς η κυβέρνηση, αποφάσισε να συγχωνεύσει, δηλαδή να κλείσει περίπου 1.000 τμήματα σε όλη τη χώρα. Δε δίστασε ακόμα και να μετακινήσει μικρά παιδιά μακριά από τη γειτονιά, το χωριό, τους φίλους, το κοινωνικό τους περιβάλλον. 

Θα μας δείτε μαζί με τα παιδιά σας στα ίδια παλιά, ασυντήρητα και σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλα σχολικά κτίρια, σε ασφυκτικά μικρές αίθουσες-κλουβιά, όπου καθημερινά θα τρέμουμε μην πέσει ο σοβάς, η πόρτα, μη μετρήσουμε ακόμα ένα ατύχημα μέσα στα σχολεία μας. Φυσικά στην πλειοψηφία τους χωρίς γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, αίθουσες εκδηλώσεων ή εργαστήρια.

Παράλληλα, τα εργαλεία που μας δίνει το υπουργείο Παιδείας για να δουλέψουμε αφορούν σε βιβλία και αναλυτικά προγράμματα, που, βαφτίζοντας το παλιό και παρωχημένο «πρόοδο», προσφέρουν απλόχερα αποσπασματικές και εφήμερες γνώσεις σε βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης που έχουν ανάγκη όλα τα παιδιά.

Θα συζητήσετε ακόμαμε τους συναδέλφους μας για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν για τη μόρφωση των παιδιών σας σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αφού ιδιαίτερα για τους νεοδιόριστους και τους αναπληρωτές ο γρίφος της επιβίωσης είναι εξαιρετικά δυσεπίλυτος, όπως γνωρίζουμε ότι είναι για τους περισσότερους και από εσάς που χτυπιέστε εξίσου από το κύμα ακρίβειας. Πιο συγκεκριμένα ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός θα πρέπει με 776€ τον μήνα να πληρώσει το ενοίκιο (αν βρει σπίτι), το ρεύμα, το νερό, την τροφή και τη μετακίνησή του και παράλληλα να προετοιμάσει το μάθημά του, να εμβαθύνει στην επιστήμη του, να επιτελέσει απρόσκοπτα τον παιδαγωγικό του ρόλο, ψάχνοντας δεύτερη ή τρίτη δουλειά για να βγει ο μήνας.

Τέλος, θα δείτε συναδέλφους μας να διώκονται πειθαρχικά από το υπουργείο και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, επειδή εδώ και τέσσερα χρόνια όλος ο κλάδος δίνει έναν περήφανο αγώνα ενάντια στον κυβερνητικό σχεδιασμό που θέλει τα σχολεία, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να διαχωρίζονται και να κατηγοριοποιούνται με όρους επιχειρήσεων, απαιτώντας από εμάς να σκύψουμε το κεφάλι και από εσάς να βάλετε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. 

Για όλα αυτά και για πολλά ακόμη, που οι λίγες σειρές μιας επιστολής δε μας επιτρέπουν να αναλύσουμε, καλούμε εσάς τους γονείς, με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινά προβλήματα αλλά και την κοινή μας, την πιο σπουδαία έγνοια, το παιδί, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τα βήματά μας και να δώσουμε ΜΑΖΙ τον πιο δύσκολο αλλά και όμορφο αγώνα για το σχολείο, τη ζωή και τη μόρφωση που αξίζουμε και έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας. 

Αγαπητές-οι συναδέλφισσες-οι,

Όλα τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από την περίοδο της πανδημίας κι έπειτα, οι εκπαιδευτικοί δώσαμε τη μεγάλη μάχη για τη μόρφωση των μαθητών μας και κρατήσαμε τα σχολεία όρθια χωρίς καμία στήριξη από το υπουργείο και την κυβέρνηση. Συνεχίζουμε παράλληλα από τότε έναν σπουδαίο, διαρκή αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών. 

Στην πάροδο αυτών των ετών έχουμε σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς με τους γονείς των μαθητών μας, που πρέπει να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Άλλωστε και ο πιο καλοπροαίρετος πλέον αντιλαμβάνεται πως οι διακηρύξεις και οι υποσχέσεις για «αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου» και «στήριξη του εκπαιδευτικού έργου» είναι κενές περιεχομένου, αφού καθημερινά στην πράξη γκρεμίζονται σαν τραπουλόχαρτα.

Σας καλούμε όλες και όλους να συνεχίσουμε με ψηλά το κεφάλι τον δίκαιο και περήφανο αγώνα μας, γνωρίζοντας πως έχουμε τους γονείς στο πλευρό μας αλλά και το αντίστροφο. Το οφείλουμε στους μαθητές μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας! Όπως προτάσσει και ο ποιητής μας, Γ. Ρίτσος: «…ένα παιδί μεγαλώνει. Ορκιστείτε να έχει το παιδί το ψωμί του και το βιβλίο του, να μάθει να γράφει σ’ αγαπώ! Να κρατάει μπράτσο τον ήλιο σε ένα ανθισμένο περιβόλι…».

Πάμε λοιπόν πλάι πλάι, εκπαιδευτικοί και γονείς, με αισιοδοξία και πίστη στο δίκιο μας να διεκδικήσουμε τη ζωή και τη δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλους. Πάμε να κερδίσουμε μέσα από τον κοινό μας αγώνα το σχολείο και τη μόρφωση που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας!

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε από καρδιάς καλή χρονιά σε όλους τους γονείς, τους συναδέλφους μας και κυρίως στους μικρούς μας μαθητές!

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΠΑ για επαναπρόσληψη του Δ. Αντωνίου

 


Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε. | Χρ.Λαδά 6 Αθήνα | Τηλ: 210-3689082 | e-mail: sdp@uoa.gr

Αθήνα 05/09/2024

ΑΠ: 31

ΠΕΜΠΤΗ, 12/9 

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από Έναρξη ωραρίου μέχρι 12.00

9.00π.μ.: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ΤΕΕΣ Αγίας Παρασκευής, Λ. Μεσογείων 427)

Όπου θα συζητηθεί η εργατική διαφορά του συναδέλφου Δημήτρη Αντωνίου με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την άδικη, καταχρηστική και εκδικητική απόλυσή του από τη διοίκηση του ΕΚΠΑ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Γ. Γραμματέα του Συλλόγου μας και μέλους του Κ.Σ. της ΟΔΠΤΕ, εργαζόμενου συμβασιούχου επί 19 χρόνια στο ΕΚΠΑ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΑΠΟΛΥΕΙ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ εργαζόμενου, μέλους διοίκησης πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου για τη συνδικαλιστική του δράση

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΔΙΩΚΕΙ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Νίκος Μήνας   Δημήτρης Αντωνίου


Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

«Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική» - Το βιβλίο παρουσιάστηκε στη Μυτιλήνη

 



Παρουσίαση του βιβλίου «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια της δεύτερης μέρας του φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη. 

Εκτός από την παρουσίαση της ύλης του βιβλίου, μάθαμε ότι λίγες μέρες πριν γράφτηκαν φασιστικά συνθήματα (στοχάδια) στο γήπεδο του Ταρλά την ιστορική έδρα του Αιολικού, που όμως απαντήθηκαν από οργανωμένους και ανοργάνωτους φίλους του Αιολικού, αφού όπως τόνισαν ΑΙΟ σημαίνει προσφυγιά. Θυμίζουμε ότι στον Αιολικό έχει παίξει πρόσφυγας από τo καμπ προσφύγων της Μόριας.




Eκτός της βιβλιοπαρουσίασης πραγματοποιήσαμε συνάντηση με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και σύντομα θα βγουν σειρά δημοσιευμάτων με ιστορικό-κοινωνικό-αθλητικό περιεχόμενο, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες οι παλαίμαχοι θα αγωνιστούν στην Τουρκία με ομάδα παλαιμάχων από τα μικρασιατικά παράλια (οι φωτο του φεστιβάλ είναι αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα stonisi και οι υπόλοιπες δικές μας).


ποδοσφαιροπαρέα παλαιμάχων με την οποία συζητήσαμε




ΟΕΝΓΕ: Για την ΚΥΑ για το κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής στις άγονες περιοχές

 


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Α.Π:14091


ΠΡΟΣ:

    • ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΔΩΝΙ

    • ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

    • ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΜΑΡΙΟ

    • ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ 

    • ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

    • ΦΟΡΕΙΣ

    • ΜΜΕ

Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσαν με τυμπανοκρουσίες την έκδοση της «πολυαναμενόμενης»  εδώ και 2 χρόνια Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους δικαιούχους, το ύψος και τις προϋποθέσεις χορήγησης οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές. 

Επιχείρησαν μάλιστα να το παρουσιάσουν σαν απόδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης της ΝΔ να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού «θυμήθηκαν» να το νομοθετήσουν 14 μήνες αργότερα. 

Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια. 

Παρουσιάζουν ως τριπλασιασμό και εξαπλασιασμό, τη μείωση στην πραγματικότητα του επιδόματος αγόνου που θα έπρεπε να παίρνουν οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, αν βέβαια εφάρμοζαν τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Το επίδομα αγόνου που δίνεται σε ειδικευμένους γιατρούς, είναι μικρότερο και από αυτό που δίνεται στους αγροτικούς γιατρούς (400 ευρώ) για άγονες και προβληματικές περιοχές.

Επιπλέον από το επίδομα αγόνου εξαιρούνται οι ειδικευόμενοι και οι επικουρικοί γιατροί.

Πιο συγκεκριμένα: 

Ο νόμος 4999/2022 προέβλεπε ότι μέχρι την έκδοση της ΚΥΑ το οικονομικό κίνητρο για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών στις δημόσιες μονάδες υγείας σε άγονες και προβληματικές περιοχές καταβάλλεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1397/1983 και του Π.Δ. 137/1987 οι οποίες όριζαν ότι: 

«στους μόνιμους γιατρούς των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας άγονων και προβληματικών περιοχών που έχουν την έδρα τους σε προβληματικές περιοχές,  χορηγείται προσαύξηση επί του βασικού τους μισθού, ως εξής:


α) Σε προβληματικές και άγονες περιοχές Α’ κατηγορίας:

Για τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου υπηρεσίας δεκαπέντε τοις εκατό (15%) αναδρομικά για όλο το χρόνο.

Για τη συμπλήρωση του δεύτερου χρόνου είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αναδρομικά για όλο το δεύτερο χρόνο.

Για τη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου σαράντα τοις εκατό (40%) αναδρομικά για όλο τον τρίτο χρόνο και

Για κάθε ένα συμπληρούμενο χρόνο μετά τα τρία χρόνια,  πενήντα τοις εκατό (50%) αναδρομικά.

β) Σε προβληματικές και άγονες περιοχές Β’ κατηγορίας:

Για τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου οκτώ τοις εκατό (8%) αναδρομικά για όλο το χρόνο.

Για τη συμπλήρωση του δεύτερου χρόνου δεκαπέντε τοις εκατό (15%) αναδρομικά για όλο το χρόνο.

Για τη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου είκοσι τοις εκατό (20%) αναδρομικά για όλο τον τρίτο χρόνο και

Για κάθε ένα συμπληρωμένο χρόνο, μετά τα τρία χρόνια είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αναδρομικά.

Αυτό ίσχυε μέχρι την έκδοση της ΚΥΑ. Ωστόσο με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 20 χρόνια οι προσαυξήσεις υπολογίζονται επί «θεωρητικού» βασικού μισθού, που προκύπτει από την μετατροπή σε ευρώ του βασικού μισθού του 1983!

Π.χ. Επιμελητής Α’ και βασικό μισθό 2.075 ευρώ με τη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου προϋπηρεσίας (πραγματικό παράδειγμα) αντί να παίρνει μηνιαίο κίνητρο αγόνου 830 ευρώ (40% Χ 2.075) παίρνει 88,04 ευρώ το μήνα, (δηλαδή  η προσαύξηση του 40 % δίνεται σε θεωρητικό βασικό μισθό 220,10 ευρώ αφού ο γιατρός της αντίστοιχης βαθμίδας το 1983 έπαιρνε 75.000 δρχ.).

Αυτές είναι οι περίφημες αυξήσεις στο επίδομα αγόνου που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός. Αυξήσεις στο επίδομα αγόνου με βάση τους  βασικούς μισθούς του 1983! Και επειδή η προσφιλής τακτική του Υπουργού Υγείας   όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις δίκαιες διεκδικήσεις και τα αιτήματά μας, και πριν να χάσει την ψυχραιμία του και μας αποκαλέσει κάφρους και ανθρωπάκια επειδή του χαλάμε τις φιέστες που στήνει, είναι να κάνει έκκληση στην «κοινή λογική» και τα μαθηματικά,  τον καλούμε να μας απαντήσει πως μπορεί η ετήσια προσαύξηση επί του βασικού μισθού, 1056,48  στο παραπάνω συγκεκριμένο, πραγματικό παράδειγμα, να είναι μικρότερη του μηνιαίου βασικού μισθού (2075 ευρώ);

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ βαφτίζει το κρέας ψάρι.  

Ουσιαστικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής θα ήταν η απλή εφαρμογή του νόμου, και όχι η αντικατάσταση της διαχρονικής κλοπής των ποσών που οφείλουν στους συναδέλφους που ήδη υπηρετούν στις άγονες και προβληματικές περιοχές με νόμιμες περικοπές. Γιατί αυτό προβλέπει η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε. Δραστικές μειώσεις, εξίσωση προς τα κάτω, οριζοντίως και καθέτως, ανεξάρτητα από το βασικό μισθό και τα χρόνια υπηρεσίας και παραμονής στις άγονες και προβληματικές περιοχές, διαχωρισμός του επιδόματος ανάλογα με την ειδικότητα και την δομή (νοσοκομείο ή Κ.Υ ), ενώ πριν χορηγούνταν σε όλους τους  γιατρούς των άγονων περιοχών ανεξαρτήτως της ειδικότητας και  της δομής (νοσοκομείο, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία). 

Ας μην περιμένει λοιπόν ο Υπουργός Υγείας οι υγειονομικοί να πούμε και ευχαριστώ! Για ένα να είναι σίγουρος! 

Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου συστήματος, που ξέρουμε από πρώτο χέρι τα βάσανα των ασθενών μας εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας  θα κλιμακώσουμε το επόμενο διάστημα με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ορμή τον αγώνα μας  για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για κατάργηση των κάθε είδους πληρωμών, για δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας για όλους!

Είναι η μοναδική διέξοδος στα αδιέξοδα που γεννά η πολιτική τους που έχει σαν ιερό δισκοπότηρο «τις αντοχές της οικονομίας», «τα πλεονάσματα», «τη δημοσιονομική σταθερότητα», που επιτρέπει 500.000 ευρώ τη μέρα για τη φρεγάτα στην Ερυθρά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα μας για να προστατεύουν τα κέρδη των εφοπλιστών, αλλά απαγορεύει τις προσλήψεις, όπως ανερυθρίαστα ομολόγησε ο υπουργός εμπορίου της υγείας στην αντιπαράθεση του με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης! Η παραμικρή υποχώρηση της κυβέρνησης, όπως η ικανοποίηση του αιτήματός μας έστω και κατά το ήμισυ για αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, είναι η απτή απόδειξη! Συνεχίζουμε!

Η σταθερή συνήθεια του Σαββατοκύριακου


Ελπίζουμε η ανάπτυξη που στις ράγες της τρέχει ολοταχώς η χώρα και τα μέτρα από τα οποία θα βρέξει χρήμα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ να μην σας αποσπάσουν την προσοχή σε άλλους τομείς και να κρατήσετε τις παλιές σας συνήθειες.

Όπως το να πίνετε το πρωινό σας καφέ το Σαββατοκύριακο διαβάζοντας τις έρευνες (κατά κανόνα ιστορικά αφιερώματα) που ετοιμάζουμε για εσάς.


Συντονιστείτε στο Blog  μας, αλλά και στις εκδοτικές μας προσπάθειες....

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Η 8η Σεπτεμβρίου στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο το 1943 και το 1944


 Ημέρα με μεγάλο ιστορικό βάρος, τουλάχιστον σε θέματα της περιόδου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι η 8η Σεπτεμβρίου, αφού έγιναν γεγονότα όπως η συνθηκολόγηση της Ιταλίας, το Ολοκαύτωμα στο Λεόντειο και εκτελέσεις στο Χαϊδάρι.

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι το 1943 την ημέρα αυτή ανακοινώθηκε η συνθηκολόγηση της Ιταλίας, η οποία είχε προετοιμαστεί και συμφωνηθεί από τις 3 του ίδιου μήνα. Τόσο στρατιωτικά από τις ήττες στην Αφρική και κυρίως στο ρωσικό μέτωπο, όσο και κοινωνικά, με δυσκολίες που προέκυπταν από μία διαλυμένη οικονομία, αλλά και την αναζωπύρωση αντιπολεμικών - αντιφασιστικών δραστηριοτήτων, η Ιταλία έδειχνε σημάδια κατάρρευσης.


Δεν έλειπαν και οι απεργίες, γεγονός σημαντικό για μία χώρα που ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Στη συμφωνία συνθηκολόγησης δεν γίνονταν λόγος για την "κάθαρση" της ιταλικής κυβέρνησης από τα φασιστικά στοιχεία, αλλά αντίθετα υπήρχε ενθάρρυνση της ιταλικής κυβέρνησης να πάρει μέτρα, για όσους θα αντιδρούσαν σε αυτό.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος της νέας ιταλικής κυβέρνησης του Μπαντόλιο ανέφερε: «Κάθε κίνημα θα παταχτεί σκληρά στη γέννησή του. Είναι ανάγκη ν' αποφεύγονται οι παλιές μέθοδοι, τα οδοφράγματα, τα φωναχτά συνθήματα και η προπαγάνδα αντιλήψεων. Τα στρατεύματα πρέπει να χτυπούν τις παραβιάσεις της πειθαρχίας και χωρίς καμία προειδοποίηση να ανοίγουν πυρ εξ αποστάσεως, χωρίς να διστάσουν να χρησιμοποιήσουν τα ολμοβόλα και το πυροβολικό ακριβώς όπως θα πολεμούσαν τον εχθρό. Απαγορεύονται οι πυροβολισμοί στον αέρα αλλά κατευθείαν στο στόχο, όπως και στον πόλεμο και αν υπάρξουν μεμονωμένες περιπτώσεις βίας κατά των ενόπλων δυνάμεων, οι ένοχοι θα τουφεκίζονται αμέσως».

Περίπου ένα μήνα μετά στις 13 Οκτώβρη του 1943, η κυβέρνηση Μπαντόλιο κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γερμανίας. Ήδη όμως οι Γερμανοί αξίωναν από τις ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις, ή να προσχωρήσουν στις δυνάμεις τους και να εκτελούν τις διαταγές τους ή τις εξόντωναν.

Στην Ελλάδα, ιταλικές δυνάμεις που δεν είχαν ακόμα πληροφορηθεί τη συνθηκολόγηση, πήραν μέρος στο Ολοκαύτωμα του χωριού Λεόντιο Αχαΐας, που τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, αποτέλεσε πεδίο στρατιωτικής συντριβής των Ιταλών από ανταρτικές δυνάμεις και οι Ιταλοί οργάνωσαν αντίποινα.  Στις 8 Σεπτέμβρη ξεκίνησε η ιταλική επιχείρηση «Χιονίστρα» εναντίον του ΕΛΑΣ.

Περίπου 1.000 Ιταλοί, ανάμεσά τους ως οδηγοί και οι απελευθερωθέντες Ιταλοί αιχμάλωτοι της μάχης του Ιουλίου, έκαψαν σπίτια τόσο στο Λεόντιο, όσο και σε άλλους συνοικισμούς, εκτέλεσαν όσους Έλληνες δεν είχαν διαφύγει στα βουνά, στο Λεόντιο οι εκτελεσθέντες ήταν 10. Ίσως να ήταν η πιο "άδικη" και άτυχη καταστροφή χωριού, αφού μόλις ολοκληρώθηκε, οι Ιταλοί που είχαν μάθει για τη συνθηκολόγηση, παραδόθηκαν στον ΕΛΑΣ, στον οποίο έδωσαν και τον οπλισμό τους.

                                                                   Λέλα Καραγιάννη

Ένα χρόνο μετά, τo 1944 στο Διομήδειο Κήπο στο Χαϊδάρι, εκτελούνται 59 Έλληνες για δραστηριότητες, κατασκοπείας και σαμποτάζ σε βάρος των Γερμανών.

Μεταξύ τους η Λέλα Καραγιάννη, η "Μπουμπουλίνα της Κατοχής", αλλά και ο δημοσιογράφος και μέλος του ΕΔΕΣ, Μανώλης Λίτινας, που είχε πολεμήσει και στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.



Οι εκτελέσεις στο Διομήδειο Κήπο, έγιναν περίπου ένα μήνα πριν αποχωρήσουν οι Γερμανοί από την Αθήνα.

Κάθε 8η Σεπτέμβρη μαζεύονται λιγοστοί συγγενείς των θυμάτων για να τιμήσουν τους ήρωες - συγγενείς τους.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι



 Με αφορμή την επίσκεψη μας στη Μυτιλήνη, γεμίζουμε το σακουλάκι μας με υλικά ιστορικής έρευνας και ετοιμαζόμαστε να σας τα παρουσιάσουμε. 

Μείνετε συντονισμένοι....

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

To γήπεδο που «θυσιάστηκε» για να αντιμετωπιστεί η πολιορκία του Λένινγκραντ από τους ναζί

 


Κράτησε σχεδόν 900 ημέρες για την ακρίβεια 872 από τις 8 Σεπτεμβρίου του 1941 έως τις 27 Ιανουαρίου του 1944 η πολιορκία του Λένινγκραντ από τους ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη διάρκεια αυτή περισσότερο από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της πόλης πέθαναν από την πείνα, ενώ με τη λήξη της πολιορκίας μόνο 700.000 από τα 3 εκατομμύρια πολιτών του Λένινγκραντ παρέμειναν ζωντανοί στην πόλη. Οι υπόλοιποι ή είχαν πεθάνει ή είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Πολεμούσαν και «τραγουδούσαν» οι κάτοικοι της πόλης, αφού μουσικοί συγκεντρώθηκαν στα χαρακώματα και έπαιξαν με την συμφωνική ορχήστρα της πόλης την «7η Συμφωνία» του Νμίτρι Σοστακόβιτς, που έμεινε στην Ιστορία ως «Η Συμφωνία του Λένιγκραντ». Θρυλείται ότι ακόμα και Γερμανοί για ώρα είχαν σταματήσει τις επιχειρήσεις και άκουγαν με θαυμασμό τις νότες του Σοστακόβιτς.

Δύσκολο το ανάγλυφο της περιοχής για κατά μέτωπο επίθεση που θα κόστιζε σε απώλειες, έκανε τους Γερμανούς να επιλέξουν τη λύση της πολιορκίας. Η πείνα και η έλλειψη θέρμανσης δημιούργησαν εφιαλτικές στιγμές στον πληθυσμό και κρατήθηκαν, όσοι μπόρεσαν, χάρις στον “Δρόμο της ζωής” που άνοιξε ο κόκκινος στρατός επάνω στην παγωμένη λίμνη, δημιουργώντας οδό εφοδιασμού σε τρόφιμα και πολεμοφόδια.

Το γεγονός ότι στο Λένιγκραντ έμειναν καθηλωμένοι οι Γερμανοί, σήμανε ότι δεν μπόρεσαν να ρίξουν επιπλέον δυνάμεις στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τη Μόσχα, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για τη συνολική έκβαση του πολέμου για την ανθρωπότητα.

Πως όμως στην πολιορκία του Λένινγκραντ, βοήθησε το ποδόσφαιρο;

Στην ΕΡΑ Β. Αιγαίου για τον Εργατικό Αστέρα και την Πανεργατική

 


Τηλεφωνική συνέντευξη στη συνάδελφο Μυρσίνη Τζινέλη για λογαριασμό της ΕΡΤ Β. Αιγαίου και του ραδιοφωνικού της προγράμματος, δώσαμε σήμερα το πρωί. Το αντικείμενο ήταν η παρουσίαση του βιβλίου «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική», που θα γίνει το Σάββατο στη Μυτιλήνη, στα πλαίσια του φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης.

                                                          Aκούστε το ηχητικό




Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ “Κεραυνός”: Σταματήστε τώρα το έγκλημα των πλειστηριασμών


ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΕΑ “ΚΕΡΑΥΝΟΣ”

Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος,

Email: aspt97@yahoo.gr, τηλ: 6947983084

 

 

Προς:

Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη

 Σταματήστε τώρα το έγκλημα των πλειστηριασμών. – Απαιτούμε άμεσα μέτρα για την προστασία της οικογένειας του Σπύρου και όλων των λαϊκών οικογενειών.

Κυρία Υπουργέ,

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ “Κεραυνός” εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του για την αδιάφορη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους πλειστηριασμούς που αφανίζουν τα σπίτια και την αξιοπρέπεια των λαϊκών οικογενειών. Είμαστε στο πλευρό του αθλητή Σπύρου και της οικογένειάς του, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους λόγω πλειστηριασμού από τα αρπακτικά των funds.

Σταματήστε τώρα αυτό το έγκλημα! Δεν θα επιτρέψουμε να πετάγεται μια οικογένεια με ανάπηρο παιδί στον δρόμο επειδή το απαιτούν τα “κοράκια”. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζεται αυτή η αδικία, που βυθίζει στην απόγνωση τις λαϊκές οικογένειες. Το υπουργείο και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία της κύριας κατοικίας του Σπύρου και της οικογένειάς του. Τίποτα λιγότερο δεν είναι αποδεκτό.


Η αντίσταση που έδειξε η οικογένεια της Διονυσίας και οι φορείς μαζί με τον λαό στην Ελευσίνα, όταν προσπάθησαν να της αρπάξουν το σπίτι με πλειστηριασμό, μας δίνει κουράγιο: Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, κανένα παιδί με αναπηρία στο δρόμο!

Παράλληλα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη διπροσωπία της κυβέρνησης, ειδικά σε αυτή την περίοδο που διεξάγονται οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Ενώ οι αθλητές με αναπηρία αποθεώνονται για τις προσπάθειες και τα επιτεύγματά τους, από την άλλη πλευρά βλέπουμε   σπίτια Αθλητών με αναπηρία   να βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Αυτή η υποκρισία είναι εξοργιστική και δεν θα μείνει αναπάντητη.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο σας δεν μπορούν να παραμένουν αδρανείς. Η πολιτική αυτή εξοντώνει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είναι ξεκάθαρο πως οι ευθύνες σας είναι τεράστιες. Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση. Απαιτούμε άμεση και ουσιαστική παρέμβαση για να προστατευτεί το σπίτι του Σπύρου και κάθε λαϊκής οικογένειας από τις αρπακτικές διαθέσεις των funds. Να απαγορευτεί πλειστηριασμός λαϊκής οικογένειας με απόφαση της κυβέρνησης.

Οι λαϊκές οικογένειες, και ειδικά οι οικογένειες με άτομα με αναπηρία, δεν θα επιτρέψουν να γίνουν βορά στα συμφέροντα των τραπεζών. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ “Κεραυνός”,

05/09/2024

To EΣΔΟΓΕ για τη ΔΕΘ και την επιλογή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας


ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

https://esdoge.gr/

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΩΣ ΤΙΜΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗ ΔΕΘ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ

Αθήνα 5.9.2024

Όπως πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ, τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι και φέτος η Γερμανία. Σημειώνουμε ότι αυτό γίνεται για δεύτερη φορά την τελευταία πενταετία (2020 και 2024), ενώ υπάρχουν πολλές δεκάδες χώρες της Υφηλίου με τις οποίες έχουμε φιλικές σχέσεις και σημαντικές εμπορικές συναλλαγές και στην Ε.Ε. υπάρχουν άλλες 25 χώρες μέλη (πλην της Ελλάδας και της Γερμανίας).

Φαντάζει υπερβολική αυτή η ιδιαίτερη προτίμηση, πολύ περισσότερο που η φετινή χρονιά είναι αφενός η 80η επέτειος του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη και αφετέρου η 80η επέτειος της λήξης της Κατοχής και της απελευθέρωσης της χώρας.

Η αντίθεσή μας δεν αφορά φυσικά στον γερμανικό λαό, αλλά έγκειται στο γεγονός ότι η Ο.Δ.Γ. αρνείται επίμονα, αναιτιολόγητα, αυθαίρετα και συνεπώς εξοργιστικά να εκπληρώσει τις απαράγραπτες υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα.

Τόσο στη χώρα μας, γενικά, όσο και στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα, η υπερβολή αυτή ξενίζει την κοινή γνώμη και σε κάθε περίπτωση αποτελεί λάθος μήνυμα προς τη γερμανική κυβέρνηση επιβραβεύοντας de facto την αδιαλλαξία της και την ανιστόρητη, ανάλγητη και παράνομη συμπεριφορά της προς την Ελλάδα.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Aνακοίνωση για το ΕΚΑΒ Παλαμά και το θανατηφόρο περιστατικό

 


Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Κ.)

Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας

3-9-24

Χτες εγκαινίασαν το Κέντρο Υγείας Παλαμά και σήμερα ο σταθμός του ΕΚΑΒ στον Παλαμά δεν λειτουργούσε πρωινή βάρδια!

Η φιέστα για τον ένα χρόνο από τις πλημμύρες που έστησαν η κυβέρνηση, η περιφέρεια και οι δήμοι της περιοχής για τις αποκαταστάσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες είναι ΤΡΑΓΩΔΙΑ για το λαό της περιοχής μας. 

Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, οδηγεί προμελετημένα στο παραπέρα ξεχαρβάλωμα και στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας με άμεσο κίνδυνο για το λαό.

Συγκεκριμένα, σήμερα, μία ημέρα μετά τα «εγκαίνια» επαναλειτουργίας του Κ.Υ., ο σταθμός του ΕΚΑΒ στον Παλαμά δεν λειτουργούσε γιατί δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό. Επιπλέον, ένα χρόνο μετά δεν έχουν φροντίσει να αντικαταστήσουν το ασθενοφόρο που βρισκόταν στο ΚΥ και πλημμύρισε, αλλά έχουν φροντίσει να δίνουν μισό εκατομμύριο ευρώ την ημέρα για φρεγάτα που προστατεύει τα συμφέροντα των εφοπλιστών στην ερυθρά θάλασσα, για να μπορούν οι ίδιοι με τις δεκάδες φοροαπαλλαγές τους στο πετρέλαιο και αλλού να εμφανίζονται ως δωρητές και «ευεργέτες» του πολύπαθου λαού.

Για περιστατικό με συμπτώματα εμφράγματος του μυοκαρδίου κλήθηκε ασθενοφόρο από την πόλη της Καρδίτσας, ενώ οι συγγενείς του ασθενούς αναζητούσαν φιάλη οξυγόνου από το ΚΥ και γιατρός που τέλειωνε την 24ωρη βάρδια του προθυμοποιήθηκε να μεταβεί στο σπίτι του ασθενούς μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.

Μετά τη μεταφορά του ασθενούς στο Κ.Υ. Παλαμά, στο καινούριο μικροβιολογικό εργαστήριο δεν μπορούσαν να γίνουν οι απαραίτητες βιοχημικές εξετάσεις, γιατί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αντιδραστήρια, αλλά ούτε και μικροβιολόγος ή βιοχημικός!

Ας σκεφθούν καλά λοιπόν όσοι τρομοκρατούσαν τις προηγούμενες ημέρες τους εργαζόμενους για να μην διατυπώνουν αιτήματα (ΥΠΕ και δήμαρχος) και όσοι εγκαινίασαν τα ΚΥ με ελλείψεις μόνιμων ιατρών που προσεγγίζουν το 80% (πρωθυπουργός, υπουργοί, τοπικοί βουλευτές, δωρητές-μεγαλοεπιχειρηματίες-εφοπλιστές κλπ), χωρίς να δεχτούν να συναντηθούν με τα σωματεία μας και κατηγορώντας μας από πάνω ο υπουργός υγείας ως «συμμορία», ότι ο ασθενής αφού έφτασε στο νοσοκομείο απεβίωσε.

Ας σκεφθεί πολύ περισσότερο ο λαός της περιοχής ότι το «ΚΥ Παλαμά είναι μικρογραφία της αναβάθμισης των υποδομών στην υγεία», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στα «εγκαίνια»…

 Θα ήταν αστείο… εάν δεν ήταν τραγικό για την υγεία και τις ζωές μας…

‘Η οι ζωές μας ή τα κέρδη τους!

Το ασβέστωμα του πλημμυρισμένου ΚΥ Παλαμά δεν μπορεί να ασπρίσει τη μαυρίλα που ζούμε οι υγειονομικοί και οι ασθενείς μας!

Η πολιτική τους είναι επικίνδυνη για τις ζωές μας!

Η διάλυση και η εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας

είναι η αιτία των τεράστιων ελλείψεων.

Απαιτούμε να υλοποιηθούν άμεσα όλα μας τα αιτήματα:

Μαζικές προσλήψεις με μία προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων στο ΕΚΑΒ με μόνιμο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, όχι με μπλοκάκια και μετακινήσεις οδηγών, όπως έκανε η ΥΠΕ το προηγούμενο διάστημα.

Δραστικές αυξήσεις των μισθών μας με ένταξη όλων στα ΒΑΕ και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Καμία πληρωμή των ασθενών και των ασφαλιστικών τους ταμείων για εξετάσεις, περίθαλψη, φάρμακα.


Καραμπινάτη διασπορά ψευδών ειδήσεων με ρατσιστική στοχοποίηση των Ρομά από το Πρώτο Θέμα: Τον λόγο έχουν η Εισαγγελία και η ΕΣΗΕ


...λάβαμε και αναδημοσιεύουμε...


 Για κοινοποίηση και δημοσίευση : Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής

Καραμπινάτη διασπορά ψευδών ειδήσεων με ρατσιστική στοχοποίηση των Ρομά από το Πρώτο Θέμα: Τον λόγο έχουν η Εισαγγελία και η ΕΣΗΕΑ (Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή, 4/9/24)

Το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος με τίτλο “Έκθεση της ΕΛΑΣ: Το 86% των Ελλήνων που ενεπλάκησαν σε κλοπές και διαρρήξεις το 2022 ήταν Ρομά” (1/9/2024, https://archive.is/ksJi0) αποτελεί τον ορισμό της διασποράς ψευδών ειδήσεων με ρατσιστική στοχοποίηση των κοινοτήτων των Ρομά. Στην πραγματικότητα, το δημοσίευμα αφορά το 4% των κλοπών και διαρρήξεων του έτους 2022 και όχι το σύνολό τους. Εισαγγελία και ΕΣΗΕΑ πρέπει να προχωρήσουν σε ποινική και πειθαρχική διερεύνηση για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και για παραβίαση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας.

Αναλυτικά:

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Oμοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας: Όχι στην έξωση του ΕΚΑ


 Α.Π.:  197                                                                                                                     Αθήνα  3 Σεπτέμβρη 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΟΜΕ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ  ΕΞΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΔΡΑΖΟΝΤΑΙ

Η κυβέρνηση σε συνέχεια της συνεχούς προσπάθειας όλων των κυβερνήσεων να περιορίσουν τα συνδικάτα, την συνδικαλιστική δράση τους και την λειτουργεία τους, προσπαθούν να διώξουν το ΕΚΑ από το ιστορικό κτήριο της Μάρνης, πετώντας επι της ουσίας πάνω από 60  πρωτοβάθμια Συνδικάτα που στεγάζονται στο κτήριο. 

Χτύπημα στο Εργατικό Κίνημα, που έρχεται παράλληλα με το τσάκισμα των μισθών και του εισοδήματος των εργαζόμενων και των ανέργων, αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων και διαχρονικών κατακτήσεων του εργατικού κινήματος.

Η ΟΜΕ στο παρελθόν χρησιμοποίησε χώρους του ΕΚΑ, για συνεντεύξεις τύπου, συνεδριάσεις γενικών συμβουλίων, συνέδρια κλπ.

Δεν είναι τυχαία η άρνηση της κυβέρνησης να παραχωρήσει κτίρια που έχουν φτιαχτεί από τις ασφαλιστικές μας εισφορές των εργαζομένων, τα οποία είναι κενά και θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν  την στέγαση του ΕΚΑ και των συνδικάτων. 

Καλούμε όλο το Εργατικό Κίνημα, να συμπαρασταθεί στον αγώνα των Σωματείων του ΕΚΑ, για να λυθεί το πρόβλημα της στέγασής του μεγαλύτερου και ιστορικότερου ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ της Χώρας.  

ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ  ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ  σήμερα στις 4 το απόγευμα, στο Υπ. Εργασίας


                                                                            ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΕ


Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Ομόφωνη απόφαση γενικής συνέλευσης ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας - Πειραιά


ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ

Νίκαια, 2/9/24

Επανέρχεται με επίσημο τρόπο (μέσω του διοικητή της 2ης ΥΠΕ) το «σχέδιο» για καθημερινή γενική εφημερία του νοσοκομείου μας (με διάφορους πιθανούς τρόπους) και άλλων νοσοκομείων.

Το «σχέδιο» αυτό είναι καταστροφικό. Λόγω των τραγικών ελλείψεων υγειονομικού και λοιπού προσωπικού (αλλά και με δεδομένη την ανυπαρξία δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που οδηγεί αναγκαστικά πολλούς ασθενείς στα ΤΕΠ των νοσοκομείων δίπλα στα πραγματικά σοβαρά έκτακτα περιστατικά και που κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται για την ενίσχυσή της) με χίλιες δυο δυσκολίες και με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατορθώνουμε να ανταποκριθούμε στον όγκο των έκτακτων περιστατικών που έχουμε σήμερα με γενική εφημερία 8 πμ – 8 πμ ανά κάθε τέταρτη ημέρα. Επιπρόσθετα, τα νοσοκομεία της Αττικής που ανήκουν στην 2η ΥΠΕ είναι ήδη από χρόνια επιφορτισμένα και με σχεδόν όλα τα σοβαρά επείγοντα περιστατικά των νησιών. 

Στο παρελθόν αποδείχθηκε πως με εφαρμογή καθεστώτος «πρωινής» - «απογευματινής» γενικής εφημερίας εναλλάξ, ο όγκος αυτός πολλαπλασιάζεται αφόρητα. Γι’ αυτό ακριβώς οι ίδιοι οι τότε αρμόδιοι που προσπάθησαν να καθιερώσουν αυτό το καθεστώς είχαν υποχωρήσει και το είχαν αναστείλει μέσα σε λίγες μόνο μέρες μετά τις διαμαρτυρίες των γιατρών και των λοιπών εργαζόμενων του νοσοκομείου μας που τεκμηριωμένα είχαν αποδείξει με συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία την πρόσθετη εφημεριακή υπερφόρτωση. Άλλωστε και στα μεγάλα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ το πλάνο εφημέρευσης που ισχύει εκεί πολύ περισσότερα προβλήματα δημιούργησε παρά έλυσε.

Η επιδίωξη είναι διπλή. Το αυτονόητο είναι πως το νοσοκομείο ακαριαία θα μετατραπεί σε «εφημεράδικο» όπως το παλιό «Ρυθμιστικό». Θα υποβαθμιστούν τραγικά και σε ποιότητα και σε ποσότητα οι παρεχόμενες στους ασθενείς υπηρεσίες Υγείας. Σαφέστατα θα παραμείνει ελαχιστότατο περιθώριο για τακτικές ιατρικές πράξεις. Αυτό έρχεται να «δέσει» με τα πρόσφατα «νομοθετικά μέτρα Γεωργιάδη» για «άσκηση ιδιωτικού έργου εκτός νοσοκομείου». Αν εφαρμοσθεί αυτή η αλλαγή στο «πλάνο» εφημέρευσης νοσοκομείων, τότε στο μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο (εν προκειμένω στο νοσοκομείο Νίκαιας) πρακτικά θα υπάρχει περιθώριο μόνο για επείγουσες ιατρικές πράξεις καθώς και για πολύωρες απαιτητικές ιατρικές πράξεις (π.χ. μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις) που για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να γίνουν σε ιδιωτική κλινική. 

Οι ιδιώτες κλινικάρχες ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ «ΤΖΙΡΟ» ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ : για την μεγάλη «μάζα» των ενδιάμεσων προγραμματισμένων ιατρικών πράξεων. Αυτές αποδίδουν το μεγαλύτερο «κέρδος» για τον κλινικάρχη (πάντα από την τσέπη του ασθενούς φυσικά). Όχι οι επείγουσες ούτε οι πολύωρες – απαιτητικές. Άλλωστε αποδεδειγμένα το οτιδήποτε κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε αυτό στοχεύει : στην αύξηση της ιδιωτικής «επιχειρηματικής» κερδοσκοπίας σε βάρος των ασθενών, σε βάρος των υγειονομικών, σε βάρος της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων, γενικά σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και σε βάρος του σήμερα και του αύριο της Ιατρικής στην χώρα μας.

Προειδοποιούμε πως αν δεν αποσυρθεί ΑΜΕΣΩΣ το «σχέδιο» ανατροπής του σημερινού πλάνου εφημέρευσης για το νοσοκομείο μας θα προχωρήσουμε άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας (για τις οποίες ζητάμε την κάλυψη από ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά) σε συντονισμό (μέσω εκπροσώπων μας που θα ορίζονται από την γενική συνέλευση) με τους συναδέλφους άλλων νοσοκομείων τα οποία επίσης θίγονται.

Απαιτούμε την άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων ιατρικού, λοιπού υγειονομικού και λοιπού προσωπικού με μόνιμες προσλήψεις σύμφωνα με τις ανάγκες.

Τα παραπάνω θα δημοσιοποιηθούν, θα κοινοποιηθούν στην διοίκηση της 2ης ΥΠΕ (υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ στις 4/9/24), στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και σε όλους τους φορείς.

Προχωράμε σε νέα γενική συνέλευση την Πέμπτη 5/9/24 ώρα 13.30 για να εκτιμήσουμε τις εξελίξεις (μετά την συνάντηση ΕΙΝΑΠ – διοίκησης 2ης ΥΠΕ στις 4/9/24) και να προσδιορίσουμε συγκεκριμένα τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις αν δεν ανασταλεί η εφαρμογή του «σχεδίου».

«Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική», παρουσίαση στη Μυτιλήνη το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη

 


Μπήκε η πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη και με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι το νέο μας βιβλίο «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική» θα παρουσιαστεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στη Μυτιλήνη, στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης. 

Φυσικά με αφορμή την επίσκεψή μας, θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και θα γυρίσουμε με χρήσιμα ιστορικά στοιχεία στις «αποσκευές» μας, που θα παρουσιαστούν στα πλαίσια των αφιερωμάτων και ερευνών που ετοιμάζουμε. Ήδη δρομολογήθηκαν οι ανάλογες επιλογές και γίνεται η απαιτούμενη προετοιμασία.


Επίσης, όπως αναφέραμε και στην πρώτη μας ανάρτηση για την αναγγελία της βιβλιοπαρουσίασης, είναι η τρίτη φορά που πηγαίνουμε στη Μυτιλήνη.

-η πρώτη ήταν τον Ιανουάριο του 1994 για τη βράβευση της Ικαριακής Ραδιοφωνίας από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, για το ρόλο που έπαιξε στην πολύνεκρη πυρκαγιά του 1993 στην Ικαρία.

-η δεύτερη ήταν τον Ιανουάριο του 2020 για την παρουσίαση του βιβλίου «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», με διοργανωτές τους Φίλους της Ιστορικής Μνήμης και της Πολιτιστικής Δημιουργίας (ΦΙΜΠΟΔ).

-τώρα είναι η τρίτη φορά στα πλαίσια διοργάνωσης του φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή.

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που μας έχει απασχολήσει η αθλητική ιστορία του νησιού, αφού ο Άτλας, ο Παλλεσβιακός και οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες, ο αθλητισμός των Μικρασιατών προσφύγων, o Αιγέας Πλωμαρίου, έχουν τροφοδοτήσει αναρτήσεις και κεφάλαια στα βιβλία μας.