Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Όταν η Ελλάδα έπαιζε ποδόσφαιρο για ενίσχυση των σεισμοπαθών της Χαλκιδικής το 1932 (Α' μέρος)


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Σεπτεμβρίου 1932 και η Χαλκιδική, ειδικά η Ιερισσός, αντιμετώπισαν τις συνέπειες του Εγκέλαδου. Ισχυρές σεισμικές δονήσεις δημιούργησαν εικόνες βιβλικής καταστροφής. Απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, καταστροφές σπιτιών και λοιπών εγκαταστάσεων οδήγησαν όλη την περιοχή σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης. Σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν έρανοι και διάφορες πρωτοβουλίες με στόχο την έκφραση άμεσης αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους, σε συνδυασμό και με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Ο χώρος του αθλητισμού όχι μόνο δεν έμεινε ασυγκίνητος, αλλά εκδηλώθηκε η αλληλεγγύη μέσα στα γήπεδα με αποφάσεις διοργάνωσης αγώνων, τα έσοδα των οποίων θα πήγαιναν για στήριξη των πληγέντων.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός άφησαν στην άκρη τις αντιπαλότητές τους και μπήκαν από κοινού μέσα στο κίνημα αλληλεγγύης, παίζοντας μεταξύ τους για τον κοινό σκοπό.
Δεν ήταν οι μόνοι καθώς αρκετά σωματεία συστρατεύτηκαν στην προσπάθεια αυτή, δείχνοντας ότι τα κοινωνικά προβλήματα δεν «σταματούν» στη θύρα του γηπέδου, αλλά αντίθετα προβληματίζουν και κινητοποιούν τους πάντες, είτε φοράνε κοντά παντελονάκια, είτε όχι.



29-2-1932 εφημερίδα Μακεδονία

Δημοσίευμα της 19 Οκτωβρίου 1932 στα Αθλητικά Χρονικά: «Εις ολόκληρον την Ελλάδα οργανούνται αγώνες υπέρ των σεισμοπαθών, την Τετάρτην παίζουν οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, την Κυριακήν συναντάται ο Ολυμπιακός με την ΑΕΚ. Ποίαι συναντήσεις θα γίνουν εις τας λοιπάς πόλεις.

Κατόπιν αποφάσεως της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας την προσεχήν Τετάρτην εορτήν του Αγίου Δημητρίου θα οργανωθούν εις όλην την Ελλάδα ποδοσφαιρικοί αγώνες των οποίων αι εισπράξεις θα διατεθούν εξ ολοκλήρου υπέρ των σεισμοπαθών.



29 Σεπτέμβρη 1932 εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Εις τας Αθήνας θα οργανωθή ο μεγίστης σπουδαιότητος φιλικός αγών μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού (Πειραιώς) και του Παναθηναϊκού (Αθηνών).
Η συνάντησις θα γίνη εις το γήπεδον του Παναθηναϊκού και θα διατελή υπό την προστασίαν του Υπουργού της Παιδείας.
Εις την Θεσσαλονίκην θα γίνη η συνάντησις των ομάδων του Άρεως και του Μεγ. Αλεξάνδρου η οποία αναμένεται με ανυπομονησίαν από το Μακεδονικόν κοινόν.
Αι εισπράξεις των δύο αγώνων ως και άλλων μικροτέρας σπουδαιότητος θα οργανωθούν εις διαφόρους πόλεις της Ελλάδος, θα αποσταλλούν εις την επιτροπήν εράνων σεισμοπαθών, αμέσως. Εν τω μεταξύ την προσεχή Κυριακήν θα συναντηθούν εις το γήπεδον του Παναθηναϊκού εις φιλικόν αγώνα αι ομάδες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.


Επίσης θα συναντηθούν εις φιλικόν αγώνα προ της ανωτέρω συναντήσεως αι ομάδες Β’ Παναθηναϊκού και Ηλυσσιακός».
Για την ιστορία, στη Θεσσαλονίκη ο Άρης κέρδισε με 8-0 το Μ. Αλέξανδρο, παρουσία χιλιάδων θεατών, όμως η εφημερίδα Μακεδονία στις 27-10-1932 δηλώνει δυσαρεστημένη καθώς περίμενε περισσότερο κόσμο, λόγω και του σκοπού του αγώνα, με εισπράξεις περίπου 15.000 δρχ.



28-9-1932 εφημ. Μακεδονία

Στις 26-10-1932 στα Αθλητικά Χρονικά ανήμερα του αγώνα ΠΑΟ-ΟΣΦΠ για τους σεισμόπληκτους που είναι το βασικό θέμα στην πρώτη σελίδα, διαβάζουμε: «Ο σημερινός αγών των αιωνίων αντιπάλων είναι φιλικός ευεργετικός. Το προϊόν της εισπράξεως θα διατεθή δια τους σεισμοπαθείς της Χαλκιδικής οι οποίοι άστεγοι και γυμνεύοντες αναμένουν την ενίσχυσιν του Πανελληνίου».

Οι εισπράξεις


Τιμές εισιτηρίων 10, 20, 30 δραχμές και πλην δημοσιογράφων όλοι οι άλλοι θα έκοβαν εισιτήριο για την είσοδό τους.
Τελικός απολογισμός στον αγώνα 2-0 υπέρ των ερυθρόλευκων και εισπράξεις 60.000 δραχμών από τις οποίες πήρε 12.000 ο ΠΑΟ για ποσοστά του γηπέδου, 12.000 η ΕΠΟ και από τα υπόλοιπα αφαιρούνται 6.000 δρχ σαν έξοδα αγώνα και μένουν για τους σεισμοπαθείς 30.000 δρχ. Ως προς τις κρατήσεις ΠΑΟ και ΕΠΟ εκτίμησή μας είναι ότι θα μπορούσαν να το χειριστούν καλύτερα για να μείνει κάτι παραπάνω.


Εκτίμηση του Τύπου ήταν ότι παρά τη μεγάλη προσέλευση οι εισπράξεις ήταν μικρές λόγω της χαμηλής τιμής στα εισιτήρια.
Στις 28-1-1932 διαβάζουμε ότι ο αγώνας Εθνικός Πειραιά-ΑΕΚ υπέρ των σεισμοπαθών ματαιώθηκε, γιατί υπήρξε ασυνεννοησία μεταξύ της Ολυμπιακής Επιτροπής και του κ. Ρούνιου επιστάτη του Ποδηλατοδρομίου, (ο πρόγονος του γηπέδου Καραϊσκάκη) που δεν παρέδωσε το γήπεδο, αλλά η ΕΠΟ που δήλωσε ότι η ίδια δεν φταίει θα φροντίσει με την πρώτη ευκαιρία να γίνει ο αγώνας.



29 Σεπτέμβρη 1932 εφημ. Μακεδονία


Δεν ήταν η μοναδική φορά που ο αθλητισμός έδινε τα «διαπιστευτήριά» του στην κοινωνική αλληλεγγύη εκείνα τα χρόνια.
Λίγους μήνες πριν το σεισμό διαβάζουμε στην εφημερίδα Αθλητικά Χρονικά στις 30-5-1932: «Την παρελθούσαν Κυριακήν εις το Στάδιον του Ολυμπιακού, έλαβε χώραν ο αναβληθείς την προηγουμένην Κυριακήν λόγω του καιρού αγών, μεταξύ των ισχυροτέρων σωματείων μας Παναχαίκής και Ολυμπιακού. Ο αγών αυτός ήτο φιλικού χαρακτήρος, αι δε εισπράξεις του διετέθησαν προς θεραπείαν ασθενούντος σοβαρώς ποδοσφαιριστού της Παναχαϊκής. Η ευγενής αύτη χειρονομία των σωματείων μας είναι καθ΄όλα αξιέπαινος, ως και πάντες οι παρευρεθέντες την παρελθούσαν Κυριακήν στο Στάδιο του Ολυμπιακού, οι οποίοι δεν ήσαν λίγοι. Προς την ομάδα του Ολυμπιακού απευθύνουμε ένα μεγάλο εύγε, διότι άνευ ουδεμίας αμοιβής προσεφέρθη να παίξη υπέρ του πάσχοντος συναδέλφου της».


Για τη ιστορία το σκορ ήταν 2-2 και οι αγωνισθέντες στον αγώνα κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν:
Παναχαϊκή: Βετούλης, Γκίκας, Σπηλιωτόπουλος, Κωστομοίρης, Μουχτής, Παναγιωτόπουλος, Σκλιβανιώτης, Μπελιές, Πολίτης, Σέμπος και Παναγιωτόπουλος ΙΙ.
Ολυμπιακός Πατρών: Λαγός, Βαλσαμάκης, Πασματζής, Χριστόφορος, Καραμπετιάν, Παναγιωτίδης, Γρηγορόπουλος, Αρναούτης, Συνοδινός, Πολυκράτης, Καβούκης και Γιαννικάκης.
Διαιτητής ο προπονητής του Αστέρα Αγρινίου Ούγγρος κ. Γκέζα. Τα τέρματα πέτυχαν οι Σέμπος, Συνοδινός (δύο), Πολίτης.


Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τη δεκαετία του 1930 η διοργάνωση αγώνα κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν σαφώς πιο δύσκολη από τις δικές μας εποχές, τόσο γιατί οι υποδομές και οι μηχανισμοί διοργάνωσης ήταν πολύ πιο πίσω από τους σημερινούς και οι ποδοσφαιριστές ακόμα και στα μεγάλα σωματεία δεν ήταν επαγγελματίες, αλλά σε μεγάλο ποσοστό εργαζόμενοι, άνεργοι, ημιαπασχολούμενοι και είχαν να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας.
Ίσως αυτό να δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην προσφορά τους και στην αθλητική-κοινωνική κληρονομιά που άφησαν.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος