Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

«Καμπή θριάμβων»: Λογοτεχνική μαρτυρία από το αντάρτικο στην Αττική και των Δεκεμβριανών

 


ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ 

Κούλη Ζαμπαθά

Καμπή θριάμβων

Λογοτεχνική μαρτυρία από το αντάρτικο στην Αττική  και των Δεκεμβριανών 


Λίγα λόγια για την έκδοση 

Το βιβλίο Κουλή Ζαμπαθά ανήκει στα βιβλία εκείνα πού είναι μαρτυρίες, γιατί ο συγγραφέας του έχει και προσωπικά βιώματα από την ιστορούμενη εποχή, ταυτόχρονα όμως ανήκει και στο είδος εκείνο που λέγεται λογοτεχνικό χρονικό, γιατί χωρίς την αυστηρή οριοθέτηση σε χρονολογίες και σέ ονόματα υπαρκτών προσώπων ανιστορεί μια εποχή με λογοτεχνικό αναπλαστικό τρόπο.

Οι ήρωές του είναι υπαρκτοί με τα ψευδώνυμό τους. Τα Ιστορούμενα γεγονότα είναι αληθινά χωρίς ημερομηνίες και η εσωτερική δομή και ή αρχιτεκτονική του χρονικού αυτού, δείχνουν τον έμπειρο λογοτέχνη που γνωρίζει με απλό τρόπο να δίνει βαθιά νοήματα με ενάργεια και γλαφυρότητα.

Όπως ο ίδιος ο Κούλης Ζαμπαθάς προέτασσε στην πρώτη έκδοση το 1946: «Τα κομμάτια τούτα γραφτήκανε στο θριαμβικό Δεκέμβρη του 1944. Όπως τάζησε ο συγγραφέας έτσι και τάδωσε. Απλά, χωρίς πλουμίδια σα σκίτσα εποχής».

Το περιεχόμενο

Τοπικά τα γεγονότα που αναφέρονται στο χρονικό στο πρώτο μέρος («Στα διάσελα με τους χρυσαετούς») διαδραματίζονται στα χωριά της Αττικής, και της Βοιωτίας, μιας περιοχής, που επειδή βρισκόταν κοντά στην Αθήνα είχε υποστεί τη μεγαλύτερη δοκιμασία τόσο από τούς Γερμανούς, όσο και τους Γερμανοτσολιάδες. Σ’ αυτή την περιοχή βρισκόταν το θαλάσσιο πέρασμα του Ωρωπού, το Σχηματάρι, το αεροδρόμιο τής Τανάγρας, η γέφυρα της Χαλκίδας και οι δρόμοι που οδηγούσαν για τη Λειβαδιά και τη Λαμία.

Από την πλευρά του ΕΛΑΣ η περιοχή αυτή υπαγόταν στη δικαιοδοσία στην αρχή του 34ου Πεζικού Συντάγματος, σε συνέχεια της 5ης Ταξιαρχίας και αργότερα της 2ας Μεραρχίας στην οποία υπαγόταν και το 7ο Σύνταγμα τής Εύβοιας.

Στη βιβλιογραφία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και το βιβλίο του Κούλη Ζαμπαθά («Στα Διάσελα με τους Χρυσαετούς»), είναι μια ακόμη σημαντική μαρτυρία.

Το δεύτερο μέρος του Βιβλίου αφορά το Δεκέμβρη που στα 1946 κυκλοφόρησε με τον τίτλο («Καμπή Θριάμβων») σε τριακόσια μόνο αντίτυπα, σε χασαπόχαρτο δεδομένης της έλλειψης τυπογραφικού χαρτιού.  

(Από τον πρόλογο)  


Λεπτομέρειες έκδοσης

Εκδότης: Εκδόσεις Ατέχνως

Χρονολογία: Οκτώβριος 2024

Εξώφυλλο: Πέτρος Φιλιππίδης

Αριθμός σελίδων: 108

Διαστάσεις: 14Χ21

ISBN: 978-618-5685-42-3

Τιμή 14 (συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ)


Διάθεση – Διανομή: 

Κεντρική διάθεση: Τσιγαρίδας ΑΕ - 210.2717521

Συμμετρία ΑΕ:  21 1104 1900

Κεντρική διάθεση για την Κύπρο: Βιβλιοπωλείο Περιδιάβαση  (Τηλ:24 645646, 99545635)

Μπορείτε να το παραγγείλετε και να το παραλάβετε στο χώρο που θα μας υποδείξετε. Παραγγελίες είτε 

με email EkdoseisAtexnos@gmail.com

μέσω του site ekdoseis-atexnos.gr  

τηλεφωνικά 📱 6979795057