Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Η φιλόξενη αγκαλιά του Λιβάνου στους Έλληνες πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο


Τραγικά επίκαιρο το θέμα που αρχικά είχαμε παρουσιάσει στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ και στο Blog μας και ακολούθως πέρασε και στην ύλη του βιβλίου μας «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» (εκδόσεις Νότιος Άνεμος). Τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται με «ανάποδες» διαδρομές, από εκεί που πήγαν οι δικοί μας άνθρωποι πρόσφυγες πολέμου, ξεκινούν προσφυγικές ροές προς τις χώρες της Δύσης.

Διαβάστε το και δείτε και φωτογραφικά ντοκουμέντα ΕΔΩ

Στήριξη της ΟΜΕ στις κινητοποιήσεις του Σωματείου ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ F.H.L.H. Κυριακίδη Μάρμαρα Γρανίτες Α.Β.Ε.Ε.

 


Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ  ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ  ΤΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ F.H.L.H.  Κυριακίδη Μάρμαρα Γρανίτες  Α.Β.Ε.Ε.

Το ΔΣ της ΟΜΕ σε τακτική συνεδρίαση, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ την έμπρακτη στήριξη του Σωματείου ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ F.H.L.H.  Κυριακίδη Μάρμαρα Γρανίτες Α.Β.Ε.Ε., που αγωνίζονται με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας 1 ώρας σε κάθε βάρδια, 3 ημέρες την εβδομάδα μέχρι τις 16/10/2024.

Το Σωματείο αγωνίζεται για αυξήσεις των μισθών με την παροχή επιδομάτων γάμου και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας στους χώρους δουλειάς.

Η εργοδοσία, αντί να ακούσει και να συζητήσει με τους εργαζόμενους τα δίκαια αιτήματά τους και να δώσει λύσεις, θρασύτατα τους σέρνει στα δικαστήρια για να βγάλει παράνομη και παράτυπη την απόφασή τους για τις νόμιμες στάσεις εργασίας που διενεργεί το ανωτέρω Σωματείο.

Η ΟΜΕ θα σταθεί στο πλευρό του Σωματείου με κάθε τρόπο και θα κάνει ότι είναι δυνατό, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Καλούμε σε αλληλέγγυα συμπαράσταση προς το Σωματείο όλο το Εργατικό Κίνημα!


                                                                      ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΕ

Επισυνάπτεται το ΔΤ του Σωματείου

Εκδήλωση αλληλεγγύης για στήριξη διωκόμενου συνδικαλιστή


 Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε. | Χρ.Λαδά 6 Αθήνα | Τηλ: 210-3689082 | e-mail: sdp@uoa.gr

Αθήνα 14/10/2024

ΑΠ: 39

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, στα πλαίσια της συναδελφικής στήριξης και αλληλεγγύης σας καλούμε να ενισχύστε με την παρουσία σας την εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης του Γ.Γ του σωματείου μας που θα γίνει στο bar Locomotiva (Μπόταση 7 και Σολωμού, 106 83 Εξάρχεια) την Παρασκευή 18/10/2024 στις 20:00 μμ. που διοργανώνει η "Επιτροπή για την επαναπρόσληψη του Δ.Α. και την παύση των συνδικαλιστικών διώξεων στο ΕΚΠΑ", η οποία λειτουργεί σύμφωνα με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων μας.

Ο συνάδελφος και Γ.Γ του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων Δημήτρης Αντωνίου βρίσκεται σήμερα απολυμένος λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης στο ΕΚΠΑ. Ο συνάδελφος διεκδικεί δικαστικά πλέον τα δικαιώματα του και η στήριξη μας στον αγώνα του κρίνεται απαραίτητη. Σας περιμένουμε να αποδείξουμε έμπρακτα πως δεν αφήνουμε κανέναν μόνο και καμία μονή απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στην προσπάθεια για την οικονομική εξόντωση του.

Όλες και όλοι μαζί μέχρι την δικαίωση του συναδέλφου.

Το ΔΣ του ΣΔΠ ΕΚΠΑ

«Καμπή θριάμβων»: Λογοτεχνική μαρτυρία από το αντάρτικο στην Αττική και των Δεκεμβριανών

 


ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ 

Κούλη Ζαμπαθά

Καμπή θριάμβων

Λογοτεχνική μαρτυρία από το αντάρτικο στην Αττική  και των Δεκεμβριανών 


Λίγα λόγια για την έκδοση 

Το βιβλίο Κουλή Ζαμπαθά ανήκει στα βιβλία εκείνα πού είναι μαρτυρίες, γιατί ο συγγραφέας του έχει και προσωπικά βιώματα από την ιστορούμενη εποχή, ταυτόχρονα όμως ανήκει και στο είδος εκείνο που λέγεται λογοτεχνικό χρονικό, γιατί χωρίς την αυστηρή οριοθέτηση σε χρονολογίες και σέ ονόματα υπαρκτών προσώπων ανιστορεί μια εποχή με λογοτεχνικό αναπλαστικό τρόπο.

Οι ήρωές του είναι υπαρκτοί με τα ψευδώνυμό τους. Τα Ιστορούμενα γεγονότα είναι αληθινά χωρίς ημερομηνίες και η εσωτερική δομή και ή αρχιτεκτονική του χρονικού αυτού, δείχνουν τον έμπειρο λογοτέχνη που γνωρίζει με απλό τρόπο να δίνει βαθιά νοήματα με ενάργεια και γλαφυρότητα.

Όπως ο ίδιος ο Κούλης Ζαμπαθάς προέτασσε στην πρώτη έκδοση το 1946: «Τα κομμάτια τούτα γραφτήκανε στο θριαμβικό Δεκέμβρη του 1944. Όπως τάζησε ο συγγραφέας έτσι και τάδωσε. Απλά, χωρίς πλουμίδια σα σκίτσα εποχής».

Το περιεχόμενο

Τοπικά τα γεγονότα που αναφέρονται στο χρονικό στο πρώτο μέρος («Στα διάσελα με τους χρυσαετούς») διαδραματίζονται στα χωριά της Αττικής, και της Βοιωτίας, μιας περιοχής, που επειδή βρισκόταν κοντά στην Αθήνα είχε υποστεί τη μεγαλύτερη δοκιμασία τόσο από τούς Γερμανούς, όσο και τους Γερμανοτσολιάδες. Σ’ αυτή την περιοχή βρισκόταν το θαλάσσιο πέρασμα του Ωρωπού, το Σχηματάρι, το αεροδρόμιο τής Τανάγρας, η γέφυρα της Χαλκίδας και οι δρόμοι που οδηγούσαν για τη Λειβαδιά και τη Λαμία.

Από την πλευρά του ΕΛΑΣ η περιοχή αυτή υπαγόταν στη δικαιοδοσία στην αρχή του 34ου Πεζικού Συντάγματος, σε συνέχεια της 5ης Ταξιαρχίας και αργότερα της 2ας Μεραρχίας στην οποία υπαγόταν και το 7ο Σύνταγμα τής Εύβοιας.

Στη βιβλιογραφία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και το βιβλίο του Κούλη Ζαμπαθά («Στα Διάσελα με τους Χρυσαετούς»), είναι μια ακόμη σημαντική μαρτυρία.

Το δεύτερο μέρος του Βιβλίου αφορά το Δεκέμβρη που στα 1946 κυκλοφόρησε με τον τίτλο («Καμπή Θριάμβων») σε τριακόσια μόνο αντίτυπα, σε χασαπόχαρτο δεδομένης της έλλειψης τυπογραφικού χαρτιού.  

(Από τον πρόλογο)  


Λεπτομέρειες έκδοσης

Εκδότης: Εκδόσεις Ατέχνως

Χρονολογία: Οκτώβριος 2024

Εξώφυλλο: Πέτρος Φιλιππίδης

Αριθμός σελίδων: 108

Διαστάσεις: 14Χ21

ISBN: 978-618-5685-42-3

Τιμή 14 (συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ)


Διάθεση – Διανομή: 

Κεντρική διάθεση: Τσιγαρίδας ΑΕ - 210.2717521

Συμμετρία ΑΕ:  21 1104 1900

Κεντρική διάθεση για την Κύπρο: Βιβλιοπωλείο Περιδιάβαση  (Τηλ:24 645646, 99545635)

Μπορείτε να το παραγγείλετε και να το παραλάβετε στο χώρο που θα μας υποδείξετε. Παραγγελίες είτε 

με email EkdoseisAtexnos@gmail.com

μέσω του site ekdoseis-atexnos.gr  

τηλεφωνικά 📱 6979795057


Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

«Εργατικές Ιστορίες Β' μέρος» συνεχίζουμε την προώθηση του βιβλίου

 


Όπως ενημερωθήκαμε αντίτυπα του βιβλίου μας «Εργατικές Ιστορίες Β' μέρος», προμηθεύτηκε η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδος. 

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές στην ιστορία του κλάδου και τους αγώνες που έδωσε.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου που πλησιάζει είναι μία καλή αφορμή για να θυμηθούμε τους αγώνες που προηγήθηκαν στα χρόνια πριν τη δικτατορία, αλλά κυρίως αυτούς που εξελίχθηκαν μέσα στο καθεστώς του «γύψου».


1ο Βραβείο Ντοκιμαντέρ για τους μαθητές του ΕΠΑΛ Ευδήλου Ικαρίας


 Ολοκληρώθηκε το 12ο Διανησιωτικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Cineμάθεια 2023-2024 την προηγούμενη εβδομάδα στη Σύρο, στο θέατρο Απόλλων.

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ικαρίας, με την υποστήριξη και καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κας Παναγιώτας Βλέτσα, συμμετείχαν με το ντοκιμαντέρ “Η φωτιά του 93”  και απέσπασαν το πρώτο βραβείο.

Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά και την καθηγήτριά τους και ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκαναν να μας συμπεριλάβουν στους συντελεστές λόγω του υλικού αρχείου που παραχωρήσαμε.

Είναι σημαντικό νέα παιδιά που τότε δεν είχαν καν γεννηθεί να συμβάλλουν στη διάδοση της ιστορίας του τόπου, ειδικά για ένα τόσο τραγικό γεγονός.



Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Kινητοποίηση των εκπαιδευτικών στην Ικαρία


 Το Δ.Σ. του σωματείου, μετά και από σχετική σύσκεψη με την Ένωση συλλόγων Γονέων Ικαρίας και τον ΣΕΠΕ Ικαρίας – Φούρνων, κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας την Τρίτη, 15 Οκτώβρη 2024, και ώρα 11.00πμ μέχρι 14:00, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων σε κινητοποίηση του σωματείου στην πλατεία του Ευδήλου στις 12:30, με βασικά αιτήματα την άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία Ικαρίας και Φούρνων, την οριστική λύση στο θέμα των μεταφορών μαθητών και την επαναλειτουργία των σχολικών επιτροπών.

Τα προβλήματα είναι άμεσα και επιτακτικά και ζητούν εξίσου άμεση λύση. Η κινητοποίηση και η παρουσία όλων μας είναι αναγκαία συνθήκη γι αυτό. Καλούμε όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές/ μαθήτριες να συμμετάσχουν.

 Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Δάμαλος Χρήστος Τζίνη Ολυμπία




2)ΕΝΩΣΗ  ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ  ΣΧΟΛΕΙΩΝ  ΙΚΑΡΙΑΣ                                                                      Ικαρία 13/10/24

τηλ.: 6977174307-6977044429                                                                                               αρ. πρωτοκ.: 96

e-mail: enosigoneonikarias@gmail.com

Προς :

ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

Κοιν.:

Σ.Ε.Π.Ε. - Ε.Λ.Μ.Ε. ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΣΓΜΕ)

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Μ.Μ.Ε

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

     Από την αρχή της σχολικής χρονιάς η Ένωση Γονέων Σχολείων Ικαρίας, είχε εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία της, όσο αφορά τις σχολικές μεταφορές αλλά και τα εκπαιδευτικά κενά σε όλες τις σχολικές βαθμίδες του νησιού.

   Μαθητές που δεν μεταφέρονται από και προς τα σχολεία, αφού ένα μήνα μετά το πρώτο κουδούνι, φαίνεται πως το να πάει ένα παιδί στο δημόσιο, κατά τα άλλα, σχολείο θα ζημιώσει πολύ τον κρατικό προϋπολογισμό…

   Για να μην αναφερθούμε στις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Σχολεία υπολειτουργούν, αφού λείπουν όχι μόνο, ειδικότητες όπως θεατρικής αγωγής, εικαστικών, κτλ, αλλά και βασικές όπως καθηγητές φυσικής, φιλόλογοι, ή δάσκαλοι και νηπιαγωγοί για να καλύψουν τα ολοήμερα προγράμματα. 

   Αφενός, εκτός του ότι μαθητές της δευτεροβάθμιας θα κληθούν να εξεταστούν τον Ιούνιο σε μαθήματα που ΔΕΝ διδάσκονται, αφετέρου, γονείς πρέπει να διακτινίζονται ώστε να μπορούν να είναι ταυτόχρονα και στην εργασία τους αλλά και να μεταφέρουν τα παιδιά τους προς το σχολείο ή να τα παραλάβουν από εκεί, αφού το υποτιθέμενο, σε πολλές περιπτώσεις, «ολοήμερο» είναι μόνο στα χαρτιά του υπουργείου.

   Η φετινή σχολική χρονιά, παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας με τις «11 καινοτομίες» του, εξελίσσεται σε μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών.

  Σε αρκετές σχολικές τάξεις, τα παιδιά μας «σαρδελοποιούνται», αφού λογίζονται ως «κόστος». Αρκετές συγχωνεύσεις τμημάτων πανελλαδικά, αποφεύχθηκαν κάτω από την πίεση και τον μαζικό αγώνα γονέων ,μαθητών και εκπαιδευτικών.

   Για τους λόγους αυτούς αλλά και για όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την Παιδεία , εμείς οι γονείς του νησιού υποστηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και καλούμε τους γονείς να πάρουν μέρος:

1. Στην στάση εργασίας της ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων την Τρίτη 15 Οκτωβρίου με συγκέντρωση στην πλατεία Ευδήλου στις 12:30μ.μ.

2. Στην 24ωρη Απεργία των εκπαιδευτικών την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, με συγκέντρωση στην πλατεία Ευδήλου στις 12:00 το μεσημ.

   Υποστηρίζουμε, επίσης την απεργία των υγειονομικών την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, απαιτώντας την άμεση μόνιμη πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις δομές υγείας του νησιού μας.

   Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανελλαδικής-πανεργατικής Απεργίας στις 20 Νοέμβρη.



3)ΣΕΠΕ Ικαρίας & Φούρνων: Ανακοίνωση για τα κενά εκπαιδευτικών


Τη Δευτέρα πάμε σχολείο… αλλά χωρίς εκπαιδευτικούς…..

Κάθε πέρσι και καλύτερα θα έλεγε κανείς για την κατάσταση στα σχολεία που όλο και χειροτερεύει, γιατί όπως μας λένε δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα για να δίνονται χρήματα για την εκπαίδευση. Άθλια κτίρια σχολείων και υποδομές σε όλη την Ελλάδα, μαθητές που στοιβάζονται σε κοντέινερ, γονείς και εκπαιδευτικοί που «βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη» για να στηρίξουν την εκπαίδευση των μαθητών και ανύπαρκτοι εκπαιδευτικοί με αποτέλεσμα να συγχωνεύονται και να καταργούνται τμήματα!

Στην Ικαρία  και στους Φούρνους στα μέσα του Οκτώβρη σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθώς λείπουν παρά πολλοί εκπαιδευτικοί! Συγκεκριμένα η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει χωρίς μουσικούς (2), δασκάλους(4), νηπιαγωγούς (1) δασκάλους ειδικής αγωγής(3), εκπαιδευτικούς θεατρικής αγωγής (2) και εικαστικών (2).  Μάλιστα υπάρχουν σχολεία που αδυνατούν να λειτουργήσουν το ολοήμερο πρόγραμμα επειδή δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί!!!

Απίστευτη η κατάσταση στη σχολική πραγματικότητα που αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί και το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι όταν μόνο τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων το 1ο εξάμηνο του 2024 ήταν στα 770εκ. €, τα κέρδη των σούπερ μάρκετ είναι πάνω από 11δις € και ταυτόχρονα το πλεόνασμα που έχει δημιουργηθεί από τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού ξεπερνά τα 5,5 δις . € για το πρώτο 7μηνο του 2024! Ταυτόχρονα δίνονται τεράστια ποσά  συνεχώς για τη συμμετοχή της χώρας μας στα διάφορα πολεμικά μέτωπα, που δεν αφορούν τα συμφέροντα της χώρας μας και ίσα ίσα αυξάνουν την εμπλοκή μας σε πιθανές πολεμικές συμπλοκές! Και σαν να μην έφτανε αυτό στοχοποιούνται οι φαντάροι που καταδικάζουν αυτή την εμπλοκή της χώρας  μας σε πολεμικούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών!


Αλλά δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα για παιδεία και υγεία!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ!

ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ!!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!


                               Η πρόεδρος                                               Η γραμματέας

                              Λεκάκη Όλγα                                           Σπάνδου Σωτηρία

Έρευνες, διάβασμα, ενημέρωση, συγκρότηση

 


Στα μισά του Οκτώβρη και παραμένουμε σταθεροί στις συνήθειές μας σε όλες τις εποχές του χρόνου. Άρα για το Σαββατοκύριακο που έρχεται, οργανωθείτε, ξεκινήστε τη μέρα σας συνδυάζοντας τον πρωινό καφέ με την ανάγνωση των ερευνών που θα παρουσιάσουμε, είτε μπροστά στον υπολογιστή σας, είτε έξω κοιτάζοντας την οθόνη του κινητού. 

Πάντα στοιχεία από αυτές έχουν αξία χρήσης και στο σήμερα.

Συντονιστείτε στο Blog μας και φυσικά και εντύπως στα δύο πρόσφατα βιβλία που βγάλαμε...

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Η Νέα Ιωνία με φίλους της Livorno στο γήπεδο

 


Η παλαιστινιακή σημαία σε αγώνα της Νέας Ιωνίας δεν είναι είδηση, αλλά συνήθεια. Είδηση σήμερα ήταν η παρουσία μερικών φίλων της ιταλικής Livorno, ομάδας με έντονο αριστερό στοιχείο στις τάξεις της. Δείτε το σχετικό βίντεο από κερκίδα της ιταλικής ομάδας.
Ακούστηκαν και τα γνωστά συνθήματα για την Παλαιστίνη, αλλά και για τα φαινόμενα τύπου Λιάγκα.

 Αγωνιστικά, η Νέα Ιωνία υποδέχτηκε τον Γιούχτα από την Κρήτη. Tο αποτέλεσμα υπέρ των γηπεδούχων με 3-0, διαμορφώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο. Την επόμενη αγωνιστική η Νέα Ιωνία πάει στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.
Και επειδή «μερακλώσαμε» να θυμίσουμε και το πρόσφατο βιβλίο μας.









Η νικηφόρα Μάχη της Ηλεκτρικής στις 13 Οκτωβρίου 1944

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Με στόχο να καταστρέψουν βασικές υποδομές, οι ναζί υποχωρούσαν το 1944 από την Αθήνα και τον Πειραιά. Ήδη είχαν τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς στον Πειραιά, αλλά με παρέμβαση του ΕΛΑΣ τη νύχτα 11 προς 12 Οκτωβρίου, απενεργοποιήθηκαν.

Η πρώτη μάχη αποτροπής της καταστροφής εργοστασίων, δόθηκε στο εργοστάσιο της ΚΟΠΗ, όπου ο ΕΛΑΣ απέτρεψε την καταστροφή του από τους Γερμανούς.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Gigi Meroni: 57 χρόνια από το τελευταίο «πέταγμα της πεταλούδας» - Ο «καλλιτέχνης» των ιταλικών γηπέδων

 


Απειλήθηκε απεργία στη Fiat αν πήγαινε με μεταγραφή στη Γιουβέντους.

...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Aποφράδα επέτειος είναι η 15η Οκτωβρίου 1967, τόσο για τους φίλους της ποδοσφαιρικής ομάδας της «Τορίνο», όσο και για πολλούς ποδοσφαιρόφιλους στο κόσμο. Αυτό γιατί ένας ποδοσφαιριστής με ιδιαίτερα χαρίσματα, τόσο αγωνιστικά, όσο και στην ψυχοσύνθεσή του, ο Τζίτζι Μερόνι, έχασε η ζωή του σε τροχαίο, όταν πεζός ο ίδιος, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο.

Ήταν σε αυτή την κατηγορία ποδοσφαιριστών που συχνά αποκαλούμε «μαέστρους», «μάγους της μπάλας» και με διάφορους χαρακτηρισμούς αποδίδουμε φόρο τιμής και θαυμασμό στις ενέργειές τους.


Ο Μερόνι ήταν η «πεταλούδα» που με το πέταγμά της δύσκολα πιάνεται, αυτό ήταν και το παρατσούκλι που του έδωσαν οι φίλαθλοι. Καλλιτεχνική φύση και εκτός του χορτοτάπητα, ο Μερόνι είχε ιδιαίτερη κλίση στη ζωγραφική και το σχεδιασμό ρούχων, ενώ ήταν λάτρης της μουσικής.



Ο γεννημένος το 1943 Λουίτζι (Τζίτζι) Μερόνι, έκανε τα πρώτα του βήματα στην ομάδα της Κόμο το 1960, με αποτέλεσμα να τον προσέξει και να τον εντάξει στο δυναμικό της η Τζένοα, για να γίνει ο σταθμός πριν την απόκτησή του το 1964 από την Τορίνο που πλήρωσε στους Γενοβέζους 300 εκατ. Λιρέτες.



Ο τύπος της εποχής πολλές φορές στάθηκε στον αντισυμβατικό του χαρακτήρα, εντός και εκτός γηπέδου. Ήταν η δεκαετία που σε όλο τον κόσμο ένα κίνημα νεολαίας, «έφευγε» από τα μέχρι τότε συντηρητικά πρότυπα της μεταπολεμικής εποχής.
Μακριά μαλλιά, φαβορίτες, άλλες επιλογές στο ντύσιμο, διαφορετικά μουσικά γούστα, ήταν τα στοιχεία της νέας κουλτούρας στα οποία ήταν απόλυτα προσαρμοσμένος και ο Μερόνι. Αυτοί που στην Ελλάδα ο Τύπος της εποχής αποκαλούσε «γιεγιέδες», ήταν παγκόσμιο φαινόμενο.

Το πιο ελαφρύ που αποδόθηκε σαν χαρακτηρισμός ήταν ότι θέλει να γίνει ο πέμπτος Μπήτλ και «Σκαθάρι του ποδοσφαίρου», λόγω κόμης, ντυσίματος και συμπεριφοράς, ειδικά για τη σχέση του με την αγαπημένη του, που πιεσμένη από το οικογενειακό της περιβάλλον να μην παντρευτεί ποδοσφαιριστή, οδηγήθηκε σε γάμο που δεν κράτησε για να ξαναγυρίσει στον Μερόνι.



«Λάδι» στη φωτιά έριξε και η επιλογή του Μερόνι να κυκλοφορεί συχνά κουβαλώντας μία κότα, όπως άλλοι κυκλοφορούσαν με πιο «αποδεκτά» κατοικίδια, με αποτέλεσμα τα δημοσιεύματα για την ιδιορρυθμία του να απογειωθούν.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

«Όψεις της κοινωνικής ιστορίας της ΑΕΚ» - Νέο βιβλίο με αφορμή τα 100 χρόνια του συλλόγου

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στις 7μμ θα παρουσιαστεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας (Αλατσάτων 27, κοντά στον ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας) το βιβλίο «Όψεις της κοινωνικής ιστορίας της ΑΕΚ», από τις εκδόσεις Μπαλτά και την εφημερίδα «Ο Πολίτης».

Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις: «Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις Εκδόσεις Μπαλτά, στη σειρά "εξ Ανατολών", ο συλλογικός τόμος με τίτλο «Όψεις της κοινωνικής ιστορίας της ΑΕΚ», με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της ΑΕΚ.

Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ) αποτελεί έναν από τους πολλούς αθλητικούς συλλόγους, που ιδρύονται στην Ελλάδα κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, και έναν από τους σημαντικότερους, οι οποίοι έχουν ως ιδρυτές τους πρόσφυγες που κατέφυγαν σ’ αυτήν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τα κείμενα αυτού του συλλογικού τόμου, που έχουν ως αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου στην Αθήνα, το 1924, δεν μελετούν μόνο όψεις της κοινωνικής του ιστορίας. Επιχειρούν επίσης να προσφέρουν ευρύτερη οπτική κατανόησης του αθλητικού φαινομένου, αναφορικά με την κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική και ιδεολογική του διαχείριση.

Τον τόμο επιμελήθηκαν οι Θανάσης Τσούμας και Ανδρέας Μπαλτάς, τα δε κείμενα συνέγραψαν οι Κώστας Κατσάπης, Αλέξανδρος Μακρής, Ανδρέας Μπαλτάς, Κυριακή Παπαθανασοπούλου, Βασιλική Τζαχρίστα, Θανάσης Τσούμας, Μενέλαος Χαραλαμπίδης και Μανώλης Χουμεριανός.


Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Δήμος Αθηναίων: Τελετή Μνήμης με αφορμή την 80η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Γ' Νεκροταφείο Αθηνών

 


Μία ειδική τελετή μνήμης για τα θύματα του ναζισμού, με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο 12 Οκτωβρίου -ανήμερα της επετείου- στο Γ' Νεκροταφείο Αθηνών, ο Δήμος Αθηναίων.



Κατοχή, η ταφή των νεκρών τον χειμώνα 41-42 (ΑΣΚΙ, Κατάλοιπα Έλλης Παπαδημητρίου Δωρεά Λένας Σαββίδη)

Κατά την τελετή που θα ξεκινήσει στις 16.00, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της «Διαδρομής Μνήμης 40-44», αφιερωμένης στα θύματα της περιόδου που δεν πρόλαβαν να γιορτάσουν την ελευθερία.

Η δράση εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» και πραγματοποιείται από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Δ/νσης Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Αθήνας.



Σε δήλωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε., Ιωάννης Γεώργιζας, επισήμανε: «Η “Διαδρομή Μνήμης 40-44”, είναι η ιστορία αυτού του τόπου που μάς αγγίζει όλους. Είναι μία διαδρομή που δεν περιορίζεται στα στενά όρια της πόλης, αλλά έχει υπερτοπικό χαρακτήρα, με τις μνήμες και τις μαρτυρίες των θυμάτων του ναζισμού να γίνονται δημόσια ιστορία. Στόχος της Αναπτυξιακής Αθήνας είναι να συνεχίσει να αναδεικνύει τους ιστορικούς χώρους και τα τοπόσημα, προσκαλώντας όσους ενδιαφέρονται να τα ανακαλύψουν».

Μέσα από τη «Διαδρομή Μνήμης» ξεδιπλώνονται ιστορίες του τόπου και των ανθρώπων, ενώ το πρωτότυπο εγχείρημα, επανασυστήνει στο κοινό το Γ' Νεκροταφείο ως ιστορικό τόπο μνήμης.


Η διαδρομή στο Γ' Νεκροταφείο

Η διαδρομή ξεκινά από την κεντρική είσοδο με ανηφορική πορεία κατά μήκος του χώρου, όπου άλλοτε ενταφιάζονταν ομαδικά τα θύματα της πείνας, του κρύου και των ασθενειών. Φτάνει στο Μνημείο Εκτελεσθέντων και στους τιμής ένεκεν τάφους. Συνεχίζει προς το Στρατιωτικό Τμήμα και, έπειτα, κατηφορίζει προς την πλατεία του Νεκροταφείου, για να συναντήσει τα μνημεία της Εθνικής Αντίστασης και της σφαγής του Αιγάλεω. Η περιήγηση είναι συγχρόνως θεματική και χρονολογική: από τον πρώτο χρόνο της Κατοχής και τον ζοφερό χειμώνα του ‘41-’42, στις εκτελέσεις του ’44 και, τέλος, στην επίσημη μνημονική μεταπολεμική χειρονομία. Ο περίπατος επεκτείνεται σε τάφους εκτελεσθέντων και συνεχίζεται ως το Εβραϊκό Νεκροταφείο.


Συντελεστές

Την επιστημονική επιμέλεια του έργου, «Όσοι δεν πρόλαβαν - Διαδρομή Μνήμης 40-44» καθώς και την έρευνα ανέλαβε η Ζέττα Αντωνοπούλου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης και Προϊσταμένη του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Αθηναίων. Στη μουσειολογική επιμέλεια και έρευνα συμμετείχε η Ελίζα Νεοφύτου, Αρχιτέκτονας – Παιδαγωγός, ενώ στην έρευνα και τα κείμενα η Νανά Ιακωβίδου Δρ. Ιστορίας – Αρχαιολογίας.

Ένα παιχνίδι με δυσάρεστες μνήμες από το παρελθόν

 


Τον Γιούχτα υποδέχεται την Κυριακή η Νέα Ιωνία για το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής και το παιχνίδι ξυπνάει μνήμες. 

Ήταν Κυριακή 19 Απριλίου 2015 και οι δύο ομάδες έπαιζαν και τότε στη Γ' Εθνική. 

Η Νέα Ιωνία μέχρι τα τελευταία λεπτά κέρδιζε με 1-0 και έκανε μία ξαφνική επίθεση όπου ο επιθετικός της (αν θυμάμαι καλά ο Καραχάλιος) έφυγε μόνος του και αντί να επιχειρήσει να κάνει το 2-0 πήγε κοντά στο σημαιάκι του κόρνερ για να ροκανίσει το χρόνο. 

Κάποια στιγμή του πήραν τη μπάλα οι Κρητικοί και πέρασαν στην επίθεση, όπου έγινε ένα μακρινό σουτ και αν θυμάμαι καλά βρήκε και λίγο σε αμυντικό των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα να γίνει το τελικό 1-1. 

Αν κέρδιζε η Νέα Ιωνία θα έμενε πάνω από τη γραμμή του υποβιβασμού με σημαντικές πιθανότητες να σωθεί. 

Με την ισοπαλία έμεινε από κάτω και επήλθε το μοιραίο που την έστειλε στις τοπικές κατηγορίες της Αθήνας.

Θυμηθείτε εκείνο τον αγώνα από την ανάρτησή μας με φωτο και τις συνθέσεις των ομάδων.

H ΟΕΝΓΕ για την στοχοποίηση φαντάρων

 


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα 10 Οκτωβρίου 2024

Α.Π:14146

ΠΡΟΣ:

    • ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ

    • ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

    • ΦΟΡΕΙΣ

    • MME

Ανακοίνωση Ε.Γ ΟΕΝΓΕ για στοχοποίηση φαντάρων που εναντιώθηκαν δημόσια στην αιμοδιψή πολεμική μηχανή ΗΠΑ ,ΝΑΤΟ, ΕΕ

Η Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ συμπαραστέκεται και είναι αλληλέγγυα με τους νέους στρατευμένους που εκφράζουν με κάθε τρόπο την εναντίωσή τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στη γενοκτονία που διεξάγει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη, την αιματοχυσία στο Λίβανο και τη γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή μας, που προετοιμάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μαζί με το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ.

Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά το πόσο επικίνδυνη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει άλλη μια φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, να διαθέσει το στρατηγείο της Λάρισας για να προσφέρει κάλυψη στους μακελάρηδες.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θ. Πλεύρης και του ΣΥΡΙΖΑ Π. Παππάς στοχοποιούν φαντάρους ζητώντας την τιμωρία στρατευμένου, επειδή εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους και την αλληλεγγύη του στους λαούς της περιοχής. Όπως ακριβώς κάνουν και τα κόμματά τους που έχουν πλήρη συμφωνία με την εμπλοκή της χώρας μας. 

Αποτελεί δικαίωμα των νέων στρατευμένων να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους και να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, πορείες, σε εκδηλώσεις ενάντια στην αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, στην αποστολή φρεγατών στην Ερυθρά Θάλασσα, ενάντια στη γενοκτονία στη ΓΑΖΑ και στο ΛΙΒΑΝΟ. 

Το εργατικό κίνημα της χώρας μας απαιτεί τώρα τέτοιες προσπάθειες να σταματήσουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση. Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, και ως τέτοια μοιράζονται και εκφράζουν τις ίδιες αγωνίες και διεκδικήσεις.  

Άλλωστε τέτοιες απειλές εκτοξεύονται από δεκαετίες και δεν τρομοκρατούν κανέναν. Δεν πτόησαν ούτε τους φαντάρους που κατά καιρούς διαδήλωναν ενάντια σε προηγούμενα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα (π.χ. ενάντια στους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία). Δεν πτοούν τους φαντάρους που κάθε χρόνο διαδηλώνουν ένστολοι στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Καλούμε τις Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών, τα σωματεία των υγειονομικών, όλους τους υγειονομικούς να καταδικάσουν την προσπάθεια τρομοκράτησης από την κυβέρνηση των φαντάρων που εναντιώνονται σε όλη τη χώρα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους πολέμους.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Καλό ταξίδι Τάσο!!


 Άλλος ένας από την παλιά φουρνιά των δημοσιογράφων «έφυγε» από κοντά μας. Από αυτούς που είχαν πάθος με το ρεπορτάζ και τη διασταύρωση της είδησης, την κριτική στα κέντρα εξουσίας, την στήριξη των «από τα κάτω», ώστε να βρίσκουν φωνή. 

Αυτοί πλέον είναι που σπανίζουν στο δυστοπiκό τοπίο των ΜΜΕ που επελαύνουν τα non paper και τα δελτία τύπου που μηρυκάζουν πρόθυμες μαριονέtες πολιτικών και οικονομικών κέντρων.

Ο συνταξιούχος εδώ και μερικά χρόνια από την ΕΡΑ, Τάσος Χατζηγεωργίου δεν είναι πιά μαζί μας. Βρεθήκαμε στους ίδιους χώρους εργασίας, στα ίδια ψηφοδέλτια στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ (αρχικά στους Financial Crimes και μετά στην Πρωτοβουλία για την ανατροπή), στην ίδια όχθη στον αγώνα ενάντια στο «μαύρο» της ΕΡΤ στηρίζοντας το εγχείρημα του ertopen. 

στο ertopen τη δύσκολη διετία 2013-2015

Είχαμε πρωτογνωριστεί όταν ξεκίναγα ως δόκιμος συντάκτης στην Αυγή, εκεί όπου δούλευε ο ίδιος ως πιο παλιός. Δουλέψαμε μαζί στο δημόσιο ΙΕΚ Μαρκόπουλου στο τμήμα δημοσιογραφίας και αυτός ήταν που ως πιο παλιός εκεί με είχε προτείνει. Τα ήπιαμε μαζί στο Πόρτο Ράφτη όπου έμενε τα τελευταία χρόνια. 

Κάναμε τις πλάκες μας και δώσαμε και τους αγώνες μας, έχοντας παραπλήσιες θεωρήσεις των πραγμάτων. Θα μας λείψει, αλλά ξέρουμε ότι δεν θέλει να στεναχωρηθούμε. Αφήνει πίσω του ένα γιό που τον καμάρωνε για τις αγωνιστικές του επιδόσεις στις πολεμικές τέχνες και τη σύζυγό του.

Υ.Γ. συνήθως όταν «φεύγει» κάποιος όσοι μένουμε πίσω λέμε ιστορίες που περάσαμε μαζί του. Εγώ θυμάμαι μία φορά που είχαμε αποκλειστεί από τα χιόνια για λίγες ώρες στην ΕΡΤ, νομίζω το 2008 αν δεν κάνω λάθος, του είχα φέρει ένα μπουκάλι τσίπουρο από την Ικαρία. Αποφασίσαμε να περάσουμε την ώρα μέχρι να ανοίξει ο δρόμος και να φύγουμε, να το πιούμε, αλλά χρειαζόταν να φάμε και κάτι για να μην μας χτυπήσει άσχημα. Εκείνη την ώρα το κυλικείο της ΕΡΤ είχε λίγα πράγματα και ήπιαμε όλο το μεγάλο μπουκάλι, τρώγοντας αμύγδαλα. Γλιτώσαμε τη σούρα, αλλά την πατήσαμε από το στομάχι γιατί πέσανε βαριά τα ξηροκάρπια.

Ο Τάσος θα αποτεφρωθεί την Παρασκευή στη Ριτσώνα.

H ANAKOIΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του συναδέλφου Αναστάσιου (Τάσου) Χατζηγεωργίου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα, έπειτα από πολύμηνη ασθένεια.

Ο Τάσος Χατζηγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1957. Μετά τις σπουδές του στην Ανωτέρα Σχολή Στελεχών Επιχειρήσεων, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σπουδές στην Πάντειο Σχολή, από όπου αποφοίτησε το 1988.

Ήδη από το 1981, είχε ξεκινήσει τη δημοσιογραφική του καριέρα στις εφημερίδες «Η Αυγή» και «Μεσημβρινή» και στη συνέχεια στον «Ελεύθερο Τύπο». Από το 2004, εργάστηκε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2021.

Ο Τάσος Χατζηγεωργίου υπηρέτησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα με προσήλωση στους κανόνες δεοντολογίας και διακρίθηκε για το ήθος και την εξαίρετη συναδελφική του συμπεριφορά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποχαιρετά με συγκίνηση τον συνάδελφο και συλλυπείται την οικογένεια, τα παιδιά, τους φίλους και τους οικείους του.

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Τάσο Χατζηγεωργίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024, στις 9:45, στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας.

Στάση εργασίας και συγκέντρωση εκπαιδευτικών στον Πειραιά - Καταγγέλλουν πειθαρχικές διώξεις σε βάρος τους


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Kινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα η ΕΛΜΕ Πειραιά, η ΟΛΜΕ και άλλα σωματεία, με δίωρη στάση εργασίας (12-2μμ) και συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και πορεία στη ΔΙΔΕ, καταγγέλλοντας διώξεις σε βάρος εκπαιδευτικών. Συμμετείχαν περί τα 400 άτομα.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές,  τρεις συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Πειραιά, αντιμετωπίζουν πειθαρχικές διώξεις και ενδεχομένως και να τεθούν σε αργία, οι δύο πρώτοι γιατί διαμαρτυρήθηκαν μαζί με συναδέλφους τους και μαθητές ενάντια στην αξιολόγηση και ο τρίτος για συμμετοχή σε κινητοποίηση και δημόσια έκφραση άποψης. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο τρίτος εκπαιδευτικός καλείται σε πειθαρχική διαδικασία ενώ έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί.

Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι παράλληλα με τις συγκεκριμένες περιπτώσεις σε εξέλιξη βρίσκονται πλήθος πειθαρχικών και ποινικών διώξεων ενάντια σε εκπαιδευτικούς στον Πειραιά για ποικίλους λόγους: Για συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά (με στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ) ενάντια στις εξετάσεις PISA, για «ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας», λόγω συμμετοχής σε κινητοποίηση στην επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Γρηγορόπουλου, με βάση τις απαγορεύσεις στην πανδημία, κλπ Εκτός των άλλων  διώκεται και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που συμμετείχε και συμπαραστάθηκε στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Επίσης για το ίδιο θέμα την θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13/10, 11 πμ, στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας (Νέστου 4, κοντά στο σταθμό μετρό Μέγαρο Μουσικής), ανοιχτή συνέλευση που καλεί η πρωτοβουλία συνδικαλιστικών οργανώσεων και κινήσεων-συλλογικοτήτων και κινήσεων γειτονιάς.

Θα ακολουθήσει την Τετάρτη 23/10, στις 10 πμ, συγκέντρωση στην ΠΔΕ Αττικής (ΞΕΝΙΑΣ 24, κοντά στο μετρό Μέγαρο Μουσικής) κατά την πραγματοποίηση των ακροάσεων των εκπαιδευτικών, την οποία καλούν η ΕΛΜΕ Πειραιά, η ΟΛΜΕ και άλλα σωματεία, που θα συνδυαστεί με 24ωρη απεργία μέσω δύο τρίωρων στάσεων εργασίας από ΕΛΜΕ Πειραιά και ΟΛΜE.

Σχετικές ειδήσεις

Υπέρ της απρόσκοπτης συνδικαλιστικής δράσης ψήφισμα των προέδρων των ΕΛΜΕ

Κινητοποίηση φορέων στις 21 Μαρτίου στον Πειραιά – Καταγγέλλουν συνδικαλιστικές διώξεις

Συγκέντρωση φορέων για υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών

Σωματεία και φορείς διαδηλώνουν στον Πειραιά για υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων

Μνήμες και ντοκουμένα με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές

 



Mέρες που είναι και για να γίνω συγκεκριμένος, με την αντιπυρική περίοδο να πηγαίνει προς το τέλος της, ο τραγικός απολογισμός και τα όσα έχει πει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία της, κάνουν το υλικό που αναρτούμε τραγικά επίκαιρο.

Σκαλίζοντας το αρχείο των αναλογικών φωτογραφιών για άλλους λόγους, βρήκα φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά του 1993 στην Ικαρία. Οι φωτο είναι από ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στον Άγιο Κήρυκο, από κατειλημμένα μέσα πυρόσβεσης που ήρθαν στο νησί από τη Σάμο, γιατί η Ικαρία δεν είχε επαρκή αριθμό από αυτά, επίσης ένα ελικόπτερο, αλλά και από την κατάληψη του διοικητηρίου που ήταν το κτήριο το οποίο στέγαζε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, η διοικητική «καρδιά» κατά ένα τρόπο, του νησιού και κατελήφθη όλο πλην των γραφείων του αστυνομικού τμήματος, που παραδόξως συμβίωνε αρμονικά με την υπόλοιπη χρήση του κτηρίου, άλλωστε τα είχαν ζήσει και οι ίδιοι, οπότε τι να έλεγαν σε ανθρώπους που είχαν κηδέψει τους δικούς τους.

Και τότε ο κρατικός μηχανισμός κατ΄ άλλους λειτούργησε όσο αποτελεσματικά μπορούσε, ενώ κατ' άλλους όχι και θα έμπαινε το μαχαίρι στο κόκκαλο!!

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη


 Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα 8 Οκτωβρίου 2024

Α.Π:14141

ΠΡΟΣ:

    • ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ

    • ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

    • ΦΟΡΕΙΣ

    • ΜΜΕ

Όλες και όλοι στην πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη και στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση του συνόλου των δίκαιων αιτημάτων μας. Για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για ανθρώπινα ωράρια, για δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

Ως εδώ! Δεν πρόκειται να δεχτούμε μετά από 10 χρόνια μνημονίων, κρίσης, εμπάργκου στις προσλήψεις στην υγεία, περικοπές στους μισθούς μας και στα δικαιώματά μας, να θυσιάσουμε τις ανάγκες μας και σε περίοδο ανάπτυξης για να αυξάνονται τα κέρδη και τα προνόμια των λίγων.  

Καμία έκπτωση στις ανάγκες μας! Δεν ανεχόμαστε να γίνει η απώλεια συνήθεια μας!

Αυξήσεις που εξανεμίζονται από την ακρίβεια και την φοροαφαίμαξη και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις απώλειες των τελευταίων 15 χρόνων. Προσλήψεις μόνιμων γιατρών που δεν αναπληρώνουν ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις, πόσο μάλλον τα τραγικά κενά των απαρχαιωμένων οργανισμών. Απογείωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της εργασιακής ομηρίας. Συνεχή «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις για να καλύπτονται όπως όπως τα κενά, υπερεφημέρευση, απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες, αγροτικοί και ειδικευόμενοι σε burnout πριν καν ξεκινήσουν να εργάζονται. Tριτοκοσμικές συνθήκες μετά από κάθε γενική εφημερία σε μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και όχι μόνο, στο Αττικό, στο Γ.Ν. «Γεννηματάς», στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και αλλού.

«Ταβάνι» στις αυξήσεις στους μισθούς μας, «ταβάνι» στις προλήψεις μόνιμων γιατρών, «ταβάνι» στην κρατική χρηματοδότηση για το δημόσιο σύστημα υγείας, «ταβάνι» στις παροχές του ΕΟΠΥΥ και του κράτους (διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπεία).

«Ταβάνι» όμως δεν υπάρχει για τη στήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ που σπέρνουν το θάνατο. Μόνο για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, 2.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας μας, δίνεται μισό εκατομμύριο τη μέρα, 3 δις το χρόνο! «Ταβάνι» δεν υπάρχει για τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων στην υγεία που τζιράρουν 2 δις ευρώ, στην ενίσχυσή τους ακόμα και με «ζεστό» χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης για «απογευματινά» χειρουργεία. «Ταβάνι» δεν υπάρχει για τις πληρωμές των ασθενών, που πληρώνουν 5,9 δις ευρώ από την τσέπη τους για την υγεία τους, στις αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων έως 480 %. 

Ως εδώ με τα ψέματα του υπουργού εμπορίου της υγείας! Επιστρατεύει τα δημιουργικά μαθηματικά όπως έκαναν και όλοι οι προκάτοχοι του, μηδενός εξαιρουμένου. Για τον υπουργό εμπορίου της υγείας αν η πληρότητα ενός νοσοκομείου είναι 50% και το ποσοστό κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων είναι επίσης 50%, τότε η στελέχωση του νοσοκομείου είναι ικανοποιητική! Για να δικαιολογήσει την τραγική υποστελέχωση, αξιοποιεί το κριτήριο της πληρότητας λες και τα νοσοκομεία είναι ξενοδοχεία. Τι και αν δεν υπάρχουν γιατροί για να καλύπτονται οι εφημερίες, τι και αν ένας γιατρός χρειάζεται να εφημερεύει τις μισές μέρες του μήνα! Τι και αν οι ασθενείς «ταξιδεύουν» σε άλλες πόλεις ακριβώς επειδή το νοσοκομείο της περιοχής τους είναι υποστελεχωμένο.

Απεργιακός ξεσηκωμός! Κλιμακώνουν την επίθεση σε βάρος μας, σε βάρος της υγείας των ασθενών μας, των οικογενειών μας, των παιδιών μας. Η γενικευμένη εφαρμογή των DRGs, της προίκας που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, θα οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό τα δημόσια νοσοκομεία που δε θα εξασφαλίζουν έσοδα από τους ασθενείς πελάτες. Από αυτό θα εξαρτάται το ύψος της χρηματοδότησης και η στελέχωση σε προσωπικό. Νέος γύρος λουκέτων σε τμήματα, κλινικές, νοσοκομεία.

Να σημάνει συναγερμός στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου! Η καθημερινή εφημέρευση των νοσοκομείων, για να κρύψουν κάτω από το χαλί το χάλι με τα ράντζα, θα γονατίσει το προσωπικό, θα αυξηθεί η εντατικοποίηση, οι διπλοβάρδιες, η υπερεφημέρευση. Η τακτική δωρεάν λειτουργία των νοσοκομείων θα τιναχτεί στον αέρα. Θα μειωθούν δραστικά οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις στο πρωινό ωράριο, οι τακτικές ιατρικές πράξεις, με αποτέλεσμα μεγάλος  αριθμός ασθενών να οδηγείται αναγκαστικά στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας. 

Η  γενικευμένη αγανάκτηση και η οργή να σπάσει το φράγμα της σιωπής! Να γίνει συμμετοχή στη συλλογική διεκδίκηση και δράση! 

Ότι έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα, η αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης των εφημεριών και η αυτοτελής φορολόγησή τους, η αύξηση του επιδόματος για τις άγονες περιοχές, δεν είναι οικειοθελείς παραχωρήσεις της κυβέρνησης. Είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας.

Κόντρα στην λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά, πιο οργανωμένα συνεχίζουμε!

Δεν είναι λύση για τον αγροτικό, τον ειδικευόμενο, τον ειδικευμένο γιατρό, το νόμιμο θεσμικό φακελάκι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και η άσκηση ιδιωτικού έργου. Δεν είναι «ελεύθερη επιλογή», «δικαίωμα» να επιδοθούμε σε κυνήγι πελατείας στην πιάτσα της αγοράς, μέσα και έξω από το δημόσιο σύστημα υγείας, απεμπολώντας οικειοθελώς τα δικαιώματά μας για αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινα ωράρια, ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειες μας.

Όλες και όλοι στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτωβρίου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Στο στόχαστρο η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της υγείας που ορθώνει εμπόδια στην ικανοποίηση των αναγκών μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

    • Διπλασιασμό των απολαβών των νοσοκομειακών γιατρών: 20% αύξηση του βασικού μισθού και διπλασιασμός του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας. Οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μην φορολογούνται. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. 

    • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων μέχρι την κάλυψή τους. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ικανοποίηση των αιτημάτων της ΟΕΝΓΕ για τις άγονες και προβληματικές περιοχές.

    • Αποκλειστική και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας. Δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

    • Καμία υπέρβαση του 48ωρου. Καμία μετακίνηση γιατρού. Κανείς αγροτικός, κανείς ειδικευόμενος να μην εφημερεύει χωρίς την παρουσία ειδικευμένου γιατρού.


Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Δήλωση της οικογένειας του Κωστή Μανιουδάκη (7/10/2024)


Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χανίων άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο από κοινού και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά των τεσσάρων αστυνομικών που εμπλέκονται στον θάνατο του συζύγου, αδελφού και πατέρα μας Κώστα Μανιουδάκη σε έλεγχο των ΤΑΕ Σούδας στις Βρύσες Αποκορώνου Χανίων την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Η άσκηση ποινικής δίωξης ήρθε μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης και με βάση την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη, που περιέγραφε το πλήθος των τραυμάτων που έφερε ο άνθρωπός μας στο κεφάλι του, γεγονός που υποδεικνύει προηγηθέντα ξυλοδαρμό.

Και ενώ η άσκηση ποινικής δίωξης είναι ήδη γνωστή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, καμία πειθαρχική τιμωρία δεν έχει ακόμα επιβληθεί στους τέσσερις διωκόμενους αστυνομικούς. Σε απάντηση που λάβαμε την 2/10/2024 από το Επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης (Τμήμα Διοικητικών Εξετάσεων) κατόπιν της από 20/9/2024 επιστολής μας προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, ενημερωθήκαμε ότι η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) περαιώθηκε την 13/5/2024, αλλά “από τη μελέτη-έλεγχο της δικογραφίας της ΕΔΕ δεν είχε καταστεί δυνατό να ενσωματωθεί στο σώμα της ΕΔΕ αντιγραφο της σχηματισθείσας ποινικής δικογραφίας, λόγω μη περαίωσης της προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου το συλλεχθέν ανακριτικό υλικό να αξιολογηθεί-συνεκτιμηθεί και να συμβάλει στη λήψη απόφασης επί της κρινόμενης πειθαρχικής υπόθεσης, αποτελώντας ουσιαστική έλλειψη, με αποτέλεσμα την 23-5-2024 να επιστραφεί η πειθαρχική δικογραφία από την Υπηρεσία μας στον ενεργούντα την ΕΔΕ αξιωματικό για συμπλήρωση”. Ενημερωθηκαμε επίσης κάτι το οποίο γνωρίζαμε, ότι δηλαδή η λήψη του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας είναι, κατά το α. 15 παρ. 2 του πδ 120/2008, “δυνητική” στις περιπτώσεις άσκησης ποινικής δίωξης για αδίκημα για το οποίο απειλείται ποινή κάθειρξης ή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Πρόκειται για προφάσεις και σοφίσματα που όχι μόνο δεν μας πείθουν, αλλά μας εξοργίζουν.

Αν η ΕΛΑΣ ενδιαφερόταν τόσο πολύ για τη νομιμότητα όπως λέει, με τα άρθρα και τους νόμους που επικαλείται, θα είχε φροντίσει να ολοκληρώσει την πειθαρχική έρευνα στο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος και συγκεκριμένα το ά. 26 παρ. 14 του πδ 120/2008: “Η Ε.Δ.Ε. περατούται εντός της οριζόμενης από τον διατάξαντα προθεσμίας, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί, εάν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι, για μια ακόμη φορά από τον διατάξαντα, με αιτιολογημένη απόφαση του, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες”. Τουναντίον έχουν κιόλας περάσει 13 μήνες από τον θάνατο του οικείου μας, με τον πειθαρχικό φάκελο να λιμνάζει πλέον σε κάποια συρτάρια.

Αλλά και επί της ουσίας, η απάντηση της ΕΛΑΣ δεν είναι πειστική. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της ΕΔΕ εξετάστηκαν όλοι οι μάρτυρες που κατέθεσαν στην ποινική προδικασία και προσκομίστηκαν όλα τα κρίσιμα έγγραφα, ιατροδικαστικά και άλλα. Είναι δε γνωστό ότι η πειθαρχική διαδικασία είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από την ποινική δίκη και δεν αναστέλλεται εν όψει αυτής.

Αυτό που μένει από την απάντηση της ΕΛΑΣ είναι ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ δεν κρίνουν ως ικανό λόγο για τη θέση αστυνομικού σε διαθεσιμότητα την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση! Αυτό και μόνο τα λέει όλα, είναι δε ικανό να εξηγήσει το πλήθος των περιστατικών αυθαιρεσίας που διαβάζουμε στις εφημερίδες, με τους “ανεξιχνίαστους” θανάτους σε Αστυνομικά Τμήματα να έχουν πλέον καταντήσει ρουτίνα.

Η κοινωνία των Χανίων έχει βγάλει τα συμπεράσματά της, όχι μόνο για τον “ανεξήγητο” θάνατο του Κωστή Μανιουδάκη αλλά και για την επιχειρούμενη συγκάλυψη εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για δικαιοσύνη, όχι μόνο στο πλαίσιο της ανάκρισης που έχει ανοίξει, αλλά και σε όλα τα επίπεδα. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα απεύθυνσης σε εθνικούς και διεθνείς φορείς, ανάμεσά τους στον Συνήγορο του Πολίτη που ήδη έχει επιληφθεί της υπόθεσής μας ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (ΕΜΗΔΙΠΑ), αλλά και στην Επιτροπή του ΟΗΕ για την πρόληψη των βασανιστηρίων που επισκέπτεται αυτές τις μέρες τη χώρα μας.

Οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην ανθρωποκτονία του Κωστή Μανιουδάκη πρέπει να εκδιωχθούν άμεσα από το αστυνομικό σώμα και να λογοδοτήσουν σε ποινικό δικαστήριο για τις πράξεις τους.

Παρακαλούμε για τη δημοσίευση και κοινοποίηση της παρούσας ανακοίνωσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Με εκτίμηση,

Μαρια Γλεντούση, σύζυγος Κώστα Μανιουδάκη,

Πέτρος Μανιουδάκης, αδελφός Κώστα Μανιουδάκη,

Αναστάσιος-Γεωργιος Μανιουδάκης, γιος Κώστα Μανιουδάκη.



«Η επανάληψις μήτηρ μαθήσεως»


«Η επανάληψις μήτηρ μαθήσεως», έλεγε ένα παλιό τσιτάτο και είναι πράγματι έτσι., έστω και αν τροποποιήσουμε λίγο το συλλογισμό. 

Η επαναλαμβανόμενη συνήθεια να πίνετε τον πρωινό σας καφέ το Σαββατοκύριακο, διαβάζοντας τα θέματα και τις έρευνες που ετοιμάζουμε για εσάς, ενισχύει τις ιστορικές σας γνώσεις και τα «εργαλεία» που αυτές μας δίνουν.

Συντονιζόμαστε λοιπόν στο blog και για το ΣΚ που έρχεται και φυσικά υπενθυμίζουμε και τα δύο τελευταία μας βιβλία, τις «Εργατικές Ιστορίες Β' μέρος» και το «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική».

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Εντός έδρας με τη σημαία της Παλαιστίνης


Πρωτος εντός έδρας αγώνας, στη φυσική της έδρα, της Νέας Ιωνίας στη Γ' Εθνική μετά από χρόνια και με φιλοξενούμενη ομάδα αυτή του ΜΑΡΚΟ. 

Φυσικά υπήρχε παλαιστινιακή σημαία στο γήπεδο, ενώ ακούστηκαν και ανάλογα συνθήματα, όπως λευτεριά στην Παλαιστίνη και άλλα. 

Τελικό σκορ 1-1 με ισοφάριση του ΜΑΡΚΟ στις καθυστερήσεις. 

Π. Παπαπολυβίου: Oι Κύπριοι στήριξαν τους Ελλαδίτες πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Από την Κύπρο και τον πανεπιστημιακό χώρο και πιο συγκεκριμένα της ιστορικής έρευνας, προέρχεται ο συνομιλητής μας Πέτρος Παπαπολυβίου. Τον συναντήσαμε στην Αθήνα με αφορμή την ομιλία του στη βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Χρυσόστομου Φουντούλη «Οι Αιγαιομάχοι της Ικαρίας», που παρουσιάζει ιστορικά ντοκουμέντα και τη σχέση του νησιού με την Κύπρο στα χρόνια της ικαριακής επανάστασης του 1912 που αποτίναξε τον οθωμανικό ζυγό.

Δεν αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη και συζητήσαμε μαζί του με αφορμή το ερευνητικό πεδίο της υποδοχής προσφύγων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, από την Ελλάδα (και) στην Κύπρο, με το οποίο έχει ασχοληθεί. Επίσης ήταν στους ομιλητές των εγκαινίων της έκθεσης «Κύπρος  '74 -  Δεν ξεχνώ» που εγκαινίασε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ποιος είναι ο συνομιλητής μας: Ο Πέτρος Παπαπολυβίου έζησε τα πρώτα 14 χρόνια της ζωής του, μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 και την προσφυγιά, στην κατεχόμενη, σήμερα, Λάπηθο της επαρχίας Κερύνειας. 


Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου  είναι Κοσμήτορας και αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και το συγγραφικό του έργο επικεντρώνονται στη σύγχρονη ελληνική ιστορία και στην πολιτική ιστορία της Κύπρου, με έμφαση στην ιστορία του ενωτικού κινήματος και του  κυπριακού εθελοντισμού, και από τα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περίοδο της τουρκικής εισβολής.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται μονογραφίες και άρθρα για την κυπριακή συμβολή στην Επανάσταση του 1821, στους ελληνικούς πολέμους από το 1897 μέχρι τον Εμφύλιο και στους δύο Παγκοσμίους πολέμους, τον Αγώνα της ΕΟΚΑ και την ιστορία της Κύπρου από το 1960 μέχρι το 2008. Είναι Πρόεδρος της Ακαδημίας Ιστορικών Σπουδών Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και Επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

-Ποιος ήταν ο τρόπος που υποδέχτηκαν οι Κύπριοι τους Έλληνες πρόσφυγες στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;

-Τους υποδέχτηκαν όπως άρμοζε όταν ένας αδελφός υποδέχεται τον αδελφό του, το αίμα του μετά από μια αποχώρηση μερικών δεκαετιών. Ήταν πολύ συγκινητικές οι στιγμές που διαδραματίστηκαν και αυτό υπάρχει στην ζώσα παράδοση.

Εγώ γεννήθηκα, μεγάλωσα στη Λάπηθο. Η Λάπηθος είναι από τις μεγαλύτερες κωμοπόλεις της Κύπρου, δυτικά της Κερύνειας.

Κοντά εκεί έγινε και απόβαση δυστυχώς πριν 50 χρόνια από τους Τούρκους και είχαν μαζευτεί (την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου) ο κόσμος αφού τους είδε έτσι από τους πρόποδες του Πενταδάκτυλου είχε δει το καΐκι να έρχεται μια μεγάλη ομάδα προσφύγων από τη Χίο και κατέβηκαν και εκεί πρόχειρα έκανε ένας έρανο ότι είχαν οι άνθρωποι πάνω τους.

Και αυτό το άκουσα από συγχωριανούς μου μετά από δεκαετίες. Και μπήκε ένας εκπρόσωπος εκείνη την ώρα από όλους τους συγχωριανούς και πήγε με τα πόδια στο καΐκι και τους έδωσε τα χρήματα ως μια πρώτη βοήθεια, γιατί μετά τους έπαιρναν οι Βρετανοί και τους έβαζαν καραντίνα στα λοιμοκαθαρτήρια και μετά μπορούσαν να ελευθεροκοινωνήσουν με τον με τους Κυπρίους.

Αλλά και όταν έβγαιναν από τα Λαζαρέτα, από την καραντίνα, ο κόσμος τους υποδέχτηκε με πολύ αγάπη. Αρκετές από τις κοπέλες παντρεύτηκαν στο νησί, καθώς οι Βρετανοί δεν ήθελαν με τίποτα να επιτρέψουν την παραμονή των προσφύγων στην Κύπρο και με το τέλος του πολέμου έβγαλαν διάταγμα να φύγουν εκτός όσες ήταν παντρεμένες εκεί.



Η θαλάσσια πορεία προσφύγων από τους Φούρνους Κορσεών έως την Κύπρο με μία βάρκα!!

-Αιφνιδιάστηκε η κυπριακή κοινωνία από την εικόνα των προσφύγων; Ήξερε βέβαια ότι γίνεται πόλεμος και είχε ακούσει ότι έφευγαν.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Συμπλήρωσε 120 χρόνια ζωής και δράσης η Αναγέννηση Καρδίτσας

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Κάποτε σε μία πιο παλιά αναφορά μας είχαμε χαρακτηρίσει “Ικαριώτισσα” (από άποψη μακροζωίας) του ελληνικού ποδοσφαίρου την Αναγέννηση Καρδίτσας και από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και φτάσαμε αισίως στα 120 χρόνια ζωής και δράσης.


Ο “Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννησις”, όπως ήταν η ονομασία του συλλόγου, που ιδρύθηκε το έτος 1904 και είχε σαν πρόγονο το “Λαϊκό Αθλητικό Σύλλογο η Αθηνά”, που αποτέλεσε τον προπομπό για την ίδρυση της Αναγέννησης.

Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1886 εκτιμάται ότι ήταν σημαντικό κίνητρο για την εποχή εκείνη, για να συγκροτηθεί η αθλητική δραστηριότητα.


Όπως αναφέρει η Αναγέννηση Καρδίτσας στην ιστορία της: “Ιδρυτές του συλλόγου ήταν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, που αποτέλεσαν και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου: Πρόεδρος: Καραθάνος Ηρακλής, έμπορος.Γεν. Γραμματέας: Σαμαρόπουλος Γεώργιος, αγροτοκαλλιεργητής και δημοσιογράφος αργότερα Μέλη: Παλαμιώτης Αθανάσιος, έμπορος, Χριστούλας Περικλής, νομικός και βουλευτής επαρχίας Καρδίτσας αργότερα, Παρθένης Άγγελος, αθλητής σφαιροβολίας. Κόφφας Γεώργιος, τραπεζίτης. Σαμαράκης Κων/νος, θείος του λογοτέχνη Αντώνη Σαμαράκη”.



Όπως έγραφε ο αείμνηστος Φώτης Ματθαιόπουλος στο οδοιπορικό του:

“Απλοί άνθρωποι της βιοπάλης, επιστήμονες, εργάτες, δάσκαλοι και μαθητάδες, λευκοί, μαύροι, κίτρινοι και κόκκινοι, έχουν θέση σε μια συνεργασία ΑΡΜΟΝΙΚΗ και ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ για μια προσπάθεια ν’ αγωνιστούν ομαδικά..

Στις αλάνες, έξω στη φύση, στον καθαρό αέρα, παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι για μία έστω ευχάριστη στιγμή της ζωής μας. Εκεί, στον απέραντο χώρο της φύσης ο άνθρωπος βρίσκει το στοιχείο του…”

Αυτό είναι αθλητισμός!

Αυτό είναι ζωή, αυτό είναι η “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”.



Aν και όλη η ιδρυτική ομάδα της Αναγέννησης είχε σημαντική κοινωνική δραστηριότητα, καθώς τα μέλη της ήταν αυτό που σήμερα θα λέγαμε “ενεργοί πολίτες” σε όλα τα επίπεδα και στον αθλητισμό, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στο Γιώργο Σαμαρόπουλο.


Για να έχουμε το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, να θυμίσουμε ότι ο Μαρίνος Αντύπας, δολοφονήθηκε στις 8 Μαρτίου 1907. Ο Γιώργος Σαμαρόπουλος, ένθερμος υποστηρικτής της αγροτιάς, μέσα στη φωτιά εκείνων των χρόνων, “είδε” ότι ο αθλητισμός είναι μία από τις παραμέτρους, που μαζί με τη βελτίωση του επιπέδου ζωής σε άλλους τομείς, μπορούν να πάνε την κοινωνία μπροστά.

Όπως αναφέρει λοιπόν η Αναγέννηση στην ιστορία της, ήταν: “Ο Γενικός Γραμματέας του πρώτου ιδρυτικού συμβουλίου. Γέννημα θρέμμα της αγροτιάς και του κάμπου.

Νέος ξεκίνησε ως γραμματέας του συλλόγου και αφοσιώθηκε στο κίνημα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αργότερα έγινε δημοσιογράφος και ένθερμος υποστηρικτής του “Αγροτικού Ζητήματος”, αγωνίστηκε με όλη του την ψυχή και με άλλους για την απαλλοτρίωση και το ξεσκλάβωμα του αγρότη. Πύρινα άρθρα ξεσήκωναν τους “κολλήγους” και συνέβαλαν στην επανάσταση.



Ο πατέρας του Απόστολος Σαμαρόπουλος, γνωστός κι αυτός για τα φίλαθλα συναισθήματά του, ίδρυσε την εφημερίδα “Θεσσαλιώτης”.

Σήμερα η Αναγέννηση αγωνίζεται στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας, ενώ διαθέτει και προπονητικό κέντρο, τo «Γεώργιος Μπαζής».

Σήμερα τα καναρίνια της Καρδίτσας που βρίσκονται στη Γ’ Εθνική, συνεχίζουν με επιτυχία το δημιουργικό τους έργο, με “βαρύ” φορτίο, αλλά και οδηγό, την μεγάλη ιστορία της Αναγέννησης.

Πηγή φωτο & στοιχείων: Αναγέννηση Καρδίτσας


Έρευνα: Νάσος Μπράτσος