Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Διαχρονικά στο πλευρό της Ειρήνης ο αθλητισμός

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Μεγάλα ζητήματα προέκυψαν στις αθλητικές διοργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο με αφορμή τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε αθλητικούς χώρους για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Στην ίδια λογική είχαν εκφραστεί ανάλογες «δυσανεξίες» μερικά χρόνια πριν στις αντιδράσεις για τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ, αλλά κάτω από τις πιέσεις της διεθνούς κοινής γνώμης, κάπως μαζεύτηκαν.

Είναι χρήσιμο αν αυτό το δόγμα που ονομάστηκε No Politica στο χώρο του αθλητισμού, ίσχυε στην πράξη σε όλες τις εποχές ή όχι και θα αναφερθούμε στην πλευρά των αθλητών, γιατί σε επίπεδο φορέων και κυβερνήσεων, όταν λαμβάνονταν αποφάσεις για μποϊκοτάζ Ολυμπιακών Αγώνων, ανάλογα με το ποια χώρα τους διοργάνωνε, τότε η υποκρισία είναι προφανής.

Η κυβέρνηση Ρήγκαν στις ΗΠΑ και η απόφαση για κατασκευή της βόμβας νετρονίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα «περιορισμένο πυρηνικό πόλεμο» στην Ευρώπη, ήταν μία τέτοια περίοδος που και στον αθλητικό χώρο εκφράστηκαν αντιπολεμικές φωνές.Η βόμβα νετρονίου είχε τη δυνατότητα να σκοτώνει τους ανθρώπους αλλά να αφήνει άθικτα τα κτήρια, έθετε δηλαδή σε δεύτερη μοίρα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και κάποιοι αρρωστημένοι εγκέφαλοι εκείνη την εποχή, επειδή άφηνε άθικτες τις υποδομές την είχαν «καλωσορίσει» ως «μειωμένης καταστροφικότητας». 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν περίοδος έξαρσης του ψυχρού πολέμου και του πυρηνικού ανταγωνισμού ΗΠΑ – ΕΣΣΔ. Η ανάπτυξη των κινημάτων ειρήνης χαρακτηρίστηκε από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ως «επιδημία».

Η απόφαση του ΝΑΤΟ για εγκατάσταση των «Πέρσινγκ ΙΙ» και «Κρουζ» τροφοδοτεί μεγάλο κύμα φιλειρηνικών κινητοποιήσεων στην Ευρώπη με τη συμμετοχή εκατομμυρίων πολιτών.

Στον πρόεδρο Ρήγκαν στέλνουν επιστολή 27 Έλληνες ποδοσφαιριστές, μέλη του ΠΣΑΠ, ζητώντας του να σταματήσει αυτές τις εξελίξεις.

Το κείμενο της επιστολής:

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Έκοψαν το ρεύμα σε οικογένεια με βρέφος για… 370 ευρώ

 


ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ  ΣΑΜΟΥ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ 254/1935 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ 

ΣΜΥΡΝΗΣ 2 – 83100 - ΣΑΜΟΣ # ΤΗΛ: 22730 27561 # FAX: 28440

# E-MAIL: eksamou@otenet.gr # SITE: www.eksamou.gr

Σάμος, 7 Δεκέμβρη 2023  

Έκοψαν το ρεύμα για… 370 ευρώ. Να τους κόψουμε τον βήχα! 

Στη βαρβαρότητά τους απαντάμε με αλληλεγγύη και αγώνα

Την Τετάρτη 6/12 στην περιοχή του Πύργου, χωρίς καμιά ειδοποίηση έκοψαν το ρεύμα σε οικογένεια με βρέφος, για οφειλή 370 ευρώ! Ο λογαριασμός για τη συγκεκριμένη παροχή εξοφλούταν πάντα κανονικά μέχρι τα μέσα του έτους ενώ από το καλοκαίρι και μετά οι ιδιοκτήτες κατέβαλαν σε δόσεις το ποσό που όφειλαν με αποτέλεσμα να το έχουν μειώσει στα 370 ευρώ. Η ιστορία αυτή δεν είναι σπάνια αφού και αυτή η οικογένεια είναι θύμα του κύματος ακρίβειας που έχει πλήξει όλα τα νοικοκυριά με χαρακτηριστικό τους λογαριασμούς του ρεύματος που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη μαζί με τις συνεχείς ανατιμήσεις σε σούπερ μάρκετ, καύσιμα, θέρμανση κλπ. 

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου στηρίζει τη συγκεκριμένη οικογένεια αλλά και όλους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε αυτή τη θέση. Καταγγέλλει τη βάρβαρη αυτή πολιτική που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις  και δεν είναι άλλη από την πολιτική που δίνει πράσινο φως να κόβονται ρεύματα (ακόμα και σε βρέφη ή σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη από οξυγόνο κλπ), να πετάνε ανθρώπους στο δρόμο λόγω των πλειστηριασμών, να αφήνουν τον κόσμο χωρίς προστασία από φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς, νοσοκομεία, κέντρα υγείας κλπ.

Την ίδια ώρα που με τον πρώτο κεραυνό κόβεται το ρεύμα στο νησί και γίνονται δεκάδες ζημιές σε σπίτια και επαγγελματίες, που αφήνουν οικογένειες χωρίς νερό όλο το καλοκαίρι, πχ στον Πύργο από τις 18/8 (πριν λίγες μέρες αποκαταστάθηκε για όλο το 24ωρο επειδή –ευτυχώς!!!- έβρεξε), που 3 χρόνια και πλέον μετά το σεισμό δεν έχει ασχοληθεί κανείς με τα ετοιμόρροπα ή σεισμόπληκτα κτίρια είτε στο συγκεκριμένο χωριό είτε και σε πολλές άλλες περιοχές του νησιού…με τα σχολεία ακόμη να «χάσκουν» και παιδιά να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, που πολλά χωριά έχουν γιατρό μόνο 1 φορά τη βδομάδα όπως και ο Πυργος, εξαντλούν την επιτελικότητά τους στην άμεση διακοπή του ρεύματος για μικροποσά για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο να μη μιλάει, να μην αντιδράει, να φοβάται, να είναι υποτελής στη βαρβαρότητά τους!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μετά την άμεση παρέμβαση φίλων αγωνιστών του ζευγαριού το ρεύμα επανασυνδέθηκε, με την εντολή της ΔΕΗ όμως για άμεση πληρωμή του ποσού! 

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου απευθύνει κάλεσμα να δυναμώσει ο αγώνας μέσα από τα σωματεία ενάντια στην ακρίβεια, για πραγματικές μειώσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, για υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος. Καλούμε να  καταγγέλλονται όλα τα περιστατικά, να μη μείνει κανείς μόνος του απέναντι σε αυτά τα προβλήματα, ενώ θα συνεχίσει να στηρίζει όποιον βάλλεται από διακοπές ρεύματος, πλειστηριασμούς, από την ακρίβεια που μαστίζει κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Στο πόδι» οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ


 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ

ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84                                                                                               ΛΑΡΚΟ  05/12/2023

ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437

ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164

EMAIL:somatiolarcosel@gmail.com

SITE: www.openlarco.com  

Αρ. Πρωτ.:  -364-  

Ανακοίνωση - Ενημέρωση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια μηχανές βάλτε τα μπροστά.

Συντονιζόμαστε με τους εργαζόμενους και τα επαγγέλματα της περιοχής μας, για να μην μαραζώσει ο τόπος μας.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Προσοχή στις παγίδες εφησυχασμού. Οι τάχα πληροφορίες που διαδίδονται ηθελημένα ή μη,  καλοπροαίρετα ή με δόλο, για  «σίγουρη ανανέωση των συμβάσεων», επίσημα διαψεύδονται από τους αρμόδιους. Την Παρασκευή 21/12/23 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Σωματείου μας και εκτίμησε τα παρακάτω μέχρι σήμερα πραγματικά δεδομένα:

    1. Στις 4 Οκτωβρίου που συναντηθήκαμε με υπηρεσιακό κλιμάκιο της Κυβέρνησης αρχικά μας είπαν: «στις 1/1/24 θα ενταχθείτε στο Ταμείο Ανεργίας και στην συνέχεια στα προγράμματα». Στην συνέχεια, μετά από την έντονη διαμαρτυρία των συνδικαλιστών, όπου με επιχειρήματα θέσαμε το αίτημα της ανανέωσης των συμβάσεων μέχρι να βγουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων και να μεταβιβαστεί η ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη, μας είπαν: «δώστε μας ένα μήνα να το ξανασυζητήσουμε και θα σας ενημερώσουμε». Παρά την επιδίωξη να μας απαντήσουν, ο μήνας που είχαν δεσμευτεί, έγινε δίμηνο, αλλά…. «μην τον είδατε τον Παναή».

    2. Στην τελευταία επικοινωνία που είχαμε με την Ειδική Διαχείριση την Τρίτη 05/12/23,  διαψεύδει τα σενάρια «σίγουρης ανανέωσης», δηλώνει ότι «δεν έχει καμία απολύτως ενημέρωση από την Κυβέρνηση και προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί της». 

    3. Σε ερώτηση κοινοβουλευτικού κόμματος στην Βουλή που αφορά την ΛΑΡΚΟ,  στις 14/11/23 ο Υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «οικονομική διακοπή των εργαζομένων με την ΛΑΡΚΟ», χωρίς να προσδιορίζει το πότε  (η απάντηση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα μας).

    4. Κατευθυνόμενα από  Κυβέρνηση και επιχειρηματικά συμφέροντα δημοσιεύματα, «πετούν λάσπη», διαστρεβλώνουν, επιδιώκουν να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό λέγοντας  «οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πληρώνονται από τους Έλληνες φορολογούμενους για να κάθονται». 

    5. Η αντιδικία μεταξύ των ενδιαφερόμενων επιχειρηματικών ομίλων που ενδιαφέρονται για την ΛΑΡΚΟ, εκδικάζεται, εκτός αναβολής, στις 12 Δεκεμβρίου 2023, γεγονός που θέτει στα σίγουρα ότι μέχρι τέλος του έτους δεν θα υπάρχει απόφαση. Παράλληλα η Κυβέρνηση παρανομεί απέναντι στον νομό που η ίδια έχει ψηφίσει. Το αφήγημα «η ΛΑΡΚΟ θα μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη σε λειτουργική κατάσταση»,  έχει «πάει περίπατο». Η παραγωγή είναι σταματημένη από τον Αύγουστο του 2022. Εδώ και 15 μήνες έχουν εγκαταλείψει κάθε επιδίωξη να συντηρηθεί και να την επαναλειτουργήσουν. 


  Συνοπτικά και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, από τις 25 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2023 απολύονται ανά ομάδες οι 60 περίπου εργαζόμενοι των εργολαβιών και στις 31 Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. 

   Το αίτημα μας σε αυτή την φάση είναι: να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων μέχρι η ΛΑΡΚΟ να μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη και μέχρι τότε, με ευθύνη της κυβέρνησης να υπάρξει διάλογος μεταξύ εργαζομένων και νέου ιδιοκτήτη και υλοποίηση σχεδίου συντήρησης - προετοιμασίας επαναλειτουργίας.

   Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

    • Τον Μάρτιο του 2020 στο εργοστάσιο της Λάρυμνας Φθιώτιδας και τα Μεταλλεία του Αϊ Γιάννη Βοιωτίας ήμασταν πάνω από 1100 εργαζόμενοι. Μέχρι σήμερα συνολικά έχουν χαθεί πάνω από 400 θέσεις εργασίας. Εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας στις 1/1/24 οι υπόλοιπες 760 περίπου οικογένειες σε 5 χωριά θα είμαστε εν ενεργεία μετανάστες.

    • Έως τον Μάρτη του 2020 η μισθοδοσία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, το εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων και των  προμηθευτών της  περιοχή μας, συνολικά ήταν περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως. Σήμερα  δεν ξεπερνά τις 900 χιλιάδες ευρώ. Σε περίπτωση μη ανανέωσης των συμβάσεων αυτό να γίνεται 0.

    • Οι συνθήκες εργασίας και τα μεροκάματα στις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή μας  είναι απαράδεκτες. Η  ανεργία που θα προκύψει από τις απολύσεις στην ΛΑΡΚΟ θα ανεβάσει την ζήτηση εργασίας  και είναι σίγουρο ότι οι επιχειρηματίες  αξιοποιώντας την ανάγκη για μεροκάματο και  το νομοθετικό πλαίσιο θα ρίξουν εκ νέου  τα μεροκάματα, θα χειροτερέψει συνολικά η κατάσταση.

    • Μαγαζιά έκλεισαν και όσα έμειναν ανοιχτά, οι ελεύθεροι επαγγελματίας με το στανιό τα βγάζουν πέρα. Το νέο φορολογικό θα τους πάρει και το υστέρημα. Η ανεργία της ΛΑΡΚΟ θα ελαττώσει εργασίες, πελάτες, κατανάλωση, δραστηριότητες και παράλληλα θα αυξήσει την αναζήτηση μεροκάματου στο ελεύθερο επάγγελμα.

    • Από την ακαρπία ελιάς, το χαμένο εισόδημα για φέτος στην περιοχή μας ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ και το αυξημένο κόστος παραγωγής σε όλες τις καλλιέργειες ξεκληρίζει γεωργούς και κτηνοτρόφους.

    • Το κέντρο υγείας Αταλάντης, το ΕΚΑΒ, τα νοσοκομεία Λειβαδιάς, Θήβας και Λαμίας, συνολικά το σύστημα υγείας είναι εγκληματικά υποβαθμισμένο. Το κλείσιμο των ιατρείων της ΛΑΡΚΟ θα κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές.

    • Στα σχολεία, τα εκπαιδευτικά και αθλητικά κέντρα των χωριών μας, η μέτρηση των μαθητών είναι απελπιστική. Οι απολύσεις της ΛΑΡΚΟ θα την κάνουν τραγική. Θα φέρουν συγχώνευση σχολείων, συρρίκνωση και παύση δραστηριοτήτων, ανεργία εκπαιδευτικών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

   Με αυτά τα μέχρι σήμερα δεδομένα και αυτή την εκτίμηση, οι αποφάσεις της συνεδρίασης του Δ.Σ. είναι οι εξής:

    1. Στάση εργασίας την Δευτέρα 11/12/23 από τις 10.00 πμ έως τις 18.00 (4 τελευταίες ώρες για την πρωινή βάρδια, 4 πρώτες για την απογευματινή). Την ίδια μέρα στις 12.00 μμ, παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο Υπουργείο Οικονομικών γιατί η Κυβέρνηση αθέτησε την δέσμευσή της, εμπαίζει με την αγωνία της ανεργίας, το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και του τόπου μας. (Λεωφορεία θα φύγουν από την πύλη του εργοστασίου και τα χωριά)

    2. Σύσκεψη - Συλλαλητήριο που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Σωματείου μας την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο Κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού ΛΑΡΚΟ στις 10.30 πμ, με περιεχόμενο την  κλιμάκωση του αγώνα για την συντήρηση και επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων και  την καταβολή του κλεμμένου μόχθου μας, αλλά και τον συντονισμό  κοινού αγώνα με τα δίκαια αιτήματα των άλλων εργαζομένων , αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών της περιοχής μας (θα δημοσιευθεί ειδικό κάλεσμα με το περιεχόμενο)

Σε αυτή  τη βάση το Δ.Σ. σας καλεί όλους στην μάχη. Δεν περισσεύει κανείς.  

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Σημειώσεις: 

    1. Την Δευτέρα 11/12 για την Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, λεωφορεία θα αναχωρήσουν:

    • Πύλη εργοστασίου 10:00 πμ

    • Μαλεσίνα 10:00 πμ

    • Αϊ Γιάννη 10:00 πμ

    • Παύλο 10:00 πμ

    • Παραλία Λάρυμνας 10:10 πμ

    • Μαρτίνο 10:15 πμ

    • Κάστρο 10:15 πμ

    • Ακραίφνιο 10:15 πμ

    2. Η καθημερινή πραγματική ενημέρωση για τις εξελίξεις και το πρόγραμμα δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου για την προετοιμασία της Σύσκεψης- Συλλαλητήριο στις 17/12, αναρτάται στην ιστοσελίδα μας www.openlarco.com

Αποχαιρετισμός σε έναν δραστήριο εργαζόμενο

 


Mε θλίψη διαβάσαμε την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ (επισυνάπτεται) για την απώλεια του Δήμου Θεοδώρου.

Τον εκλιπόντα είχαμε γνωρίσει πριν την ίδρυση του ΠΑΜΕ στα πλαίσια των εργασιακών μας καθηκόντων στο ραδιόφωνο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, στο οποίο είχαμε για χρόνια καθημερινή εκπομπή. 

Από τη θέση του Γενικού Γραμματέα, αλλά και του προέδρου της ΟΕΚΙΔΕ (η ομοσπονδία των εργαζομένων σε κλωστοϋφαντουργία, ιματισμό και δέρμα) ο εκλιπών ήταν για χρόνια συχνός φιλοξενούμενος άλλοτε δια ζώσης και άλλοτε τηλεφωνικά στην εκπομπή, ενώ άλλες φορές συναντιόμασταν στα πλαίσια της κάλυψης κινητοποιήσεων του κλάδου. 

Ήταν και χρόνια εκεί στη δεκαετία του 1990-2000 που οι βιομήχανοι του κλάδου έκλειναν επιχειρήσεις, σε αρκετές των περιπτώσεων για να τις μεταφέρουν σε γειτονικές χώρες με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος. Συνεπώς ο κλάδος ήταν σε αναβρασμό και η παραγωγή ειδησεογραφίας, κυρίως αρνητικής σχεδόν καθημερινή. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του...


 ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ

Το ΠΑΜΕ αποχαιρετά με θλίψη και σεβασμό τον σύντροφο Δήμο Θεοδώρου που έφυγε χθες από τη ζωή.

Ο σύντροφος Δήμος διετέλεσε επί χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ελλάδας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Συνέβαλε σημαντικά και με πείσμα για την δημιουργία του ΠΑΜΕ το 1999.

Θα τον θυμόμαστε μαχητικό συνδικαλιστή, μπροστάρη στην οργάνωση των αγώνων του κλάδου του, όπως στον μεγάλο αγώνα στο εργοστάσιο της sex form, μπροστά στις πύλες των εργοστασίων από τα χαράματα. Ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους τους συναδέλφους του.

Διακρίθηκε και στην πάλη για την οργάνωση των μεταναστών εργατών στα συνδικάτα τους, για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.  Συμμετείχε στις αποστολές του ΠΑΜΕ όπως αυτή στη Παλαιστίνη και την ιστορική συνάντηση με τον Γιασερ Αραφατ.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του και ιδιαίτερα στην γυναίκα του Μιμίκα και την κόρη του Αντιγόνη.

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Η Κυβέρνηση έκλεισε τα Κέντρα Μικρασιατιοκού Πολιτισμoύ

 


Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2023

Προς 

τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών

κ. Θεόδωρο Λιβάνιο


Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 


Το 2022, η πατρίδα μας, με τη συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, τίμησε την ιερή μνήμη των Ελλήνων της Μικρασίας και της Ανατολικής Θράκης, που κατά χιλιάδες άφησαν τα κόκκαλα τους στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής, μετά το άδοξο τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας. 

Το 2023, με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, όλοι αναλογιζόμαστε την γιγαντιαία εποποιΐα της αποκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα, την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία και την τεράστια συνεισφορά τους στην οικονομία, στον πολιτισμό και εν γένει στη διαμόρφωση μιας νέας Ελλάδας.

Ως γνωστόν, το κύριο βάρος των παραπάνω εκδηλώσεων μνήμης το έφεραν οι μικρασιατικοί και θρακικοί προσφυγικοί σύλλογοι. Μεταξύ αυτών, σε κυρίαρχο ρόλο ήταν και τα εξής αξιόλογα τέσσερα Κέντρα Μικρασιατικού Πολιτισμού:

- Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (I.A.Π.Ε.), με έδρα την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

- Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Ν. Ιωνίας (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.), με έδρα τη Νέα Ιωνία Αττικής.

- Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Καισαριανής, με έδρα την Καισαριανή.

- Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.), με έδρα τη Νέα Ερυθραία του Δήμου Κηφισιάς.

Nέα κινητοποίηση των Υγειονομικών για τα αυτονόητα


 Την Παρασκευή 08/12/2023 5ωρη Πανελλαδική Στάση Εργασίας 10.00-15.00 και Συγκέντρωση 10.30πμ. Για την Αττική στο Υπουργείο Υγείας, για την Περιφέρεια στις Υγειονομικές Περιφέρειες- Νοσοκομεία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

5ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10.00 – 15.00

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30π.μ.

ΑΤΤΙΚΗ: ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΣΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

ΥΓΕΙΟΝΟΜΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΉΛΟΥΣ


Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί να αυξήσει το κύμα φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια και όχι να το ανακόψει, με θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Στα Νοσοκομεία έχουμε 40.000 κενές οργανικές θέσεις και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι. Το 35% των δασωστών στο ΕΚΑΒ, των εργαζόμενων στην Πρωτοβάθμια και των προνοιακών υπαλλήλων στις προνοιακές μονάδες είναι συμβασιούχοι.

Εφέτος το χειμώνα δουλεύουμε στα Νοσοκομεία με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι, λόγω μαζικών αποχωρήσεων και μηδενικών προσλήψεων.

Το κύμα φυγής πέραν των άλλων αιτιών (χαμηλοί μισθοί, συνεχής κοροϊδία με την ένταξη στα ΒΑΕ, δυσμενείς συνθήκες εργασίας) ενισχύεται από την άρνηση της κυβέρνησης για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Προτελευταία αγωνιστική στροφή στην ΕΠΣΑ πριν τις γιορτές

 


To Σάββατο 9/12 στις 3μμ στο γήπεδο της Αγίας Βαρβάρας, με γηπεδούχο την Αγία Ελεούσα, θα αγωνιστεί ο Α.Ο. Νέας Ιωνίας για το πρωτάθλημα της Α' ΕΠΣΑ. 

Είναι η προτελευταία αγωνιστική πριν τη διακοπή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στηρίζουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, χειροκροτούμε και τα δύο σωματεία.

Θυμηθείτε το αφιέρωμά μας στην ΑΠΕ Αγ. Ελεούσα, το καλοκαίρι του 2021.

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Δράσεις για τη διάσωση της απεξάρτησης


Συμπολίτισσες/συμπολίτες,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, αιφνιδιαστικά το Υπουργείο Υγείας μέσω του αρμόδιου Υφυπουργού για θέματα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, κ. Βαρτζόπουλου, έχει εξαγγείλει μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές. Με νομοσχέδιο καταργούνται οι υφιστάμενοι φορείς απεξάρτησης και δημιουργείται ένας νέος φορέας ο ΕΟΠΑΕ. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει επαρκή χρόνο για εποικοδομητικό διάλογο και διαβούλευση, αφήνοντας έξω τους άμεσα εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς πρόληψης και απεξάρτησης. Συγκεκριμένα, οι επικείμενες αλλαγές:

«Προσοχή στις παγίδες εφησυχασμού» Πολίτης Παναγιώτης - Πρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων Λάρκο

 


Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Aκάθεκτοι οι οπαδοί της Celtic υπέρ της Παλαιστίνης

 


Την Κυριακή 3/12/2023 η σκωτζέζικη ομάδα Celtic αγωνίστηκε εκτός έδρας και κέρδισε με 1-3, αλλά η παλαιστινιακή σημαία ανέμιζε ούτως ή άλλως στο πέταλο που φιλοξένησε τους φίλους της ομάδας και ειδικά όταν σημείωσαν τα γκολ, κυμάτισε με έντονο τρόπο.

Η ΟΕΝΓΕ για την πρόσφατη απεργία

 


Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας χαιρετίζει τους συναδέλφους που συμμετείχαν μαζικά στην 48ωρη κλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ στις 29-30/11 και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Η απεργία μας είχε επιτυχία, με αυξημένα ποσοστά συμμετοχής κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Υπήρξαν τμήματα και κλινικές που η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν σχεδόν καθολική και λειτούργησαν μόνο με προσωπικό ασφαλείας. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η συμμετοχή των νέων συναδέλφων μας ειδικευόμενων και αγροτικών γιατρών.

Βεβαίως η εικόνα της συμμετοχής στην απεργία δεν ήταν παντού η ίδια. Δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά δε θα υποκύψουμε σε αυτές. Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά ώστε νέες δυνάμεις να μπουν στον αγώνα.

Η 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ ήταν ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός ώστε να αποσπάσουμε κατακτήσεις και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών. 

Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας η Ε.Γ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας κ. Χρυσοχοϊδη, στον οποία θέσαμε για μία ακόμη φορά το σύνολο των αιτημάτων του κλάδου μας.

Aνακοίνωση σωματείου εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο

 


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                               Ελευσίνα: 2/12/2023Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ 
   

ΟΧΙ στην κοροϊδία και εργασιακή ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Στάση Εργασίας από 11 π.μ. έως 3 μ.μ.

Συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο Υπουργείο Οικονομικών για άμεση καταβολή επιδόματος Χριστουγέννων,  αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο προκαλεί η προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να εμφανίσουν τις αυξήσεις – κοροϊδία για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ως δήθεν «ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος μας».

Μάταια προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι οι μεσοσταθμικές αυξήσεις 5.53% (70 μεικτά για κάθε εργαζόμενο στο Δημόσιο και από 16 έως 25 ευρώ μεικτά για κάθε παιδι) σημαίνουν ότι θα συνεχισθεί η μείωση του πραγματικού μισθού των εργαζομένων στο Δημόσιο, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός το πρώτο εξάμηνο του 2023 ξεπερνά το 7% (στα τρόφιμα και άλλα βασικά είδη έχει ξεπεράσει το 12%).

Oλοταχώς προς το 2024 με τις ιστορικές έρευνες να συνεχίζονται

 


Φάγαμε το γάιδαρο (το 2023) και μας έμεινε η ουρά του (λίγες μέρες του Δεκέμβρη), αλλά οι επιλογές μας δεν αλλάζουν και θα παραμείνουν ίδιες και το 2024. 

Άρα έχουμε και λέμε, το Σαββατοκύριακο η μέρα σας θα ξεκινήσει για άλλη μία φορά με τον πρωινό καφέ που είτε μπροστά στον υπολογιστή, είτε έξω από την οθόνη του κινητού, θα μπορέσετε να συνδυάσετε με την ανάγνωση των θεμάτων που ετοιμάζουμε για εσάς. 

Το Σάββατο θέμα σχετικό με τον αθλητισμό και την ειρήνη, από μία άλλη εποχή στη χώρα μας, αφιερωμένο εξαιρετικά στους «No Politica» για να μαθαίνουν ιστορία και την Κυριακή «πιάνουμε» Ανατολική Αττική και ιστορικές μνήμες.

Συντονιστείτε στο Blog μας...

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

TΙμήθηκε η μνήμη των εκτελεσθέντων στο Μπλόκο των Προσφυγικών

 


ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ                                                         

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


E-mail: dimospatras@gmail.comΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΜε διήμερες εκδηλώσεις (Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Δεκέμβρη) για τα 80 χρόνια από το Μπλόκο των Προσφυγικών και την εκτέλεση των αγωνιστών, από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στο Κτήμα Μουρτζούχου, στα Σύνορα, η Δημοτική Αρχή της Πάτρας τίμησε τη μνήμη των αντιστασιακών που έπεσαν για την ελευθερία.


Την Κυριακή οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά με ομιλία του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος αναφερόμενος στο Μπλόκο και τις εκτελέσεις είπε ότι τότε οι ναζί σκότωσαν τα νιάτα που έκαναν αντίσταση για την ελευθερία, για να υπάρχει ψωμί, να μην πεθαίνουν τα παιδιά από την πείνα, για να μπορεί ο λαός να ζήσει. Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος έβαλε στο «κάδρο» και τους συνεργάτες των Γερμανών, του Έλληνες δωσίλογους, κουκουλοφόρους, τους μαυραγορίτες και τη σχέση της τότε κατοχικής Κυβέρνησης με όλα αυτά.


Τόνισε ότι οφείλουμε όλοι να διδασκόμαστε από αυτή τη θυσία και να παίρνουμε διδάγματα για να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις σήμερα. Διότι και σήμερα υπάρχει φτώχεια και κατοχή, βομβαρδισμοί αμάχων, εκτελέσεις παιδιών, υπογράμμισε ο Κ. Πελετίδης δείχνοντας την Παλαιστίνη.

Κλείνοντας κάλεσε σε εγρήγορση κι αγώνα για να μην υπάρχουν πόλεμοι και καταδυναστεύσεις λαών. Για να υπάρχει φαΐ και ελευθερία πρέπει να κάνουμε αντίσταση και να ανατρέψουμε το σύστημα και όσους το στηρίζουν, τόνισε ο Δήμαρχος.  


Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης αντιστασιακοί και ο Πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων, Φώτης Αραβαντινός, ενώ παρουσιάστηκαν και δρώμενα.

Στη συνέχεια έγινε πορεία ως τα Σύνορα, στο πρώην κτήμα Μουρτζούχου, στο Μνημείο για τους εκτελεσθέντες.

Εκεί μίλησε η Αντιπρόεδρος του Ανατολικού Διαμερίσματος, Ρένα Σκαρλάτου.Στην πλατεία Ελευθερίας αλλά και στο Μνημείο στο Ανατολικό Διαμέρισμα, κατέθεσαν στεφάνια ο Δήμος Πατρέων το Ανατολικό Διαμέρισμα, ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Παράρτημα Πάτρας, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας και τη Νεολαία του, η Αντίσταση Πολιτών, ο Σύλλογος «Πέτρινα Χρόνια – Ιστορική Μνήμη».Την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο πρωί, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στον Παμμικρασιατικό έκανε ενημέρωση σε παιδιά για την Ιστορία του Συνδέσμου, για τα Προσφυγικά και για το Μπλόκο, ενώ έκανε και περιήγηση μαζί τους στην πλατεία Ελευθερίας.


 


                             ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚΟΥ


Στις 27 Οκτώβρη του 1943, οι Γερμανοί ναζί περικύκλωσαν την εργατική συνοικία των Προσφυγικών και με τις υποδείξεις των κουκουλοφόρων ντόπιων προδοτών, γερμανοτσολιάδων, ταγματασφαλιτών, συνέλαβαν 200 πρωτοπόρους αγωνιστές της Αντίστασης.

Στις 4 Δεκέμβρη, 84 από τους συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων 63 παιδιά, δραστήρια μέλη της ΕΠΟΝ, οδηγήθηκαν στο κτήμα Μουρτζούχου και εκτελέστηκαν. Έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα του λαού μας για την συντριβή του ναζισμού, της πιο βάρβαρης αυτής εγκληματικής μορφής έκφρασης των συμφερόντων των καπιταλιστών.

Η θυσία και αυτών των αγωνιστών, εμπνέει και επιβεβαιώνει πως όταν ένας λαός αποφασίσει να πάρει την ζωή στα χέρια του, τότε μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά, να νικήσει αυτούς που φαίνονται παντοδύναμοι.


Αντι-ναζί "παράσταση" : Εκατοντάδες εκδρομείς στο ανοιχτό θέατρο του Μαυσωλείου Διστόμου!


Αντι-ναζί "παράσταση" με θέμα «Η Σφαγή του Διστόμου» παρακολούθησαν σήμερα Κυριακή εκατοντάδες εκδρομείς από την Αθήνα κ.α. στο ανοιχτό Αμφιθέατρο του Μαυσωλείου, δίπλα στο οστεοφυλάκιο  των σφαγιασθέντων από τους Γερμανούς κατοίκων της Μαρτυρικής και Ιστορικής κωμόπολης της Βοιωτίας. 

  Ο καλός καιρός βοήθησε στην εξόρμηση και όχι μόνο οργανωμένοι εκδρομείς με αρκετά πούλμαν αλλά και πολλά  Ι.Χ. με οικογένειες  και παρέες νέων περιλαμβάνουν  στο πρόγραμμά τους και την άνοδο στον μικρό Λόφο του Μαυσωλείου - εξορμώντας είτε από Αθήνα /Πειραιά είτε από άλλα μέρη, κυρίως  της Στερεάς Ελλάδας.  


Στο ανοιχτό Θέατρο, με την θέα στον Παρνασσό και τον Ελικώνα , γίνεται αναλυτική ενημέρωση από εθελοντές του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου ( που τώρα ανακαινίζεται) για το χρονικό της Σφαγής των 223 Διστομιτών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τις διαστάσεις ενός από τα ειδεχθέστερα  εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τις μεθοδεύσεις της σύγχρονης Γερμανίας να μπλοκάρει την απόδοση Δικαιοσύνης και την Αποζημίωση που έχει επιδικαστεί. 


  Μεταξύ των οργανωμένων  επισκεπτών σήμερα ήταν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, Σύλλογοι από το Ίλιον και τους Αγίους Αναργύρους Αττικής, ο Σύλλογος Τηνιακών Αθήνας κ.α., ενώ στους μεμονωμένους προσκυνητές περιλαμβάνονταν αρκετοί επισκέπτες του Σαββατοκύριακου στις γειτονικές  Αράχωβα, Αγόριανη και Λιβαδειά - εμπλουτίζοντας την διαμονή τους με επίσκεψη και στο Δίστομο . Σταθεροί επισκέπτες επίσης είναι και όσοι επισκέπτονται την βυζαντινή Μονή  του Οσίου Λουκά που περνούν μέσα από το Δίστομο.


Νέα Ιωνία - Χαλάνδρι: 0-0


Διατηρώντας  την "παράδοση", φέτος να μοιράζει εκτός έδρας τριάρες και τεσσάρες και εντός έδρας να βγάζει την ψυχή των φίλων της, η Νέα Ιωνία υποδέχτηκε το Χαλάνδρι. Τελικό σκορ 0-0. Η Νέα Ιωνία παραμένει πρώτη με 31 βαθμούς και ακολουθούν Σούρμενα και Διάνα Ηλιούπολης με 29.

Ο αγώνας ήταν για τον δεύτερο όμιλο της Α' ΕΠΣΑ. Στο γήπεδο βρέθηκαν αρκετοί φίλοι και των δύο ομάδων.

Νίκη για το Διαγόρα Ικαρίας στο ποδόσφαιρο γυναικών

 


αναδημοσίευση από ΑΓΣ Διαγόρα Ικαρίας - Γυναικεία Ομάδα Ποδοσφαίρου

ΔΙΑΓΟΡΑΣ-ΤΡΑΧΩΝΕΣ ΑΛΙΜΟΥ 3-2 για το πρωτάθλημα της Γ Εθνικής γυναικών. Σε ένα όμορφο μάτς παρά τον δυνατό άνεμο η ομάδα του Διαγόρα πήρε την νίκη χάρη στα γκολ της Ρένιας Καρούτσου της Κούλας Κατέχη και της Εύας Μελή.

Το Μπλόκο στα Προσφυγικά της Πάτρας

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Τόπος θυσίας είναι η συνοικία των Προσφυγικών της Πάτρας, καθώς σε αυτήν πραγματοποιήθηκε το Μπλόκο των κατοχικών δυνάμεων το 1943.

Μπορεί να πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, αλλά οι μνήμες δεν έσβησαν, αντίθετα η ιστορική εμπειρία μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές, μέσα από εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Πρωτεργάτης στη διάσωση της ιστορικής μνήμης, είναι ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, που η έδρα του είναι στην πλατεία Ελευθερίας στην καρδιά της συνοικίας των Προσφυγικών.

Ήταν 4 Δεκεμβρίου του 1943 και 63 αγωνιστές που είχαν συλληφθεί στο Μπλόκο των Προσφυγικών, μαζί με άλλους, σύνολο 84 αγωνιστές, εκτελέστηκαν στην Πάτρα στο κτήμα Μουρτζούχου.Το Μπλόκο είχε γίνει λίγες ημέρες νωρίτερα στις 27 Οκτωβρίου 1943 και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την εκτέλεση οι συλληφθέντες – πάνω από 200, με μεγάλο μέρος τους μέλη της ΕΠΟΝ – είχαν οδηγηθεί στις φυλακές του Λυμπερόπουλου. Αρκετοί, μετά από ενέργειες του ΕΑΜ καταφέρνουν τελικά να δραπετεύσουν.

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Οι ερυθρόλευκοι Μικρασιάτες της Πάτρας και τα 98α γενέθλιά τους

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Όλο και πλησιάζει η εκατοστή επέτειος από τότε που ιδρύθηκε (Δεκέμβριος 1925) ο Ολυμπιακός Πατρών από Μικρασιάτες πρόσφυγες στην περιοχή των Προσφυγικών της Πάτρας. Τιμώντας τα 98α γενέθλιά του γράφουμε για άλλη μία φορά, καθώς η πλούσια ιστορία του μας «βγάζει» συνεχώς πρόσθετη ύλη, για την αξιοσημείωτη διαδρομή του που συνεχίζεται μέχρι σήμερα στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αχαΐας.


Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουμε για τους ερυθρόλευκους της Αχαΐας, αλλά η μεγάλη τους ιστορία μας τροφοδοτεί συνεχώς με ύλη (αυτή τη φορά αναφερόμαστε στο 1932). Μιλάμε για την ομάδα που έφτιαξαν Μικρασιάτες πρόσφυγες και το σύλλογο και το γήπεδο με προσωπική εργασία, που πήγε περιοδεία στην Τουρκία τη δεκαετία του 1930, που έπαιξε αγώνα κοινωνικής αλληλεγγύης με την Παναχαϊκή το 1932, που φόρεσε τη φανέλα της ο επιθετικός και μεγάλος μπαλαδόρος Νίκος Πολυκράτης και μετέπειτα αντάρτης Καπετάν Νικήτας, η ομάδα που οργάνωσε συσσίτια στα χρόνια των μνημονίων.Στο γήπεδο των Προσφυγικών ο Ολυμπιακός Πατρών στις 10-4-1932 υποδέχτηκε τον Ηρακλή Πύργου (την ομάδα που είχε παίξει λίγα χρόνια μετά και ο Μίκης Θεοδωράκης). Όπως αναφέρει την επόμενη ημέρα 11-4-1932 η εφημερίδα «Αθλητικά Χρονικά» για τον αγώνα: «Την συνάντησιν παρηκολούθησαν περί τας 3.000 θεατών, μεταξύ των οποίων παρ΄ελπιδα και αρκεταί σπορτσγούμεν». Και συνεχίζει: «Ο αγών ήρχισεν εις τας 3.30 υπό την διαιτησίαν του κ. Βαλερίου. Κατά το α' ημιχρόνιον η υπεροχή έκλεινε μάλλον προς τους Ηρακλειδείς, οίτινες δεν ηδυνήθησαν να παραβιάσουν την αντίπαλον εστίαν ένεκα του σταθερού παιξίματος της αμύνης. Σημειωτέον ότι ούτοι απώλεσαν και πέναλτυ κτυπηθέντος υπό του Αρμακόλα έξω. Πλήρης αντιγραφή του πρώτου ημιχρονίου, υπήρξε το δεύτερον, αλλά με αντίστροφους όρους, διότι την γενικήν υπεροχήν είχεν η ομάς του Ολυμπιακού όπου οι μικροκοπικοί παίκται του εν αντιθέσει προς τους σωματώδεις Ηρακλειδείς ηπείλησαν επανειλημμένως την εστίαν των, απωλέσαντες προσέτι και δύο πέναλτυ, αλλά φαίνεται ότι η τύχη ηυνόησε την ομάδα του Ηρακλέους, διότι έπρεπε εκ της συναντήεως ταύτης να εξέλθη ηττημένη με πολλά τέρματα».
Κρατάμε την παρουσία αρκετών γυναικών στο γήπεδο, φυσικά το μεγάλο αριθμό θεατών, αλλά και τη μικρή ηλικία των ερυθρόλευκων που αποτυπώθηκε και στο σωματότυπό τους.

Στις 25-4-1932 γίνεται αναφορά σε αγώνα που έγινε στις 17-4 «την παρελθούσαν Κυριακήν», όπου ο Ολυμπιακός Πατρών υποδέχτηκε τον Παναιγιάλειο, με τελικό σκορ 1-1-, με ακύρωση τέρματος των γηπεδούχων μετά από πιέσεις των φιλοξενουμένων στο διαιτητή, με συνεχή φάουλ και τραυματισμούς, διακοπές, εντάσεις και «άθλιο θέαμα», αλλά και ενθαρρυντικό στοιχείο την εξαιρετική εμφάνιση του Αρναούτη. Γράφει η εφημερίδα: «Εντύπωσιν προκάλεσε εις τους φιλάθλους η ραγδαία εξέλιξης του μικροσκοπικού παίκτου Αρναούτη, ο οποίος υπήρξε ο καλλίτερος του γηπέδου, δεν διστάζουμε δε να πούμε ότι ο παίκτης αυτός είναι ένας από τους λιγοστούς “άσσους” που έχει να επιδείξη σήμερα το πατραϊκόν ποδόσφαιρον».
από αγώνα του Ολυμπιακού Πατρών στην Τουρκία

Την ίδια μέρα που έπαιξαν Ολυμπιακός και Παναιγιάλειος ποδόσφαιρο, είχαμε και τουρνουά βόλεϊ στην Πάτρα με προγραμματισμένο και τον αγώνα Β' Γυμνασίου – Ολυμπιακού Πατρών που κέρδισε στα χαρτιά το γυμνάσιο αφού ο Ολυμπιακός δεν κατέβηκε και εδώ πρέπει να πούμε ότι την περίοδο του Μεσοπολέμου πολλοί αθλητές αγωνίζονταν σε παραπάνω από ένα άθλημα, μιλάμε πάντα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και αυτό εξηγεί γιατί η ταυτόχρονη διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα με έναν αγώνα βόλεϊ, όπου συμμετείχε το ίδιο σωματείο, δεν έκανε εφικτή την παρουσία του στον ένα από τους δύο αγώνες.

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Ξεκίνησε η καταστροφή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας - Συγκέντρωση στη Ραφήνα το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου

 


...ανακοίνωση της Κίνησης για την Προστασία & Ανάδειξης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας...

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑ από το Υπουργείο Υποδομών και την ΕΥΔΑΠ


Την Τετάρτη 29/11/23 ξεκίνησε το έργο διευθέτησης και ο καθαρισμός του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ανάδοχο την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, παρά:

- Την Ανοιχτή Επιστολή που εστάλη την Τρίτη 28/11/23 από την Κίνηση για την Προστασία &

Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και την ΙΝΤΡΑΚΑΤ με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας τις ευθύνες τους από το ότι «ο καθαρισμός έτσι όπως πρόκειται να υλοποιηθεί με πλήρη αποψίλωση των πρανών και κοπή δέντρων σε μήκος 17 χλμ. δημιουργεί κίνδυνο κατάρρευσης των πρανών με αποτέλεσμα τις τοπικές πλημμύρες, ιδίως στις καμπυλώσεις του ποταμού, και την παράσυρση λάσπης και φερτών υλικών στην εκβολή και το λιμάνι της Ραφήνας», όπως καταγγέλλει και το συνδικαλιστικό όργανο των μηχανικών του Δημοσίου ΕΜΔΥΔΑΣ, καθώς την επιτακτική ανάγκη το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, που σχεδιάστηκε με «γκρίζες» υποδομές (τσιμέντο, σαρζανέτια, φράγματα) μη ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, να επανασχεδιαστεί με λύσεις βασισμένες στη φύση, κάνοντας χρήση της τεχνικής βοήθειας και της χρηματοδότησης που προσφέρεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΕΤΕπ προς το σκοπό αυτό.


- Την εκκρεμούσα εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στο Μον. Πρωτοδικείο Αθηνών, που έχει οριστεί για 20/12/23, των πέντε νέων για το περιβάλλον, το κλίμα, την πολιτιστική κληρονομιά και το τοπίο, που στηρίχθηκε από 8 περιβαλλοντικές οργανώσεις και 3 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

- Την εκκρεμούσα από το 2019 προσφυγή στο ΣτΕ συλλόγων και πολιτών κατά του ΠΔ οριοθέτησης του ποταμού, που παραβιάζει τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τα νερά, για τις πλημμύρες και για την βιοποικιλότητα και έχει οριστεί για 20/3/24

- Τις περίπου 68.000 υπογραφές ευρωπαίων πολιτών που ζητούν τη ματαίωση του έργου και τον επανασχεδιασμό του με λύσεις βασισμένες στη φύση, οι πρώτες 65.000 από τις οποίες έχουν κοινοποιηθεί στον Πρωθυπουργό, τους βουλευτές, τους Ευρωβουλευτές και τις δανείστριες Tράπεζες

Tρίωρες στάσεις εργασίας από τη ΔΟΕ για το διάστημα 1 έως 22 Δεκεμβρίου


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Πρόγραμμα στάσεων εργασίας ανακοίνωσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, ενάντια στην αξιολόγηση, ενώ παρόμοια απόφαση έχει λάβει και η ΟΛΜΕ.

Στην ανακοίνωση της ΔΟΕ αναφέρονται τα εξής: «Σας ενημερώνουμε, ότι το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει κηρύξει 3ωρες στάσεις εργασίας για το 1ο ή 2ο 3ωρο του προγράμματος των σχολικών μονάδων από την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 μέχρι και την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 όπως επίσης και επιπλέον στάση εργασίας που καλύπτει το ολοήμερο και διευρυμένου ωραρίου (14:00 – 17:30), στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της Υ.Α. 9950/ΓΔ5 ΦΕΚ 388/27-1-2023 «Ρύθμιση ειδικότερων και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη διαδικασία διενέργειάς της».

Διάσταση απόψεων μεταξύ ΠΟΕΜ και ΣΕΒ για τη ΣΣΕ των μεταλλεργατών


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Απόκλιση σημειώθηκε στις διεκδικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και του ΣΕΒ στις συναντήσεις που είχαν για την υπογραφή ΣΣΕ.

Μετά την άκαρπη συνάντηση η ΠΟΕΜ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η εργασία των μεταλλεργατών δεν μπορεί να προσφέρεται με τόσο χαμηλά ημερομίσθια και τόσο χαμηλούς μισθούς.
Ο κλάδος του Μετάλλου είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες που φέρνουν την ανάπτυξη στο τόπο και από αυτή την ανάπτυξη πρέπει να πάρουν μέρισμα και οι μεταλλεργάτες.
Είναι απαράδεκτο από την μία μεριά να δηλώνουν ότι θέλουν εξειδικευμένους εργαζόμενους και από την άλλη να μην τους αμείβουν όπως πρέπει.
Δεν γίνεται μετά από 11 χρόνια μνημονίων που έφεραν τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με απολύσεις, μειωμένα ωράρια εργασίας, μειώσεις μισθών και ανεργία να αυξάνουν οι βιομήχανοι τα κέρδη τους και οι μεταλλεργάτες να μείνουν με χαμηλές αμοιβές που δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες διαβίωσης.


Η διαρκώς αυξανόμενη ακρίβεια σε όλα τα είδη διατροφής και βασικών καταναλωτικών αναγκών, έχει μειώσει δραματικά την αγοραστική μας αξία και έχει φέρει σε δύσκολη θέση την πλειοψηφία των συναδέλφων μας.
Η στάση των εργοδοτών αναμενόμενη: με προφάσεις και προσχήματα αρνούνται την ουσιαστική συζήτηση για συλλογική σύμβαση και επιδιώκουν να μην υπογράψουν με την Ομοσπονδία μας. Οι δυο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν σε ζητήματα όπως αυξήσεις στους μισθούς, αναγνώριση τριετιών, μέτρα υγείας και ασφάλειας, γιατρούς εργασίας, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ωράρια.

Η στάση των εργοδοτών δεν μας εκπλήσσει, καθώς ενθαρρύνεται από την κυβερνητική πολιτική και αποτελεί συνέχεια της μνημονιακής επίθεσης που έχει στόχο να διατηρήσει χαμηλά τον μέσο μισθό ακόμα και όταν δίνει ψίχουλα στον κατώτατο.

Να γιατί χρειάζεται να είμαστε όλοι ενημερωμένοι, οργανωμένοι και ενεργοί στα Σωματεία μας, να μάθουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να γίνει η συλλογική σύμβαση εργασίας υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Στα πλαίσια αυτά, καλείστε την Τετάρτη στις 6.12.2023 και ώρα 9:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19, 3ο όροφο) σε σύσκεψη των Σωματείων του κλάδου για να συζητήσουμε και να καθορίσουμε την στάση και την αντίδρασή μας για το εν λόγω θέμα.

Δε συμβιβαζόμαστε και συνεχίζουμε τον αγώνα μας!».

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Καταγγέλλει τον απερχόμενο δήμαρχο Καισαριανής


 Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2023

Αριθμ. Πρωτ.: 395

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) καταγγέλλει τον Δήμαρχο Καισαριανής για απαράδεκτη, αυταρχική και αντεργατική συμπεριφορά σε βάρος των εργαζομένων

του Δήμου και διώξεις κατά των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, ο κ. Δήμαρχος όχι μόνο αθέτησε την υπόσχεση που είχε δώσει στους συμβασιούχους εργαζόμενους ότι θα στηρίξει την δικαστική τους προσφυγή για παράταση της σύμβασης τους, αλλά όταν αυτοί τόλμησαν να αντιδράσουν κάνοντας Παράσταση Διαμαρτυρίας, άρχισε να επιδίδεται σε κινήσεις τρομοκράτησης των εργαζομένων και διώξεων σε βάρος των συνδικαλιστών τους που τους στήριξαν και τους στηρίζουν στο δίκαιο αγώνα τους.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο ο Δήμαρχος Καισαριανής να καλέσει σε απολογία τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων για δήθεν ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο λόγος ήταν ότι... βιντεοσκοπούσε την κινητοποίηση των εργαζομένων. Αν είναι δυνατόν. Προφανώς ξέμεινε από επιχειρήματα ο κ. Δήμαρχος και βρήκε ως κατάλληλο τρόπο αντίδρασης, τι άλλο, τον εκβιασμό και την τρομοκράτηση.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί τον Δήμαρχο Καισαριανής να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση κλήσης σε απολογία του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής και να σταματήσει να συμπεριφέρεται αλαζονικά και αυταρχικά, υπονομεύοντας την λειτουργία του Δήμου του.

Η Ομοσπονδία τάσσεται σταθερά υπέρ της μονιμοποίησης των συμβασιούχων και χαιρετίζει τις αποφάσεις των Αιρετών να στηρίξουν τις προσφυγές των εργαζομένων. Καταγγέλλει αντίθετα, όσους επιχειρούν να πλήξουν το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξυπηρετώντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και τα συμφέροντα των ιδιωτών.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.


Στα χέρια του τυπογράφου οι Εργατικές Ιστορίες νο2

 


Μέσα στις επόμενες μέρες θα ελεγχθεί το pdf (κείμενο και φωτογραφίες) που θα μας στείλει ο τυπογράφος και με το έμπα του 2024 ο Άγιος Βασίλης θα φέρει στον κόσμο του βιβλίου το δεύτερο μέρος του βιβλίου «Εργατικές Ιστορίες» για να γίνει και καλό ποδαρικό στο νέο έτος.

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Αντίστροφη μέτρηση για το Copa Africa


 Από 13 Γενάρη έως και τις 11 Φλεβάρη θα διεξαχθεί το Copa Africa. Πάντα έχει ενδιαφέρον αφού εμφανίζονται νέα ταλέντα, γι'αυτό και παρελαύνουν οι μανατζαραιοι από τους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Κάμπος: Κίνδυνος να χαθεί μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ικαριάς


 Άρθρο των κατοίκων του οικισμού -  αναδημοσίευση από την Ικαριακή Ραδιοφωνία

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, για τη διευκόλυνση της κατασκευής του κυματοθραύστη του κατασκευαζόμενου λιμανιού του Ευδήλου, με τις αυθαίρετες και ανομιμοποίητες διαδικασίες του τότε δικτατορικού καθεστώτος και με τις ευλογίες των τότε «Αρχών», αφαιρέθηκε μεγάλη ποσότητα μεγάλων βράχων απ’ την παραλία του Κάμπου. Η αφαίρεση έγινε απ’ τα βράχια που μεσολαβούν μεταξύ της μεγάλης παραλίας και της μικρότερης που έχει την ονομασία «Παρθένι» και, κυρίως, απ’ το μικρό ακρωτήρι στα βορειοδυτικά του όρμου «Παρθένι», που αποκαλούμε «Μικρό Σκαλί», χωρίς να προηγηθεί φυσικά οποιαδήποτε περιβαλλοντική μελέτη, εντελώς ασυλλόγιστα, χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα για τις επιπτώσεις της αφαίρεσης στην ακτή (η αναφορά και μόνο στις οποίες την εποχή εκείνη, για την κουλτούρα των τότε ιθυνόντων, εθεωρείτο απλώς γραφικότητα), παρά τις έντονες τότε αντιδράσεις μας.Η ενέργεια αυτή, όπως είναι φυσικό, έχει επιφέρει από τότε πολύ αισθητή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος στη μεγάλη παραλία του «Κάμπου» κι εξακολουθεί σταθερά να καταστρέφει το φυσικό τοπίο της παραλίας, αφαιρώντας όλο και περισσότερη ποσότητα άμμου σε μια απ’ τις πιο αξιοποιημένες τουριστικά ακτές του νησιού, καθώς αυτή έχει μείνει απροστάτευτη απ’ τους ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους, που, στο μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, σαρώνουν το Ικάριο Πέλαγος. Να σημειώσουμε εδώ ότι η παραλία του Κάμπου είναι τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλους και σημαντικής ιστορικής αξίας (εδώ βρισκόταν η μεγαλύτερη πόλη της κλασικής περιόδου, η Οινόη) γι’ αυτό και σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους τουριστικής ανάπτυξης του νησιού μας· οποιαδήποτε ολιγωρία λοιπόν που μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή της θα αποτελέσει όνειδος και για τις αρχές αλλά και για τους κατοίκους της. Ήδη, όμως, κατά τα τελευταία χρόνια, οι επιπτώσεις καθίστανται δραματικές, καθώς η θάλασσα, όταν υπάρχει μεγάλη θαλασσοταραχή με βορειοδυτικούς ανέμους, απειλεί τον υφιστάμενο από το 1890 παραλιακό οικισμό του χωριού, το τοιχίο προστασίας του οποίου κάθε χρόνο παρασύρεται απ’ τη θάλασσα κι ανακατασκευάζεται. Οι παράνομες αμμοληψίες κατά τις δεκαετίες που προηγήθηκαν καθώς και η υπερθέρμανση του πλανήτη, που συνεπάγεται την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, είναι επίσης επιβαρυντικοί παράγοντες που επιδεινώνουν το πρόβλημα κι επιταχύνουν τις δυσμενείς εξελίξεις του.Επισυνάπτουμε φωτογραφία της περιοχής πριν την καταστροφική περιβαλλοντική επέμβαση, απ’ την προσεκτική επισκόπηση της οποίας εύκολα διακρίνεται η διαφορά με την υπάρχουσα κατάσταση.

Η παραλία του Κάμπου στην αρχική μορφή της. Με κόκκινο χρώμα καταγράφεται περίπου το σημερινό όριο, ενώ με μπλε η έκταση της αμμουδιάς που καταλήφθηκε από τη θάλασσα.


Οι κάτοικοι του οικισμού

Να χαρακτηριστούν εργατικά δυστυχήματα οι θάνατοι υγειονομικών από κορονοϊό


 Επιστολή συζύγου υγειονομικού που έχασε τη ζωή του στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, χωρίς ο θάνατός του ακόμη να χαρακτηρισθεί εργατικό ατύχημα. Aπό την ιστοσελίδα της ΠΟΕΔΗΝ.


Τρία χρόνια μετά τον κορωνοϊό covid 19...

Πριν τρία χρόνια ο κορωνοϊός είχε επικρατήσει παγκόσμια αλλά και στην χώρα μας. Η επιστημονική γνώση διαχείρισης του ιού την περίοδο εκείνη ήταν ελάχιστη και τα Υγειονομικά συστήματα των χωρών δοκιμάζονταν από την πανδημική εισβολή του ιού.  Στην χώρα μας τα κρούσματα μέρα με τη μέρα αυξάνονταν και το Υγειονομικό προσωπικό καλούνταν να διαχειριστεί με ελάχιστη επιστημονική γνώση και μέσα, Ανθρώπους ασθενείς από έναν τόσο μεταδοτικό, επικίνδυνο ιό. Πολλοί συνάνθρωποι μας την περίοδο εκείνοι έχασαν την μάχη με τη ζωή σε έναν θάλαμο νοσοκομείου  απομονωμένοι  από τους οικείους τους. Πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλους μας. Τα θύματα του ιού, τους συγγενείς, τους εργαζόμενους στην Υγεία. Αρκετοί εργαζόμενοι στον Υγειονομικό τομέα κατά την άσκηση του καθήκοντος νόσησαν και χρειάστηκαν και οι ίδιοι νοσηλεία. 

Τριάντα περίπου Υγειονομικοί στην Ελλάδα νικήθηκαν από τον κορωνοϊό. Ηταν αυτοί οι άνθρωποι που μόλις πριν νοσήσουν πάλευαν να σώσουν συνανθρώπους τους. Τι και αν πάλεψε με σθένος ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννακός  να χαρακτηριστούν οι θάνατοι τους εργατικό ατύχημα; Τι και αν κατατέθηκαν  προτάσεις στη Βουλή  από πολλούς Βουλευτές διαφόρων  κομμάτων να χαρακτηριστούν ως θάνατοι κατά την εκτέλεση Υπηρεσίας και ένεκα αυτής,; τι και αν ο τότε Υφυπουργός Υγείας κος Κοντοζαμάνης σε απάντηση επερώτησης στη Βουλή ανέφερε τις διατάξεις που μπορούν να κάνουν χρήση οι οικογένειες; Εφαρμογή του νόμου δεν έγινε, τουλάχιστον στο Νοσοκομείο Φλώρινας διότι όπως αναφέρουν στο πόρισμα της ειδικής Ε.Δ.Ε  (καταγραφής γεγονότων σε μια περίοδο αυστηρού lockdown ,σε μια περίοδο που τα κρούσματα αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο , σε μια περίοδο που ο άνθρωπος μας δούλευε εφτά συνεχόμενες βάρδιες, σε μια περίοδο που δεν υπήρχαν εμβόλια που δεν νόσησε κανείς από την οικογένεια κ. λ.π  καταλήγουν συμπερασματικά ότι δεν μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν αν νόσησε εντός ή εκτός του Νοσοκομείου. 

Δηλαδή το προφανές καταγράφηκε ως αμφισβήτηση.  Ένα είναι το αποτέλεσμα. Χάθηκαν άνθρωποι , λόγο του ίδιου του ιού , λόγο ελλείψεων και παραλείψεων στο σύστημα Υγείας. (Να θυμίσω την διακοπή ρεύματος στο Νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη και το τραγικό γεγονός ότι δεν δούλεψε η γεννήτρια. Την ημέρα εκείνη νοσηλεύονταν 17 άνθρωποι στη ΜΕΘ. Ο δικός μας άνθρωπος που ήταν εκείνη την μέρα, εκείνη των ώρα στη ΜΕΘ δεν βρίσκεται στη ζωή. Τι απέγιναν οι υπόλοιποι?  Για την Πολιτεία μπορεί να είναι στατιστικά νούμερα. Για εμάς όμως είναι οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ μας. 

Ας ανάψουμε λοιπόν ένα κερί για τους χιλιάδες συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη πανδημία. Ας ανάψουμε ένα κερί για τους Υγειονομικούς που χάθηκαν στο καθήκον.

 Στην μνήμη όσων έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό covid 19. Στην μνήμη των Υγειονομικών που έπεσαν στο καθήκον την περίοδο της πανδημίας. 

Στη μνήμη του Κώστα Πετσούκη 15ου Υγειονομικού που χάθηκε από την πανδημία.

                      Η οικογένεια 

      Ολυμπία Τσάτσα

100 χρόνια Νέα Ιωνία - Εκδήλωση του ΚΕΜΙΠΟ


Μουσική Παράσταση  με θέμα “100 Χρόνια Νέα Ιωνία – Τα τραγούδια της”  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, Αλατσάτων 27 - Ν. Ιωνία.

Συμμετέχουν: H χορωδία Παραδοσιακού και Λαϊκού τραγουδιού του Ο.Π.Α.Ν. και Λαϊκή Ορχήστρα.

Στον εκθεσιακό χώρο της Ενώσεως, θα υπάρχει έκθεση με αρχειακό υλικό (έγγραφα, πιστοποιητικά, χάρτες, διαγράμματα) από την προσωπική συλλογή του Λουκά Χριστοδούλου.

Την εκδήλωση διοργανώνει το  Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ).


Η κλιματική κρίση μέσα από μία βραβευμένη φωτογραφία


 ...λάβαμε από φίλους από το Δίστομο και αναδημοσιεύουμε...

Φαίνεται ότι τελικά «το έχουν» στο Δίστομο με την (ωραία) φωτογραφία! Τις προάλλες ήταν ο κ.Γιάννης Καλύβας που μεγάλωσε στο Δίστομο με τις υπέροχες φωτογραφίες του της Ομόνοιας που παρουσίασε μεγάλο ΜΜΕ για την Αθηνα. Τωρα είναι ο Διστομιτης Αντιδήμαρχος του Δήμου ΔΑΑ κ. Παναγιώτης Δημάκας που ξεχώρισε - και μάλιστα παγκόσμια!

Λοιπόν, μια φωτό του κ. Π. Δημάκα ήταν μεταξύ των 23 καλύτερων σε ΟΛΟ τον ΚΟΣΜΟ που επέλεξε το παγκοσμίου κύρους "Ευρωπαϊκό Πρακτορείο Φωτογραφιών" (EPA images) στον τομέα της ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ! Και αφορά -δυστυχώς ...- μια φωτό από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου που ξεκίνησε από τον Δήμο Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας (ΔΑΑ) πίσω από το εργοστάσιο "Αλουμίνιον της Ελλάδας" ( MYTILINEOS ), και έκαψε μεγάλο μέρος του Ελικώνα και την πλούσια βλάστηση γύρω από την Μονή του Οσίου Λουκά...

   Η μικρή ιστορία της φωτό: Ενώ το βράδυ μαινόταν η πυρκαγιά, ο Διευθυντής του τμήματος  FOTO/ΤV του "Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων" Ευάγγελος  Βαρδουλάκης,  ζήτησε από τον  δημοσιογράφο κ. Λουκά Δημακα (που ήξερε ότι ήταν στο Διστομο), να τον διευκολύνει λόγω ώρας στέλνοντας του μερικές φωτο από το μέτωπο,  για το EPA images. Λόγω ώρας και συνθηκών ήταν αδύνατο να βρεθεί τοπικός φωτογράφος. Ζήτησε λοιπόν από τον (εξάδελφό του) Αντιδήμαρχο Παν. Δημακα που ήταν στο πύρινο μέτωπο με τον Δήμαρχο Γιάννη Σταθά και κλιμάκιο εθελοντών πυροσβεστών. Οι φωτό βγήκαν, στάλθηκαν στην Αθήνα και από εκεί στο  EPA images! Μια διακρίθηκε αυθημερόν ως η καλύτερη της Ημέρας και τώρα, στην ετήσια επισκόπηση η φωτογραφία αυτή ήταν μια από τις 23 καλύτερες στον κόσμο στη κατηγορία " Κλιματική Κρίση"!


Oι λιμενεργάτες για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

 


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ( ΟΜ.Υ.Λ.Ε )


ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ & ΔΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΟΛΠ


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΟΠΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΓΑΤΩΝ Ο.Λ.Π.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή στην Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης με Στάση Εργασίας την Πέμπτη 30 Νοέμβρη από 2μμ έως 3μμ για την Παγκόσμια Ειρήνη

Στα πλαίσια των εργασιών της 3ης Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Λιμενεργατών (European Dockworkers’ Council-EDC) αποφασίστηκε στις 30 Νοέμβρη να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις και δράσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια για τον τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων που έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου με ιδιαίτερα μεγάλη σφοδρότητα στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Οι 15.000 εργαζόμενοι στα ευρωπαϊκά λιμάνια και μέλη του EDC αντιλαμβανόμαστε ότι η επίλυση των διαφορών με ένοπλα μέσα έχουν θύματα κυρίως τον άμαχο πληθυσμό και ως άμεσο αποτέλεσμα τους την κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση των λαών που εμπλέκονται σε αυτές τις συγκρούσεις. Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες ένοπλων συγκρούσεων στη Συρία, στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη.

Ζητάμε την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, τον σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την επίλυση των όποιων διεθνών διαφορών με ειρηνικό τρόπο και διάλογο. Στην περίπτωση της Παλαιστίνης, η δίκαιη λύση μπορεί να προέλθει μόνο με τον τερματισμό της πολιτικής που καταπιέζει βάναυσα τον Παλαιστινιακό Λαό και την δημιουργία και συνύπαρξη δύο κρατών στα πλαίσια των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Μετά από δύο χρόνια πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία ζητάμε άμεσα την έναρξη διαλόγου και οριστική παύση των εχθροπραξιών. 

Μόνο με την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μπορούμε να υπερβούμε τα προβλήματα. Να παραμερίσουμε τις εθνοτικές και όποιες άλλες διαφορές μέσα από το διάλογο και το σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Καλούμε όλους-ες τους συναδέλφους-ισσες να συμμετέχουν στη συμβολική στάση εργασίας την Πέμπτη 30 Νοέμβρη από 2μμ έως 3μμ για να ενώσουμε τις φωνές μας με όλους τους ευρωπαίους συναδέλφους ώστε ν’ακουστεί το μήνυμα μας για Παγκόσμια Ειρήνη.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Ερασιτεχνικός αθλητισμός - Μακριά από τον επαγγελματικό εκφυλισμό των σπορ


Στο πλευρό των ερασιτεχνικών σωματείων, πηγαίνουμε στο γήπεδο και χειροκροτούμε και τις δύο ομάδες.

Ανάλγητη και εγκληματική πράξη


 Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.)

Χαλκοκονδύλη 37,2ος ορ., Αθήνα, τηλ. 210-5221411, seaanamea@gmail.com, www.eskamea.gr                                                       ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!

Οικογένεια αναπήρου πετιέται ξανά στο δρόμο γιατί απλά δεν είχε να πληρώσει τα πανωτόκια στα κοράκια των funds και των τραπεζών!


Ένας ολόκληρος στρατός από σώματα ασφαλείας (ΟΠΚΕ κ.λ.π.) επιστρατεύτηκε με εντολή του δικαστικού επιμελητή προκειμένου να πετάξει στο δρόμο έναν ανάπηρο 82 ετών με την οικογένειά του σε χωριό της Χαλκιδικής. Είχαν το θράσος να σπάσουν και τη ράμπα για να μην μπει ξανά στο σπίτι του με το αμαξίδιό του! ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ!

Η υποκρισία στο ζενίθ, η ανθρωπιά στα τάρταρα!


Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Δημοτικές αρχές που τους στηρίξανε έχουν ακέραιη την ευθύνη για το νομικό πλαίσιο που έδωσε στη φαρέτρα των funds και των τραπεζών τα λαϊκά σπίτια. Χαιρετίζουμε τους συγχωριανούς, το Συνδικάτο Οικοδόμων Χαλκιδικής και τους άλλους μαζικούς φορείς που στάθηκαν για μία ακόμα φορά στο πλευρό του ανάπηρου και της οικογένειάς του όπως και σε κάθε λαϊκό άνθρωπο. Απαιτούμε εδώ και τώρα: 

    • να ξαναγυρίσει ο ανάπηρος και η οικογένειά του στο σπίτι του

    • Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί πρώτης και δεύτερης κατοικίας


Με τον αγώνα μας χτίζουμε ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας, τους ανθρώπους μας, τα σπίτια μας, τις οικογένειές μας!

                                     ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ!

                                ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ 

Αθήνα, 29/11/2023

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

ΛΑΡΚΟ: Άμεσο ορισμό συνάντησης με τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας ζητούν οι εργαζόμενοι

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Επιστολή προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας απέστειλαν τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ζητώντας συνάντηση, διότι όπως αναφέρουν (διαβάστε το πλήρες κείμενο) απαιτούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες, διαφορετικά έως τις 30/12/23, θα απολυθούν οι 60 εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ και οι συμβάσεις των 900 συμβασιούχων, «με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ σε 5 νόμους να βρεθούν σε μία νύχτα στην αφετηρία της εξαθλίωσης».

Επίσης τονίζουν πως: «Εφόσον υπάρχει νέος ιδιοκτήτης στη ΛΑΡΚΟ, έχει καταθέσει business plan και υπάρχει προοπτική επαναλειτουργίας της, αλλά παράλληλα υπάρχει και αντιδικία που αντικειμενικά θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, η Κυβέρνηση ως υπεύθυνη του σχεδίου "εκκαθάρισης εν λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την ιδιωτικοποίηση της με σκοπό την συνέχιση της λειτουργίας της, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών", είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει την παραμονή των εργαζομένων μέσα στην ΛΑΡΚΟ μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση και με ευθύνη της να υπάρξει διάλογος μεταξύ νέου ιδιοκτήτη και των εργαζομένων».

Τέλος, επισημαίνουν ότι: «Γι' αυτούς τους λόγους και στα πλαίσια καλής διάθεσης και διεξαγωγής ουσιαστικού διαλόγου, (ξανά) αιτούμαστε να ορίσετε συνάντηση ενημέρωσης μέχρι τις 30/11/23, έτσι ώστε να συζητήσουμε επί του θέματος».

Σχετικές ειδήσεις

ΛΑΡΚΟ: Oι δραστηριότητες των εργαζομένων έως τα μέσα Δεκεμβρίου

Στήριξη της ΛΑΡΚΟ ζητά η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας – Κινητοποίηση την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου

Στην Αθήνα στις 4 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ

ΛΑΡΚΟ: Προς ανανέωση των συμβάσεων εργασίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023

ΛΑΡΚΟ: Mήνας κινητοποιήσεων ο Ιανουάριος – Το αναλυτικό πρόγραμμα

Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου

ΛΑΡΚΟ: Νέα εργασιακά ζητήματα και γενική συνέλευση στις 22 Δεκεμβρίου

Ανάκληση απολύσεων και ακύρωση της στάσης εργασίας στη ΛΑΡΚΟ

Δ. Κουτσούμπας: Αυξήσεις μισθών και συντάξεων, τέλος στους πλειστηριασμούς, να ανοίξει η ΛΑΡΚΟ

Δ. Κουτσούμπας: Nα μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή – Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας

Συναυλία αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ την Κυριακή 9 Οκτώβρη

Mία και μοναδική προσφορά για τη ΛΑΡΚΟ

Aναστολή της κινητοποίησης στη ΛΑΡΚΟ – Έγιναν αποδεκτά τα αιτήματα

ΣΥΡΙΖΑ για ΛΑΡΚΟ: Αναλγησία και απολύσεις για τους εργαζόμενους, ασυλία για τα διοικητικά στελέχη

Στήριξη φορέων προς τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ

Στην Αθήνα την Παρασκευή 29 Ιουλίου οι εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ

Σωματεία ΛΑΡΚΟ: Κοινή σύσκεψη στις 21/7 για αποφάσεις νέων δράσεων

ΓΣΕΕ: Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ

ΛΑΡΚΟ: 24ωρη απεργία την Τρίτη 14 Ιουνίου και συγκέντρωση στη Βουλή

Βουλή: Την Τρίτη στην Oλομέλεια η τροπολογία για την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας στη ΛΑΡΚΟ

ΠΑΜΕ: Συγκέντρωση για τη ΛΑΡΚΟ στις 14 Ιούνη στις 2μμ έξω από την Βουλή

Δ. Κουτσούμπας: Nα αποσυρθεί η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου

ΛΑΡΚΟ: Αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις σε περιφέρεια και Αθήνα

Α. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στην απόλυση

ΛΑΡΚΟ: Νέες κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους

ΚΙΝΑΛ: «Απογύμνωση» της ΛΑΡΚΟ από τους εργαζομένους της

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση κήρυξε στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ τον πιο άτιμο πόλεμο

ΛΑΡΚΟ: Επανέρχονται με διεκδικήσεις οι εργαζόμενοι

Στο Σύνταγμα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στις 13 Νοεμβρίου

Συναυλία αλληλεγγύης από τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ στις 29 Ιουλίου

ΛΑΡΚO: Σε απεργία προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι

Συνάντηση διοικήσεων ΔΕΗ & ΛΑΡΚΟ στις 7 Ιανουαρίου

ΔΕΗ: Εφοδιασμός της ΛΑΡΚΟ με ηλεκτρική ενέργεια έως τις 11/1

Α. Κορέτζελος στο ert.gr: Κλείστηκε τριμερής συνάντηση για τη ΛΑΡΚΟ

Στη Αθήνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ την Τετάρτη 25 Απριλίου

ΛΑΡΚΟ: Προετοιμασίες για την κάθοδο στην Αθήνα

ΛΑΡΚΟ: Απεργία στις 25 Απριλίου και συγκέντρωση στην Αθήνα

Σύσκεψη με θέμα τη ΛΑΡΚΟ οργανώνει ο Δήμος Λοκρών

ΛΑΡΚΟ: Προετοιμάζουν απεργία και κάθοδο στην Αθήνα οι εργαζόμενοι

ΛΑΡΚΟ: Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι την Tετάρτη 28 Μαρτίου

ΛΑΡΚΟ: Έκτακτη συνέλευση των εργαζομένων για τα προβλήματα στην εταιρία

24ωρη απεργία στη ΛΑΡΚΟ στις 27 Ιουλίου

ΛΑΡΚΟ: Aνησυχία στους εργαζόμενους για το μέλλον της επιχείρησης